KRÖNIKA: Jon Jones storhetstid är över

"Det är sorgligt att se," skriver Ashah Tafari.

Jon Jones är i rättsligt trubbel igen. Och ärligt talat, vem är egentligen förvånad?

Ingen överhuvudtaget.

Den kontroversielle UFC-mästaren greps nyligen misstänkt för grov rattfylla och vapenbrott – bland annat. Han har alltså återigen varit så pass arrogant att han ansett sig ha rätten att köra ett fordon i trafiken, trots att han passerat den redan höga amerikanska promillegränsen med råge. Hade det varit i Sverige hade Jones passerat den tillåtna gränsnivån åtta gånger om!

Jones ska ha suttit i förarsätet när han påträffades synligt berusad, enligt polisrapporten – där det även står att stjärnan erkände att han hade kört bilen och att han planerade att fortsätta göra det. I bilen fanns en flaska sprit och en pistol, som han också misstänks ha varit ute och skjutit med.

Detaljerna är färska och man bör inte dra allt för stora slutsatser i nuläget. Men som de flesta av er vet om är ju det här knappast första gången något liknande händer. Nu får det väl ändå vara nog?


“Som om han kan göra precis vad han vill, när han vill – bara för att han är Jon Jones”


Det är sorgligt att se hur den kanske mest talangfulla UFC-fightern genom tiderna gång efter gång kastar bort det han byggt upp och smutsar ner sin karriär, genom att bete sig som om han står över lagen. Som om han kan göra precis vad han vill, när han vill – bara för att han är Jon Jones.

Doping, smitningsolyckor och rattfyllor. Listan börjar bli lång och tyvärr hamnar hans legendariska matchfacit allt mer i skuggan.

I hans senaste UFC-matcher har konkurrensen dessutom börjat hårdna. Personligen anser jag att både Thiago Santos och Dominick Reyes – Jones två senaste motståndare – förtjänade att vinna sina titelmatcher mot mästaren, precis som svenske Alexander “The Mauler” Gustafsson också gjorde för ett antal år sedan.

Kanske är de nya misstänkta brotten ett sätt att självsabotera karriären – för att undvika förlust i buren och sluta på topp?

Brottslighet och dopingskandaler har redan lett till att Jones blivit av med UFC-titeln vid flera tillfällen, trots att han som fighter i princip är obesegrad. Ur ren MMA-synpunkt ser detta förstås bättre ut för honom än att faktiskt förlora mästarbältet i en fight.


“Min tilltro till det amerikanska rättssystemet är ungefär lika stor som till UFC:s code of conduct”


Min tilltro till det amerikanska rättssystemet är ungefär lika stor som till UFC:s code of conduct. Men med en så pass påtaglig brottshistorik och en sådan uppenbar risk för återfall måste det väl ändå vara dags för någon att ta i med hårdhandskarna och sända ett tydligt budskap? Om inte nu – när då?

Kanske har jag fel, men jag tror att Jon Jones storhetstid i UFC börjar närma sig sitt slut. Om inte organisationen själva är villiga att markera mot “Bones” upprepade brottslighet som försätter människor i fara – så lär det inte dröja länge innan han får smaka på en redig “humble pie” innanför burgallret.

Frågan är bara i vilken bur?


Det här är en krönika. Åsikter som framförs är skribentens egna.


 

Kategorier
ExklusivtJon JonesKrönikaSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...