Straffas efter kuppen – förnekar fusk

✅ Beslutet: Mot reglerna ✅ Svarar: "Visste inte ..."

Kelvin Gastelum anklagas för fusk på invägningen, inför nattens delade huvudfight mot Darren Till på UFC 244.

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Anledningen? Videon visar tydligt hur hans armbåge lutar mot tränaren Rafael Cordeiro – medan han står på vågen. Detta kan ha hjälpt honom att i sista sekund klara mellanviktens gräns på 83,9 kilo.


LÄS MER: Fuskade Kelvin Gastelum? Se UFC-stjärnans fulknep från invägningen!


Kommissionens besked: “Bryter mot vår policy”

Nu har den atletiska kommissionen i New York bestämt sig för att vidtaga “disciplinära åtgärder” mot Gastelum. Så här skriver NYSAC i ett officiellt uttalande (via MMA Fighting):

“Kommissionen har granskat videomaterialet från Mr. Gastelums invägning. Kommissionen har konstaterat att Mr. Gastelum vidrörde en annan person medan han var på vågen, vilket bryter mot vår policy för invägningar.

Mot bakgrund av regelbrottet kommer kommisionen att vidtaga disciplinära åtgärder. I nuläget kommer inte den fastställda officiella vikten ändras, och Mr. Gastelum kommer inte diskvalificeras från att tävla på UFC 244, eftersom den möjliga kontakten som videon visar inte kan sägas ha påverkat Mr. Gastelums vikt väsentligt i den grad att att han annars skulle ha överstigit den godkända viktgränsen för att tävla in den här matchen.”

Kelvin Gastelum nekar: “Jag följde bara reglerna”

Gastelum, som flera gånger har haft problem med matchvikten, förnekar å andra sidan att han ska ha försökt fuska på invägningen.

– Jag visste inte ens att han (Rafael Cordeiro, reds. anm) var så nära bakom mig. Jag tycker bara det är galet. Om något tror jag det skulle ha tryckt ner mig och lagt till mer vikt, säger Kelvin Gastelum (via BT Sport), varefter reportrarna berättar om kommissionens beslut att straffa honom.

– Jag tycker inte det vore rätt. Jag menar, jag märkte inte ens att han var så nära. Vad kommissionen sa åt mig var att lyfta upp händerna, så det gjorde jag. Jag följde bara reglerna, reagerar Gastelum på nyheten.

Kelvin Gastelum. Foto: MMAnytt-AG Fight

Tränaren om anklagelserna: “Skulle aldrig falla mig in”

Även tränaren Cordeiro tillbakavisar anklagelserna.

– Folk är ute och cyklar. Jag gick dit för att kolla hans vikt. Hur ska jag kunna lyfta iväg två pounds med mitt bröst? Folk är galna. De är ute och cyklar. Det är drama för att sälja fighten. Det finns inte en chans. Det finns inte en chans, säger Rafael Cordeiro till MMA Fighting och fortsätter:

– Det var två kontrollanter från kommissionen där, jag stod framför hela världen… Det är omöjligt. Det skulle aldrig falla mig in att bryta mot lagen. Grabben klarade vikten, två pounds under gränsen. Han gjorde sitt jobb. Han var sist ut, han svettades, sprang som en galning, slet hårt och fick jobbet gjort. Alla har en mun och kan säga vad de vill.

Darren Till bryr sig inte: “Spelar ingen roll”

Oavsett om Gastelum fuskade eller inte, så kunde inte motståndaren Till bry sig mindre.

– Alla har skickat bilder och videoklipp till mig. Oavsett om han gjorde det eller inte, så spelar det ingen roll för mig eftersom min coach sa åt mig för länge sedan att, “Varje man över 70 kilo bör vara kapabla att försvara sig själv, särskilt i oktogonen.” Så för min del – jag har sett videon. Gjorde han det eller gjorde han det inte? Jag kunde inte bry mig mindre, säger Darren Till till reportrarna i New York – inklusive MMAnytts Sebastian Vendel-Martinez, och fortsätter:

– Det är en fight. Om han var fem eller tio pounds över, eller om han faktiskt klarade vikten, förändrar ingenting. Jag är här för det som är ärligt. Jag vill förtjäna allting schysst.

“Jag vill inte ha några pengar, jag vill inte ha någonting”

Till betonade även att han inte kommer att ta emot några pengar, ifall kommissionen skulle besluta sig för att bötfälla Gastelum. Om ett eventuellt bötesbelopp skulle gå till honom tänker han antingen skicka tillbaka pengarna, eller donera dem till den belöning som just nu erbjuds i fallet Aniah Blanchard – UFC-tungviktaren Walt Harris 19-åriga styvdotter som är spårlöst försvunnen.

– Jag vill inte ha några pengar, jag vill inte ha någonting. Jag vill bara f*cking fightas, säger Till.

UFC 244: Masvidal vs. Diaz avgörs i natt i den anrika New York-arenan Madison Square Garden. Klicka här för all information kring matchkort, tider och stream för storgalan.

Vad tycker ni läsare om beslutet att straffa Kelvin Gastelum? Är det uppenbart fusk – eller köper ni hans förklaring? Kommentera!

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara