Foto: [email protected] / Stefan Romare-MMAnytt

UFC-domaren kritisk – efter flera missar på SM: “Märkligt”

✅ Ser stora brister i Svenska MMA-Förbundet ✅ "Helt galet - går på knäna!"

Han är en av Sveriges mest eftertraktade domare, men bjöds aldrig in till de svenska mästerskapen. Nu pekar Kevin Sataki, 42, på ett flertal brister inom Svenska MMA-Förbundet.

Och han är redo att ta saker i egna händer.

– Det är mycket som går fel till i vår lilla sport, säger han i en exklusiv intervju med MMAnytt.

Det var i lördags som MMA-SM 2020 drog igång i Valhalla Sporthall i Göteborg. När ingen inbjudan hade inkommit hörde Sataki själv av sig till de inblandade partnerna i god tid innan tävlingen, för att erbjuda sig att ställa upp och döma som matchdomare. Då det framkom att det förelåg ekonomiska hinder att betala ut arvode, föreslog han att komma ner för självkostnadspris – vilket enligt Sataki ska ha rört sig om “några hundralappar”.


“Jag hade ju inget officiellt uppdrag, men kände att jag ville göra vad jag kunde för att hjälpa till. Jag ville vara där som stöd för domarna och finnas på plats för atleterna. Trots att MMA-förbundet inte bad om det så uppskattades det på plats där flera av domarna kom och rådfrågade mig.”


Att samla landets mest kompetenta och erfarna domare för en så prestigefull tävling som ett SM kan tyckas låta som en självklarhet. Men det skulle visa sig att man från förbundshåll hade en helt annan uppfattning.

Vad fick du för svar?

– Styrelsen sa att det inte var nödvändigt, vilket jag tycker är väldigt märkligt. Jag skulle vilja säga att det är supernödvändigt att ha en person som mig på plats, liksom andra EM- och VM-domare som lös med sin frånvaro. Jag menar, om du tittar på sporter runtomkring oss – fotboll, karate, boxning – så kan jag nog lova att man mobiliserar de bästa domarna man har till ett SM, för utövarnas skull. säger Sataki och fortsätter:

– Det är mer än bara medaljer på spel. MMA-SM handlar också om landslagsplatser, där de svenska mästarna sedan får allting betalt – resa, hotell och så vidare – för de internationella mästerskapen, medan tvåorna måste bekosta allt själva för att få följa med. Så det kan handla om tiotusentals kronor för utövarna och då är det ju en väldigt viktig position att som domare se till att allt går så rättvist till som möjligt.

View this post on Instagram

Tomorrow is the 2020 Swedish National Championship in Gothenburg. It’s very unfortunate that the Swedish mma federation @svenska_mma_forbundet has not worked towards a plan to mobilize Swedens most experienced officials to the most important tournament of the year. Very unfortunate for the athletes that have worked hard all year long and deserve the best outcome by having experienced referees and judges at the nationals. When I offered to come down and referee the answer from smmaf was. It’s not necessary! I would say it’s SUPER NECESSARY! I wish all the fighters best of luck and healthy fights. Fight hard fight fare and respect each other I respect you all. 🙏🏽 🇸🇪💛💙#supernecessary

A post shared by Kevin Sataki (@kevinsatakimma) on

Verkligheten blev en annan. Redan under lördagens semifinaler uttrycktes stora missnöjen kring domarnas insatser, bland annat från pionjären August Wallén – tidigare ordförande i SMMAF samt arrangör för årets SM genom föreningen Fighter Centre.

“Jag brukar inte bråka om sådant här men idag var några domslut under all kritik. Det är aldrig roligt att förlora, men är motståndaren bättre så är den. Rån däremot är för jävligt,” skrev Wallén i en kommentar på Facebook i lördags.

På söndagen beslutade sig Sataki för att åka ner till Göteborg – på eget bevåg.

Hur kom det sig?

– Jag hade ju inget officiellt uppdrag, men kände att jag ville göra vad jag kunde för att hjälpa till. Jag ville vara där som stöd för domarna och finnas på plats för atleterna. Trots att MMA-förbundet inte bad om det så uppskattades det på plats där flera av domarna kom och rådfrågade mig, förklarar han.

Den svenska domarkåren är inte den bredaste på MMA-sidan idag. Men genom sitt uppdrag i vår domarkommitté har Sataki länge varit en nyckelperson för att utbilda nya, och för många av dem har han fungerat som en mentor.

– Jag gjorde en grej som jag tycker var extremt bra för två år sedan på SM i Stockholm. Jag fick nog inte ens göra det egentligen, men jag är en praktiker och jag gör det jag tror fungerar bäst för våra utöver och för vår sport. Domare som dömer i Sverige är inte så erfarna alla gånger och det uppstod en incident där det blev fel i en match – jag minns inte exakt vad som hände nu – men jag gick in och bröt matchen när jag såg att det gick fel till. Det blev ett jävla liv från coacher och aktiva och egentligen ska ju en domares beslut stå kvar även om det blir fel, men jag kände att jag var där, jag såg incidenten och istället för att fel person ska vinna SM, coacher ska gå i taket och det ska komma in protester – så klev jag in och rättade till det. Jag sa att det här var fel, vi går tillbaka till exakt samma position och så kör vi därifrån. Och så förklarade jag för domaren vad som blev fel, och vad han ska tänka på. Så körde vi därifrån och alla var supernöjda. Jag löste situationen på bästa sätt på plats – det är den tryggheten jag kan komma med på ett SM, minns Sataki – som denna gång inte hade samma möjligheter att ingripa vid felaktigheter, eftersom han nu inte var där som domare i officiell bemärkelse.

Med händerna något bundna fick Sataki istället se på när fler misstag fortsatte på söndagen, då det var dags för SM-finalerna.

En händelse som stod ut var A-klassens lättviktsfinal mellan Eladio Bravo och Tobias Söderberg, där Bravo träffade Söderberg med ett knä i ansiktet. Han gick egentligen för en huvudspark – men träffade med knät eftersom Söderberg duckade in i tekniken.

Söderberg vände sig och klagade till domaren Madelein Fagerlind. Han hann då träffas ytterligare av en rak höger i ansiktet från Bravo – innan matchen pausades för timeout. Bravo fick då ett poängavdrag – vilket enligt Sataki var helt felaktigt.

– Det här var ett stort misstag av Madelein. Här ser vi ett praktexempel på när en domare blir påverkad av en fighter och agerar därefter, istället för att agera utefter vad domaren själv ser. Hade vi haft en huvuddomare på plats, mig till exempel, så hade det där poängavdraget aldrig tillåtits. Det kan lika gärna bli avgörande för matchen, men som tur var så vann Bravo ändå.


RELATERAT: 19-åringen bäst i Sverige – efter två års träning: “Känns helt sjukt”


Domaren hamnade ju i en något knepig sits i och med att knät ändå träffade i huvudet – vilket ju inte tillåts i A-klass. Men samtidigt kan jag ju själv – som karatedomare – säga att knät inte ens hade lett till en varning för Bravo om det skedde i poängkarate, eftersom Söderberg var den som duckade in det. Där hade rätt bedömning varit att istället varna Söderberg för vad som kallas “mubobi”, alltså att han inte skyddade sig ordentligt och själv förorsakade den olyckliga träffen. Hur tycker du att Madelein Fagerlind borde ha hanterat den här situationen?

– Det korrekta hade varit att stoppa matchen direkt vid träffen, ställa bägge fighters i neutrala hörnor, kolla att Söderberg är okej men samtidigt förklara att det inte var någon foul för Bravo, förklara samma sak för Bravo och starta om matchen igen utan något poängavdrag. Det är ju egentligen som när slag träffar i bakhuvudet för att motståndaren vrider sig. Siktar jag på ditt ansikte, men du vänder dig undan och istället träffas i bakhuvudet – då har inte jag gjort något fel. Det här är sådant som förklaras för fighters i omklädningsrummen innan match.

I karate – där både jag och Sataki började våra kampsportsresor – finns alltid en ytterst ansvarig chefdomare på plats för varje tävling. SM ses dessutom som särskilt viktigt. Där dömer alltid de allra mest erfarna domarna, samtidigt som domarkåren ofta kompletteras av internationella toppdomare för att säkerställa en så högklassig bedömning genom mästerskapen som möjligt.

Men i MMA ser läget helt annorlunda ut. I dagsläget finns det ingen struktur som innefattar en chefdomare.

– Tyvärr så har vi ju inte det, säger Sataki.

Dessutom ser vi flera med dubbla roller – som representerar förbundet och sina egna föreningar under en och samma tävling.

– Bara det är ju jättemärkligt, att man ska kunna döma och vara coach på ett och samma mästerskap. Titta på de andra sporterna – så går det ju inte till. Det blir pannkaka, framförallt på ett SM, fortsätter han.


“Nu känner jag att det måste bli en förändring inom förbundsverksamheten – så jag kommer att ta saken i egna händer igen. Den här gången för att försöka ta mig in i styrelsen.”


En av dem med dubbla roller i helgen var Anders Ohlsson från Kampsportscentret i Linköping – som dessutom har ett annat officiellt uppdrag i form av förbundskapten för MMA-landslaget. För att återigen göra en liknelse till karate hade Ohlsson inte ens tillåtits vara coach åt sin egen klubb på mästerskapet – eftersom man där bedömer att det föreligger en jävsituation, då domarna riskerar att påverkas av landslagstränaren. Att vara coach och domare på samma tävling finns inte ens på kartan i karate.

Sataki klargör att han inte har något emot Ohlsson som domare överhuvudtaget – tvärtom. Men han menar samtidigt på att exemplet visar på ett större problem på den svenska MMA-scenen.

– Jag tycker Anders är en av våra absolut bästa domare. Han har ju erfarenhet från UFC och stod enligt mig för mycket goda domarinsatser i helgen. Men jag tror nog att han tycker det är jobbigt själv, att han ska behöva döma och samtidigt vara coach. Det är en situation som är långt ifrån optimal, förklarar Sataki.

Han fortsätter:

– Det är mycket som jag jättegärna vill få till en ändring på, men det måste hända på styrelsenivå. Jag blev domare av en anledning, jag satt på läktaren och tyckte att kompetensen var för låg – vilket är väldigt lätt. Men så tog jag tag i det, bekostade det själv, utbildade mig och blev en väldigt bra domare. Nu känner jag att det måste bli en förändring inom förbundsverksamheten – så jag kommer att ta saken i egna händer igen. Den här gången för att försöka ta mig in i styrelsen.

Kevin Sataki har gjort sig känd som en av Sveriges allra främsta MMA-domare, som ofta får döma på UFC-galor. Nu vill han ge sig in i SMMAF:s styrelse, eftersom han ser ett flertal brister i förbundsverksamheten i dagsläget. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

Vad ser du för problem i Svenska MMA-Förbundet idag, och vad vill du göra åt saken i stora drag?

– Förbundet har satt för många bollar i händerna på en och samma person, istället för att sätta rätt folk på rätt plats. Vi har sett det när styrelsen själva tagit beslut i domarfrågor istället för att konsultera domarkommittén, vilket ni granskade tidigare. Man ska inte låta en kassör stå och välja domare som har skett innan, när expertisen finns inom DK. Det är mycket som blir alldeles för toppstyrt idag. Och så har vi alla dessa intressekonflikter – så som att vice ordförande, Jörgen Hamberg, är coach åt Västerås Fight Club och arrangerar Fight Club Rush samtidigt som han ska vara opartisk i sitt styrelseuppdrag. Det blir fel. Vi behöver kompetenta personer på rätt plats. Vi behöver en kompetent kassör som gör sitt jobb korrekt och bara sitter och sköter SMMAF:s pengar – nu går förbundet på knäna! Det blev ett stort underskott 2019 och man är nu skyldiga olika eldsjälar pengar för diverse förbundsuppdrag, bland annat eftersom kassören Dick Klingemo månad efter månad har misslyckats med att dra in nya sponsorer vilket varit en del av hans uppdrag. Sedan så behöver vi uppenbarligen ta en titt på hur alla dessa MMA-tävlingar verkligen går till. Ger vi atleterna de bästa förutsättningarna att tävla på schyssta villkor idag? Jag tycker inte det och jag känner att jag kan bidra till en förändring, istället för att stå här och tycka från utsidan.

Vad skulle du vilja ha för roll i förbundsverksamheten?

– Jag är inte någon politiker om jag ska vara ärlig, jag har aldrig velat ha någonting med den biten att göra. Jag blev domare när jag såg fel där, domare som var för dåliga, och tänkte att nu ska jag gå in och göra det bättre. Nu ser jag även ett fel inom styrelsen, att det går helt galet till och det finns inte ens några pengar kvar. Så då känner jag att då får jag gå in där, lära mig det där och göra det bättre. Sedan vilket position jag ska ha, det är inte för mig att säga.

Innan vi rundar av intervjun betonar Sataki avslutningsvis att han inte har för avsikt att utmana någon och komma in som ordförande, men att han helt enkelt vill göra vad han kan för att förbundsverksamheten ska kunna utvecklas i takt med MMA-sportens framväxt. Eller som han tidigare uttryckte det i ett debattinslag på MMAnytt, “make SMMAF great again”:

– Det är inte så att jag vill komma dit och försöka ta bort ordförande Jesper Gunnarsson. Jesper är en jättrebra person och jag har ingenting emot honom. Men jag vill komma dit och bidra med min kompetens. Jag vet vad som krävs, vad som ska göras och vad man måste lägga fokus på. Det känns som att SMMAF har lagt fokuset på helt fel saker idag och låtit alldeles för mycket ansvar hamnat hos två, tre personer. Det viktiga för mig nu är att bidra till en förändring.

Det återstår att se vad som händer i SMMAF efter nästa årsstämma, som äger rum i World Trade Center i Stockholm den 24 mars.


LÄS MER: UFC-domarens nya uppdrag: “Första svensken att göra det”

LÄS OCKSÅ: Hemliga spelet – bakom svenske domarens UFC-skandal


 

🔗 Karl Albrektsson vinner spelas till 1.62 hos Betsafe - Rygga spelet här! 18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

Bellator ODDS
Bellator 268: söndag 00:0012
Karl Albrektsson - D. Yagshimuradov1.622.18
Benson Henderson - B. Primus1.861.86
Ryan Bader - Corey Anderson2.281.57
Vadim Nemkov - Julius Anglickas1.303.20
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
UFC ODDS
UFC Fight Night 195: söndag 04:0012
A. Ladd - N. Dumont1.702.20
A. Arlovski - C. Felipe1.921.92
Jim Miller - E. Gonzalez1.442.88
M. Fiorot - M. Bueno Silva1.442.88
J. Marquez - J. Wright1.403.05
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...