Kevin Sataki. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

UFC-domarens nya uppdrag: “Första svensken att göra det”

✅ Flyger i morgon: "Roligt att sätta Sverige på kartan"

I helgen är det dags för UFC Singapore. Nu kan MMAnytt rapportera att Kevin Sataki – en av Sveriges mest meriterade MMA-domare – kommer att vara med och döma som matchdomare under galan.

Sataki, 42, blir därmed den första från Sverige att döma en UFC-gala bortom Europas yttre gränser. När MMAnytt ringer upp honom berättar han att han gör sig redo för att hoppa på långflyget i morgon torsdag.

– Det är väl en bekräftelse på att man gör någonting bra, att jag nu blir ombedd att döma utanför Europa. Sedan är det alltid roligt att sätta Sverige på kartan – som första svensken att göra det, svarar Kevin Sataki på frågan om hur det känns att få börja döma internationellt i högre grad.

Kevin Sataki: “Blev domare för utövarnas skull”

Vet du om du kommer få döma huvudmatchen mellan Demian Maia och Ben Askren?

– Nej, policyn är att man får reda på vilka matchen man ska döma en timma innan galan börjar, vilket jag tycker är bra. Detta för att förhindra korruption.

Topprankade Ben Askren (på bilden), tidigare mästare i både Bellator MMA och ONE Championship, möter veteranen Demian Maia i huvudfighten på UFC Singapore. Kevin Sataki vet dock ännu inte om han kommer få döma just den matchen. Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

Nu för tiden ser vi ju brittiska domare så som Marc Goddard börja få ta mer plats på större event. Är det något du har som mål, att kanske börja döma de största galorna i Las Vegas och på annat håll?

– Som domare har jag inga direkta mål. Självklart vill man döma stora matcher och galor, men jag vill bara göra ett så bra jobb att jag därigenom blir efterfrågad som domare. Jag blev domare för utövarnas skull, för att de liksom promoters ska kunna känna sig trygga. Det handlar inte om att vara i centrum, utövarnas säkerhet är prio ett. Enda anledningen att jag blev domare från början var just för att främja säkerheten för MMA-fighters.

Fick skarp kritik – trots att han följde reglerna

Sataki betonar att det knappast är ett enkelt och tacksamt jobb att vara domare på den högsta nivån, vilket han själv inte minst fick erfara när han kritiserades för ett kontroversiellt stopp på UFC London i våras. Det var när hemmafightern Danny Roberts fastnade i Claudio Silvas armlås som han ska ha skrikit till – vilket enligt regelverket innebär en så kallad “verbal tapout.” Sataki hörde detta och stoppade matchen, vilket han genast fick stenhård kritik för av UFC:s vd Dana White (via Instagram):

Märkligt nog var ljudet borttaget under reprisen, men Roberts medgav senare att han både grymtade och kände smärta från låset. Alltså hade Sataki regelstöd för sitt stopp, men Whites frustrerade utspel ledde ändå till en storm av både näthat och hot mot Sataki.

Sataki skakade dock av sig det hela och har sedan dess fortsatt att döma både i UFC liksom på svenska MMA-galor.

– Själv älskar jag att döma “new breeds” i MMA-ligan och på de mindre tävlingarna, men för svensk MMA:s del är det bra att få synas på den stora scenen, säger han.


LÄS MER: UFC Singapore: Matchkort, Tider och Stream

LÄS OCKSÅ: Svenske UFC-domaren Rebin Saber sågas totalt: “Fruktansvärt”


 

🔗 Karl Albrektsson vinner spelas till 1.62 hos Betsafe - Rygga spelet här! 18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

Bellator ODDS
Bellator 268: söndag 00:0012
Karl Albrektsson - D. Yagshimuradov1.622.18
Benson Henderson - B. Primus1.861.86
Ryan Bader - Corey Anderson2.281.57
Vadim Nemkov - Julius Anglickas1.303.20
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
UFC ODDS
UFC Fight Night 195: söndag 04:0012
A. Ladd - N. Dumont1.702.20
A. Arlovski - C. Felipe1.921.92
Jim Miller - E. Gonzalez1.442.88
M. Fiorot - M. Bueno Silva1.442.88
J. Marquez - J. Wright1.403.05
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...