Redaktionstipset: UFC Fight Night 129: Maia vs. Usman

✅ Kan Demian Maia skrälla i huvudmatchen mot Kamaru Usman? ✅ Kolla in MMAnytt-redaktionens bettingtips och analyser inför nattens UFC Chile!

I natt är det dags för UFC Fight Night 129: Maia vs. Usman (även kallad UFC Chile), som äger rum i Santiago, Chile.

Självklart är Redaktionstipset tillbaka där MMAnytts Ashah TafariMatias Andres, Stefan RomareJohan Taliercio och Sebastian Vendel-Martinez delar med sig av sina bettingtips och analyser inför huvudkortets sex matcher.

Så här ser oddsen ut från MMAnytts samarbetspartner Ohmbet – bettingsidan med världens bästa UFC-odds:

Oddsen kan ändras – besök Ohmbet för aktuella odds.


RELATERAT: UFC Chile: Matchkortet, Tiderna och Oddsen


Demian Maia vs. Kamaru Usman

Ashah Tafari

Demian Maia hoppade in i huvudmatchen som ersättare på lite mer än tre veckors varsel, vilket kan komma att spela en stor roll i en femrondare mot någon som Kamaru Usman. Även om Maia är en tvåfaldig titelutmanare och en grappler på elitnivå, så har han verkligen oddset emot sig här.

I sin senaste match anser jag att vi såg tecken på att Maia inte längre håller riktigt samma nivå som han en gång gjorde och att han redan börjat hinta om en stundande pension gör mig knappast mindre övertygad om den saken.

Man ska inte glömma att Maia är den överlägset största utmaningen hittills i Usmans karriär, iallafall på pappret. Och veteranen kan mycket väl hitta sina stunder att glänsa – men Usmans press tror jag kommer bli för mycket både ståendes i striking och klinch, samt i brottningen på marken.

Det finns en enorm risk att denna match går tiden ut och blir väldigt tråkig – men hursomhelst blir det nog en tämligen ensidig vinst för Usman.

Vinnare: Kamaru Usman via domslut (odds: 2.88).

Matias Andres

Kamaru Usman är klar favorit i denna matchning och med all rätt. “The Nigerian Nightmare” har vad som krävs för att ta sig hela vägen till toppen men jag skulle definitivt önska att han kompletterar sin brottning med kraftigare slag för att fortsätta knocka sina motståndare. Jag tror Usman kommer dra fördel av att Maia hoppar in som sen ersättare och därmed kan komma att förlora energi snabbare än förväntat. Usman kommer säkerligen stå upp med Maia i början och gör rätt i att fokusera på kroppen för att trötta ut brasilianaren. Usman är i stort sett en bättre version av Colby Covington så jag ser framför mig att han inte bara kommer att kunna hindra matchen från att gå till mattan, han kan också komma att avsluta BJJ-legenden.

Vinnare: Kamaru Usman via T/KO (odds: 1.74).

Stefan Romare

Riktigt tuff matchning för Maia som kommer från förlusten mot Colby Covington. Maia har definitivt inte brottningen att få ned Usman och definitivt inte stående biten för att kunna vara dominant på fötterna.

Både Covington och Masvidal visade hur man ska bära sig åt för att inte falla offer för den förödande ”ryggsäcken” och jag är övertygad om att det kommer se lätt ut för Usman. Trist matchup för Maia och förmodligen en av de sämsta matchupsen för honom i divisionen.

Om Usman kommer in med ”bara 30%”-attityden kan det bli en riktigt långtråkig match.

Vinnare: Kamaru Usman via domslut (odds: 2.88).

Johan Taliercio

BJJ-esset Demian Maia tar sig an den duktige brottaren Kamaru Usman, och även om Maia har utvecklat sitt stående game betydligt under de senaste åren så har han en bit kvar till ”The Nigerian Nightmares” nivå. Det här är Usmans match att vinna – kontrollerar han Maia stående och använder sig av sin striking på rätt sätt kan det här bli en tråkig kväll för braslianaren.

Maia kommer som vanligt försöka ta sin motståndares rygg, och att lyckas med det är nästan ett måste för att han ska kunna ta hem segern. Usman är dock riktigt stark, så jag tvivlar på att han kommer tillåta detta.

Vinnare: Kamaru Usman via domslut (odds: 2.88).

Sebastian Vendel-Martinez

Sett till rankning, tidigare motstånd, antal titelchanser och dylikt så bör Demian Maia vinna denna match, men stilmässigt är detta en horribel matchning för brassen. Kamaru Usman är en fysiskt starkt best med skoningslös toppkontroll och krut i nävarna. Colby Covington visade ett utmärkt recept på seger över Maia, som jag tror att Usman följer.

Vinnare: Kamaru Usman via domslut (odds: 2.88).

Alexa Grasso vs. Tatiana Suarez

Ashah Tafari

Alexa Grasso är en duktig fighter men hon inte övertygat i UFC – och hon möter nu någon som verkligen har gjort just det. Tatiana Suarez är en obesegrad The Ultimate Fighter-vinnare som är stor och stark för viktklassen och jag ser henne som en framtida mästarinna i stråvikten.

Jag kan inte se annat än en dominant vinst för Suarez, som lär vinna via submission.

Vinnare: Tatiana Suarez via submission (odds: 3.11).

Matias Andres

Grasso har inte fått några lätta matcher sedan hon gick med i UFC och i mitt tycke har hon inte heller sett särskilt imponerande ut. Personligen tycker jag att hon förlorade den senaste matchen mot Randa Marko och Suarez kommer att bli ännu en stor utmaning då Suarez är en fighter av högsta rang. Grasso har bra standup men sämre TDD och jag tror att vi tidigt kommer se Suarez ta ned matchen på mattan och snabbt avsluta Grasso.

Vinnare: Tatiana Suarez via T/KO (odds: 5.73).

Stefan Romare

Tatiana Suarez är för mig det största framtidsnamnet i stråvikt. Med tanke på hennes bakgrund och allt hon gått igenom i livet, plus hennes otroliga brottning så tror jag inte att Grasso har mycket att hämta här.

Jag förväntar mig att Suarez är rankad i topp fem innan årets slut och hon kommer använda Grasso som en ”stepping stone” mot titeln. Frågan är om inte avslutet kommer redan på första nedtagningen?

Vinnare: Tatiana Suarez via T/KO (odds: 5.73).

Johan Taliercio

Den dubbla OS-medaljören Suarez är av rimliga skäl storfavorit i den här matchen och har gudabenådad grappling som kan ta henne långt i UFC. Alexa Grasso har alltid en ”punchers chance” men jag ser framför mig att Suarez får tag i Grasso och tar ned henne på marken, och därifrån har det här potential att bli en kort historia.

Vinnare: Tatiana Suarez via submission (odds: 3.11).

Sebastian Vendel-Martinez

Den delade huvudmatchen kan visa sig vara mer underhållande än väntat trots de mindre kända namnen. Mexikanskan Alexa Grasso är en erfaren fighter med ett par imponerande knockoutvinster, medan TUF-vinnaren Tatiana Suarez är en vass grappler som är bättre än henens matchfacit uppvisar.

Det lär bli jämnt men utifrån fotarbete, snabbhet, striking samt en gnutta mexikansk solidaritet lutar jag åt Grassos håll.

Vinnare: Alexa Grasso via domslut (odds: 8.62).

Jared Cannonier vs. Dominick Reyes

Ashah Tafari

Dominick Reyes är ett obesegrat stjärnskott som jag haft ögonen på ett tag nu och det ska bli kul att se honom testa sig mot en lite tuffare fighter i form av Jared Cannonier, en tidigare tungviktare som har hunnit gå flera hårda matcher mot hårt motstånd.

Jag tror att Reyes kommer bli en toppfighter att räkna med i den lätta tungvikten inom kort – möjligen en mästare till och med, med rätt träning och en smula tur. Reyes är väldigt vass både ståendes liksom på marken och jag tvekar inte en sekund på att han kommer besegra Cannonier (även om allt förstås kan hända i MMA) – men han lär behöva gå igenom ett krig genom tre ronder för att förtjäna segern.

Vinnare: Dominick Reyes via domslut (odds: 2.98).

Matias Andres

Reyes har all potential att bli ett rejält hot i lätt tungviktsklassen och en vinst över Cannonier kommer göra hans karriär susen. Reyes är den snabbare och mer atletiska av dem två och har dessutom rejält med krut i nävarna. Han kan självklart komma att bli avslutad med en rejäl slägga från Cannonier men det vi sett från Cannonier har inte varit särskilt imponerande i mitt tycke. Jag ser en dominant uppvisning från Reyes där han håller sig på avstånd och med sitt fotarbete håller sig borta från Cannoniers släggor.

Vinnare: Dominick Reyes via domslut (odds: 2.98).

Stefan Romare

Dominick Reyes är en riktigt lovande talang som är obesegrad i sin proffskarriär och har två vinster i UFC. Cannonier har vunnit och förlorat varannan den senaste tiden.

Det kan nog vara dags för Cannonier att tåga ut ur UFC efter att han förlorar mot den obesegrade Reyes.

Vinnare: Dominick Reyes via domslut (odds: 2.98).

Johan Taliercio

Obesegrade Dominick Reyes är en av få spännande lätta tungviktstalanger, och nu ställs han mot Jared Cannonier i en spännande drabbning. Det här blir ännu ett tufft test för Reyes, som dock redan har hunnit städa av Jeremy Kimball och Joachim Christensen, båda via avslut.

Reyes har bra striking och behöver hålla Cannonier på avstånd med sina sparkar, vilket inte lär bli något problem. Jag tror att att han tar hem matchen via avslut, kanske rentav i den första, och det blir spännande att fortsatt följa hans resa.

Vinnare: Dominick Reyes via T/KO (odds: 2.90).

Sebastian Vendel-Martinez

Jared Cannonier är en förbisedd lätt tungviktare som mött bra motstånd och vars förluster är mot toppmotstånd. Med det sagt är Dominick Reyes en obesegrad talang med skyhögt potential. Han har endast gått förbi den första ronden en gång i sin karriär och inleder ofta i ett rasande tempo. Desto längre matcher går, desto mer gynnar den Cannonier – men jag tror inte matchen varar särskilt länge.

Vinnare: Dominick Reyes via T/KO (odds: 2.90).

Diego Rivas vs. Guido Cannetti

Ashah Tafari

I en rätt jämn match mellan två TUF: Latin America-veteraner får vi se chilenaren Diego Rivas ta sig an argentinaren Guido Cannetti framför hemmapubliken.

Den här matchen kan verkligen gå hursomhelst i mina ögon och då känns hemmastödet från den chilenska publiken som något som kan bli en avgörande faktor. Mitt tips blir att Rivas kammar hem en poängseger efter en tuff och jämn match.

Vinnare: Diego Rivas via domslut (odds: 2.64).

Matias Andres

Cannetti står med ena foten ut genom dörren då han tar sig an Chiles egna Rivas. Allt som allt tycker jag Rivas är en farligare fighter och har mer i sin arsenal för att avsluta Cannetti än tvärtom. Cannetti har tidigare haft svårt på mattan och trots att Rivas inte är någon topplevel BJJ-utövare så har han visat sig ha talang för det. Jag förväntar mig att Rivas först testar Cannetti ståendes för att sedan ta ned honom och avsluta matchen framför hemmapubliken.

Vinnare: Diego Rivas via submission (odds: 4.60).

Stefan Romare

Två relativt okända fighters från regionen men chilenaren Rivas kommer ha hemmapublikens stöd.

Cannettis förluster verkar oftast komma via submission – så min vilda gissning blir en chilensk submission!

Vinnare: Diego Rivas via submission (odds: 4.60).

Johan Taliercio

Cannetti går in till den här matchen med ett UFC-record på 1-2, samtidigt som Rivas också kommer till matchen med en förlust i sin senaste match i bagaget. Eftersom varken Cannetti eller Rivas är särskilt duktiga grapplers har det här dock potential att bli en slugfest med två fighters som kämpar för fortsatt existens i organisationen.

Rivas är dock den som har sett vassast ut i sina matcher, och med hemmastöd i ryggen ger jag honom en klar fördel inför det här mötet.

Vinnare: Diego Rivas via domslut (odds: 2.64).

Sebastian Vendel-Martinez

Hemmafavoriten Diego Rivasgår upp med argentinaren Guido Canetti i ett klassiskt derby. Rivas har inte tävlat sedan augusti 2017 men Canetti har uppvisat ett par svårigheter på marken och jag ser bägge fighters som något oslipade, och även Canetti är mer erfaren tror jag att Rivas komme suga åt sig all medvind som hemmafansen ger honom och lossa iväg en snabb knockoutseger.

Vinnare: Diego Rivas via T/KO (odds: 4.27).

Veronica Macedo vs. Andrea Lee

Ashah Tafari

Den unga talangen Veronica Macedo återvänder efter nästan två års frånvaro och ställs nu mot hårt motstånd i form av den tidigare LFA-mästarinnan Andrea Lee.

Macedo har en rätt okonventionell fightingstil som bland annat inkluderar lömska sparkar och hon är inte den som är rädd av sig i buren. Även Lee är tuff, med en mer traditionell stil ståendes samtidigt som hon lär ha ett tydligt övertag på marken.

Första ronden kan bli jämn men efter ett tag lär Macedo sakna ner, lite som hon gjorde i UFC-debuten. Man vet inte hur mycket hon utvecklats sedan dess och med hennes unga ålder kan sådant gå fort, men just nu har jag ingen anledning att tippa på annat än en submissionvinst för Lee.

Vinnare: Andrea Lee via submission (odds: 2.53).

Matias Andres

Det ska bli intressant att se vad Lee kommer att bjuda på i sin UFC-debut. Hon ställs mot Macedo som såg helt okej ut i sin debut mot Evans-Smith. Macedos unga ålder märktes dock och även det faktum att hon inte hade ett helt träningsläger i ryggen. Tyvärr tror jag inte det kommer att hjälpa henne den här gången då Lee är en rutinerad fighter som definitivt har vad som krävs för att kämpa i toppskiktet av divisionen. Lee är helt enkelt mer kapabel både stående och på mattan och jag ser inte hur Macedo kan gå ut med vinsten i behåll.

Vinnare: Andrea Lee via T/KO (odds: 4.37).

Stefan Romare

”KGB” Lee får äntligen göra sin debut efter att ha behövt genomgå en period av USADA-tester på grund av en förseelse tidigare i karriären. Hon möter Macedo som varit på avbytarbänken i nästan två år – vilket oftast inte bådar gott för comebacken.

Lee kommer med flera vinster i ryggen medan Macedo kommer från en förlust. Lee har även mycket hype med sig från en framgångsrik karriär i LFA och Invicta – hon innehar bland annat en vinst mot UFC-fightern Rachel Ostovich.

Jag tror att hypen är berättigad kring Lee och hon tar hem matchen.

Vinnare: Andrea Lee via domslut (odds: 3.16).

Johan Taliercio

Macedo har inte gått match på nästan två år, och Lee kommer tyvärr att bli en tuff motståndare att ta sig an när hon nu återvänder till oktagonen (den här gången i flugvikt i stället för bantamvikt). Lee är en tuff och aggressiv striker som har haft det tufft när hon ställts mot duktiga grapplers – något man tyvärr inte kan säga att Macedo är. Detta, kombinerat med Macedos långa uppehåll från sporten gör att Lee vinner den här matchen via någon typ av avslut.

Vinnare: Andrea Lee via submission (odds: 2.53).

Sebastian Vendel-Martinez

Veronica Macedo är en av de kvinnliga divisionernas bäst behållna hemligheter, en fighter med en spektakulär striking stil och underskattad grappling. Hon möter en erfaren veteran i Andrea Lee, som dessutom är en skicklig grappler.

Sist vi såg Macedo tävlade hon i en viktklass där hon var alldeles för liten, nu i flugvikt bör hon kunna använda sitt fotarbete och distans för att säkra segern.

Vinnare: Veronica Macedo via domslut (odds: 3.86).

Vicente Luque vs. Chad Laprise

Ashah Tafari

Huvudkortet öppnas av en riktigt spännande welterviktsmatch mellan två av divisionens främsta orankade fighters, där den stigande talangen Vicente Luque tar sig an TUF: Nations-vinnaren Chad Laprise.

Laque kan avgöra sina matcher på ett ögonblick, medan Laprise ofta har en lite saktare och mer kontrollerande approach. Jag kan se vägar till vinst för bägge fighters på flera olika sätt, men det känns som att Luque är den som har flest hot – i synnerhet ståendes. Mitt tips blir därav en ny knockoutvinst för honom.

Vinnare: Vicente Luque via T/KO (odds: 1.60).

Matias Andres

Det här är en match som jag tror kommer att bli jämnare än oddsen visar. Laprise tar med sig tre raka TKO-vinster då han möter Luque som kommer att försöka bygga på en imponerande vinst över Niko Price i oktober. Båda fighters är all around men jag ger Luque en fördel stående -plus- att han har en bättre haka än Laprise. Det skulle inte förvåna mig om Laprise tar hem vinsten då han varit riktigt vass men jag tror Luque har vad som krävs för att avsluta Laprise eller pressa honom under tre ronder.

Vinnare: Vicente Luque via T/KO (odds: 1.60).

Stefan Romare

Två herrar med riktigt teknisk boxning som alltid går framåt. Sedan Laprise gick upp till sin mer naturliga viktklass har han sett riktigt vass ut medan Luque började övertygande men sett mänsklig ut mot mer meriterat motstånd.

Denna match har en stor chans att bli ”fight of the night”.

Vinnare: Chad Laprise via T/KO (odds: 2.75).

Johan Taliercio

Vicente Luque har sett riktigt bra ut och lär fortsätta sitt segertåg i UFC ikväll. Laprise är egentligen en naturlig lättviktare, och Luque har flera cm längre reach än honom. Detta gör det tufft för Laprise att använda sig av sin striking i den här matchen, och jag tror att det kommer bli åka av – Luque tar ner honom med hjälp av sitt storleksövertag och avslutar matchen på mattan, antingen via submission eller TKO.

Vinnare: Vicente Luque via T/KO (odds: 1.60).

Sebastian Vendel-Martinez

I en av de mest intressanta matchningarna på hela matchkortet möts två TUF-vinnare i matchen mellan Vicente Luque och Chad Laprise. Det är en jämn matchning, och enlgit mig skulle vilken som helst av dem kunna vinna, men Luque har varit imponerande i sina senaste segrar och även om kanadensaren mycket väl skulle kunna kamam hem det tror jag på motståndaren i detta fall.

Vinnare: Vicente Luque via T/KO (odds: 1.60).

Ställningen i Redaktionstipset 2018

Så här ser ställningen ut hittills i Redaktionstipset 2018, där Ashah, Matias, Stefan, Johan och Sebastian delar med sig av sina tipsrader inför varje UFC-galas huvudkort:

Antal rätt:

  • 1. Matias Andres: 37 rätt, 27 fel
  • 2. Stefan Romare: 35 rätt, 29 fel
  • 3. Ashah Tafari: 34 rätt, 26 fel
  • 4. Johan Taliercio: 31 rätt, 29 fel
  • 5. Sebastian Vendel-Martinez: 18 rätt, 12 fel

Bäst procentsats:

  • 1. Sebastian Vendel-Martinez 60,0 % rätt
  • 2. Matias Andres: 57,8 % rätt
  • 3. Ashah Tafari: 56,6 % rätt
  • 4. Stefan Romare: 54,6 % rätt
  • 5. Johan Taliercio: 51,6 % rätt

Förra året hade Matias Andres flest rätt.


Hur ser dina tips ut inför UFC Chile?

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara