Junior Karanta Fatty. Foto: Cage Warriors

Reportage: Junior Karanta Fatty – nästa svenska MMA-stjärna?

"Jag är en tungviktare som rör sig som en lättviktare," säger den talangfulla göteborgaren Junior Karanta Fatty - som återvänder till buren nu på lördag och planerar att dominera sitt motstånd hela vägen upp till toppen av UFC.

I takt med att MMA växer som sport och UFC håller galor nästan varje helg blir det allt svårare – till och med för mig som MMA-journalist – att hålla koll på alla unga talanger. Även om man gör sitt bästa för att hålla sig uppdaterad så finns det fighters som, av olika anledningar, hamnar i skuggan av andra trots flera år av hårt slit.

Men MMA är också sporten där allt kan hända och där en enda match kan göra all skillnad i världen. En sport där nya stjärnor föds över en natt och får sitt liv förändrat för alltid.

En som fått erfara detta är den 26-årige göteborgaren Junior Karanta Fatty. I flera år tränade han stenhårt och cirkeln runtom honom var väl medvetna om vilket lovande stjärnskott han var – men det var först i höstas som jag själv och majoriteten av de svenska MMA-fansen blev varse om vem denna gigantiska tungviktare var.

Det var efter den 16 september, då Junior Karanta dök upp i buren under Cage Warriors 86 och kammade hem en blixtsnabb knockoutvinst över fransmannen Adel Ghaddou, som han plötsligt blev upptäckt av omvärlden och omskriven i både svenska och internationella MMA-sidor.

All over in 9 seconds!!!! ?Junior Karanta with a MASSIVE KO at #CW86!!!

Publicerat av Cage Warriors den 16 september 2017

LÄS MER: Svensk doldis knockar motståndaren i Cage Warriors – efter 9 sekunder

Så hur kommer det sig att i princip ingen utom hans familj, vänner och tränare kände till en så pass talangfull och löftesrik svensk tungviktare? Det – och mycket mer – bestämmer jag mig för att ta reda på, varpå jag söker upp Junior Karanta för en intervju.

Gick över till MMA – efter att ha vunnit SM i boxning

Jag har många tankar som spinner när jag möts av Junior Karantas vänliga göteborgsdialekt. Detta är en intervju av unikt slag för mig, som vanligen är betydligt mer bekant med mina intervjuobjekt innan jag talar med dem för första gången. Den här gången måste jag verkligen ta allt från början.

När vi inledningsvis pratar om hans väg in till kampsporten berättar han att han började med boxning som tolvåring. Han tränade på och hann bli svensk mästare innan en vän fick honom att hänga på och testa ett MMA-pass.

 – Så jag provtränade på GBG MMA för första gången som 16-åring och kände direkt att det var något som jag skulle kunna hålla på med. Sedan fortsatte jag träna MMA och åkte till Holland för att lära mig lite kickboxning – för jag var bara bra på boxning. Jag visste inte riktigt hur man skulle sparka och så och Holland är ju känd för sin kickboxning. Så jag åkte dit och hade en vän som kunde hjälpa mig där borta. Efter ett tag lärde jag mig kickboxas och sedan så körde jag tydligen min första MMA-match där borta i Holland, minns Junior Karanta.

Junior Karanta var endast 20 år gammal när han gjorde sin proffsdebut – helt utan någon erfarenhet från amatör-MMA. Det var på ett event kallat Rings Holland: The Honored Society i Utrecht som han tog sig an den lokala debutanten Brian Douwes i november 2011. En match som Junior Karanta gick segrande ur via teknisk knockout efter 50 sekunder.

Jag reagerar på hur nonchalant han berättar om att han “tydligen” gick sin första MMA-match – och frågar genast hur planerat det egentligen var. Inte särskilt, låter det som…

 – Det bara blev så faktiskt, svarar han kort.


“Inte för att låta kaxig eller så men det har varit svårt att hitta motståndare faktiskt.”


Skador fick motivationen att tryta

Den oplanerade MMA-debuten blev visserligen en succé, men den fick inte mycket uppmärksamhet här på hemmaplan då matchen gick av stapeln på en okänd gala i Holland. Detta var också den senaste gången Junior Karanta fightades – innan hans storslagna comeback i höstas, nästan sex år senare. Mycket hann hända i MMA-världen och de få som ens hade fått nys om hans framgångsrika debut hade snabbt fått annat i tankarna, innan han plötsligt dundrade in i buren i den europeiska topporganisationen Cage Warriors och gick från doldis till stjärnskott på nio sekunder.

Vad höll dig egentligen borta från tävlandet så pass länge?

 – En del av anledningen till det långa uppehållet har varit skador – jag har haft två operationer i knäna och det har gjort att man har varit lite halvskadad under de här åren. Jag har aldrig varit helt komplett liksom. Så det har tagit lite på motivationen, säger Junior Karanta, som förklarar att det varit blandade känslor under det långa uppehållet, och fortsätter:

– Jag har också ifrågasatt om jag verkligen kan det här fortfarande efter alla år. Man vet inte riktigt om man är lika bra längre. Jag tappade motivationen och började tveka lite. Man försöker bara hitta sig själv liksom. Men mestadels har det iallafall varit skador som har gjort att jag varit borta från sporten så länge.

En annan anledning till att det dröjde nästan sex år innan han gick sin andra match är att det har varit svårt att hitta villiga motståndare. Ett problem som han knappast är ensam om i en så tunn division som tungvikt – där många försöker vara varsamma med vilka de möter innan de når de större organisationerna.

 – Det har varit massor av faktorer som hållit mig borta. Att jag varit skadad, inte riktigt haft motivation på grund av alla skador – och så har det varit väldigt svårt för mig att få matcher också om jag ska vara ärlig. Inte för att låta kaxig eller så men det har varit svårt att hitta motståndare faktiskt. Folk har inte riktigt vetat vem jag är och man har inte riktigt kunnat se så mycket om mig på nätet. Nu kan man det – men inte innan min comeback. Jag vill inte låta kaxig men vissa gillar att välja sina motståndare. Jag väljer inte mina motståndare utan jag tar vad som erbjuds, fortsätter han.

Hur har livet förändrats sedan återkomsten – och hur påverkades motivationen av ett så pass enastående resultat?

 – Det är klart att man känt av en skillnad. En ganska stor skillnad faktiskt. Det har inte varit någon överraskning för de som kände mig och visste om vem jag var innan – men för alla andra har det varit en väldigt stor överraskning. Så det känns bra – det känns bra att folk vet vem jag är nu och vet att jag är här, svarar han och fortsätter:

– Det gav mig en rejäl boost faktiskt. Jag bevisade för mig själv att jag fortfarande har vad som krävs för att lyckas i buren. Jag mötte en erfaren motståndare och visst, han kanske inte var jättegrym – men hade ändå gått tio matcher medan jag bara var 1-0 liksom.

Junior Karanta Fatty efter sin storslagna comeback på Cage Warriors 86 i London. Foto: Cage Warriors

Begav sig till Paris – för att sparras med Francis Ngannou

Även om skador och sviktande motivation fick Junior Karanta att hålla sig borta från buren länge, så var det inte riktigt planerat att uppehållet skulle bli så långt som det faktiskt blev.

Redan under den första halvan av 2016 var han på väg tillbaka. Han befann sig då i Paris efter att ha blivit inbjuden till MMA Factory som sparringpartner till UFC-stjärnan Francis Ngannou, som då förberedde sig för sin match mot Curtis Blaydes. För att kunna finansiera sitt uppehälle bokade Junior Karanta flera matcher som alla blev inställda – innan han slutligen bestämde sig för att återvända till Göteborg.

 – Jag åkte dit och tog chansen och var där i sju-åtta månader. Jag hade dock lite svårt med resurser och den finansiella sidan liksom – det är ganska svårt att komma till ett nytt land och bara leva där helt plötsligt. Under tiden jag var där så fick jag ett antal inställda matcher. Jag försökte också jaga sponsorer – men ingen visste ju vem jag är eller vad jag kunde. Till slut valde jag att åka tillbaka till Sverige för att kunna försörja mig själv istället för att försöka leva på någon annan där borta. Så jag återvände till Göteborg, skaffade mig ett jobb på Volvo och fortsatte min resa här, berättar Junior Karanta.

Även om resan var slut för just den gången så inleddes ett samarbete då han skrev på för MMA Factory. Numera representerar han Parisklubben, som han pendlar till med jämna mellanrum.

Men även om Junior Karanta är kontrakterad med MMA Factory så försöker han också representera sin hemmaklubb, GBG MMA, i högsta möjliga mån. Det är trots allt där han började sin resa som MMA-fighter och tränar större delen av tiden.

 – Jag försöker representera båda klubbarna – MMA Factory och GBG MMA – så gott jag kan. Det är lite komplicerat men vad ska man göra? Jag tränar ju mest på GBG MMA som är min första klubb – men är man signad så är man signad, säger han med ett skratt.


“Jag vill komma igång med karriären och tävla varannan månad. Köra tills jag kommer till den organisationen där jag känner att jag ska vara och det är ju UFC.”


Återvänder till buren nu på lördag

Efter det långa uppehållet är Junior Karanta ivrig att ta igen den förlorade tiden och planerar nu att fightas betydligt oftare. Redan nu på lördag är det faktiskt dags för hans nästa match, då han kommer ta sig an hemmafightern Sofiane Boukichou på Gladiator Fighting Arena 9 som äger rum i Toulouse, Frankrike.

 – Han har 2-2 i record, så det är ingen vidare känd kille eller så. Han ser ut som en stående kille. Jag har inte kollat så mycket, bara någon minut sådär. Men han ser bra ut – han ser ut att vara vass stående, säger Junior Karanta om helgens motståndare.

Visst måste det vara skönt att göra en så snabb återkomst efter att ha låtit det gå nästan sex år mellan din första och andra match?

 – Det känns faktiskt jättebra. Jag vill komma igång med karriären och tävla varannan månad. Köra tills jag kommer till den organisationen där jag känner att jag ska vara och det är ju UFC. Så jag är jätteglad att jag ska få tävla nu den 25 november, svarar han.

Junior Karanta fortsätter och menar att förberedelserna har gått bra, trots att han ådrog sig en skada i handleden i sin förra match. Efter att ha inlett matchträningen på GBG MMA flög han sedan över till Paris den 15 november för att slutföra sina förberedelser på MMA Factory.

 – Träningen har gått bra. Jag hade en liten skada i handleden efter den senaste matchen, men jag tog röntgen och allting så det är grönt. Det är bara att köra nu. Formen och allting är bra så det är bara att invänta matchen, fortsätter Junior Karanta.

The HeavyWeight NEXT GENERATION

Junior Karanta Fatty Embedded Episode 2 ??? Road To GFALadies and gentlemen, please let me introduce to you the heavyweight next generation✅ Undefeated (2-0)✅ Age : 26✅ 250 Lbs✅ Ridiculous speed✅ Hit like a truck✅ footwork on point✅ Very well roundedJunior Karanta Fatty has been Francis N'Gannou best sparring in MMA Factory Paris so far.And now his following is elder teammate step to the UFCNext step : GFA – there will be fire ? ???#mmafactoryparis #bestgym #bestcoachs #hwinvasion Mma junkie BloodyElbow.com KARATE BUSHIDO OFFICIEL Management factory Reebok 4Trainer Officiel Boxingshop Chabane Chaibeddra Coaching

Publicerat av Coach Fernand Lopez den 19 november 2017

LÄS MER: Junior Karanta Fatty ivrig att fortsätta vinstsviten efter sin succé-comeback

Då han har vunnit sina två första matcher via snabba knockar, med en kombinerad matchtid på 59 sekunder, undrar jag om det kanske finns en tanke med att låta helgens match gå lite längre – för att på så sätt samla på sig mer erfarenhet i buren. Men det är inget som han planerar. Hans inställning är snarare att gå på avslut så fort han ser läget.

 – Sättet jag fightas på är väldigt explosivt, offensivt och aggressivt. Så fort jag får chansen att slå ut min motståndare så kommer jag självklart göra det. Jag tycker att det är den inställningen man ska ha för att underhålla fansen. Men man vet aldrig – det är en fight så allting kan hända liksom. Jag kan bara göra mitt bästa så får vi se hur det slutar, svarar han.

Vill vinna tre matcher till – för att sedan dominera i UFC

Många fighters brukar ofta säga att de planerar att gå massor av matcher – varefter det sedan dröjer länge innan de faktiskt återvänder till buren. Men Junior Karanta ligger knappast på latsidan och bevisar verkligen att hungern är tillbaka. Inte bara med helgens match, som blir drygt två månader efter hans comeback – utan han tänker längre fram än så och har redan en klar handlingsplan för ett bra tag framöver.

Trots att han ännu inte hunnit möta Sofiane Boukichou så är exempelvis även hans fjärde match bokad, som kommer gå av stapeln på Cage Warriors 90 i Liverpool, England, den 24 februari.

 – Motståndare och sådant har jag inte fått ännu – men det är iallafall klart att jag ska gå match i Cage Warriors i februari, säger Junior Karanta.

Om allt går som planerat kommer han alltså stå med ett obesegrat matchfacit på 4-0 i slutet av februari. Och med ytterligare en vinst hoppas han därefter kunna ta sig in i UFC – som han anser sig höra hemma i redan nu.

 – Jag siktar definitivt mot UFC. Jag känner att det är en organisation som jag skulle varit och tävlat i för länge sedan egentligen. Men ibland tar livet oväntade vändningar. Jag är här nu iallafall och jag siktar så högt som det bara går liksom. Inte bara att komma in till UFC – utan att komma in där och dominera och visa alla att jag är en tungviktare som rör sig som en lättviktare.

Han fortsätter:

 – Jag är 2-0 nu men jag har tränat länge på en väldigt hög nivå med bra fighters från en väldigt tidig ålder. Så mina meriter motsvarar inte min nivå som fighter, om man säger så.


Fakta om Junior Karanta Fatty:

Ålder: 26.

Namnet: “Junior Karanta är mitt förnamn – och Fatty är mitt efternamn. Alla har trott att “Fatty” varit mitt smeknamn, så som man uttalar det på engelska. Men det är ett missförstånd – Fatty är mitt efternamn där t:na uttalas som på svenska.”

Påbrå: “Jag är halvgambian och halvnorsk. Min pappa är från Gambia och min mamma kommer från Norge.”

Bor i: Göteborg.

Matchfacit i MMA: 2-0 (två knockoutvinster).

Bakgrund och tidigare meriter: Boxning där han vann SM-guld.

Klubbar: MMA Factory i Paris och GBG MMA i Göteborg.

Vikt: “Jag är ganska lång men jag väger inte så jättemycket. Jag väger 113 kg ungefär så jag behöver inte tänka på tungviktsgränsen. Jag vill inte väga för mycket utan jag vill kunna behålla min speed, explosivitet och kondition. Jag är en tungviktare som kan röra mig som en lättviktare.”

Aktuellt: Match mot Sofiane Boukichou på Gladiator Fighting Arena 9 i Toulouse, Frankrike nu på lördag den 25 november. Även bokad för match mot en ännu okänd motståndare på Cage Warriors 90 i Liverpool, England, den 24 februari.


Den här artikeln publicerades ursprungligen på MMAnytt.se torsdagen den 23 november klockan 19.00.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtReportageSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: PFLRory MacDonald vs Sadibou Sy


1 Juli | 14:00 | PFL
1.30 - 3.25
Till Betsafe!
Insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC 27612
Israel Adesanya vs Jared Cannonier1.224.50
Alexander Volkanovski vs Max Holloway1.532.62
Sean Strickland vs Alex Pereira2.001.80
Pedro Munhoz vs Sean O'Malley3.251.36
Brad Riddell vs Jalin Turner2.101.72
Robbie Lawler vs Bryan Barberena1.802.00
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC 276

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Adesanya via TKO/KO/SUB2.40
Cannonier via TKO/KO/SUB5.50
Volkanovski via domslut2.25
Holloway via domslut3.75
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...