Håkon "The Ferocious" Foss. Foto: MMAnytt

Håkon Foss villig att hamna i riskzonen för att nå toppen: “Vill att folk ska komma ihåg mig”

✅Kan svensk-norrmannen göra Jack Hermansson sällskap i UFC inom kort? ✅Inspireras av Diaz-bröderna, Zabit Magomedsharipov m.fl ✅ "Jag går alltid efter avslut"

Cage Warriors, Europas ledande MMA-organisation, debuterade i Sverige den 28:e april, med Cage Warriors 93 där många av nordens bästa fighters gick match mot varandra eller andra europeiska toppkämpar. Det var en gala som bjöd på många avslut, bland annat ett otroligt blodigt avslut i welterviktsmatchen mellan Falköpings Håkon ”Döden” Foss (9-5) och den brittiske veteranen Jack Mason (29-17).

Matchen tog slut redan i den första ronden efter att Foss fått in ett flertal skoningslösa knän som öppnade upp ett groteskt sår i pannan på engelsmannen, som var så skakad och blodig att veterandomaren Marc Goddard tvingades stoppa matchen.

Relaterat:

”Jo det blev några hårda knän där och ett ‘nasty cut’,” berättar foss för MMAnytt ”Jag har tittat på avslutet några gånger, är alltid kritisk mot mig själv, men i stort sett är jag nöjd med att jag kom in och fightades så som jag ska fightas.”

Efter matchen var Foss givetvis nöjd med sin insats, som var näst intill felfri, och det imponerande avslutet fick utan tvekan upp många ögon för ”Döden”.

Det finns ingen match jag har gått som jag inte har gjort något typ av spektakulärt move, så som kast eller snurrsparkar till exempel.”

I sin segerintervju med MMAnytt berättade Foss att han var intresserad av en returmatch mot Craig White (14-7), som svensken förlorade mot via submission på Cage Warriors 84 i september förra året. Foss försöker knappast bortförklara nederlaget men är säker på att han skulle kunna besegra britten om de möttes igen.

”Ja har tänkt att det är en förlust jag gärna vill sudda bort i mitt record. Vet att jag har det som krävs för att slå honom. Jag blev lite överrumplad av hans aggressiva stil och hade inte helt huvvet på plats den kvällen. Men han slog mig fair and square då, men nästa gång om vi möts blir det en helt annan match.”

Sedan de först möttes har dock White hunnit få UFC-kontrakt, och kommer numera börja tävla för världens ledande MMA-organisation. Om Foss ska få den eftertraktade returmatchen mot den stigande engelske talangen kommer det i så fall att krävas intåg i den världsberömda oktagonen, vilket är det slutgiltiga målet för nästan alla MMA-fighters.

Relaterat: 

För de som aldrig sett Foss innan Cage Warriors 93 i Göteborg så var den insatsen imponerande – men inte något nytt, vilket bådar gott inför ett framtida UFC-kontrakt. TKO-vinsten över Mason var Foss sjätte avslut i den första ronden, och han har en tendens att inleda matcher i ett hårt tempo med ett flertal spektakulära tekniker.

Vare sig det gäller fina avslut som 40-sekundersknockout över Johnny Kruschinske (16-21) eller möten som går tiden ut som det minnesvärda treronderskriget med hemmafavoriten Zebaztian Kadestam (9-4) i Solnahallen har Foss en tendens att hamna i vilda slagväxlingar, bottenposition och andra riskabla scenarion en bart för chansen att få till ett avslut.

Jag bryr mig inte så mycket om [att bli slagen], jag vill att folk ska komma ihåg mig som en underhållande fighter.”

Det är just den publikvänliga inställningen som gjort honom till en fighter som börjar stiga i regionala rankningar och med tre segrar i Cage Warriors börjar nu Foss ta steget från doldis till framtida stjärna.

”Ja jag går alltid efter avslut och har ett väldigt allround game som jag själv tycker jag visar i mina matcher, det finns ingen match jag har gått som jag inte har gjort något typ av spektakulärt move, så som kast eller snurrsparkar till exempel.”

Med en sådan inställning och fightingstil är det ingen överraskning att han själv tar inspiration från många av de mest underhållande kämparna i världen, som de ständigt populära Diaz-bröderna eller den obesegrade supertalangen Israel Adesanya – fighters som MMA-fans ofta hungrar efter att få se gå match.

Om en resa till Las Vegas är för mycet att kosta på sig bör svenska och nordiska fans se till denna svensk-norske welterviktare som ständigt levererar.

”Jag är en väldigt publikvänlig fighter att se på, men det finns ju också en nackdel när man har sån stil och det är att man sätter sig själv i fara för att bli slagen. Men jag bryr mig inte så mycket om det, jag vill att folk ska komma ihåg mig som en underhållande fighter. Inspirationer är mina lagkamrater, och underhållande fighters i UFC så som Zabit [Magomedsharipov], Carlos Condit, Nick och Nate Diaz, ‘Stylebender’ [Israel Adesanya] bland andra”

För de som vill se mer av Foss lär de inte behöva vänta särskilt mycket längre. Sedan 2016 har han tävlat sju gånger – Och planerar att stiga in i buren flera gånger till innan årsskiftet.

”Tar en liten paus från hård träning någon månad nu, har en del små skador som måste läka. Men när jag är hel så kommer jag köra på 2-3 [matcher] till i år.”

Foss må vara född i Falköping men bor i Olso och tränar på den norska toppklubben Frontline Academy, tillsammans med bland andra svensk-norrmannen Jack Hermansson som briljerade under helgens UFC 224 med en brutal knockoutseger över den forne titelutmanaren Thales Leites.

Relaterat:

Hittills har den träningen han får där fungerat och Foss ser ingen anledning till att ändra på det framgångsrika upplägget inför sina nästkommande matcher, förutom en potentiell resa för att sliap på thaiboxningen.

”Jag kommer jobba mer på mitt fysiska och det funktionella. Med min PT coach Alexander Hallafors. Sedan är det väl att spetsa formen på resten av gamet med mina stridsbrorsor på Frontline. Jack [Hermansson], Mohsen [Bahari], Emil [Meek], Kenneth [Bergh], Joachim [Tollefsen] och de andra.”

”Tror jag håller mig i Oslo vi har ett mycket stabilt gäng här nu av världsklass.. kanske tar en resa till Thailand eller så för att smaska på lite plattor”

Utifrån vad han åstadkommits hittills, och det sätten han gjort det på, är det enbart en tidsfråga innan Foss tar ett ordentligt steg in i rampljuset som en framtida UFC-fighter.

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara