“Var Adams match – fram till att 55 sekunder kvarstod”

✔ Hoppas på rematch: "Som upplagt för en supermatch" ✔ Uppdatering om Gävlestjärnan - minns inget

Det har nu gått några dagar sedan en av Sveriges absolut bästa MMA-matcher någonsin avgjordes mellan Västeråsfajtern Tobias Harila och Adam Westlund från Gävle.

Harila knep som känt vinsten via domslut efter tre stenhårda ronder i huvudeventet på Superior Challenge 21. Men det var långt ifrån en solklar seger. Harila fick in tre nerslagningar, men Westlund lyckades ändå styra stora delar av matchen och i slutändan var poängdomarna oeniga när resultatet meddelades.


LÄS MER: WOW! Tobias Harila besegrar Adam Westlund – efter helt GALEN fajt!

LÄS OCKSÅ: Tobias Harila redo för UFC: “Är dags”


MMAnytts Ashah Tafari och Johan Taliercio ringde upp Westlunds huvudtränare, Thomas Haaranen från Söders Fight Gym, för att höra om hans och teamets tankar kring det galna kriget som har hyllats av hela MMA-Sverige. Haaranen har då hunnit kolla tillbaka på matchen med mer neutrala ögon.

– Man tittar ju alltid på en match på ett speciellt sätt, särskilt när man coachar. Det går liksom inte att få en rättvis bild. Man är så djupt inne i det. Men nu kollade jag på den igen och det var ju en jävla bra match, säger Thomas Haaranen och fortsätter:

– Rent resultatmässigt så var det inge snack – det var Adams match fram till att 55 sekunder kvarstod. Då kom den där jävla korta vänsterkroken från Tobias. Vilken jävla kort vänsterkrok han har alltså!

Foto: Stefan Romare (@stefanromaremma)

“Slår du ner Adam Westlund tre gånger – då är du jävligt bra”

Inför matchen gick Haaranen ut och påstod att Robin Roos, som Westlund senast besegrade, var en “svårare motståndare” än Harila. Ord som han skulle få ångra enligt Harila.

I sin fåordiga segerintervju direkt efter fajten valde Harila också att bemöta uttalandet:

– Vad säger du nu, Thomas?

Haaranen menar själv att hans uttalande bara syftade till att provocera Harila, något som han viskade till MMAnytt-teamet redan under galans invägning. I själva verket har han stor respekt för “Bad Intention”.

– Jag måste säga att Tobbe imponerade på mig. Alla pratar om att Adam kom tillbaka och vilken prestation det var, men att Tobbe kan leverera så sent i matchen. Kolla på honom i rond två – då var det inge kul för honom längre. Hans kondis började tryta och han var ordagrant på väg att drunkna. Att kunna leverera en sån kort jävla vänsterkrok från ingenstans och ändra matchsituation med 55 sekunder kvar – det är fan imponerande alltså. Det är att kunna gräva djupt. Så det här är verkligen två dunderatleter, jag vet knappt vad jag ska säga, säger Haaranen.

Han fortsätter:

– Slår du ner Adam tre gånger i en match – då är du jävligt bra. Då har du bra nyp i nävarna, pricksäkerhet och en jävla tajming, det är inget annat snack. Alla vet att Adam är svintuff. Så det är bara hatten av till Tobbe alltså, det finns inget annat.

Uppskattar reaktionerna från fansen: “Finns ingen förlorare”

Enligt Haaranen var Westlunds matchförberedelser helt perfekta den här gången, vilket knappast har kunnat sägas om tidigare matcher. Ändå menar han att Westlund har en högre nivå än vad som visar sig i matchen.

– Matchbilden blev inte så som vi ville ha den och det kan man se på olika sätt. Lyckades Tobbe ändra matchbilden på det sättet så att vi inte fick till det? Det är alltid den här blandningen av olika faktorer. Adam lyckades inte riktigt, han fick inte utlopp för sitt game och det är vad allt handlar om. Det är väldigt sällan man kan vara så bra som man vill vara i en match. Det är det allt handlar om. Lyckas du få visa ditt bästa jag i en matchsituation? Kan du uttrycka dig i den pressade situationen? Fastän Adam gjorde en riktigt bra match, så har han ändå en högre nivå, menar Haaranen.

Vad specifikt ville du se annorlunda?

– Adam kom in på fel avstånd. Han har ju en tendens att kunna vara lite trögstartad, även fast vi har pratat om det här. Han kan nästan bli lite träskallig ibland och bjuda in lite för mycket. Han blev ju skakad rejält, men sen så började han verkligen äta sig in i matchen och Tobbe sa ju det efteråt – han drunknade i rond två. Jävlar vad slut han var i rond två. Redan efter nerslagningarna började ju Adam ta över. Och i hela rond två var det ju inget snack. Rond tre också – fram till de sista 55 sekunderna. Tillfälligheter gör ju sist, då kom Adam in på fel avstånd och skulle in och kriga liksom. Istället för att rida ut det, för då är jag övertygad om att matchen hade varit vår. Så det är klart att det finns massor av tekniska bitar som jag vill att vi går tillbaka med till ritbordet och ser över. Men så är det ju jämt oavsett resultat. Det är alltid en billigare läxa när man får 2-1 med sig istället för emot sig, men det är bara så det är.

Foto: Stefan Romare (@stefanromaremma)

Harannen uppskattar samtidigt att de svenska fansen verkar fokusera mest på hur fantastiskt bra fajten var, än vem som tilldelades vinsten i slutändan.

– Det här är en av få gånger som folk inte pratar om vinst eller förlust – folk pratar bara om matchen. Alla kommentarer, forum och sådär – det är bara om hur bra matchen var. Det finns ingen förlorare. Det är en jävla prestation från bägge fajters, säger han.

“Hade humorn kvar – men inte ett minne från matchen”

Hur mår Adam Westlund nu?

– Jag var hemma hos honom trodde att han skulle se värre ut än vad det var, men fan, det var lugnt. Han hade humorn kvar – men han har inte ett minne från matchen alltså. Men Tobbe hade ju inte heller någon aning om han blev nerslagen eller inte, när han pratade med er efter matchen. Han hade ju ingen aning. Förstår ni vilken jävla stressnivå det var på matchen? När du inte vet om du blev nerslagen eller inte, och Adam inte kan säga ett ord om matchen, då är det blackout alltså.

Verkar han kunna börja uppskatta hur bra matchen var, även om han förstås är besviken?

– Jag fick den uppfattningen av honom. Det var lite humor och han börjar mer eller mindre se storheten i det hela. Hans besvikelse är ju såklart total eller vad jag ska säga. Men han är inte så besviken på resultatet, jag kan inte riktigt förklara eftersom han inte minns matchen.

Har han kollat på matchen?

– Nej och han säger att han nog aldrig kommer göra det, säger Haaranen med ett skratt och fortsätter:

– Det är klart han kommer att göra det, det måste han. Men han har inte en tanke på att titta på matchen än så länge. Det är bara jävligt konstigt, säger han.

Adam Westlund kunde få titelfajt i Gävle – om han vann

Haaranen berättar vidare att Westlund skulle ha tilldelats en titelchans i Superior Challenge – om han hade vunnit mot Harila.

– Min tanke var då att vi skulle ta Superior Challenge till Gävle. Jag sa det till Babak att vi skulle fylla upp arenan rejält, säger han.

Vad tänker du om en rematch?

– Alla går väl vidare efter det här, men vem skulle inte vilja se en rematch? Det känns som att alla skulle vilja se det. Men det här är så färskt, det tar tid och man vet ju aldrig vad som händer. Det beror ju vilken organisation någon av dem hamnar i och såna grejer. Men rent spontant är det klart att det vore kul med en rematch. Det är som upplagt för en supermatch. Tänk er vilket intresse, vilken countdown inför ett sånt returmöte. Som om det inte redan var nog inför denna. Det hade varit en dans på rosor att bygga upp den returmatchen. Realistiskt är det väl, men jag vet inte om det kommer bli av. Jag hoppas, för fan.

Foto: Stefan Romare (@stefanromaremma)


RELATERAT: Fina hyllningen till Adam Westlund – efter fullständigt galna fajten


Följ Stefan Romare på Instagram (@stefanromaremma) för fler bilder från Superior Challenge 21 och den episka matchen mellan Adam Westlund och Tobias Harila!

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara