UFC anses vara starten på modern amerikansk MMA men de var långt ifrån först. Redan 1980 arrangerades tävlingar under namnen Tough guy och Super fights.
MMA har en lång historia som kan spåras tillbaka till sporten Pankration och de antika olympiska spelen. När det handlar om modern MMA anses den ha startat i antingen USA med UFC 1 som ägde rum i slutet av 1993 eller den japanska organisationen Shooto som startade med sina galor 1985.
Även om UFC anses vara de första amerikanerna finns det flera okända galor som var långt före. I början av 1980-talet arrangerades flera galor under namn som Tough guy och Super fights. Det var kickboxningsarrangörer som hade valt att börja experimentera med regelverken.
1979 var året då Mike Viola och Frank Caliguri bestämde sig för att testa något nytt. De hade båda en bakgrund inom karate och arrangerade kickboxningstävlingar tillsammans. De var intresserade av vilken stil som skulle vinna en fight. Samtidigt ville de även få fram vanliga gatufighters och låta dem testas mot meriterade kampsportsutövare.
Den första amerikanska MMA-organisationen bildas
1980 hade de två kompanjonerna Caliguri och Viola bildat CV Productions. Viola hade skrivit en regelbok där han hämtat inspiration från flera olika stilar. Brottning, judo, kickboxning och japansk ju jutsu var de stilar där han hämtade majoriteten av sin inspiration.
Matcherna skulle vara i tre stycken två minuters ronder. Två viktklasser i turneringsformat där enbart ett fåtal tekniker som t.ex. ögonpetningar var förbjudna. De olika deltagarna skulle ha öppna boxningshandskar, benskydd och hjälm.
Arrangörerna ville däremot inte ha några erfarna fighters utan valde att rekrytera folk från barer och olika muskelbyggargym. Folk med proffsboxningsbakgrund eller över grönt bälte i någon kampsport fick inte delta.
Deras första turnering ägde rum under tre dagar från 20 mars till 22 mars 1980 under namnet ”Tough guy contest”. Det var två turneringar med åtta deltagare vardera. Fighters på turneringarna gick under namn som ”Mad dog” och ”Crazy Jack.” Arenan blev utsåld alla tre dagar och arrangemanget var en succé.
Framgångssagan närmar sig sitt slut
Efter flera framgångsrika galor börjar CV Productions använda sig av termen Super fights. Samtidigt börjar de arrangera galor utanför sin hemstad. När de arrangerade sin första gala utanför Pittsburgh hade de svårt att locka en lika stor publik.
Ett annat problem var att de fortfarande enbart använde sig av vad de betecknade som amatörer för att gå matcher. Det blev problematiskt när den amerikanska fotbollsspelaren Len Pettigrew bestämde sig för att delta. Pettigrew hade ingen kampsportserfarenhet men var för atletisk och vältränad vilket ledde till att han körde över alla sina motståndare. Samtidigt ville flera av deras fighters gå nya matcher vilket enligt regelverket inte längre hade gjort dem till amatörer.
Caliguri och Viola bestämde sig nu för att bilda World Martial Arts Fighting Association, en proffsliga under samma koncept som deras Super fights. De började även förhandla med TV-bolag om sändningsrättigheter. Prispengarna för turneringsvinnarna hade gått från 1000 dollar till 100 000 dollar.
Efter att framgångssagan börjat växa började även politiker och nämnder att lägga sig i. 6 november 1980 skulle nästa gala äga rum. Pennsylvanias Atletiska Nämnd beordrade organisationen att ställa in galan. Caliguri och Viola vägrade och det blev deras sista gala.
Dödsfall satte stopp
Efter deras gala 6 november valde Caliguri och Viola att ta en paus. De ville inte reta upp Pennsylvanias Atletiska Nämnde ytterligare. Istället la de fokus på att planera inför 1981 och se till att de atletiska nämnderna inte skulle protestera.
Medan de planerade nästa gala ägde en tragedi rum. I mars 1981 avled en fighter efter en match på en Toughman gala. Toughman var ett liknande koncept fast med boxningsregler och hade ingen koppling till Viola eller Caliguri. Trots att det inte fanns några kopplingar blev deras nästan identiska namn stoppet för galorna.
Efter dödsfallet valde Pennsylvanias lagstiftande församling att utreda alla kampsporter i delstaten. Viola och Caliguri valde att avvakta med att arrangera galor fram tills utredningen blev klar. 1983 blev utredningen färdig och med ett beslut som ledde till att alla Tough guy tävlingar eller liknande arrangemang förbjöds. Caliguri och Viola slutade att arrangera sina Tough guy tävlingar efter utredningen.