Ur historieböckerna: Pride 21 – Demolition

23 juni 2002 ägde Pride 21 – Demolition rum i Japan. Ett stjärnspäckat kort där två av fighterna som gjorde sin pride-debut senare blev två av de största inom sporten någonsin.

För exakt 14 år sedan ägde Pride 21 – Demolition rum i Japan. Galan innehöll flera av den tidens stjärnor. Samtidigt var det pride-debuten för två framtida legender, Fedor Emelianenko och Anderson Silva.

Huvudmatchen på galan var mellan Don Frye och Yoshihiro Takayama. En match där båda la tekniken åt sidan och svingade vilt. En match vars höjdpunkter utan tvekan är en av de mest sedda av dåtidens matcher.

Galans första match var Bob Sapp vs Kiyoshi Tamura. Tamura var en meriterad grappler från organisationen Rings. Sapp var i början av sin karriär och kom precis från sin debutmatch som han vunnit på knockout. Matchen blev en av de snabbaste i Pride FCs historia då Sapp körde över Tamura på elva sekunder.

Matchen gjorde Sapp till en superstjärna i Japan och hans nästa match blev en titelmatch mot organisationens första tungviktsmästare Antônio Rodrigo Nogueira.

Anderson Silva gör sin pride-debut

Den första som gjorde sin Pride-debut på galan var Anderson Silva. Silva skulle möta Alex Stiebling, en amerikan som fått smeknamnet “The Brazilian killer” efter att han besegrat flera brasilianare varav de två största av dem var Allan Goes och Wallid Ismael.

Japanerna hade fått upp ögonen för Silva efter han besegrat den japanska stjärnan Hayato Sakurai i den japanska organisationen Shooto.

Matchen mellan Stiebling och Silva varade inte länge. Stiebling är den aggressiva men missar alla slag mellan Silva träffar med alla sina kontringar. Stiebling lyckas fånga en huvudspark från Silva och ta matchen ner på backen. På backen ligger de några sekunder innan domaren bryter. Huvudsparken hade öppnat ett stort sår ovanför ögat på Stiebling. Domaren väljer att avbryta matchen och utropar Silva som vinnare efter att matchen varat lite mer än en minut.

Stjärnspäckat kort

Utöver debutanterna som senare skulle bli legender innehöll varje match en dåvarande stjärna inom sporten. Gary Goodridge mötte Achmed Labasanov i en jämn match.

Jeremy Horn mötte en av sportens värsta fuskare Gilbert Yvel. Yvel hade på den tiden knockat en domare och i sin föregående match blivit diskad efter petat sin motståndare i ögonen. Thaiboxaren Yvel hade inte mycket att sätta emot Horn som lyckades ta matchen ner till backen och ta hem domslutet.

Två av Graciefamiljens medlemmer gick match på galan med blandat resultat. Renzo Gracie var först ut och blev utgrapplad av den japanska judokan och sambo-utövaren Shungo Oyama. Graciefamiljen lyckades vända lyckan i matchen efter. Daniel Gracie blev nästan knockad i matchen mot Takashi Sugiura men Gracie lyckades att vända matchen med sin grappling för att plocka hem domslutet.

Fedor gör debut

Emelianenko kommer från den japanska organisationen Rings där han haft framgång. I sin pride-debut är han underdog när han får möta den meriterade kickboxaren Semmy Schilt. Schilt har hunnit med matcher i både UFC och Pancrase där han i den sistnämnde blivit deras mästare i den öppna viktklassen.

I matchen slösar Emelianenko ingen tid stående utan går direkt på en nedtagning. Hela matchen slutar med att Emelianenko brottar ner Schilt och använder sig av sin ground and pound för att ta hem domslutet.

Matchen blev ett sömnpiller och det är inte förrän nästa match som Emelianenko slog igenom.

En av de vildaste matcherna genom tiderna

Galans huvudmatch är en av de mest omtalade genomtiderna. Majoriteten av de som följer MMA och sett klipp med höjdpunkter har garanterat sett höjdpunkterna från när Frye och Takayama svingar vilt mot varandra.

Takayama kämpade hårt och vägrade ge sig men det var inte tillräckligt för att stå emot Frye. Det brukar sägas att en bild säger mer än tusen ord. I det här sammanhanget är det ett klipp med höjdpunkterna som beskriver matchen bäst.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Anderson SilvaBob SappDon FryeExklusivtFedor EmelianenkoRenzo GracieSenaste NyttUr historieböckernaZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
3 Kommentarer
 • Headown
  23 June 2016 at 02:09

  Underbart med denna kuriosa, den matchen mellan Frye och Takayama har jag sett hur många gånger som helst, och brister nästan alltid ut i ett gapskratt när dom totalt struntar i all teknik och bara ställer sig och matar in slag efter vartannat på varann, hahaha helt galet!

 • Herr Elof
  23 June 2016 at 03:33

  Takayamas ansikte blir bara värre och värre ju längre det lider.

 • Johan
  23 June 2016 at 11:57

  Får devalvera sista 10 sek i Holloway-Lamas efter första 10 sek på denna :D Helt galet.

 • Svara