Jon Jones
Jon "Bones" Jones. Foto: Mazdak Cavian/MMAnytt

KLART: Jon Jones får sin dom av USADA – efter dopingskandalen

✅ Här är USADA-domen mot Jon Jones ✅ Medlaren: Ingen medveten doping ✅ Då kan stjärnan återvända

Nyligen kom den slutgiltiga domen från US Anti-Doping AgencyJon Jones blir avstängd i 15 månader.

Detta som följd av hans positiva dopingtest i samband med returmatchen mot Daniel Cormier på UFC 214 den 29 juli förra året, där Jones testade positivt för steroiden Turinabol. Jones vann som känt titelmatchen via knockout – men matchresultatet ogiltigförklarades efter dopingskandalen och Cormier återfick sedan mästarbältet.

Nyheten om avstängningen rapporterades först av MMA Fighting.

Jones dopingavstängning är retroaktiv från dagen då den misslyckade dopingkontrollen genomfördes, vilket var den 28 juli. Därmed är stjärnan fri att tävla igen från och med den 28 oktober – alltså lagom till UFC 230 den tredje november. “Bones”, som kommer från New York, har länge ryktats gå huvudmatch på den stora galan i Madison Square Garden.

Jon Jones får en 15 månader lång dopingavstängning, som gäller retroaktivt. Han är fri att tävla igen från och med den 28 oktover. Foto via MMAjunkie

Domen: Jon Jones dopade sig inte medvetet

Det var i lördags som Jones, hans försvar samt USADA-representanter träffade medlaren Richard H. McLaren. Eftersom Jones har fastnat för doping en gång tidigare riskerade han fyra års avstängning, men redan inför medlingen hade USADA kommit fram till slutsatsen att straffet skulle reduceras med två år och sex månader eftersom han varit samarbetsvillig och hjälpsam i utredningen.

McLaren beslutade sedan att sänka straffet med ytterligare tre månader och utdöma en 15 månader lång avstängning. Detta eftersom han funnit att dopingen inte har skett medvetet, bland annat med hänvisning till att Jones klarade alla dopingkontroller inför matchen – men misslyckades med det testet som han visste skulle komma i samband med galan.

Travis T. Tygart, vd på USADA, hade följande att säga i ett uttalande:

“The independent arbitrator found that Jon Jones was not intentionally cheating in this case, and while we thought 18-months was the appropriate sanction given the other circumstances of the case, we respect the arbitrator’s decision and believe that justice was served. This case is another strong reminder that athletes need to be extremely cautious about the products and supplements they use to ensure they are free of prohibited substances.”

USADA ville döma Jon Jones till 18 månaders avstängning – men stjärnan kom lindrigare undan efter medlingen med Richard H. McLaren. Foto via MMA Fighting

Returmatch mellan Jon Jones och Alexander Gustafsson?

I februari blev Jones av med sin MMA-licens och tvingades böta 205 000 dollar () till kommissionen i Kalifornien. CSAC sa då att den avstängning som senare utdömdes av USADA skulle hedras. USADA:s dom var alltså den slutgiltiga i ärendet och avgörande direkt för Jones framtid.

Nu pekar allt på att han gör sin comeback på UFC 230, även om inget är officiellt i skrivande stund. Den första presskonferensen med Khabib Nurmagomedov och Conor McGregor inför superfighten på UFC 229 hålls på torsdagskvällen i New York City och det är mycket möjligt att huvudattraktionen för UFC 230 offentliggörs då. Tusentals fans kommer att kolla på presskonferensen vid Times Square.

MMAnytt-podden har vi under en längre tid spekulerat Jones comeback och chanserna att han tar sig an den svenske MMA-stjärnan Alexander Gustafsson i en efterlängtad returmatch. För att Jones skulle kunna gå huvudmatch på UFC 230 krävs sannolikt en titelmatch. Det enda andra alternativet bortom Gustafsson vore en tredje match mot den nuvarande dubbelmästaren Cormier, men “DC” har en stor superfight i tungvikt mot WWE-stjärnan Brock Lesnar som väntar på honom i början av 2019 och frågan är om han är villig att äventyra hypen för den titelmatchen genom att först möta Jones.

De rykten som florerat har tytt på att Jones vs. Gustafsson 2 är på gång och faktumet att i princip hela toppen av den lätta tungviktsdivisionen utom “The Mauler” är uppbokade styrker detta. Bokas returmatchen blir det med största sannolikhet en interimtitelmatch, om inte Cormier avsäger sig det lätta tungviktsbältet.

Alexander Gustafsson gav Jon Jones sin tuffaste match hittills i karriären för snart fem år sedan. Kommer de mötas igen på UFC 230 i Madison Square Garden? Foto: Micha Forssberg/MMAnytt

Ohmbet har oddsen för Jones vs. Gustafsson 2

Även om varken tid, plats eller motstånd har offentliggjorts för Jones comeback, så har MMAnytts samarbetspartner Ohmbet släppt oddsen för Jones vs. Gustafsson 2 på UFC 230.

Oddsmakarna har Gustafsson som tydlig underdog med oddset 3.00 – alltså tre gånger pengarna vid vinst. Jones är favorit och en seger för honom ger 1.43 gånger pengarna.

Detta innebär med andra ord att du som bettar 1000 kronor på Gustafsson vinner hela 3000 kronor om svensken får revansch. Samma insats på Jones ger 1430 kronor om han besegrar “The Mauler” igen. Då matchen inte är officiellt bekräftad återbetalas insatsen om de inte möts den tredje november.

Är du ny hos Ohmbet? Öppna ett konto på bettingsidan med världens bästa UFC-odds – så får du 100 procents välkomstbonus på första insättningen!

Vad tycker ni om straffet – var det hårt nog eller kom Jon Jones för lindrigt undan?

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
Jon JonesSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

UFC ODDS
UFC 27012
Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...