KLART: Jon Jones får gå match i Las Vegas – trots steroid-rester

✅ Har testat positivt för spårämne av anabol steroid ✅ Beskedet: Får ändå tävla i Las Vegas ✅ Jon Jones vs. Anthony Smith officiell för UFC 235 i mars

Jon Jones är inte ren från doping. Men UFC-mästaren får ändå tävla – nu både i Kalifornien och Nevada.

Det framkom under kvällens möte som hölls av kommissionen i Nevada, NSAC.


LIVE TV: NSAC avgör McGregor, Khabib och Jones öden – se mötet här!


“Bones” har som känt testat positivt för metaboliten M3, ett spårämne av den anabola steroiden oral Turinabol, vid flera tillfällen på sistone. Först hittades substansen i hans urin flera gånger innan titelfighten mot svenske Alexander Gustafsson på UFC 232 – och senast visade sig att han inte ens var ren under själva matchen. Det har dock hela tiden varit några få picogram av det långvariga spårämnet som hittats i dopingtesterna.


RELATERAT: Jon Jones testar positivt igen – UFC 232 flyttas till LA!


Experterna: Ingen ny dopingförseelse

Både NSAC och Kaliforniens kommission, CSAC, likväl som UFC:s antidopingparter USADA har – med hänsyn till diverse expertutlåtanden – nått slutsatsen att det inte finns bevis för någon ny dopingförseelse. Man antar istället att restprodukten från den anabola steroiden ligger kvar från stjärnans senaste dopingövertramp i juli 2017, i samband med Jones titelmatch mot Daniel Cormier.

Vetenskapen kring M3-metaboliten är ofullständig och idag vet ingen hur länge den kan stanna i kroppen efter intag av oral Turinabol. Det vi vet är att Jones inte är den enda atleten som testat positivt för spårämnet långt efter en ursprunglig dopingförseelse.

NSAC betonade under mötet att detta är en ovanlig situation och kommissionen tog därmed in flera sakkunniga expertvittnen för att kunna fatta ett genomtänkt beslut. Den rådande vetenskapens brister var en svår omständighet av uppenbara skäl.

Jon Jones vs. Anthony Smith officiell för UFC 235

Eftersom det inte går att bevisa att Jones har dopat sig på nytt efter Cormier-matchen, så har NSAC beslutat att bevilja honom en MMA-licens i Nevada som gäller för en fight. Detta innebär att Jones bokade titelfight mot Anthony Smith nu är helt officiell.

Jones kommer härnäst försvara sitt lätta tungviktsbälte mot Smith i huvudmatchen på UFC 235, som äger rum i T-Mobile Arena i Las Vegas den andra mars.

Måste dopingtestas minst två gånger i månaden

Jones tillfälliga MMA-licens kommer med en rad krav, för att NSAC ska kunna försäkra sig om att man kan fortsätta undersöka situationen närmare och inte ta några förhastade beslut.

Det största kravet är att Jones kommer behöva dopingtestas minst två gånger i månaden av NSAC fram till UFC 235. Han kommer även behöva genomgå strikta tester genom hela 2019. Vidare krävde kommissionen full insyn i både USADA:s och VADA:s tester omedelbart när deras resultat blir kända.

NSAC var enhälliga i sitt beslut, men inledningsvis var de skeptiska och det krävdes ett långt och utdraget förhör med flera expertvittnen. Beslutet att låta Jones gå matchen mot Smith grundades till stor del på anti-dopingexperten Dr. Daniel Eichners vittnesmål.


LÄS MER: KLART: Khabib får böta över 4,5 miljoner – så länge blir han avstängd

LÄS OCKSÅ: KLART: Conor McGregor får böta halv miljon – stängs av


Vad tycker ni läsare – är det rätt eller fel att låta Jon Jones tävla?

Kategorier
Jon JonesSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara