KRÖNIKA: Lyoto Machida karatesparkar mig i ryggen

Lyoto Machida är en av de traditionella kampsporternas tydligaste profiler inom MMA. Nu har han åkt fast för doping och de som haft Machida som förebild tvingas eventuellt tänka om.

Jag har vigt halva livet åt traditionella kampsporter – taekwondo, karate och jujutsu. Som traditionell utövare har man fått utstå en hel del kritik, ofta väldigt befogad.

”Det där funkar inte i en riktig fight.”

Klassiska utövare ägnar sig ofta åt överdrivna och omotiverade rörelser, helt frånkopplat från verklig sparring. Lägg dessutom till vanliga kommentarer som “Våra tekniker är för dödliga för oktagonen” eller “Jag skulle aldrig ge någon chansen att ta ned mig på marken”. Det är klart att folk skrattar åt en.

I värsta fall blir klubbarna rentav inskränkta sekter. Mästaren upphöjs till någon slags gudom, med övernaturliga förmågor. Men ute i verkligheten blir det ruskigt pinsamt.

https://www.youtube.com/watch?v=HHXUoLWKTLo

 

Enter The Dragon

Sen kom Lyoto Machida (22-7). Med snabba rörelser och vältajmade kontringar hade han en tydligt karatebaserad stil. Och ändå lyckades han ta sig till toppen. Hans hoppande framspark mot Randy Couture (19-11) är en ikonisk knockout. Machida var Karate Kid i vuxet format.

Anderson Silva (33-7) hade visserligen visat vägen tidigare. Han var dock inte lika tydligt traditionell. Machidas klassiska influenser var omöjliga att förneka. Traditionella stilar fungerar, man behöver bara använda dem på rätt sätt.

 

En hjälte faller

Nu har han alltså åkt fast för doping. Det är något som går sönder när det kommer fram att en idrottare har dopat sig. Något som kanske aldrig går att laga.

Beror framgången på det otillåtna övertaget? Var allt en lögn?

Till hans försvar uppgav Machida själv preparatet i sin tillskottsdeklaration. Han erkände, snarare än att faktiskt åka fast. Det är sällsynt nog att vara en förmildrande omständighet.

Enligt honom själv visste han inte om att kosttillskottet innehöll något förbjudet. Otillåtna preparat är dock just otillåtna. Som idrottare är man skyldig att ha koll.

I bästa fall är det sjukt klantigt.

mmanytt lyoto machida vs mark munoz 2

Lyoto Machida golvade även Mark Muñoz med en huvudspark.

 

Jag nämnde tidigare Anderson Silva. Även han dopade sig. Jag har inte kunnat se honom på samma sätt som tidigare.

Det är oklart vad som händer med Machida och vad resultatet får för konsekvenser för hans framtida karriär. För mig har han nog tappat sin magi för alltid.

Jag får istället sätta min tillit till Conor McGregor (19-3) och Stephen Thompson (12-1). Kanske gör Georges St. Pierre (25-2) sin beryktade återkomst. De traditionella kampsporterna är inte döda än.

Vad är era tankar om Machida?

Foto: Mazdak Cavian

Kategorier
DiskussionExklusivtLyoto MachidaSenaste NyttZ-Klistrad artikel
7 Kommentarer
 • Andreas Jonsson
  14 April 2016 at 08:27

  1. vad tog han?
  2. tror honom. Vem är annars sådum så man skulle skriva att man tagit ett otillåtet preparat i deklarationen? Free machida

  • Lucas Andersson
   14 April 2016 at 09:55

   Han tog 7-Keta, som varit förbjudet sedan 2012. Tillskottet innehåller DHEA, vilket har varit bannat sedan 2005. Han må tagit gjort det i god tro, men då är det väldigt väldigt klantigt. Att han sen påstår att det förbjöds först 2016 verkar också suspekt.

 • Metallica
  14 April 2016 at 09:28

  Kiai Mästaren i chock efter första smällen och så kollar han om det kommer blod 5-6 gånger.
  Kul och ha svart bälte under honom. Hans killar trodde väl att han skulle döda den andra killen.

  • Lucas Andersson
   14 April 2016 at 09:55

   Det sjukaste är ju att gubben själv tror på sina krafter. Hur läskigt är inte det?

 • Erik Svanborg
  15 April 2016 at 12:02

  Jag har alltid älskat Machida och detta rubbar inte det. Han verkar dock mer korkad än vad jag trodde eftersom han inte verkar ha koll på vad man får peta i sig. Men som fighter älskar jag honom fortfarande.

 • Herr Elof
  15 April 2016 at 11:23

  Misstakes were made.
  Jag tror faktiskt att man kan klanta sig, och som du säger så deklarerade han ju vad han tog. Det stärker ju REJÄLT att hon gjort det i god tro.

 • Curt Johnson
  15 April 2016 at 05:55

  Många brassar åker fast för tillskott, men som av en gudomlig slump är dom alla TOTALT oskyldiga och lika totalt ovetande… Var det inte Chael Sonnen som sa nåt i stil med att alla fighters från brasseland trycker?!

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...