Inför Bellator 89: Dantas vs Galvao

Vi är nu inne på den femte veckan av Bellators åttonde säsong och det är natten till fredag dags för Bellator 89: Dantas vs Galvao. Galan kommer att ta plats i Bojangles Coliseum i Charlotte, North Carolina.

Huvudmatchen är en titelmatch i fjädervikt där mästaren Eduardo Dantas (14-3) försvarar sitt bälte mot sin gode vän och forne träningskompis Marcos Galvao (13-5-1). Man sätter även igång turneringen i mellanvikt som är extra intressant för oss svenskar då Andreas Spång (8-2) kommer att deltaga ännu en gång.

Eduardo Dantas inledde karriären 2007 endast 18 år gammal. Han vann sju av sina åtta första matcher där förlusten var en diskvalificering efter att han använde sig av olagliga soccer kicks. Han fick med fem raka vinster chansen mot Masakatsu Ueda i en match som gällde Shootos världsmästartitel i bantamvikt (132 lbs). Matchen blev hans första riktiga förlust då han fick poängavdrag efter att ha hållt sig fast i repen. Efter tre raka vinster där alla dessa matcher avslutades så blev han inkallad för att deltaga i Bellators bantamviktsturnering. Turneringen inledde han med att besegra Wilson Reis via ett flygande knä och han besegrade sedan också Ed West och Alexis Vila för att ta hem turneringen och $100 000 i prispengar. Med vinsten kom även en titelchans mot mästaren Zach Makovsky, en motståndare som Dantas besegrade via en armtriangel redan i andra ronden. Eftersom Bellator ännu inte hade infört att en returmatch kan bokas in så valde Dantas att gå en match i hemlandet Brasilien. Matchen förlorade han endast en minut och 36 sekunder in i den första ronden via knockout mot amerikanen Tyson Nam.

Marcos Galvao har sin bakgrund inom BJJ där han har plockat hem både nationella titlar och världsmästartitlar. Han inledde sin MMA-karriär 2003 och gick tiden ut i sju av sina första matcher. I sex av dessa matcher så såg domarna Galvao som vinnare. Med sex vinster i karriären så fick han 2007 chansen att gå sin första match i USA då han fick ett kontrakt med WEC. Båda matcherna förlorade han via knockout, först mot Brian Bowles och sedan mot Damacio Page endast arton sekunder in i den första ronden. Efter förlusterna samt en oavgjord match mot Masakatsu Ueda så valde han att gå upp till fjädervikt och vann då tre raka matcher innan han fick möta Joe Warren i catchvikt på 137 lbs. Matchen förlorade han kontroversiellt via domslut. Han deltog sedan i bantamviktsturneringen där han besegrade Chase Beebe men förlorade i semifinalen mot Alexis Vila, ännu en gång via ett kontroversiellt domslut. I sitt andra turneringsförsök gick det bättre då han först besegrade Ed West och Travis Marx för att sedan besegra Luis Nogueira via TKO i den andra ronden. Dantas och Galvao var inbokade för att mötas redan på Bellator 79 men matchen ställdes in när Dantas skadade sig.

Dan Cramer (9-3) hade endast tre vinster som amatör när han 2008 blev uttagen för att vara med i säsong sju av The Ultimate Fighter. Han var en medlem av Team Rampage och tog sig så långt som till semifinal men förlorade där via submission mot Team Forrests förstaval Tim Cradeur. Han flyttade efter inspelningen till Florida för att börja träna på American Top Team och blev ett par månader senare inbokad för att möta Matt Arroyo på UFC 94. Matchen vann han via ett delat domslut men efter en förlust via domslut mot Matt Riddle så blev han av med kontraktet. Sedan dess så har han gått tio matcher och vunnit åtta av dessa. En av förlusterna kom mot ännu en deltagare från säsong sju då han förlorade via ett delat domslut mot Dante Rivera. Han har gått hela sju matcher i Bellator och vunnit sex av dessa men det är nu första gången han deltar i en av Bellators turneringar.

Brian Rogers (10-4) inledde karriären lite knackigt då han förlorade två av sina första tre matcher. Efter det vände lyckan och han vann sex raka matcher via T/KO i den första ronden, bland annat mot Ian Rammel i Strikeforce. År 2011 gick han med i Bellators turnering och besegrade Victor O’Donnell via en huvudspark i kvartsfinalen. I semifinalen tog det däremot stopp mot den nuvarande mästaren Alexander Shlemenko då han förlorade via T/KO i den andra ronden. Nästa turnering som startade i mars förra året så startade han turnerningen på ett väldigt snyggt sätt, Vitor Vianna avslutades via ett flygande knä. I semifinalen gick det också bra till en början då han fick in flera bra träffar på Andreas Spång. Matchen slutade tråkigt nog för Rogers med ännu en förlust i semifinalen. Senast han gick match var då han besegrade Dominique Steele via domslut på Bellator 78 i oktober förra året.

Brett Cooper (17-7) inledde karriären med fyra vinster och fyra förluster på sina åtta första matcher. Han vann sedan sju av sina nästa åtta matcher och besegrade bland annat Jason Von Flue, Rory Markham och Sergio Moraes. Han fick då chansen i Bellators welterviktsturnering men förlorade redan i kvartsfinalen via ett delat domslut mot Steve Carl. Han gick sedan upp till mellanvikt och vann sina två nästa matcher via T/KO. I den tredje matchen förlorade han sedan mot Alexander Shlemenko. Sedan förlusten så har han vunnit fyra raka matcher och är nu värdig en plats i årets mellanviktsturnering.

Fransmannen Norman Parasiy (10-2) som står för motståndet började karriären genom att gå matcher lite överallt i världen. Redan år 2009 gick han sin första match i Bellator då han gick med i deras allra första welterwiktsturnering. Matchen förlorade han via submission i den tredje ronden mot Dave Menne. Han återgick efter det till att gå matcher runt om i Europa men han gick även en match i Brasilien då han besegrade Pride-veteranen Paulo Filho. Efter en vinst på Cage Warriors 43 då han besegrade Jack Mason via ett flygande knä i galans huvudmatch så tyckte Bellator att han skulle få deltaga en andra gång i en av deras turneringar. Det tog även den här gången stopp i kvartsfinalen då han förlorade via ett domslut mot den slutliga vinnaren Maiquel Falcao.

Doug Marshall (15-6) är en riktig veteran som inledde sin MMA-karriär redan 2003 på WEC:s åttonde gala. Efter fyra raka avslut där alla motståndare avslutades i den första ronden så fick han chansen att möta James Irvin i en titelmatch i tungvikt. Matchen förlorade han och även debutmatchen i lätt tungvikt blev en förlust via T/KO. Efter det gick det bättre då han först besegrade Jeff Terry och sedan Lodune Sincaid för att bli WEC:s nya mästare i lätt tungvikt. Bältet försvarade han två gånger mot Justin McElfresh och Ariel Gandulla men när han sedan förlorade bältet i mars 2008 mot Brian Stann så rök även kontraktet. Han gick sedan ännu en match i lätt tungvikt som slutade i vinst innan han bestämde sig för att hoppa ner ännu en viktklass. Han har sedan dess vunnit sex av sina nio senaste matcher och i hans fyra senaste matcher han han totalt varit i buren en minut och 46 sekunder.

Andreas Spång (8-2) kommer ursprungligen från Växjö men flyttade till Stockholm som 19-åring. Han var som ung duktig inom boxning och skaffade sig ett matchfacit på 15-5 i amatörboxning. Han började sedan träna MMA och gjorde sin proffsdebut i april 2008. Han vann sina fem första matcher och fick då ett kontrakt med den kanadensiska organisationen MFC. Debuten blev inte så lyckad då han förlorade i den första ronden via submission. Han fick trots förlusten ännu en match och behövde då endast en minut och arton sekunder på sig för att besegra Cody Krahn via en giljotin. Nästa match gick han istället på Strikeforce Challengers 20 och besegrade då Willie Parks via TKO i den första ronden. När Bruno Santos gick och skadade sig inför sin match med Brian RogersBellator 66 så tog Andreas chansen och accepterade en match på endast några dagars varsel. Matchen började lite skakigt då Rogers som alltid gick ut hårt i den första ronden. I den andra ronden kom han däremot tillbaka och sänkte sin motståndare med ett rejält slag. I semifinalen gick det inte lika bra då han trots att han hade motståndaren Falcao skakad ändå förlorade via domslut.

Sultan Aliev (8-0) är en i mängden duktiga ryssar i Bellator. Han är en duktig utövare av Sambo och har plockat både silver i ryska mästerskapen 2012 och vann samma år även europamästare i Combat Sambo. MMA-karriären inleddes med två raka vinster via domslut men i sina nästa två matcher avslutade han båda sina motståndare via T/KO. Med ett mathfacit på fyra raka vinster så gick han sin första match utanför Ryssland och besegrade den unga brasilianaren Luiz Henrique via TKO i den andra ronden. Sina nästa två matcher gick han i Ukraina och besegrade både Vladimir Fedin och Alexei Varagushin via TKO i den första ronden. Senast han gick match var i december förra året då han besegrade Arunas Villius via TKO, även den här gången via TKO i den första ronden.

Den danske talangen Mikkel Parlo (9-0) inledde proffskarriären redan som 20-åring då han 2010 besegrade Willem Peters via TKO i den första ronden. Han fortsatte att gå matcher i den danska organisationen FG och avslutade sina nästa fyra motståndare varav tre via T/KO och en via submission. Han besegrade sedan den tyske veteranen Gregor Herb innan han fick ett kontrakt med Royal Arena. Med två raka vinster via T/KO så bar det sedan iväg till USA då han fick möta Jared Combs på Bellator 78. Matchen vann han via knockout i den första ronden och det räckte för att han skulle bli inbjuden till årets turnering. Det är sedan tidigare klart att vid eventuella vinster för Parlo och Spång så kommer vi att få ett nordiskt möte redan i semifinalen.

Huvudkortet

 • Titelmatch i bantamvikt: Eduardo Dantas vs. Marcos Galvao
 • Kvartsfinal i mellanvikt: Dan Cramer vs. Brian Rogers
 • Kvartsfinal i mellanvikt: Brett Cooper vs. Norman Paraisy
 • Kvartsfinal i mellanvikt: Doug Marshall vs. Andreas Spång

Underkortet

 • Bantamvikt: Nathan Davis vs. Timothy Goodwin
 • Weltervikt: Johnny Buck vs. Chris Mierzwiak
 • Mellanvikt: Kyle Bolt vs. Joe Pacheco
 • Kvartsfinal i mellanvikt: Sultan Aliev vs. Mikkel Parlo
 • Weltervikt: Aaron Johnson vs. Brennan Ward
 • Tungvikt: Mont McMullens vs. David Mejia

Underkortet kommer du att kunna se gratis här. Den första matchen planeras starta kl 02.00 natten till fredag.

Som vanligt kan du under galans gång ta dig in i MMAnytts chatt för diskussion.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Bellator
3 Kommentarer
 • Kenny Starfighter
  14 February 2013 at 05:48

  WAR SPÄNG!

 • Chris Spång klarade vikten inför mellanviktsturneringen på Bellator 89 | MMAnytt.se
  14 February 2013 at 10:25

  […] Hans motståndare Doug Marshall lyckades med en liknande prestation, och klev upp på vågen på 185,5 lbs. Samtliga övriga deltagare klarade också vikten inför den kommande galan. Dessa resultat ligger här nedan. Vill du sedan läsa mer om den kommande turneringen så har Christoffer Esping skrivit en utmärkt förhandstitt som du kan läsa här. […]

 • Video: Bellator släpper preview inför Andreas Spångs match mot Doug Marshall | MMAnytt.se
  14 February 2013 at 07:26

  […] Allt du behöver veta inför galan kan du läsa här. […]

 • Svara