Diskussion: Hur kommer det nya viktsystemet fungera i praktiken?

One Championship har blivit de första med sin nya policy som förändrar invägningssystemet inom kampsport. Det finns fortfarande många frågor om hur det kommer se ut i praktiken.

One Championship meddelade nyligen att de infört en ny policy kring invägningar. Samtidigt som policyn verkar perfekt i teorin återstår det att se hur det kommer att fungera i praktiken.

Den ekonomiska biten är den intressanta. Med ett sådant omfattande system kommer det att kosta. Samtidigt brukar One få kritik från flera fighters som inte fått ordentlig läkarvård efter sina matcher. Majoriteten av länderna som One Championship arrangerar galor i är u-länder och även om de är störst i Asien lär deras omsättning vara mindre än deras västerländska konkurrenter. Frågan är om One Championship har råd med deras nya system utan att behöva skära ner på andra avdelningar som de redan får kritik inom.

Vad som kommer hända med fighters är också oklart. De har redan mästare i varenda viktklass. Deras mästare är inte unika på något sätt utan likt omvärlden använder de sig av samma bantningsmetoder inför invägningen. Det nya systemet kommer att tvinga fighters att byta viktklasser.

Ett annat problem är att fighters själva måste rapportera sin dagliga vikt genom ett datorsystem. Det liknar samma modell för doping där fighters måste rapportera var de befinner sig dagligen. När man tittar på dopingsystemet är det inte ovanligt för fighters att mygla med sina tester.

Är atletiska nämnder ett hinder?
Samtidigt fortsätter One Championship att vara unika. Redan från start hade de med sig ett nytänk. De skapade ett eget regelsystem medan omvärlden använder sig av de unifierade MMA-reglerna. I Asien har de inga atletiska nämnder likt USA. I USA har nämnderna sedan länge haft diskussioner om invägningar men det har aldrig lett till några förändringar inom MMA.

One Championship behöver inte rätta sig efter några sanktionerade organ. Frågar är om det inte gynnar dem mer än deras västerländska konkurrenter. När UFC köpte upp Pride FC försökte de arrangera Pride i USA men de atletiska nämnderna nekade Pride-regler. One FC är helt fria att arrangera galor på sitt sätt. Nackdelen är att även krav på läkarvård försvinner men samtidigt blir de unika.

Vad tror läsarna? En fighter som tror att det nya systemet inte kommer fungera är UFC-fightern Joe Lauzon.

Foto: Mazdak Cavian

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
DiskussionExklusivt på MMAnyttOne ChampionshipZ-Klistrad artikelz-Senaste Nytt
Profilbild på Redaktionen

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • Curt Johnson
    26 december 2015 at 05:57

    I denna artikel skulle det vara trevligt med länk till eller förklaring på de nya reglerna.

  • Svara