Magnus Samuelsson: ”Pride skickade ett fett kontrakt”

Skådespelaren och föreläsaren Magnus Samuelsson har idag lagt atlasstenarna på hyllan. Trots det fortsätter många fans att undra över vad som egentligen hände med den omdiskuterade satsningen på MMA.

– Jag fick ett kontraktserbjudande från Pride, men valde att tacka nej, säger Magnus Samuelsson till MMAnytt.

I början av millenniet cirkulerade ett rykte kring den svenske strongmannen Magnus Samuelsson, från Kisa i Östergötland. Enligt obekräftade källor funderade Samuelsson på att sadla om till MMA, efter påtryckningar från sin kusin, den svenske kampsport- och MMA-pionjären Lars Wallin, samt BJJ-legenden och UFC-mästaren Royce Gracie.

Men låg det någon sanning i ryktet?

Både ja och nej. Jag och Royce Gracie har känt varandra sedan 90-talet. En kväll 2003 ringde han från Los Angeles och frågade om jag ville ingå i hans entourage när han skulle möta Hidehiko Yoshida, på nyårsgalan Pride Shockwave. Inga problem, svarade jag, minns Magnus.

Några timmar senare ringde han upp igen med ytterligare ett förslag. För att höja ribban några snäpp föreslog de att jag skulle ta mikrofonen efter matchen och utmana Bob Sapp på en fight.

Kontraktsförslag från Pride

Den japanska organisationen Pride var känd för sina spektakulära matchningar, och var vid denna tidpunkt den största och mest prestigefulla MMA-ligan i världen. Men trots att ett sådant erbjudande antagligen hade utövat lockelse på de flesta utövare av muskelsporter, var Magnus intresse svalt.

Jag låg i hårdträning inför en strongmantävling och ville ogärna tappa fokus. Alltså fäste jag ingen större uppmärksamhet vid alltihop.

Men några veckor senare hörde Pride av sig med ett kontraktsförslag. Lars var väldigt intresserad av att jag skulle börja med MMA och hade fortsatt kontakten med dem, berättar han.

“Någon talang är jag nog inte. Råstyrka, bra räckvidd och starka händer kan ersätta sviktande teknik till en viss gräns. Men sen blir man trött.”

Hur mycket Pride erbjöd vill Magnus idag inte avslöja. Men enligt egen utsago handlade det om en ansenlig summa pengar. Trots det var beslutet lätt att fatta.

Jag känner mina begränsningar och vet såklart att fysisk talang inte räcker hela vägen. Att byta sport hade varit naivt, och oschysst mot mina sponsorer. Och vid den här tiden var MMA ännu inte helt rumsrent, i alla fall inte i Sverige.

Det har funnits proffserbjudande från andra idrotter också. Men på elitnivå är konkurrensen knivskarp. Att sadla om innebär nästan alltid att man går från världsklass till medioker, vilket inte minst min polske strongmankollega Mariusz Pudzianowski är ett bevis på. Och då har han ändå en kickboxningsbakgrund.

Har följt UFC sedan starten

Att Royce Gracie och Magnus Samuelsson känner varandra har de just kusinen Lars att tacka för, som i  början på 90-talet åkte över till Los Angeles för att träna med familjen Gracie. Snart började han skicka hem olika VHS-kassetter: träningsvideos med Gracies och tidiga UFC-galor. När Magnus några år senare åkte över för att hälsa på Lars i dennes MMA-gym i West Hollywood, blev Magnus och Royce Gracie snabbt goda vänner.

Så jag har följt MMA från allra första början. I hela mitt vuxna liv har jag dessutom varit omgiven av släkt och vänner som tränat sporten. Därför känns det extra kul med Alexander Gustafssons och de andra svenskarnas framgångarna i UFC de senaste åren, berättar Magnus och fortsätter:

Jag och Royce har fortfarande regelbunden kontakt och har bott hemma hos varandra när vi varit på tävlings- och seminarieresor. Sen träffas vi också en del genom jobbet. Han jobbar mycket med olika polisstyrkor och jag håller på med vapen och skytte.

Har sparrat med Royce Gracie

Även om de stora MMA-matcherna uteblev, har Magnus hunnit testat på både MMA och BJJ, i träningsform. Så hur hemma känner han sig på mattan?

Visst har jag, Lars och Royce rullat en del, men bara i all vänskaplighet. Någon talang är jag nog inte. Råstyrka, bra räckvidd och starka händer kan ersätta sviktande teknik till en viss gräns. Men sen blir man trött, och då är man bara stor och klumpig. Men så länge som jag har full effekt finns det nog folk som är lättare att bryta omkring än vad jag är.

Och vad hände med Royce match mot Yoshida? Åkte Magnus över till Japan för att stötta sin vän?

Tyvärr dök andra saker upp som krockade med nyårsgalan, så jag åkte aldrig över. Också det sket sig, säger Magnus Samuelsson med ett skratt.

 

RÄTTELSE:

I en tidigare version av artikeln stod det att Royce Gracie fixade Pride-kontraktet, samt att Lars Wallin är Magnus Samuelssons barndomsvän. I själva verket var Lars, som är Magnus kusin, den som jobbade fram kontraktserbjudandet.

 

Omslagsbild via MAXstyrka.se

Se alla galor från UFC live på Viaplay - Klicka här
Kategorier
ExklusivtIntervjuNyheterPride FCRekommenderatRoyce GracieSenaste NyttSvenska NyheterZ-Klistrad artikel

Redaktör, skribent och krönikör på MMAnytt, skriver ofta med ett samhälls- och kulturperspektiv.
Omröstning

Vem vinner superfighten - Henry Cejudo eller TJ Dillashaw?

Visa resultat

Loading ... Loading ...