Ur historieböckerna: 14 år sedan Pride 19

Idag är det exakt 14 år sedan Pride 19: Bad blood ägde rum. En gala där en match på huvudkortet fick all uppmärksamhet. Matchen var mötet mellan Don Frye och Ken Shamrock.

Pride 19: Bad blood var en gala som ägde rum 24 februari 2002. Galans huvudmatch var när Wanderlei Silva försvarade sin titel mot den japanska utmanaren Kiyoshi Tamura. Tamura var en framstående fribrottare som tränade under legenden Billy Robinson.

Kända fighters som medverkade på matchkortet var Heath Herring, Igor Vovchanchyn, Antonio Rodrigo Nogueira och Enson Inoue.

Trots det stjärnspäckade matchkortet blev det matchen mellan Don Frye och Ken Shamrock som fick all uppmärksamhet, två personer som var tydliga med att de inte gillade varandra.

Shamrock återvänder från pensionen
Shamrock hade pensionerat sig 1996. Pride FC kom med ett erbjudande år 2000 och han återvände till sporten. Frye hade slagit igenom i UFC och började testa lyckan i Japan.

Inför matchen började Frye med det sedvanliga skitsnacket. Detta gjordes medvetet då Shamrock var känd för att inte tolerera skitsnack. Flera gånger före själva matchen utbröt det slagsmål när de skulle marknadsföra matchen. På en presskonferens i Los Angeles tre månader före galan blev det kravaller och två dagar före matchen blev det slagsmål.

Matchen var början på slutet av deras karriärer
När matchen inleddes började de båda svinga vilt direkt från start. Frye hade en gameplan där han skulle hålla matchen stående och använda sig av dirtyboxing i clinchen för att slita ut Shamrock. Shamrock ville ha ner matchen på marken. Frye som var både bättre på boxning och brottning visade att han inte skulle låta matchen gå till marken.

Med några minuter kvar av den första tio minuters ronden lyckades Shamrock ta matchen till marken och få tag på Fryes ben. I tre minuter satte Shamrock flera benlås. Heelhooks, kneebars och olika toe holds fick Fryes knä att knaka men han vägrade ge upp. Frye blev räddad när ronden tog slut men fick halta tillbaka till sin ringhörna.

De andra ronderna fortsatte i samma stil. Stående landade Frye flera smällar och när de hamnade på marken jagade Shamrock sina benlås.

Matchen blev den hårdaste i karriären för båda fighters. Shamrock hade aldrig tagit emot så många slag och Fryes ben läktes aldrig helt och han blev beroende av smärtstillande flera år efteråt. Efter matchen har Shamrock enbart vunnit 3 matcher samtidigt som han förlorat 10. Frye vann 6 matcher efteråt och förlorade 8.

Höjdpunkterna från den legendariska matchen kan du se här:

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Don FryeExklusivtKen ShamrockPride FCSenaste NyttZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
12 Kommentarer
 • Morgall
  24 February 2016 at 08:18

  Bra grejer!

  • Curt Johnson
   24 February 2016 at 09:05

   Ja, det var det!! Följde du pride back in the days?

   • Morgall
    25 February 2016 at 09:12

    Jag följde både UFC och Pride men Pride är det något alldeles speciellt med. Det var spänning på annan nivå

    Mark colemans brutala knän på igor vovchancyns huvud, eller när Sakuraba vann över alla Gracies, rampage vs silva. Det var tider det.

    • Curt Johnson
     25 February 2016 at 09:54

     Ja, det var nåt speciellt med Pride, nästan som nån slags magi! Man kan ju se det idag och få en viss uppfattning, men att se det live eller nästan live innehöll några nivåer av kvalitet som man lätt missar idag när man ser det åratal efteråt! :) Minns Randlemans brutala suplex av Fedor osv osv osv osv!!

 • Curt Johnson
  24 February 2016 at 09:05

  @Niklas Andersson Tack för en mycket bra artikel och krönika! Det här var verkligen ett kvalitativt inslag på er sida! Pridedagarna..those Where the days!!

  (pst: ni som jag som har gnällt ibland över sidan här kan ju passa på att ge positiv feedback, när så finns orsak, inte mer än rätt!)

  • MMAnytt_Nikke
   24 February 2016 at 10:29

   Tack så mycket. Pride är verkligen saknat.

   • Curt Johnson
    25 February 2016 at 09:54

    Japp, verkligen! Satt med en pizza i näven och njöt av din text samt video! =)

    Skulle du inte kunna ha som en återkommande grej att skriva om pridegalor och publicera det på aktuell galas årsdag? Säker det skulle kunna ge mycket positivt för både oss läsare och er för er sida!

    • MMAnytt_Nikke
     25 February 2016 at 10:42

     Det kommer nog tyvärr inte ske. Många Pride galor kommer att täckas i den här artikelserien men långt ifrån alla.

     Siktar på att ta det bästa från Pride och UFC samt andra kampsportssammanhang som kan vara intressanta.

     Alla Pridegalor var ju inte underverk så vissa får helt enkelt falla bort.

     • Curt Johnson
      25 February 2016 at 11:13

      Ok, men det låter bra!

 • explore
  25 February 2016 at 12:02

  Pride var ju rena cirkus emellanåt.. Allt var ju tillåtet.

  • Curt Johnson
   25 February 2016 at 09:57

   Det är sant att det ibland var lite cirkus, men en tårta har flera bitar.. även om cirkusbiten ibland tog lite mycket plats så fanns det fler bitar på denna tårtan..och många bitar var helt fantastiska!!

 • Labrat88
  25 February 2016 at 05:55

  Bra artikel! Vanligtvis skummar man lätt igenom texten , men denna var bra och intressant!

 • Svara

  bet365
  Speltips: PFL  Rory MacDonald vs Sadibou Sy


  1 Juli | 14:00 | PFL
  1.30 - 3.25
  Till Betsafe!
  Insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC 27612
  Israel Adesanya vs Jared Cannonier1.224.50
  Alexander Volkanovski vs Max Holloway1.532.62
  Sean Strickland vs Alex Pereira2.001.80
  Pedro Munhoz vs Sean O'Malley3.251.36
  Brad Riddell vs Jalin Turner2.101.72
  Robbie Lawler vs Bryan Barberena1.802.00
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC 276

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Adesanya via TKO/KO/SUB2.40
  Cannonier via TKO/KO/SUB5.50
  Volkanovski via domslut2.25
  Holloway via domslut3.75
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...