Alexander Gustafsson
Foto: Micha Forssberg/MMAnytt

10 matcher att boka efter UFC Hamburg

Efter förra helgens UFC Hamburg har utgångsläget på olika sätt ändrats för en rad fighters. Medan vissa sitter tryggt i vinstkolumnen, står andra med kniven mot strupen efter tunga nederlag. Som vanligt rullar allt vidare och det finns nu en hel del spännande matcher att boka upp framöver.

Jack Hermansson

Jack Hermansson

VS.

Marvin Vettori

Marvin Vettori

Den norskbaserade svensken Jack Hermansson (14-2) briljerade i UFC-debuten och tog hem en stabil domslutsvinst mot engelsmannen Scott Askham (14-3). Den tidigare Cage Warriors-mästaren var full av lycka efteråt och menade att han känner sig redo nog att möta de bästa.

“The Joker” har sagt att han vill möta nummer 11-rankade brasilianaren Thales Leites (26-6) härnäst, men även om jag inte tvekar på hans chanser i en sådan toppmatch så känner jag att han bör få till ännu en vinst mot någon lägre rankad mellanviktare först.

22-årige italienaren Marvin Vettori (11-2) fick precis som Hermansson kontrakt med UFC efter sin prestation på Venator FC III. Även han stod nyligen för en imponerande debut, där han låste ut BJJ-svartbältaren Alberto Uda (9-2) i den första ronden. En match mellan herrarna blir ett bra test för att se vem av dessa lovande fighters som är redo att ta nästa steg.

Walt Harris

Walt Harris

VS.

Christian Colombo

Christian Colombo

Danske tungviktaren Christian Colombos (8-1-1) UFC-debut må ha slutat oavgjort, men om matchen hade gått efter årsskiftet hade han vunnit. Efter att motståndaren Jarjis Danho (6-1-1, 1 NC) lyckats stoppa ner handen i mattan precis innan ett knä mot huvudet träffade, fick Colombo nämligen ett poängavdrag varpå matchen slutade med domarsiffrorna 29-27, 28-28, 28-28.

Det var knappast något uppseendeväckande första intryck, men det var helt klart en stabil prestation som ger honom ännu en match.

De potentiella motståndarna är flera och det återstår att se vem UFC ställer honom mot härnäst. Han kan mycket väl komma att ta sig an någon debutant alternativt någon annan europeisk tungviktare som nyligen tagits in i organisationen, men jag skulle helst vilja se honom mot amerikanen Walt Harris (8-4) som senast kammade hem sin första vinst i UFC efter att innan dess ha förlorat sina tre första matcher.

dalby_nicolas

Nicolas Dalby

VS.

Jim Wallhead

Jim Wallhead

Den tidigare Cage Warriors-mästaren Nicolas Dalby (14-2-1) sitter nu i en tuff sits och kan mycket väl få söka sig vidare till någon annan organisation, då han har förlorat två raka matcher och är segerlös i de tre senaste. Den danske welterviktaren kämpade väl i matchen mot hemmafightern Peter Sobotta (16-5-1), men blev sänkt av en uppercut tidigt i den första ronden vilket gjorde att han aldrig riktigt lyckades komma in i matchen.

Det som talar för att “Sharpshooter” får en sista chans är dock att han har en underhållande fightingstil som ger allt. Om UFC nu väljer att ge honom en till match skulle engelsmannen Jim Wallhead (29-10) kunna bli ett lämpligt motstånd på en europeisk gala.

“Judo Jim” debuterade själv på UFC Hamburg och förlorade knappt mot tyske Jessin Ayari (16-3) via delat domslut. Bägge herrarna behöver en vinst för att säkra en fortsatt anställning och en match mellan dem vore både underhållande och logisk.

Nick Hein

Nick Hein

VS.

Rustam Khabilov

Rustam Khabilov

Tysken Nick Hein (14-2, 1 NC) och dagestaniern Rustam Khabilov (20-3) är två lättviktare som gick match i Hamburg. De båda har nu radat upp varsin vinstsvit på tre raka matcher, men har å andra sidan inte imponerat så värst och kan lämpligtvis göra upp mot varandra härnäst.

Bägge två har helt klart stor potential och kan leverera riktigt stabila prestationer när de är som bäst. Hein börjar få mer och mer uppmärksamhet som den främsta tyska fightern just nu, och Khabilov har tidigare varit uppe i topp 15-rankingen innan två tuffa nederlag.

En potentiell match de två emellan passar bra för någon av de kommande europeiska galorna och blir en bra värdemätare där vinnaren förs vidare mot rankat motstånd.

Ilir Latifi

#12 Ilir Latifi

VS.

Patrick Cummins

#13 Patrick Cummins

Svenske Ilir Latifi (12-5, 1 NC) hade en stor chans att slå sig in i titelmixen när han ställdes mot fjärderankade Ryan Bader. Efter en stabil prestation inledningsvis, blev han dock plötsligt brutalt knockad av ett knä mot huvudet i den andra ronden och får nu börja jobba sig uppåt på nytt.

Lätt tungviktsdivisionen är dock inte alltför djup och 33-åringen behåller sin position som nummer 12-rankad trots nederlaget. En annan topp 15-rankad fighter som också är i behov av en vinst är 35-årige brottaren Patrick Cummins (8-4) – någon som jag anser vore en utmärkt motståndare för “The Sledgehammer” i detta läge.

Bägge två har länge kämpat sig uppåt i rankingen, men förlorat avgörande matcher. Ett möte mellan herrarna är logisk karriärsmässigt, rankingmässigt liksom stilmässigt.

#4 Ryan Bader

#4 Ryan Bader

VS.

krylov_nikita

#10 Nikita Krylov

Ryan Bader (21-5) sa inför matchen mot Latifi att han är mer avslappnad och inte längre fokuserar på en potentiell titelchans på samma sätt, vilket tillåter honom att fightas friare och vara mer “i nuet”.

Det verkar fungera bra för honom, av den spektakulära knockoutvinsten att döma.

Som nummer 4-rankad med vinster i sex av sina senaste sju matcher är han trots allt inte alltför långt ifrån en titelchans ändå, men kommer behöva en eller ett par vinster till som det ser ut idag.

Ukranaren Nikita Krylov (21-4) är en lovande fighter som är på väg uppåt i divisionen. Trots att han endast är 24 år gammal har han nu lyckats rada upp fem raka matcher och sitter på en tiondeplats i rankingen. En match mot Bader vore en chans för honom att slå sig in bland toppen, medan Bader får en bra möjlighet att säkra sin andra raka vinst mot ännu en rankad fighter med bra momentum.

Jan Blachowicz

Jan Blachowicz

VS.

Ed Herman

Ed Herman

Polske Jan Blachowicz (19-6) gjorde inledningsvis bra ifrån sig ståendes mot Alexander Gustafsson, men blev sedan kontrollerad på marken och förlorade ett tydligt domslut. Han har nu förlorat tre av sina senaste fyra matcher, men har å andra sidan endast förlorat mot rankat motstånd.

Blachowicz är nu i stort behov av en vinst för att få vara kvar i organisationen, något som också stämmer in på amerikanen Ed Herman (23-12, 1 NC) som har varvat vinster med förluster i sina sex senaste matcher. En match mellan de två vore enligt mig utmärkt att boka framöver.

Jon Jones

Jon Jones

VS.

Alexander Gustafsson

#2 Alexander Gustafsson

Den topprankade svensken Alexander Gustafsson (17-4) må ha bjudit på en något ringrostig prestation, men visade att han kan anpassa sig efter eventuella och kammade ändå hem en relativt ensidig match via enhälligt domslut.

“The Mauler” har endast förlorat mot några av divisionens toppfighters och har de två gångerna han fått chansen att slåss om bältet förlorat med minsta marginal. Efter Fight of the Year-prestationen mot dåvarande mästaren Jon Jones (22-1), som avgjordes via ett kontroversiellt enhälligt domslut för snart tre år sedan, fick många upp ögonen för honom och det har länge varit tal om en potentiell returmatch mellan herrarna sedan dess.

Jones är visserligen tillfälligt avstängd på grund av en potentiell dopingförseelse, men då utredningen verkar ha tagit en vändning och han möjligen kan komma lindrigare undan än först trott, kan chansen att boka den efterlängtade returmatchen nu öppna upp sig.

Då inget är hugget i sten ännu återstår det fortfarande att se vad som händer, och om inte annat kan Ryan Bader bli en bra motståndare för Gustafsson – något som många har föreslagit. Men om Jones nu får återvända till oktagonen inom kort vore det enligt mig högst lämpligt att boka in returen medan Anthony Johnson (22-5) får chansen på revansch mot mästaren Daniel Cormier (18-1).

#8 Mark Hunt

#8 Mark Hunt

VS.

#9 Andrei Arlovski

#9 Andrei Arlovski

I huvudmatchen på UFC Hamburg ställdes den tidigare tungviktsmästaren Andrei Arlovski (25-13, 1 NC) mot Josh Barnett och förlorade via submission, efter en underhållande match som gav de båda varsin Fight of the Night-bonus.

Vitryssen har nu förlorat tre raka matcher, efter att innan dess ha varit nära en titelchans med fyra raka segrar. Man får dock inte glömma vilka förlusterna har kommit mot, då övriga två förluster kommit i matcher mot mästaren Stipe Miocic (15-2) och titelutmanaren Alistair Overeem (41-14, 1 NC).

“The Pitbull” står visserligen med kniven mot strupen och kan tvingas lämna organisationen om han förlorar sin nästa match. Men han är fortfarande en topp 10-rankad fighter som helt klart förtjänar en sista chans.

Nummer 8-rankade Mark Hunt (12-11-1) är en annan veteran med gott om krut i nävarna, som själv behöver återvända till vinstkolumnen. Han är visserligen i strejk mot UFC just nu då WWE-stjärnan Brock Lesnar (6-3) undantogs från USADA:s regelverk – för att sedan testa positivt både inför och efter deras match på UFC 200.

Arlovski sa att han gärna tar lite tid att återhämta sig och reflektera över vad som har gått fel i de senaste matcherna. Förhoppningsvis reder situationen mellan Hunt och UFC ut sig under tiden, så att de två därefter kan göra upp mot varandra i vad som lär bli en mycket intressant matchning.

#4 Junior dos Santos

#4 Junior dos Santos

VS.

#7 Josh Barnett

#7 Josh Barnett

När den tidigare titelhållaren Josh Barnett (35-8) återvände till UFC och avslutade Frank Mir (18-11) i spektakulär stil, var det många som spekulerade i om han möjligen skulle kunna återvända till tronen. Sedan dess har han visserligen varvat förluster med vinster, men efter helgens prestation är han återigen tillbaka i vinstkolumnen och har nu chansen att slå sig in bland toppen.

Tungviktsdivisionen är väldigt tunn och en härdad veteran som Barnett behöver inte göra mycket för att bli aktuell för större matcher. En annan tidigare mästare som nyligen återvände till vinstkolumnen är brasilianaren Junior dos Santos (18-4), som just nu är rankad på fjärde plats.

Att boka upp herrarna mot varandra skulle ge oss en lovande “striker vs. grappler”-matchning där vinnaren kan börja bygga upp en ny vinstsvit.

Vad tycker ni läsare om dessa potentiella matchningar? Tyck till och diskutera i kommentarsfältet!

Foto: Micha Forssberg

Kategorier
Alexander GustafssonDiskussionExklusivtIlir LatifiJack HermanssonMatchmäklarnaNyheterRekommenderatSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
2 Kommentarer
 • UFCBLACKBELT
  8 September 2016 at 05:14

  Ser hellre Alex mot Bader, Alex förtjänar inte Jones än, 1 vinst till kanske så visst.

  • mma_fan
   8 September 2016 at 06:00

   Jepp en match mot Bader känns klockren. Känns som att Alex kan prestera bättre stående än vad han gjorde denna match.

  Svara


  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...