3 stora vinnare efter helgens UFC Fight Night 96 – vad händer nu?

Helgens UFC Fight Night 96: Lineker vs. Dodson bjöd på ett gäng imponerande prestationer och några oväntade skrällar. Huvudmatcherna var båda en aning kontroversiella av olika anledningar och enligt mig hittar man denna gång de största vinnarna lite längre ner på kortet.

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

 

3. Nate Marquardt

(Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Återigen lyckades Nate Marquardt (35-16-2) tysta tvivlarna och vinna en match där han var uträknad av många, dessutom med en av galans mest spektakulära avslut. Efter att ha skakat motståndaren Tamdan McCrory (14-5) med en stenhård höger följde han upp med en klockren huvudspark, för att säkra vinsten via en så kallad “walk off”-knockout.

Innan segern hade han ett matchresultat på 2-5 sedan återkomsten till UFC. Med det sagt verkar många ha missat vilka namn han faktiskt har tagit sig an på senare tid, och efter denna prestation kan man knappast säga att han inte har det i sig längre.

Faktum kvarstår dock att den tidigare Strikeforce-mästaren, som numera är 37 år gammal, har hunnit gå hela 53 matcher och åkt på en del knockoutförluster på sistone. Det bästa scenariot vore helt klart om han nu valde att gå i pension med ett imponerande avslut på sin långa karriär, så jag väljer här att utelämna ett förslag på nästa motståndare.

 

2. Andre Fili

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

26-årige Andre Fili (16-4) inledde UFC-karriären med att varva vinster med förluster och tog nu ett riskfyllt beslut genom att hoppa in som ersättare mot nummer 12-rankade Hacran Dias (23-5-1). Ett beslut som dock kom att göra en hel del för hans nuvarande utgångsläge.

Fili visade stora förbättringar och hade ett svar på det mesta som brasilianaren kom med. Vid ännu en förlust hade han mycket väl kunnat bli släppt av organisationen, men efter att ha imponerat stort och säkrat poängvinsten närmar han sig nu topp 15-rankingen istället.

Härnäst skulle jag gärna se honom mot en annan brasilianaren – nämligen nummer 8-rankade Charles Oliveira (21-6, 1 NC). En match mellan herrarna lär bli riktigt underhållande, där Fili får möjligheten att fortsätta in i toppen medan Oliveira vid vinst lyckas hålla kvar sin relevans som toppfighter.

 

1. Brandon Moreno

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Galans största vinnare var utan tvekan den debuterande flugviktaren Brandon Moreno (12-3), som kammade hem en lysande submissionvinst över nummer 9-rankade Louis Smolka (11-2).

Som matchkortets största underdog hoppade mexikanaren in på en veckas varsel och behövde knappt halva första ronden för att säkra skrällsegern med en giljotin. Detta mot en motståndare som nyss såg ut att vara på väg mot en titelchans.

Extra intressant blir vinsten eftersom Moreno var en av deltagarna i den 24:e säsongen av The Ultimate Fighter – som fortfarande sänds på TV. Visst kommer vinnaren där få en titelchans, men omvärlden vet ännu inte vem det blir. Moreno har nu ett stort försprång gentemot de andra deltagarna då han redan hunnit visa vad han går för mot en av UFC:s hetaste flugviktare.

Med en imponerande debutvinst som innebär en förmodad rankingplats, finns det nu flera potentiella matchningar för 22-åringen. Jag skulle gärna se honom möta en annan av divisionens lovande talanger, nämligen Sergio Pettis (14-2). Moreno ersatte just Pettis och jag tror att det skulle bli en jämn och framförallt underhållande match, där vi får se vem som är redo att ta nästa steg.

 

Hedersomnämningar:

John Lineker

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

John Lineker (29-7) hade kunnat göra mycket av en vinst mot John Dodson (18-8), men bortsett från att huvudmatchen slutade i ett jämnt och kontroversiellt domslut missade han även vikten för femte (!) gången i sin UFC-karriär.

Han lär inte belönas av någon titelchans i detta nu och kan rimligen göra upp mot någon annan topputmanare härnäst. Mycket hänger förstås på vem som får nästa titelchans, men en match mot knockoutartisten Cody Garbrandt (10-0) vore inte helt fel.

Alex “Cowboy” Oliveira

CHICAGO, IL - JULY 23: Alex Oliveira of Brazil prepares to enter the Octagon before facing James Moontasri in their welterweight bout during the UFC Fight Night event at the United Center on July 23, 2016 in Chicago, Illinois. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Brasilianaren Alex Oliveira (15-4-1, 1 NC) säkrade en imponerande TKO-seger över den tidigare Bellator-mästaren Will Brooks (18-2) – men missade vikten med råge och hade även mage att bete sig riktigt osportsligt efteråt.

Efter att ha vägt in på 161,5 lbs (två och ett halvt kilo över viktgränsen) lär han återigen behöva hoppa upp en viktklass, vilket gör att han inte kan rida på vinsten över den nummer 11-rankade motståndaren på samma sätt som han kunde ha gjort. Om vi utgår från att han får en welterviktsmatch härnäst vore Tim Means (26-7-1) en intressant motståndare, enligt mig.

 

Vad tycker ni läsare om dessa förslag?

Omslagsbild: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
DiskussionDiskussionExklusivtNyheterRekommenderatSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
4 Kommentarer
 • Johan
  3 October 2016 at 05:15

  Lite sköna armbågar från Means vore ej fel att se.

 • Erik Hellborg
  3 October 2016 at 09:28

  Cody Garbrandt vs John Lineker = Yes Please :)

  Lär inte gå mer än 2 min….

 • Metallica
  4 October 2016 at 08:40

  Med vinst efter övervikt ska INTE ge fördelar. Man ska stå kvar som innan fighten.

 • Svara

  Redaktionstipset – BELLATOR

  Sept. 23: BELLATOR

  BELLATORODDSSPELBOLAG
  Melvin Manhoef6.75
  Karl Albrektson via KO2.00
  Benson Henderson1.52
  Mads Burnell1.24
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00. [comeontracker]
  Omröstning

  Vem vill du se Khamzat Chimaev möta härnäst?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...