58 procent av alla tungviktsmatcher i UFC slutar i T/KO

Det kanske inte kommer som en stor överraskning, men majoriteten av tungviktsmatcherna i UFC avslutas via antingen en knockout eller en teknisk knockout, enligt en undersökning från Fightnomics.

Undersökningen har genomgått avslutningsmetoden på alla matcherna i UFC sedan 2007 fram till i april 2013, uppdelat per viktklass. Resultatet blir att tungviktarnas favoritavslutningsmetod är en T/KO, medan flugviktarna tenderar att gå till domslut.

74% av alla tungviktsmatcher avslutas på ett eller annat sätt, medan endast 38% av matcherna avslutas i det andra spektrumet i flugvikten, enligt grafen nedan.

How-UFC-Fights-End-2013-Edition

Totalt sett så är genomsnittsavslutningen på 54% av alla de matcherna som gått i UFC sedan 2007. De övriga 46 procenten går till domslut, eller avslutas på något annat sätt så som no contest, skador, omvända vinster eller liknande.

Men när det gäller domslutssiffrorna så finns det en annan faktor i det som tar ens uppmärksamhet. Cirka 20-25% av gångerna så är poängdomarna oense om utgången på en match. Det innebär att ca vart femte match så kommer tre poängdomare, som tittar på samma personer inne i buren, ha olika uppfattningar om hur matchen egentligen genomförts och även om vem som faktiskt vunnit.

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
UFC
Profilbild på Redaktionen

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
16 Kommentarer
 • Cecils Folks
  2 juni 2013 at 04:19

  Och då är ju ändå de lägre viktklasserna fullt med en massa missmatcher(se alpha males senaste vinster) då divisionen än så länge är väldigt tunn. Kolla titelmatcherna så kommer vi knappt att hitta ett satans avslut!

  • DamiGasPada
   2 juni 2013 at 06:36

   Inte det det handlar om, blir du ”caught” i Tungvikt är de över, blir du caught i MW,WW,LW så är de inte så farligt.. Mer tärningsspel ju högre upp i viktklasserna vi kommer eftersom slumpen får större betydelse, vem som helst kan få in ett turslag. Ett turslag i bantamweight gör ingen betydelse..

   • El_Doctor
    2 juni 2013 at 07:15

    Fråga Johnny Hendricks och Jake Ellenberger om dom håller med. Alternativt kanske dom kan få varsin fri på dig så får du vara domaren för om det är sant

   • Larsson
    2 juni 2013 at 11:42

    Prova få ett slag av John Dodson från flyweight så kommer du nog ändra uppfattning.

    • Ivan_den_onde
     3 juni 2013 at 11:28

     Vem tror du tränat striking längre? John Dodson eller t ex Shane carwin? Vem tar du helst ett slag av?

     KLart Dami har en poäng i det han säger, det är ju naturligt att folk slår hårdare i HW, och ja, då är det farligare att ”bli caught”.

     • Larsson
      3 juni 2013 at 11:39

      Klart dom slår hårdare i dom högre viktklasserna. Men att säga att det gör ingen betydelse att ”bli caught” i bantamweight?? Kom igen nu..

 • Stenansiktet
  2 juni 2013 at 06:00

  UFC borde ju lägga in en extra bonus för samtliga matcher som går till avslut. På det sättet skulle det bli intressantare matcher och färre decisions. Det snackas ju dock lite om att fighters ofta får en inofficiell bonus om dessa presterar bra så ja, kanske finns detta redan.

  • Profilbild på Sepenoob
   sepenoob
   2 juni 2013 at 11:10

   Håller med. Typ som i TUF när alla som avslutade var garanterade $5000

 • Pugnator
  2 juni 2013 at 08:06

  Detta känns helt rationellt, med tanke på att tungviktarna sällan påvisar någon högre kunskap gällande teknik och finess. Så något kompenserar dem med!

 • Svara