7 matcher att boka efter nattens UFC Fight Night 106

Under nattens UFC Fight Night 106 fick vi i huvudsak se en mix av imponerande prestationer, snygga avslut och ett par skrällvinster. Nu är det dags att sätta ihop lite nya spännande matcher!

 

Gastelum vs. Silva

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

I galans huvudmatch fick vi återigen se Kelvin Gastelum (14-2) imponera som mellanviktare, då han knockade veteranen Vitor Belfort (25-14) redan i den första ronden.

Efteråt riktade han en utmaning till den tidigare mästaren Anderson Silva (34-8, 1 NC) – en match som jag gärna skulle se.

“The Spider” tog sig senast tillbaka till vinstkolumnen med en kontroversiell domslutsvinst. Även om Gastelum har imponerat mer så är Silva högre rankad, samt ett bra namn för Gastelum att vinna mot för att fortsätta klättra mot toppen.

Det känns som att denna matchning är den mest logiska att boka vid det här laget, och underhållande lär det definitivt bli. Om UFC dock vill bespara Silva mot de tuffare matcherna kan Luke Rockhold (15-3) vara ett annat lämpligt alternativ.

 

Belfort vs. Marquardt

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Så vad gör man då med Vitor Belfort?

Veteranen har en match kvar på kontraktet och kommer därefter att gå i pension. Det vore tråkigt att ställa honom mot någon av de främsta i divisionen och se honom förlora sin absolut sista match, men det vore samtidigt tråkigt att ge honom ett enkelt motstånd som inte betyder något.

Jag föreslår därav en match mot en annan härdad veteran som sjunger på sista versen: nämligen Nate Marquardt (35-17-2).

Marquardt må vara orankad, men han är fortfarande ett stort namn. Låt oss se vem som kan imponera en sista gång.

 

“Shogun” vs. Latifi

Foto: Buda Mendes/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Även om Mauricio “Shogun” Rua (25-10) var oddsfavoriten så måste jag erkänna att jag blev väldigt förvånad av hans prestation, då jag var hyfsat säker på att Gian Villante (15-8) skulle ta hem vinsten.

Nu har den tidigare PRIDE – och UFC-mästaren vunnit tre raka matcher och bevisat att han har en hel del kvar att ge.

Härnäst skulle jag – och sannolikt många av er – se honom i Globen mot ingen mindre än Ilir Latifi (12-5, 1 NC). Den svenska lätt tungviktaren må komma från förlust, men jag tycker ändå att han visade att han håller en hög nivå i den senaste matchen, innan den plötsliga knockouten.

Detta vore en perfekt matchning där “Shogun” tar ett litet kliv upp från Villante, medan Latifi får chansen att rätta sitt senaste misstag mot en annan toppfighter.

 

Barboza vs. Ferguson/Nurmagomedov/Chiesa

Foto: Buda Mendes/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Det kanske inte är så roligt att ge tre olika förslag, jag vet. Men det är nästintill omöjligt att välja en enda lämplig motståndare Edson Barboza (19-4), då mycket beror på vad som händer i toppen av divisionen.

Många hade kanske glömt vad Barboza är kapabel till, då det var ett tag sedan han fick till ett avslut. Nu har han vunnit tre raka matcher, två mot tidigare mästare och nu en spektakulär knockout mot topp 10-rankade Beneil Dariush (14-3). Han har utan tvekan gjort sig förtjänt av en toppmatch.

Med det sagt finns det tre olika scenarion härnäst, som jag ser det.

1. Tony Ferguson (22-3) ställs mot mästaren Conor McGregor (21-3). Barboza bör då möta Khabib Nurmagomedov (24-0), där vinnaren får nästa titelchans.

2. McGregor fortsätter att hålla sig undan från sporten och UFC är inte villiga att boka Nurmagomedov mot Ferguson för fjärde gången. Barboza bör då ställas mot Ferguson i en returmatch om interimbältet.

3. UFC väljer att ge Nurmagomedov vs. Ferguson ett sista försök. Barboza bör då möta Michael Chiesa (14-2), som har vunnit tre raka matcher och blir den högst rankade tillgängliga motståndaren som Barboza inte redan har mött.

Summan av kardemumman: lättvikten är både fullspäckad och oerhört oklar just nu. “We’ll see what happens,” som Dana White brukar säga.

 

Borg vs. Benavidez

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Den unge flugviktaren Ray Borg (11-2) tog hem en jämn domslutsvinst över topp 3-rankade Jussier Formiga (19-5), vilket lär resultera i att han stiger en bra bit i rankingen.

Flugvikten är inte så värst djup och en titelchans kan nu vara inom räckhåll för den lovande talangen.

En annan topprankad flugviktare som inte har någon match bokad är Joseph Benavidez (25-4), som har vunnit sex raka matcher och jagar ett tredje försök på bältet. Låt oss boka Borg vs. Benavidez där vinnaren kan få chansen på mästaren.

 

Oliveira vs. Moraes

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Alex Oliveira (16-4-1, 2 NC) gjorde många förvånade när han i princip dominerade Tim Means (26-8-1, 1 NC) och avslutade returmötet med en imponerande submissionvinst. Han är nu obesegrad i sina fyra senaste matcher och skulle behöva ställas mot någon med rutinerad welterviktare för att se om han är redo att ta klivet upp mot rankat motstånd.

Landsmannen Sergio Moraes (12-2-1) säkrade en domslutsvinst mot den sena inhopparen Davi Ramos (6-2) på samma gala. Moraes är själv obesegrad i sina sju senaste matcher och en match mot Olivera vore enligt mig väldigt passande för bägge herrar.

 

Lee vs. Johnson

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Sist men inte minst har vi Kevin Lee (15-2), som äntligen lär ha slagit sig in på rankinglistan efter åtta vinster och två förluster i UFC.

Den unge talangen visade att han är en sann toppfighter som även kan hantera tuffa stunder och komma tillbaka starkare, när han satte stopp för Francisco Trinaldos (21-5) vinstsvit med en imponerande submissionseger.

Nu är det dags att se vad han går för mot topp 10-motstånd och jag skulle gärna se honom möta Michael Johnson (17-11). Johnson har länge varit rankad högre än jag tycker han borde vara, men har samtidigt visat sin förmåga att släcka ljuset för hem som helst med en fullträff.

Jag skulle se Lee som favorit i en match mot Johnson och tycker han är värd att ta ett rejält kliv upp. Johnson behöver ta sig tillbaka till vinstkolumnen och nu är det upp till bevis om han verkligen hör hemma så högt upp i rankingen. Hursomhelst har jag svårt att se en tråkig match mellan de två.

 

Håller du med om matchningarna, eller har du kanske några bättre förslag? Kommentera nedan!

 

Omslagsbild: Joshua Dahl-USA TODAY Sports

Kategorier
DiskussionDiskussionExklusivtMatchmäklarnaMMAnytt.seRekommenderatSenaste NyttUFCz-Galorz-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara