“My relationship has never been better with GSP. I’m glad we got together,” skrev Dana White i ett SMS till Postmedia News. Men mötet verkar inte ha gått tillräckligt bra för att lyckas komma fram till ett avtal. Foto: Per Häljestam

7 potentiella motståndare för Georges St-Pierre utanför UFC

Då det ser ut som att Georges ”Rush” St-Pierre kommer testa den fria marknaden är det nu dags att spekulera lite kring vem vi kan få se honom göra upp mot i en eventuell comeback utanför UFC.

Under gårdagen meddelade Georges St-Pierre (25-2), en av sportens främsta fighters genom tiderna, att han inte längre är under kontrakt med UFC. Visserligen dementerade organisationen dessa uppgifter och någon form av juridisk process lär följa för att reda ut vem som egentligen har rätt.

Men om vi nu utgår från att han får möjlighet att skriva på för någon annan organisation och att han fortfarande siktar på comeback, så finns det flera potentiella matchningar för honom vare sig vi pratar Bellator MMA, World Series of Fighting eller One Championship.

Här listar jag mina sju toppförslag på motståndare som i dagsläget håller till i någon av de konkurrerande organisationerna.

 

7. Ben Askren

Foto: Mazdak Cavian

Foto: Mazdak Cavian

One Championships welterviktsmästare Ben Askren (15-0, 1 NC) har länge utmärkt sig som en av världens främsta fighters utanför UFC. Direkt efter nyheten om St-Pierres situation tog han till Twitter för att uttrycka sitt intresse över en match mot kanadensaren.

Om St-Pierre skulle söka en sportslig utmaning skulle Askren kunna vara en lämplig motståndare. Trots sin kritiserade fightingstil är amerikanen ett känt namn som utan tvekan är vass på det han gör. St-Pierre har dessutom ofta en liknande stil i sina matcher och när två fighters med gedigen brottarbas gör upp händer det ofta att matchbilden blir mer underhållande då de tvingas ta till fler verktyg ur lådan.

 

6. Andrey Koreshkov

Foto: Bellator MMA

Foto: Bellator MMA

Att annat alternativ vore Bellators welterviktsmästare Andrey Koreshkov (19-1). Även om ovannämnda Askren har besegrat denna man så kan man emellertid argumentera att det vore en större sportslig merit för St-Pierre att knipa titeln i just Bellator, som i dag anses vara världens näst största MMA-organisation.

Bellator är även den organisation som bäst lär kunna matcha St-Pierres finansiella krav och göra mest av hans stora varumärke. GSP lämnade ifrån sig sitt UFC-bälte på topp och Bellator skulle ha extremt mycket att vinna på att ha honom som sin mästare, då de plötsligt skulle ha en titelhållare med mycket högre status än UFC:s motsvarighet.

Jag skulle inte klaga om vi fick se denna titelmatch framöver.

 

5. Michael Chandler

Foto: Bellator MMA

Foto: Bellator MMA

När St-Pierre offentliggjorde sina planer på comeback var han tydlig med att det inte nödvändigtvis behövde vara i weltervikt. Han menade att han med enkelhet kan klara lättviktsgränsen och därav ska man inte utesluta det scenariot.

Bellators lättviktsmästare Michael Chandler (15-3) är ett av organisationens större namn som utmärker sig med sin underhållande stil och extrema tuffhet. Han håller hög nivå vilket man inte minst kan se i de två hyllade matcherna mot UFC:s nuvarande mästare Eddie Alvarez (28-4), och en titelmatch mot honom vore ett bra test för St-Pierre om han vill testa lyckan i denna viktklass.

 

4. Justin Gaethje

Foto: World Series of Fighting

Foto: World Series of Fighting

Om vi fortsätter att spåna i lättviktsbanan finns det dock starka argument för att den främsta utmaningen istället hittas i WSOF. Organisationens titelhållare Justin Gaethje (16-0) har ett riktigt imponerande matchfacit som obesegrad med hela 16 raka vinster, varav 14 via avslut.

St-Pierre skulle förmodligen kunna möta vem som helst och ändå sälja stort. Gaethje är inte det största namnet i dagsläget, men visst vore det en fröjd att se dessa två toppfighters göra upp.

 

3. Benson Henderson

Foto: Patrick Jenkinson

Foto: Patrick Jenkinson

Ett annat stort namn i Bellator är den tidigare UFC-mästaren Benson Henderson (24-6), som på senare tid har gått matcher i både lättvikt och weltervikt. ”Smooth” ska härnäst utmana Chandler om organisationens lättviktsbälte och vid vinst skulle han mycket väl kunna bli en bra kandidat att möta St-Pierre.

Bellator har tidigare matchat kända före detta UFC-fighters mot varandra, men detta vore utan tvekan störst. Vidare har Henderson tidigare varit ute efter att välkomna kanadensaren tillbaka till buren och han vore nog villig att ta stormatchen i vilken viktklass som helst.

 

2. Chael Sonnen

Foto: Per Häljestam

Foto: Per Häljestam

St-Pierre har heller inte uteslutit matcher i mellanvikt och med tanke på att Bellator nyligen skrivit kontrakt med ingen mindre än Chael Sonnen (28-14-1) vore detta för stort att förbise.

Sonnen, som tidigare var ett av de hetaste namnen i UFC, har visserligen redan ett antal planer i lätt tungvikt. Han har dock tävlat som mellanviktare i större delen av sin karriär och skulle nog vara villig att gå ner i vikt för en sådan här ”big money fight”.

Hur lovande vore inte detta för alla inblandade?

 

1. Michael Page

Foto: Bellator MMA

Foto: Bellator MMA

Efter närmare eftertanke känner jag att mitt främsta förslag i denna lista får bli en match mot den växande stjärnan Michael ”Venom” Page (11-0). Engelsmannen är en riktigt imponerande obesegrad fighter som blir större och större efter varje vinst. Viktklassen är även rätt och jag tror inte att något MMA-fan skulle missa en match mellan dessa herrar.

”MVP” har demolerat de flesta han mött hittills och avslutat tio av elva matcher spektakulärt. Han har en unik fightingstil och har länge nått ut till en bred publik genom flertalet virala highlight-klipp.

Denna match skulle sälja stort och samtidigt bli ett bra sportsligt test för St-Pierre efter den långa frånvaron. Skriver kanadensaren på för Bellator har organisationen här en möjlighet att slå alla tidigare rekord.

 

Vem skulle ni vilja se St-Pierre möta i en comeback utanför UFC?

Omslagsbild: Per Häljestam

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
BellatorDiskussionDiskussionExklusivt på MMAnyttGeorges St. PierreNyheterOne ChampionshipRekommenderatUFCWSoFZ-Klistrad artikelz-Senaste NyttZuffa
11 Kommentarer
 • Danteman
  18 oktober 2016 at 04:06

  GSP – Venom Page !! Cmon make it happen Scott

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
  18 oktober 2016 at 06:08

  Ärligt talat så ser jag hellre Venom Page vs GSP än någon annan ufc motståndare vs GSP.

 • Yourston
  18 oktober 2016 at 08:53

  Inte för att GSP varit underhållande i sina senaste matcher, men det är ändå en regäl känga mot ufc om han väljer en konkurrent. Och sånt gillas alltid!!

 • Svara