8 tunga UFC-fighters som kan röra om i toppen

Tungvikt och lätt tungvikt må vara hyfsat tunna divisioner. Men det finns ändå ett gäng nyare ansikten som börjar ta sig uppåt – och som har alla förutsättningar att röra om lite bland toppskiktet i UFC.

8. Luis Henrique da Silva

INGLEWOOD, CA - JUNE 04: Henrique da Silva of Brazil hits Jonathan Wilson in their light heavyweight bout during the UFC 199 event at The Forum on June 4, 2016 in Inglewood, California. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Nationalitet: Brasilien

Ålder: 27

Viktklass: Lätt tungvikt

Matchfacit: 12-0 MMA, 2-0 UFC

Nuvarande ranking: –

Luis Henrique da Silva är en läskigt bra lätt tungviktare som debuterade för UFC i somras. Inte ens tre år in i sin MMA-karriär har han nu radat upp hela tolv raka vinster – där samtliga säkrats via avslut.

När det såg ut som att han var något av en “one trick pony” med sin brutala knockoutkraft visade han dessutom hur fel vi hade, när han senast tog sig an Joachim Christensen på UFC Fight Night 96: lineker vs. Dodson. Efter att ha stött på lite motgångar visade han på riktigt god rutin på mattan och låste ut dansken med ett armlås från ingenstans, vilket markerade karriärens första submissionvinst.

Henrique, som är lilabältare i BJJ, har nu visat att han är kapabel att hantera sina matcher var de än utspelar sig och att han ständigt hotar med avslut från vilken position som helst. Ännu har han inte behövt gå mer än två ronder i någon av sina matcher, men om konditionen håller kan han mycket väl ta sig upp på rankinglistan inom en snar framtid.

 

7. Marcin Tybura

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Nationalitet: Polen

Ålder: 30

Vitklass: Tungvikt

Matchfacit 14-2 MMA, 1-1 UFC

Nuvarande ranking: –

Marcin Tybura skrev på för UFC tidigare i år och efter att ha förlorat sin debut mot amerikanen Timothy Johnson, om än efter en stabil insats, var det nog inte många som direkt la märke till honom. Innan hans lysande prestation i sin senaste match, det vill säga.

Det var under UFC Fight Night 92: Rodriguez vs. Caceres i augusti som han tog sig an tjecken Viktor Pesta på galans underkort och landade en helt perfekt kombination – en jabb med en vänsterkrok bakom följt av en klockren huvudspark med den främre benet – som gav honom vinsten via knockout i den andra ronden.

30-åringen höll innan UFC-karriären till hos M1 Global, där han var tungviktsmästare och vann flera matcher mot tufft och erfaret motstånd. Förutom sina goda färdigheter i strikingen är Tybura dessutom en rutinerad brunbältare i BJJ, vilket hans sex submissionvinster understryker. Så som divisionen ser ut idag är det mycket möjligt att en så pass komplett tungviktare som honom snabbt tar sig uppåt i rankingen med några fler vinster i UFC.

 

6. Misha Cirkunov

(Photo by Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Nationalitet: Lettland

Ålder: 29

Vitklass: Lätt tungvikt

Matchfacit: 12-2 MMA, 3-0 UFC

Nuvarande ranking: #13

Misha Cirkunov skrev på för UFC för strax över ett år sedan och har sedan dess plöjt igenom tre debutanter utan större problem. Alla tre segrar har säkrats via avslut och det blev snabbt tydligt att han är en kraft att räkna med.

Det är inte många i divisionen som är så pass fysiskt starka som honom, men han är även teknisk ståendes och på marken vilket han visat genom att avsluta sina motståndare med både händer och fötter liksom en variation av snygga submissions.

Härnäst steppas nivån på motstånd upp rejält då han bokats att möta Nikita Krylov på UFC 206: Cormier vs. Johnson II. Tar han sig förbi ett sådant test är en titelchans inte alltför avlägsen med rätt matchningar, såsom viktklassen ser ut i dagsläget.

 

5. Timothy Johnson

FAIRFAX, VA - APRIL 04: Timothy Johnson celebrates after defeating Shamil Abdurakhimov of Russia in their heavyweight fight during the UFC Fight Night event at the Patriot Center on April 4, 2015 in Fairfax, Virginia. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Nationalitet: USA

Ålder: 31

Viktklass: Tungvikt

Matchfacit: 10-2 MMA, 2-1 UFC

Nuvarande ranking: #15

Om man fascinerar sig över ovannämnda Tybura kan man inte förbise mannen som nyligen besegrade honom – Timothy Johnson.

Johnson kommer från en brottarbas och gjorde sin UFC-debut i april förra året, där han imponerade med en vinst över Shamil Abdurakhimov teknisk knockout. Han har bra press i alla områden och gott om krut i nävarna, i synnerhet i sin ground and pound.

Den enda förlusten han hittills stött på i UFC kom mot Jared Rosholt, en man som har gjort en namn för sig med sin sega och kontrollerande fightingstil. Detta studsade han tillbaka ifrån med en fin insats över Tybura och är nu rankad bland divisionens 15 bästa fighters.

Härnäst får vi se Johnson mot den tidigare Bellator-mästaren Alexander Volkov på UFC Fight Night 99: Mousasi vs. Hall II i Belfast, vilket blir en bra värdemätare för honom. Vinner han även där vore topp 10-motstånd ett naturligt nästa steg.

 

4. Ilir Latifi

Foto: Micha Forssberg

Foto: Micha Forssberg

Nationalitet: Sverige

Ålder: 33

Viktklass: Lätt tungvikt

Matchfacit: 12-5, 1 NC MMA, 5-3 UFC

Nuvarande ranking: #12

Visst, han kommer från en sanslöst brutal knockoutförlust men “Lyftkranen från Rosengård” är knappast någon att blunda för i den lätta tungvikten.

Ilir Latifi kompenserar för storleksunderläget med sin monsterfysik och har visat sig kunna vinna på alla möjliga sätt i oktagonen. Med krut i nävarna som få har han även en gedigen erfarenhet som brottare och goda färdigheter i grapplingen. När det behövs kan han också dra ner tempot och fightas mer kalkylerat, såsom han gjorde mot Gian Villante.

Förlusten mot Ryan Bader skickar inte tillbaka honom ett dugg, det enda som hände var att han missade sin chans att ta flera steg upp. I matchen presterade han fortfarande mycket bra och var ett tag nära till avslut. Ett ynka misstag räcker i MMA – men jag är säker på att han kommer tillbaka starkare och tror att han har en god chans mot många i toppen.

 

3. Derrick Lewis

ufc-192-event-gallery-0010

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Nationalitet: USA

Ålder: 31

Viktklass: Tungvikt

Matchfacit: 16-4, 1 NC MMA, 6-2 UFC

Nuvarande ranking: #10

Derrick Lewis har varit i UFC i över två nu och har nyligen börjat knyta ihop säcken på ett annat sätt än tidigare, steppat upp nivån på motstånd och radat upp knockoutvinst efter knockoutvinst.

Det är lite “kill or be killed” som genomsyrar Lewis fightingstil och två gånger hittills har det varit han själv som fallit till mattan, dock mot respekterade namn som Matt Mitrione och Shawn Jordan.

Nu sitter han på fyra raka vinster och bara det faktumet gör att man bör höja ögonbrynen när vi snackar tungvikt. Efter att ha golvat Gabriel Gonzaga tog han sig senast an Roy Nelson. Även om den vinsten kom via ett jämnt domslut efter en något seg match så visar det att han hör hemma bland de mer rutinerade tungviktarna.

Härnäst får han möjligheten att gå sin första huvudmatch mot Shamil Abdurakhimov på UFC Fight Night 102: Lewis vs. Abdurakhimov i Albany, New York. Just matchningen i sig förstår jag inte överhuvudtaget då han har allt att förlora, men det är samtidigt ett bra tillfälle för honom att få sitt namn exponerat i högre grad och rada upp sin femte raka vinst. Därefter lär en toppmatch vänta och ingen kan känna sig säker när man har att göra med “The Black Beast”.

 

2. Nikita Krylov

Foto: Micha Forssberg

Foto: Micha Forssberg

Nationalitet: Ukraina

Ålder: 24

Viktklass: Lätt tungvikt

Matchfacit: 21-4 MMA, 6-2 UFC

Nuvarande ranking: #10

Nikita Krylov är inte bara yngst på denna lista, han är också ett av de absolut största framtidslöftena idag bland de tyngre divisionerna.

Krylov började karriären som tungviktare och det ironiska är att han levererade en totalt värdelös insats i sin UFC-debut, en sådan där som fick Dana White att uttrycka sin avsky i media. Efter den händelselösa matchen mot Soa Palelei studsade han dock tillbaka med ett imponerande avslut via huvudspark, innan han insåg att den lätta tungvikten var hans rätta hem.

Den första matchen i den lättare viktklassen må inte ha slutat som han hoppats, då han blev utstrypt mot Ovince Saint Preux efter att ha hoppat in på kort varsel. Men därefter har han imponerat gång på gång och sitter nu på hela fem raka segrar – samtliga via olika former av avslut.

Av någon anledning har UFC hållit tillbaka med att ge honom rankat motstånd trots de dominanta prestationerna. Men om han kammar hem sin sjätte raka vinst mot ovannämnda Misha Cirkunov lär han ha halva inne i titeldiskussionerna med tanke på hur tunn viktklassen är.

 

1. Francis Ngannou

ORLANDO, FL - DECEMBER 19: Francis Ngannou celebrates his knockout victory over Luis Henrique in their heavyweight bout during the UFC Fight Night event at the Amway Center on December 19, 2015 in Orlando, Florida. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Nationalitet: Frankrike

Ålder: 30

Viktklass: Tungvikt

Matchfacit: 8-1 MMA, 3-0 UFC

Nuvarande ranking: #13

Då var vi nere på nummer ett – den jättelika fransmannen Francis Ngannou. En man som har en inspirerande resa bakom sig där han gått från att vara hemlös till att bli en av de läskigaste tungviktarna som UFC har i dagsläget.

Visst har han, likt Cirkunov, endast byggts upp mot debutanter i sina tre första UFC-matcher men jag menar, kolla på bara på honom och vad han gör med sina motståndare! En större alfahane får man leta efter.

Ngannou har alla bitar för att bli en framtida toppfighter i tungvikt. Storleken, fysiken, de atletiska förmågorna och inte minst knockoutkraften. Dessutom har han med sina tre submissionvinster visat att han inte är ute och cyklar på mattan heller.

Härnäst får han mer rutinerat motstånd i form av Anthony Hamilton, en match som agerar delat huvudevent på UFC Fight Night 102. Vinner han sin fjärde raka, vilket han med all sannolikhet lär göra, så finns det flera spännande matchningar som väntar för honom och jag tror redan nu att han skulle demolera flera av tungviktens rankade fighters.

 

Fler listor:

Omslagsbild: Mike Roach/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtIlir LatifiNyheterRekommenderatSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
12 Kommentarer
 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
  2 November 2016 at 01:39

  Saknar ändå Jimmy Manuwa på denna lista

  • Ashah Tafari
   2 November 2016 at 01:44

   Absolut, han lär vara ett problem för många. Men ville här fokusera på orankade eller lågt rankade fighters som inte slagit igenom bland toppen riktigt ännu – men som har förutsättningarna för det. Manuwa är ju redan i topp 5 menar jag.

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
    2 November 2016 at 01:54

    Är han verkligen i topp 5

    • Ashah Tafari
     2 November 2016 at 01:56

     Yep efter hans brutala KO över OSP.

     • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
      2 November 2016 at 02:33

      Ok

 • carabinieri
  2 November 2016 at 02:33

  Krylov vs. Cirkunov blir episkt!

  • www.MatiasAndres.com
   2 November 2016 at 06:15

   Älskar matchningen – Hoppas på Krylov!

 • Jericho
  2 November 2016 at 04:40

  Vill bara påpeka att Nikita Krylov kommer från Ukraina och inte Polen, som artikeln antyder :)

 • Erik Hellborg
  2 November 2016 at 04:51

  Bra och intressant artikel :)

  Några av grabbarna har bara passerat i periferin för mig. Men nu när man läser mer om dom kommer jag definitivt bänka mig och följa vad som händer.

  Spännande!

  • Ashah Tafari
   2 November 2016 at 05:17

   Kul att du gillade den!

   • Erik Hellborg
    2 November 2016 at 06:05

    Absolut! Två “topheavy” divisioner så helt klart intressant med mer info kring fighters på gång uppåt :)

  Svara