Foto: Micha Forssberg/FrozenExposures.com/MMAnytt

Alexander Gustafsson lämnar Alliance MMA: “Det är dags att komma hem”

Efter den professionella karriärens första förlust valde Alexander Gustafsson (15-2) att börja träna med Phil Davis (12-1, 1 NC) som besegrade honom. Han anslöt därför till Alliance MMA i San Diego där han under de senaste tre åren förlagt flera viktiga förberedelser inför match.

Gustafsson har nu bestämt sig för att träningsresorna till den amerikanska västkusten är ett avslutat kapitel. Den svenske elitidrottaren kommer att förlägga sina förberedelser på hemmaplan från och med nu.

Det är dags att komma hem. Nu är jag i det stadiet av min karriär att ska jag tävla tre-fyra gånger om året så kan jag inte hålla på och åka iväg hela tiden. Det kostar för mycket och det tar för mycket tid från min familj. Det är helt enkelt inte värt det. Det är lika bra att vänja sig vid att ha hela träningslägren här hemma i Sverige och skapa den rutinen här. Nu är jag i en position att jag kan flyga in den kvalitétsparring jag själv vill ha, det var jag inte innan. Det kommer utveckla mig ännu mer, berättar Gustafsson till Sportbladet.

Tränare Eric Del Fierro på Alliance MMA blev överraskad att höra om Gustafssons beslut att inte träna med dem mer men han ser flytten som något positivt för svensken.

I don’t really make anything of it, säger Del Fierro till MMAjunkie. The kid’s growing as an athlete in Sweden, and his ability to earn in Sweden is a lot bigger than it is in the U.S. His whole camp has progressed, and that’s great. They’ve got a lot of talent over there, and hopefully, he’s getting to a position where he doesn’t have to leave his family.

Gustafsson berättar att han numera inte tränar lika mycket med Davis som han gjorde tidigare. En bidragande orsak till flytten är att Gustafsson förstår att han kan komma att ställas mot sin amerikanske vän i framtiden. Gustafsson säger att Davis inte är en drömmotståndare men att om UFC skulle fatta beslutet att ställa dem mot varandra igen så blir det match. I intervjun med Del Fierro förtydligar han att en skada hindrade Davis från att bidra till Gustafssons förberedelser inför hans senaste match, att de annars inte undvikit varandra utan tränat som vanligt.

Gustafsson kommer närmast från fem fulla ronder mot regerande mästare Jon Jones i huvudmatchen på UFC 165 som för svensken slutade med förlust via enhälligt domslut. I dagsläget har Gustafsson ingen officiell match inbokad.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
UFC
59 Kommentarer
 • Spader
  4 October 2013 at 05:22

  Välkommen hem Kungen

 • ChuteBoxe
  4 October 2013 at 05:29

  Jag är skeptisk till om han kommer få samma “träning” här hemma som han får i USA. AG har utvecklats enormt pga av Alliance, tror jag.

  • Bleppe
   4 October 2013 at 05:38

   Ur personlig synpunkt kan jag förstå beslutet. Det är säkert jobbigt att vara borta från familjen 10-11 veckor per camp. Det är ganska lång tid. Ur träningssynpunk tror jag dock att det kanske inte är ett jättebra beslut. Man får hoppas att han kan flyga in kvalitativ sparring till Sverige nu istället.

  • Danteman
   4 October 2013 at 07:35

   Håller med.. tycker helt klart han borde fortsätta köra på som tidigare! Köra större delen av sitt camp i swe, sen över till staterna & finslipa sista 6-4 veckorna innan match.

   Kvalitén på brottningen & sparringen blir med största sannolikhet lidande utan Alliance..

  • Kiltcalle
   4 October 2013 at 07:45

   Jag är övertygad om att Alex och Andreas har full koll på vad som är bäst för Alex. Jag tror att sparringsutbytet är större och därmed bättre i USA, men att det finns lika bra tränare i Sverige som i USA. Det grundar jag på alla svenskar som bloggat om skillnaderna :) Om Alex flyger in sparringspartner så försvinner den bristen.

   Dessutom så har de Jimmy Lidberg som har och kan coacha dem i brottning på hemmaplan. Det är inte illa med en os-medaljör som tränare :)

   • XPärx Negativ
    4 October 2013 at 08:19

    men Lidberg är väl grek brottare och inte fristil har vi ens några fristils brottare av kvalite i sverige?

    • Canno
     4 October 2013 at 08:39

     Jag tror Lidberg kan freestyla lite emellanåt ;)

    • Albert Hjälm
     4 October 2013 at 10:38

     Vi har några av världens bästa fristilsbrottare i Sverige. Bara tjejer som tävlar i fristil vilket ju är ett mysterium i sig…

   • Robin Elfgren
    4 October 2013 at 04:28

    Grejen är den att Lidberg troligtvis inte har nån kunskap av mmabrottning.. dvs att mixa in slag/armbågar etc i det hela vilket är en stor del i brottningen inom mma. Att bara fokusera på brottning, vilket jag tror Lidberg gör, kan nog göra att alex blir en hyperaktiv buse.

  • John Sjöström
   4 October 2013 at 08:50

   Det kan också bli en pump. Man ska inte underskatta de fysiska och psykiska påverkningarna som finns av att vara hemma med sin familj, partner och sova i sin egen säng.

  • Joel M Lindmark
   4 October 2013 at 10:21

   Jo men han kan ju nu flyga in dem han behöver, fast du har helt klart rätt i det du säger, Alliance har verkligen tagit Alex till “the next level”

 • Headown
  4 October 2013 at 05:38

  @chuteboxe Jag ser både för och nackdelar. Fördelen är såklart för Mauler att vara nära familjen, samt att han.nog kan dra hit top class fighters att träna med. (kan gynna andra svenska talanger) Men kan också hålla med om en viss oro då jag oxå anser att Alliance är och har varit väldigt bra för vår Mauler.

 • Jens Rahm
  4 October 2013 at 06:21

  Hoppas bara att han verkligen får samma kvalitet på träningen, förstår att han inte vill vara borta så mkt dock.

 • Baz3
  4 October 2013 at 06:25

  Ska man läsa mellan raderna att UFC försöker tvinga på Davis vs Gustafsson II eller är jag bara paranoid?

  • Kenny Starfighter
   4 October 2013 at 06:26

   Precis vad jag tänkte

 • Erik Svanborg
  4 October 2013 at 06:33

  Sa han verkligen “his ability to earn in Sweden is a lot bigger” och inte “his ability to LEARN in Sweden….”?

  • jvcke
   4 October 2013 at 06:37

   Earn Gold. Nämen, du har säkert rätt.

 • TheVobb
  4 October 2013 at 07:45

  Luktar Gustafsson vs Davis II långa vägar…

  • Mazdak Mma Nytt Cavian
   4 October 2013 at 02:47

   Exakt va ja tänkte på, detta kommer ge UFC tillfället att ge Davis mot Alex i sverige… synd och tråkigt

   • TheVobb
    4 October 2013 at 07:03

    Precis, men kan förstå matchningen eftersom Davis nu är uppe där och nosar på en titelfight och Alex ska inte möta någon som inte är top 5. Om det nu blir av och Alex spöar Davis så kan inte Jones gömma sig mycket längre.

 • Canno
  4 October 2013 at 07:45

  Väntar vi någon vecka så kanske The Mauler har hittat en ny partnerklubb i staterna.

 • Ivan_den_onde
  4 October 2013 at 08:07

  Dålig idé, kommer utan tvivel få sämre träning här hemma i Sverige. Men iofs förståeligt på ett personligt plan.

 • John
  4 October 2013 at 08:49

  1. sparring partners ÄR defenetivt inte bättre i Sverige.
  2. Brottning och brottning i mma är nästan helt olika.
  3. Han kommer inte synas i Amerikansk mma media lika mycket vilket kommer resultera i mindre kändiskap i staterna vilket även det resulterar i att han kommer både förlora pengar,internationella fans och kanske även matchups.

  4. Vi vet sedan tidigare att Andreas Michael inte alltid gjort det som är bäst för alex( tog tex flera matcher innan dem hajjade att dem behövde åka till staterna för bra sparring och brottning) och nu vill dem tillbaks till sverige?

  5. Proffs i alla sporter är ofta borta från sin nära o kära mycket mer än va Alex var.
  Ta tillexempel NHL spelare som ständigt är på resande fot. Kan man inte ta det klivet borde man ladda om.

  6. Varför Gustafsson måste spöa Davis(rank 3?) för o få möta JONES är helt sjukt.
  Medans Jones får möta Glover som bara spöat igenkändbara namn som Ryan Bader(va rankad 9) och rampage (va också rankad 9) för att sedan bli upphypad och på något bizzart sätt få titelfight framför andra som förtjänar det mycket mer.

  7. Att Flyga in sparring partners är sjukt mycket dyrare än o vara på camp i staterna, Disciplinen och fokusen på fighten är oftast högre med distans från nära o kära.

  8. Vilka svenskar har vi ens som kan jämnföras med Alex sparring partners på Allians?(Brendan Schaub,Phil Davis,Brandon vera,10+ stora namn)
  Ilir latifi och jycken eller?

  • sebbez
   4 October 2013 at 09:30

   ..så du vill att han ska träna i Sverige?

   • John
    4 October 2013 at 10:24

    A helst och jag antar att du vill se han träna i ryssland med fedor?

    • sebbez
     4 October 2013 at 12:35

     ..fint sagt, blev lite tårögd faktiskt

     • Graziie Grajnder Mafakka
      4 October 2013 at 01:40

      hahah instämmer, nästan..

 • John
  4 October 2013 at 08:51

  Att dessutom få en klunga med Amerikanska top notch fighters o stanna längre än en månad i Sverige som Alex’s personliga sparringpartner är högst otroligt.

 • John
  4 October 2013 at 08:52

  Tänk över beslutet noga, I värsta fall, begär mer pengar o flytta över familjen till USA som alla Andra proffs i andra tidskrävande sporter gör.

  • Idealman
   4 October 2013 at 02:37

   Ser framför mig hur fyra helikoptrar kommer flygandes med Alex mammas röda stuga :P

 • Nicklas Lindgren
  4 October 2013 at 09:09

  det här kommer kosta honom.

 • John
  4 October 2013 at 09:45

  Kan även tillägga att Jones blödde ur öronen, Spydde och skakade okontrollerbart, fick läggas på en bår med bilbält backstage efter fighten vilket tyder på kraftig hjärnskakning. ;Brendan Schaub och andra UFC fighters blev vittnen.

  • Canno
   4 October 2013 at 11:04

   Jag tror dig, men blir nyfiken! Finns det länkar till infon?

   • John
    4 October 2013 at 11:34

    http://thefighterandthekid.com/episodes/

    Klicka på länken ovanför sedan klicka du på Itunes ikonen så ska de komma fram tre avsnitt du kan välja imellan..
    Ta den senaste som var med Joe rogan, Kan inte ge exakta tiden i podcasten men de är någonstans i mitten.

    • Meathead
     4 October 2013 at 11:48

     kan du bara ge en direkt länk, jag hittar inte ett skit som är senare än 4 september på past podcasts

     • Juniordosmike
      4 October 2013 at 02:03

      Gå in på Itunes och sök på “the fighter and the kid” och välj den senaste med Rogan. Schaub säger att Jones blödde ur ögon och öron, skakade, andades tungt, spydde och ansiktet var igensvullet.

      Samtidigt intervjuvades väl Alex av Helwani eller nåt. Men självklart måste de skicka Alex till sjukhus också, de vill inte underminera mästarens vinst.

     • Robban Daun
      4 October 2013 at 04:46

      Vilket ep nr?

     • Robban Daun
      4 October 2013 at 04:47

      Hittar bara ep 15

     • Robban Daun
      4 October 2013 at 05:03

      skippar det vem fan vill ha itunes på datorn?

     • John
      4 October 2013 at 09:36
     • John
      4 October 2013 at 09:36
    • Erik
     4 October 2013 at 03:36

     37 min in i avsnittet….

     På Brendan Schaub låter det som Jones var i JÄVLIGT risigt skick.

     Brendan Shaub om Jones – “It was scary seeing a human being like that”

 • Hampus Arvidsson
  4 October 2013 at 09:50

  Det kan behövas tid att anpassa sig till tidsskillnaden om han har en fight i USA och då tror jag att han kommer att hålla en del av sitt camp där. När han tävlar i Sverige ser jag ingen vits med att åka över till USA om han kan flyga in sparringpartners i världsklass. Jag tror att dom har övervägt det här noga och jag tror inte att dom skulle fatta det här beslutet om det skulle kunna försämra Alex utveckling eller skada hans karriär.

  Jag tror att han kan tjäna mycket mer pengar här då företag är mer lockade att sponsra någon som syns i lokal media mer regelbundet vilket han kommer att göra om han håller sina camp i Sverige.

  • Idealman
   4 October 2013 at 02:38

   Ja Alex är så trevlig att han säkert får mycket små tv-jobb som bidrar till att öka hans sponsor-inkomster samtidigt som mma får positiv uppmärksamhet.

 • Albert Hjälm
  4 October 2013 at 10:52

  BRA Alex! Om ingen stannar/flyttar hem så höjs ju aldrig nivån här hemma. Med tanke på hur många bra fighters vi faktiskt har i förhållande t folkmängd så tycker jag att det är dags att sluta “be om ursäkt” hela tiden. Visst, han kanske kan få bättre träning på vissa grejer i USA, men å andra sidan höjer han ju kvaliten på sparring o kunskap i Sverige rätt rejält när han kommer hem. Dessutom tror jag att det skickar en viktig signal åt alla möjliga håll. Alla från MMA-nybörjaren i Åmål till Jon Broken Bones kan tänka “Om The Mauler tränar i Sverige duger det för mig också”
  För övrigt har vi gott om duktiga fristilsbrottare i Sverige.

  • Ivan_den_onde
   4 October 2013 at 12:17

   Ovettigt… Det är ju hans karriär vi pratar om. Man kan ju tydligen se vilken stor utveckling hanhar gått igenom när han tränat med de bästa i USA…

   Som att Zlatan flyttar hem igen och tränar i Sverige med Malmö FF, hur kan man gå framåt och bli bättre när man bara tränar med folk som är så mycket sämre än en själv?

  • NikLuk
   4 October 2013 at 01:00

   Vi har inga fristilsbrottare i Sverige av hög internationell klass (på herrsidan), tyvärr. Vi har dock en del duktiga i grek-romers-stil.

 • simon
  4 October 2013 at 12:54

  kul att alla här vet vad som är bäst för alex och inte hans tränare och honom själv

 • guest
  4 October 2013 at 01:45

  Samarbetet med alliance forsätter !

 • TheIrishHandGrenade
  4 October 2013 at 02:08
 • Kalle
  4 October 2013 at 02:26

  På ett annat svenskt MMA forum så dementerar Alex headcoach detta.

  Media har bara tolkat det han har sagt fel.

 • Boogie Reynolds
  4 October 2013 at 04:28

  MATCH MOT DAVIS PÅ G ELLER

 • Olof86
  4 October 2013 at 04:42

  Läser igenom dom flestas inlägg och måste ändå säga att jag är inne på samma spår som dom flesta. Alex kommer inte att lyckas få samma träning även om han väljer att flyga in snubbar. Det känns helt enkelt bättre i USA, bättre tränare, mer fighters att välja mellan etc. Tycker Alex borde ha väntat med detta tills han faktiskt lyckats knipa bältet.

  Men på samma gång så tror jag detta handlar mer om potentiellt möte med Davis än något annat. Om Phil väntar runt hörnet på Alex så förstår jag hans beslut. Hoppas verkligen UFC matchar honom mot Phil då han vid en eventuell vinst skulle tåga in med grymt självförtroende mot Jones, starkare än någonsin tidigare.

  WAR ALEX!!!!!!!

 • my
  4 October 2013 at 05:42

  Det är lite läskigt nu när man vet vilken press Alex kommer att ha i rematchen hoppas inte han tränar mindre på sin wrestling bara för att han lyckades så bra i den matchen, Det märktes att Jones underskattade Alex men tror inte han kommer göra det igen. Han kommer vara motiverad till 200% till returen och träna mer allsidigt tror fan Alex måste träna hårdare och inte flytta helt till Sverige för att ha någon chans. Kan lova att Jones inte vågar gå en boxningsmatch igen med alex

 • Svara

  bet365
  Speltips: PFL  Rory MacDonald vs Sadibou Sy


  1 Juli | 14:00 | PFL
  1.30 - 3.25
  Till Betsafe!
  Insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC 27612
  Israel Adesanya vs Jared Cannonier1.224.50
  Alexander Volkanovski vs Max Holloway1.532.62
  Sean Strickland vs Alex Pereira2.001.80
  Pedro Munhoz vs Sean O'Malley3.251.36
  Brad Riddell vs Jalin Turner2.101.72
  Robbie Lawler vs Bryan Barberena1.802.00
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC 276

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Adesanya via TKO/KO/SUB2.40
  Cannonier via TKO/KO/SUB5.50
  Volkanovski via domslut2.25
  Holloway via domslut3.75
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...