Foto: Per Häljestam

Alexander Gustafsson: “När jag började med MMA vände allt”

Alexander Gustafsson har så gott som blivit en legend sedan han äntrade den svenska MMA-scenen i november 2007. Men vägen hit har varit allt annat än enkel för honom. I en intervju med Expressen berättar Gustafsson om problemen han haft innan han gav sig in i sporten, och tiden i fängelset.

Gustafssons uppväxt ska ha varit relativt stökigt. Han kämpade för att hitta sig själv när han bodde i Arboga, och i sökandet så kom problemen. Han hamnade i flera slagsmål, och under 2005 blev han dömd till ett år och tre månader i fängelse för grov misshandel.

“Tiden i fängelset? Det var hårt,” säger Gustafsson till Expressen. “Jag var ung, jag var dum. Jag lämnade ett tryggt hem för en helt otrygg tillvaro. Jag kan inte försvara det på något sätt. Det är någonting jag skäms över.”

Men trots fängelsedomen så stannade det inte där. Den sista domen han ådrog sig var under 2006, men sen var det slut. Gustafsson lämnade Arboga.

“Det var vissa omständigheter när jag växte upp. Det var mycket grupperingar och det var slagsmål på stan. Det pågick i några år, sen flyttade jag därifrån. Från Arboga till Göteborg. För att komma bort från allt det där.”

Men det var inte bara bytet till en ny stad som hjälpte Gustafsson att styra in sitt liv på rätt bana. Det var även något han upptäckte på vägen som slutgiltligen hjälpte honom.

“MMA. När jag började med det så vände allt,” fortsätter Gustafsson. “Det blev verkligen en wow-upplevelse. Det var något speciellt. Jag gillade den speciella stämningen på klubben, bland killarna. Instruktörerna var mycket för disciplin och struktur, och jag har haft problem med det förut. Nu fick jag det där. Och det var i samband med ett intresse som jag hade.”

“Jag förstod ganska snabbt att det här var något jag ville hålla på med, och att det jag hållit på med tidigare inte alls var hållbart.”

Men med allt det bakom sig så fokuserar Gustafsson helt och hållet på sporten. Han har en match inplanerad mot Jimi Manuwa den 8 mars i London, och vinner han den så har UFC lovat honom en returmatch mot Jon Jones. Och en titelmatch är precis vad han tror på.

“Absolut. Med tanke på att jag går match så pass tidigt så tror jag absolut att det är fullt möjligt.”

Den fullständiga intervjun finns att läsa på Expressen.se.

Foto: Per Häljestam

Kategorier
Alexander GustafssonUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
55 Kommentarer
  • Headown
    27 December 2013 at 08:00

    Detta gör honom bara ännu mer intressant imo.

  • Christian
    27 December 2013 at 08:17

    Det här är väldigt vanligt inom just MMA.
    Folk med trasiga bakgrunder som börjar träna, till en början för att det kanske just är tufft. Men sen för att hitta ett brödra(syster)skap som heter duga.

    Något jag själv fått uppleva på nära hand. Bästa tiden i mitt liv!

  • TheIrishHandGrenade
    27 December 2013 at 08:19

    Hade ingen aning om att han är dömd och har suttit i fängelse

    • Wally Johnson
      27 December 2013 at 11:38

      Inte jag heller faktiskt. Dock roligt att se hur Reza förbannas till helvetet och tillbaka av svenska MMA-fans, medan man ser lite på Alex’s avtjänade tid som något “intressant”.

      Har man avtjänat sitt straff så har man avtjänat sitt straff. Ser inte varför vi ska döma någon efter det, vare sig det är Reza eller Alex.

      • Patrik Andersson
        27 December 2013 at 11:49

        Min teori är att Alex gjorde det när han var väldigt ung. Reza har gjort det vid en högre ålder, och borde kanske “ha lärt sig” vid det laget. Dessutom ångrar rätt klart Alex allt det där. Reza har ju bara ropat “jag är oskyldig” trots övertygande bevisning.

        • Wally Johnson
          27 December 2013 at 12:50

          Som vi båda påpekat, så är det som sagt skillnad i fallen och kanske inte jämförbart alls.

          Oavsett vad Reza ropat eller inte ropat, så anser jag inte att det tar ifrån honom vad han åstadkommit i octagonen. Skulle tex AG åka fast för ett brott imorgon, så ser jag inte varför vi skulle marginalisera hans prestation mot Jones. Det var inte så att Reza var dopad eller fuskade till sig vinsterna i UFC.

          Förstår att man som fan kanske känner sig besviken, men beroende på forum och person man snackat med, så vill vissa se Reza’s huvud rulla, alternativ utvisad från Sverige.

          Men som sagt, jag försöker inte försvara någon av dessa fighters. Jag försöker bara döma de som just fighters. Även om det ibland kan vara svårt.

          • Patrik Andersson
            27 December 2013 at 04:33

            En vuxen karl ska väl kunna stå för det han gör, duktig fighter eller ej.

          • Wally Johnson
            27 December 2013 at 05:16

            I agree. Har inte sagt emot dig någonstans

          • Patrik Andersson
            28 December 2013 at 01:57

            Och jag har inte sagt emot dig, varför så defensiv? ;)

          • Wally Johnson
            28 December 2013 at 11:36

            Vart är jag defensiv hehe? :)

          • tojo77
            28 December 2013 at 01:17

            Ordet “väl” ;)

      • Tom
        27 December 2013 at 12:47

        Hur är det med minnet, Wally? Reza var känd brottsling redan innan handväsk-gate och röstades fram som folkets fighter ett flertal gånger med den bakgrunden. Hela Globen hyllade honom. Han gjorde framträdanden i tv och fick berätta sin livshistoria. Så behandlade vi den reformerade brottslingen Reza.

        Är ganska säker på att Alex skulle få samma reaktion som Reza om han IDAG gick och slog ner nån gammal tant eller något mot bakgrund av lovad bot och bättring och i egenskap av svensk MMAs ansikte utåt.

        • Wally Johnson
          27 December 2013 at 12:52

          Läs det jag skrev till Patrik, så kanske du förstår lite bättre vad jag menade. Jag försvarar inte Reza. Jag försöker bara göra skillnad på Madadi och “Mad Dog”.

          • Tom
            27 December 2013 at 01:02

            Jag personligen skulle bli jävligt lack om Alex åkte fast för ett brott imorgon och jo, det skulle marginalisera hans prestation mot Jones och totalförstöra hans roll som en förebild i svensk MMA.

            Om Reza, 17 bast, vill sno handväskor – eller Alex 17 bast, är ute på stan och slåss – så är det liksom ingen som bryr sig. Om Reza 34 år, förebild för ungdomar och affischnamn för svensk MMA gör samma sak är det däremot en stor jävla skillnad.

          • Johanbj
            27 December 2013 at 01:56

            Instämmer, men ändå trist att höra om detta. Ett och ett halvt år är ju lång strafftid i svenska mått mätt, så verkar ju varit mer än att bara varit ute och slagits på stan, och de drabbade lär ju ha brytt sig en hel del.
            Han har ju dock förändrats otroligt mycket sen dess och det är självklart det man ska gå efter.

          • Ashah Tafari
            27 December 2013 at 01:26

            Förstår vad du menar Wally men håller inte med. För det första är det ju som du och några andra sa skillnad på sakerna, då Alex hamnade i trubbel med lagen i ungdomsåren och uppenbarligen förändrat sig helt.

            Men sedan till din poäng så tycker jag ändå inte att man kan separera person och fighter så värst mycket. Personligen, iallafall, tycker jag att det är mer saker som spelar roll än hur bra man slåss. Personen är oerhört viktig, och avgör hur många fans och hur mycket respekt man får. Tänk på saken, Anton Kuivanen fick mycket lovord efter SC9, men många av lovorden handlade inte om att han knockad Diego Gonzalez jäkligt snyggt och snabbt utan snarare hans väldigt trevliga och ödmjuka bemötande i diverse intervjuer runt om kring fighten. Och ska man ta ett annat exempel på samma gala, italienaren, Minonzio. Hur pass många ville att han skulle ha där stt göra

      • Gustav
        27 December 2013 at 01:55

        “Dock roligt att se hur Reza förbannas till helvetet och tillbaka av svenska MMA-fans, medan man ser lite på Alex’s avtjänade tid som något ‘intressant’.”

        Båda var väl säkerligen lika hyllade trots deras kriminella bakgrund och ingen förbannade Reza till helvetet innan väskgrejen. Grejen med Reza var ju att han påstod sig lämnat sin kriminella bana för länge sedan och försökte agera förebild. Jag är övertygad om att Gustafsson skulle utföra ett rån i morgon skulle folk bli lika upprörda.

      • Niklas Eriksson
        27 December 2013 at 08:40

        Skillnaden: Alex säger att det han gjorde var skit och att han ångrar det. Reza… Ja..

        • Wally Johnson
          28 December 2013 at 11:36

          Har inte påstått något annat :)

      • PK-kyrkan
        2 April 2014 at 10:01

        Luktar vänsterpack om dig.

  • Sudour
    27 December 2013 at 08:26

    Kan tänka mig att det finns ett par tjommar i Arboga som inte alls är så glada över Alex framgångar.

    • Mike_Maniac
      27 December 2013 at 05:54

      Klockrent, i framtiden om någon uttalar sig negativt om Alex så vet vi att det är någon tjomme i Arboga :)

  • ChuteBoxe
    27 December 2013 at 08:42

    Jag hade inte den blekaste aning om att han suttit i fängelse. Visste inte ens att han hade blivit dömd för något öht.

  • Godless
    27 December 2013 at 09:30

    Ah…Det visste inte jag heller men hade lite känningar åt det hållet då jag funderat på hans F.T.W-gaddning i nacken. Skönt att han redde upp sitt liv och att det går så bra för honom i alla fall.
    @sudour:disqus: Näe det kan jag också tänka mig. I och för sig har vi väl alla människor som av olika anledningar inte vill ens bästa här i livet.

    • Donnart
      27 December 2013 at 05:46

      Förstår inte vad en For The Win gaddning kan ge för associationer? ;) Har också haft känningar som baserar sig på att han själv nämnt att han slagits mycket som ung,, men att han suttit inne var oväntat. Nåja, gillar att han inte kommer med ursäkter. Blir alltid glad när jag hör om sådana här stories om hur man vänder ett destruktivt beteende, varför jag blev sjukt besviken på Reza.

      • Fredrik
        27 December 2013 at 06:30

        Står nog för Fuck The World

        • Donnart
          27 December 2013 at 11:21

          Eh, ja självklart. Fattar att ironiska skämt är svåra att fatta ibland, men kom igen…

          • Fredrik
            28 December 2013 at 12:46

            Haha oj såg nu, aja skitsamma. :)

          • Donnart
            28 December 2013 at 10:04

            :)

        • ivey2
          29 December 2013 at 01:09

          Tror det är for the win han menar. Men det kan man ju spekulera om i evigheter.

    • MartinEriksson84
      28 December 2013 at 09:46

      Just ja tänkte oxå lite kort på att han faktiskt hade en FTW-tatuering i nacken när jag såg den nyligen. Konstigt val om man har haft en helt normal uppväxt utan strul. Eller är den något nytt? Först nyligen som jag reagerade över den.

  • Nils
    27 December 2013 at 09:30

    Kärlek och respekt.

  • Free Mason
    27 December 2013 at 09:41

    Alla från regionen vet om hans bakgrund. Jag har förvånats över att den här informationen inte har läckt ut. Jag vet att han var fruktad på gatan.

    Om det jag hört om Alex uppväxt är sant så är han berättigad att skylla mycket av sitt våld på en annan människa. Här tar han all skuld själv. Han har blivit en stor man.

    • ArabRambo
      27 December 2013 at 09:48

      Vad har du hört?

    • ChuteBoxe
      27 December 2013 at 10:11

      Vad menar du med “berättigad att skylla mycket av sitt våld på en annan människa.”?

      • yonsson
        27 December 2013 at 10:39

        Inte så svårt att gissa direkt. Det känns inte alls som att denna historia hör ihop med hur Gusto är idag. Han verkar ju vara världens goaste svärmorsdröm ju. Underbart att han nu lever det liv han gör istället för att ställa till det för sig själv och andra.

        • ChuteBoxe
          27 December 2013 at 11:36

          Du menar att han inte är samma som då? Såklart.
          Jag läste det som om AG skulle ha skyllt ifrån sig…

          • wgrae
            27 December 2013 at 11:45

            Dåliga influenser kanske, kan vara vad som helst, men man märker att Alex är genuint godhjärtad hur som. Det är lätt att bli vilseledd som tonåring av olika anledningar.

        • Sudour
          27 December 2013 at 12:19

          Jag är fortfarande rätt nyfiken på vad Free Mason menar.

          Sjukt svårt att gissa enligt mig. Vad gissar du på?

    • Jimmy Fugazzi
      27 December 2013 at 12:05

      Berätta mer då.

    • tojo77
      28 December 2013 at 01:20

      Ren spekulation säger att det är mycket om mamma och lite om pappa runt Alex… Klassiker om det vore så.

      • MartinEriksson84
        28 December 2013 at 09:43

        Inte helt omöjligt om vi ska hålla på att spekulera. Vi har ju själva fått se hans mamma i samband med flera videos och intervjuer omkring hans liv utanför buren och träningslägren vid mammans herrgård i Södermanland. Inte ett ord har nämnts om hans pappa och jag antar att han växte upp i Arboga i Västmanland men att föräldrarna kanske skiljde sig och mamman flyttade till Sörmland.

    • MartinEriksson84
      28 December 2013 at 09:40

      Jag är från Västmanland och hörde för några år sedan när Alex började bli ett namn att han hade suttit på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta. Ju mer tiden gick så avfärdade jag det bara som ngn form av skitsnack eller rykte då han verkade helylle rakt igenom. Men nu antar jag att det är möjligt att det faktiskt låg en del sanning i det påståendet. http://www.stat-inst.se/sundbo

  • Metallica
    27 December 2013 at 09:45

    Men inte för Reza…

    • ArabRambo
      27 December 2013 at 09:49

      damväskor…

      • Jonte Jontelito
        27 December 2013 at 12:30

        Reza är iranier så i hans fall är det tal om saker som importerad brottslighet och liknande

  • Georg Karlsson
    27 December 2013 at 09:54

    Ove slakta folk

  • Thomas Nilsson
    27 December 2013 at 10:54

    Damn, detta var verklugen nyheter för mig. Ännu ett exempel på hur bra kampsport är för ungdomar som hamnat snett.

  • Arsaman Bahrami
    27 December 2013 at 12:50

    Jag började själv träna ett halvår efter Alex. Minns att han var en av de absolut trevligaste killarna från grupperna över en själv. Var alltid glad och hälsade glatt på en även när man var nybörjare och helt lost.

  • Robin
    27 December 2013 at 02:50

    Ingen är prefekt, men det visste ni väl redan? Givetvis gör man misstag och får fler chanser.

  • sepenoob
    27 December 2013 at 04:20

    Det började när han slog på en snubbe utanför pizzerian..

    • Mike_Maniac
      27 December 2013 at 05:51

      Jag tänkte på den “repliken” under hela läsningen :)

      • sepenoob
        27 December 2013 at 06:09

        Hahaha jag också. Trodde att nån skulle ha hunnit skriva det innan mig :)

        • Mike_Maniac
          27 December 2013 at 07:14

          Haha, ja trodde den kommentaren skulle komma överst. :) Dom andra snöar in i andra diskussioner :)

  • tojo77
    28 December 2013 at 01:23

    Hade ingen aning om att Alex tillhör killarna som tappat tvålen i duschen. Han som var så oskuldsfull.

  • Svara