Anledningen till att poängsystemet inte fungerar inom MMA – Akiyama vs. Mina

Helgens UFC-gala i Sydkorea gav oss en hel del underhållande matcher varav en lämnade en bitter eftersmak för de flesta som inte heter Alberto Mina – när ska sporten vakna upp och inse att det rådande poängsystemet inte fungerar inom MMA?

Trots ett på förhand tillsynes tunt matchkort levererade UFC Fight Night 79 underhållande möten då samtliga hemmafavoriter var desperata efter att vinna under den första galan i Sydkorea. En av de stora favoriterna, om inte den största, var Yoshihiro Akiyama (14-6) som mötte Alberto Mina (12-0) i en svängig och väldigt underhållande match.

Personligen kommer jag däremot tyvärr inte minnas mötet för vad som hände under de tre ronderna utan snarare för vad som hände efter och hur domarna utsåg en vinnare. Denna match var enligt mig ett praktexempel på varför det rådande poängsystemet inte fungerar inom MMA.

scorecard

För er som inte vet hur matcher döms utser tre domare en vinnare av varje rond med hjälp av en poängskala från 1-10 som i praktiken sträcker sig från 9-10 och i vissa sällsynta fall 8-10. Man räknar sedan ihop poängen och får därmed fram en vinnare, en tre ronders match kan exempelvis sluta med ställningen 30-27 om samtliga ronder dömdes som 10-9.

Det har länge argumenterats för att man bör döma matchen i sin helhet snarare än rond för rond då vissa anser att den sanna vinnaren är den som har överhanden under slutet av matchen. Akiyamas förlust mot Mina såg i mina ögon inte ut att vara särskilt svårbedömd – visst förstår jag varför man gav brasilianaren den första ronden med tanke på nedtagningen med tio sekunder kvar, även fast det likväl är felaktigt i mina ögon. Akiyama styrde tydligt ronden och gjorde utan tvekan mer skada.

Andra ronden går till Mina, inget snack om saken. Att Akiyama klarade sig ur densamma var inget mindre än ett mirakel då “Soldier of God” träffade med ett antal signifikativa slag som sånär lämnade Japanen medvetslös. I slutet av den tredje ronden var det däremot tydligt vem som borde ha vunnit då Mina knappt kunde gå efter alla bensparkar och i sin tur var ytterst nära att förlora genom TKO.

Akiyama-vs-Mina

Mina kunde knappt stå upp och skulle om matchen fortsatt lite längre med stor sannolikhet ha blivit avslutad. Akiyama var under omständigheterna relativt oskadd. Ändå går vinsten till brasilianaren. Förvisso var det ett delat domarbeslut vilket betyder att en av domarna gav rond ett till “Sexyama.”

När blir vi av med detta eländiga poängsystem? När ska folk som faktiskt har makt att påverka inse att det inte fungerar inom MMA? Om matchen döms i sin helhet råder det nog ingen tvekan om att Akiyama skulle ha vunnit. På grund av ett felaktigt domarbeslut förlorade han en av karriärens symboliskt sett kanske viktigaste matcher. I min mening är det hög tid att vakna upp och inse att MMA inte är boxning. Man kan inte döma sporterna på samma sätt, det är tydligt att poängsystemet inte fungerar. Sen är frågan om någon lyssnar. Förmodligen inte.

Följ MMAnytt på facebook - sveriges största sida med 57.000 följare
Kategorier
BoxningExklusivtSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
Omröstning

Vem vinner huvudfighten på UFC Stockholm?

Visa resultat

Loading ... Loading ...