Bettinganalys för UFC 148: Silva vs Sonnen

Äntligen är det dags för en av årets största och mest hypade matcher, Chael Sonnen vs Anderson Silva 2, på UFC 148 i MGM Grand Garden Arena i Las Vegas. Förutom huvudmatchen så finns det även ett gäng andra väldigt intressanta matcher på kortet.

Ivan Menjivar (2.02) vs Mike Easton (1.81)

The Pride of El Salvador, Ivan Menjivar (24-8) (3-0 i UFC), kommer ridandes på tre raka vinster, där två av vinsterna kommer på avslut i första rounden. Tristarbaserade Menjivar, som är ett brunbälte i BJJ, visade på ett mycket bra både offensivt och defensivt groundgame senast mot John Albert. Mike Easton (12-1) (2-0 i UFC), som är ett svartbältare i både BJJ och Taekwondo, har bara förlorat en gång i sin karriär och detta för 5 år sedan. Han kommer nu senast från en domslutsvinst mot Jared Papazian. Detta är en riktigt svårbedömd match som jag känner kan sluta lite hur som helst, men jag tror att Easton är den snabbare fightern, vilket kommer hjälpa honom vinna slagväxlingarna.

Vinnare: Mike Easton (1.81)

Chad Mendes (1.14) vs Cody McKenzie (5.75)

Den väldige brottaren Chad Mendes (11-1) (2-1 i UFC), som innan titelmatchen mot José Aldo i januari var obesegrad som fighter, har tidigare mött BJJ-svartbälten i form av både Javier Vazquez (3rd degree) och Rani Yahya (2nd degree). Han vann bägge dessa matcher på dominant brottning. Cody McKenzie (13-2) (2-2 i UFC) har ETT vapen i den här fighten, hans fruktade giljotin, som han senast presenterade mot den otroligt duktiga brottaren Marcus LeVesseur, och förövrigt avslutat 11 av sina 13 vinster med. Frågan är om Cody kan submitta Mendes. Med tanke på att Mendes utan större problem tagit hand om två betydligt bättre BJJ-fighters utan att vara i större fara för lås, tror jag inte det blir annorlunda den här gången, så länge han håller sig undan giljotinen. Absolut spelvärt med 5.75 i odds på McKenzie, men jag har svårt att se honom stå som vinnare i den här matchen.

Vinnare: Chad Mendes (1.14)

Dong Hyun Kim (1.63) vs Demian Maia (2.31)

Sydkoreanen ”Stun Gun” Dong Hyun Kim (15-1-1) (7-1 i UFC) välkomnar det erfarne BJJ-svartbältet Demian Maia (15-4) (9-4 i UFC) till hans första match i welterviktsdivisionen. Maia, som kommer från sju raka domslutsavgöranden, uppdelat på 4 vinster och 3 förluster, är den betydligt starkare fightern på marken av dessa två. Detta är dock inget främmande för Dong Hyun Kim som har brottat ut och vunnit över duktiga grapplers tidigare, såsom Amir Sadollah, TJ Grant och Nate Diaz. Det enda som stoppat ångvälten Dong Hyun Kim hittills var Condits flygande knän. Är Demian Maia tillräckligt stark och uthållig nu efter viktnedgången för att kunna kämpa emot Dong Hyun Kims brottning? Svårtippad match som mycket väl kan gå åt vilket håll som helst beroende på hur Demian Maia ser ut i weltervikt. Jag är dock inte särskilt imponerad av Maias senaste matcher där han bestämt sig för att boxas istället för att grapplas, som egentligen är hans styrka. Maias enda chans är i mina ögon att sluta boxas och ta det tillbaka till hans fightingstil han hade i de första matcherna i hans UFC-karriär, då han avslutade sina 5 första motståndare och dessutom fick 4 Submission of the night-bonusar för mödan. Jag tror dock tyvärr att Dong Hyun Kim är för stor och stark för Maia i den här matchen.

Vinnare: Dong Hyun Kim (1.63)

Cung Le (2.85) vs Patrick Côté (1.43)

Det här blir Patrick Côtés (17-7) (4-7 i UFC) första match i UFC sedan han blev av med sitt UFC-kontrakt år 2010, efter tre raka förluster. Sedan dess har han gått 4 matcher utanför UFC, som alla resulterat i vinst. Nu är han tillbaka mot den förre detta mellanviktsmästaren i Strikeforce och flerfaldiga mästaren i kickboxning, Cung Le (7-2) (0-1 i UFC). Le kommer närmast från en Fight of the night-förlust mot Wanderlei Silva i november i fjol.  Ingen av dessa män har egentligen något intresse i att ta ned matchen till backen, varför det med stor sannolikhet kommer bli ett stående krig. Le och Côté är väldigt jämnt matchade, och det handlar egentligen om vem som får in sin rytm och timing först. Att bägge fighters besitter knockoutkraft vilket de redan har bevisat i sina föregående matcher. 2.85 i odds på Le är absolut spelvärt och jag kan definitivt se honom som vinnare i denna match, mycket med hjälp av hans snygga sparkar mot både kropp och huvud. Kan vara värt att nämna att Cung Le aldrig gått tiden ut, under sin relativt unga MMA-karriär. För att Côté ska kunna vinna detta stående behöver han komma på insidan av Cung Les sparkar, något jag tror han kan få stora problem med under matchen.

Vinnare: Cung Le (2.85)

Forrest Griffin (1.32) vs Tito Ortiz (3.45)

Det delade huvudeventet på UFC 148 är den efterlängtade matchen som gör trilogin mellan, TUF säsong 1 vinnaren, Forrest Griffin (18-7) (9-5 i UFC), och den förre mästaren i lätt tungvikt, Tito Ortiz (16-10-1) (15-10-1 i UFC) komplett. ”The Huntington Beach Bad Boy” Tito Ortiz var tidigare en av de mest dominanta mästare i UFCs lätt tungviktshistoria, och en mycket respekterad fighter. Han har på senare tid saktats ned i takt med att han åldrats, och har bara vunnit en utav sina åtta (!) senaste matcher. Detta var på UFC 132 mot Ryan Bader, och ni som har sett matchen vet själva med er att det går att diskutera huruvida det var ett förväntat resultat eller inte. Jag ansluter mig till den skaran som menar på att det var en ”lucky shot” som gav Tito segern, och att i 9 av 10 matcher så skulle resultatet i den matchen sett annorlunda ut. Tito har mött Forrest Griffin vid två tillfällen tidigare i sin karriär, och de har delats upp på varsin vinst via delat domslut. Det är två riktiga UFC-veteraner som gör upp i buren på lördag om den tredje och avslutande matchen.

Förövrigt har Tito gått ut och sagt att det är hans absolut sista match, och han han vill gå i pension efter den. Även Forrest Griffin ryktas titta på olika pensionsplaner om han skulle förlora matchen. Detta blir bägges först match för i år, och kanske den sista i karriären för bägge två också beroende på hur den slutar. Med två tidigare möten som bägge slutat i delade domslut så kan man inte säga annat än att det är sjukt svårt att förutspå vinnaren i en match som denna. Jag personligen tycker att Forrest är den bättre fightern av dessa två, och att han bör vara favoriten, vilket han mycket riktigt är. Däremot kan man inte räkna bort Tito till 100%, vilket han bevisade mot Ryan Bader.

Vinnare: Forrest Griffin (1.32)

Anderson Silva (1.41) vs Chael Sonnen (3.10)

Äntligen är den här. Årets om inte historiens mest hypade och efterlängtade returmatch. Anderson Silva (31-4) (14-0) är favoriten återigen. Vilket dock var förväntat med tanke på utgången i första matchen, där Anderson Silva besegrade Chael Sonnen (27-11-1) (5-4 i UFC) via en triangel i 5e och sista ronden. Detta efter att ha blivit totalt dominerad i varenda föregående rond. Nu har det gått två år sedan sist, och bägge fighters har tagit två vinster var efter deras match. Men nu är det alltså dags igen.

Har Anderson Silva förbättrat sitt nedtagningsförsvar tillräckligt? Har Chael Sonnen förbättrat sitt submissionförsvar tillräckligt? Kommer matchbilden se annorlunda ut med en Anderson Silva utan påstådd revbensskada, och Chael Sonnen med tillstånd för TRT? Det är många frågor som kommer att besvaras genom den här matchen. Ingen har någonsin dominerat Anderson Silva på det sättet som Chael Sonnen gjorde i förra matchen, innan han fastnade i triangeln och klappade ut med mindre än 2 minuter kvar av den 25 minuter långa matchen. På presskonferensen var Sonnen snacksalig som vanligt, och skämtade friskt om både det ena och det andra, medan Anderson Silva som vanligt var den respektfulla och ödmjuka fightern av de två.

Däremot hände något märkligt när de skulle göra staredown i slutet av presskonferensen. Anderson Silva kunde inte kontrollera sig, och betedde sig respektlöst som aldrig förr mot Sonnen, och puttade och gruffade så mycket så att Dana White valde att ta bort Sonnen efter upprepade försök att lugna ner Anderson Silva. Fungerar Chael Sonnens försök att psyka Anderson Silva? Kommer detta att påverka matchbilden något? Anderson Silva får inte slåss med sina känslor under matchen, vilket vi många gånger sett kosta en fighter vinsten. Kommer han kunna hålla sig lugn? Anderson Silva vill stå upp med Chael Sonnen, och plocka isär honom från utsidan. Medan Chael Sonnen vill gå rakt in mot Anderson Silva, och slänga en eller två kombinationer för att sätta upp sin nedtagning. Det är ingen hemlighet vad deras gameplans går ut på, frågan är bara vem som kan stoppa sin motståndares bäst. Anderson Silva är southpaw, och brukar vanligtvis ha ett övertag över de flesta stående.

Brottaren Chael Sonnen är däremot också southpaw, och har förutom det, alla rätta ingredienser för att vinna över Anderson Silva. Den här matchen kommer handla om vem som har utvecklat sina svagheter mest sedan senaste matchen för två år sedan. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Chael Sonnen ska vinna, då jag tycker det skulle vara roligt med lite förändring beträffande viktklassens bältesägare, däremot ska man inte betta med hjärtat, och jag väljer således Anderson Silva som vinnare. Jag tror att han har lärt sig av sina misstag och kommer ej bli nedtagen och nedhållen lika lätt som sist. Utan lyckas hålla det på fötterna och avsluta Chael relativt snabbt.

Vinnare: Anderson Silva (1.41)

– Sammanlagt odds: 17.84

Samtliga odds hämtade från betsafe.com

Skriven av Armin Siggesjö.

 

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
UFC
Profilbild på Redaktionen

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
15 Kommentarer
 • Stefan Burman
  6 juli 2012 at 03:33

  Skulle aldrig betta på Cung Le, snacka om upphypad fighter. Vem har han vunnit mot som är något? Han håller inte ufc-klass och kommer bli överkörd av Cote, som faktiskt slagits för titeln en gång i tiden.

 • Ibrahim Balboa
  6 juli 2012 at 03:43

  Svårtippad gala!

 • Profilbild på Hoobabablooba
  Hoobabalooba
  6 juli 2012 at 04:11

  ”Tito Ortiz var tidigare en av de mest dominanta mästare i UFCs lättviktshistoria”
  Haha blev nog ett litet skrivfel där :P

  • Martin Johansson
   6 juli 2012 at 04:43

   Lätt hänt. :)

  • Melker Wångdahl
   6 juli 2012 at 06:42

   På UFC 13 presenterar dom Titos match som en lättviktsmatch! =P Tror att -200 pounds var lättvikt från början så helt fel var det ju inte

 • Anton Bengtsson
  6 juli 2012 at 04:25

  känns helt jävla stört att det var 2 år sedan dom möttes, känns som max 1 år sen

 • Tobias Kruseborn
  6 juli 2012 at 04:31

  jag förstår inte logiken: ” Vilket dock var förväntat med tanke på utgången i första matchen, där
  Anderson Silva besegrade Chael Sonnen (27-11-1) (5-4 i UFC) via en
  triangel i 5e och sista ronden. Detta efter att ha blivit totalt
  dominerad i varenda föregående rond.”

 • Shivan Dana
  6 juli 2012 at 05:08

  Intressant analys, bettar en hundring så får vi se hur det blir. Tror dock att Silva misshandlar Sonnen.

 • rafelr4
  6 juli 2012 at 05:19

  Slängde in 10kr på denna kombination, vinner jag 170kr så bjuder jag på en öl :)

 • JonteB
  6 juli 2012 at 07:20

  Det finns absolut noll värde bettingmässigt i löjligt låga 1.14 på Mendes eller Griffin till 1.32 mot en Tito som han haft två väldigt jämna matcher med. Det står tillochmed ”Med två tidigare möten som bägge slutat i delade domslut så kan man inte
  säga annat än att det är sjukt svårt att förutspå vinnaren i en match
  som denna” i artikeln angående Tito-Griffin. Hade ni haft minsta koll på sportsbetting hade ni insett att om det är så ”sjukt svårt” så ligger värdet i 3.45 på Tito och absolut inte på 1.32 på Griffin.

  Jag fattar att mmanytt självklart behöver sponsorer men ni kan ju inte sitta och reka totalt ospelbara odds bara för sakens skull.

  • Melker Wångdahl
   6 juli 2012 at 08:10

   Håller med dig fullständigt, kanske inte det bästa att ta betting tips från spelbolaget vars verksamhet bygger på att vi förlorar =P

  • Rafel Saad
   7 juli 2012 at 02:01

   Vet ej om du läste genom allt men totala oddsen är 17.84 , det är rätt bra spelbara odds. Flera favoriter och en icke-favorit har jag länge kört på och det har gett mig flera större vinster.

 • Peter
  7 juli 2012 at 06:47

  200 spänn på Chael och Tito… Chael lekte i förra matchen till han fastnade i triangeln. Tito vinner mot Ortiz om han slutar stå och tradea och istället använder sin brottning. Vilket han har sagt han ska göra… Easy money :)

 • Svara