“Bigfoot” Silva inte nöjd med TRT-förbudet i Brasilien

När Brasiliens atletiska nämnd, CABMMA, beslutade sig för att gå med i kampen mot TRT i MMA, var det inte alla som gladde sig. En av dessa är Antonio “Bigfoot” Silva, som nyligen förklarade sin ståndpunkt i frågan.

När Nevadas atletiska nämnd valde att förbjuda terapeutisk testosteron behandling för aktivt tävlande MMA-utövare, tog det inte lång tid för andra att följa i dess fotspår. Både Kaliforniens och Brasiliens nämnder har tagit samma steg mot en drogfri sport, vilket för vissa innebär stora svårigheter. CABMMA har vid flertalet tillfällen misstänkts för bristande kontroller vad gäller behandlingen, inte minst rörande Vitor Belforts (24-10) fall, då han vid sina tre senaste vinster, samtliga i Brasilien, av vissa anklagats för missbruk av TRT. Antonio Silva (18-5) räknas även han till den brokiga skaran av TRT-användare och tungviktaren var inte glad när nyheten om förbudet nådde honom.

“They thought that the prohibition was the best but who has proved to have a clinical need will be harmed. I will try to continue my career in the best way. I can’t retire, I was born to fight,” berättade Silva nyligen för esporteinterativo.yahoo.com.

Silvas senaste match var en riktigt klassiker, då han och Mark Hunt (9-8) hade ett krig över fem ronder. Den omedelbara klassikern slutade i ett uppskattat lika domarbeslut, dock fick matchen ett tråkigt efterspel. Dopingtesterna som följde UFC Fight Night 33 visade att “Bigfoot” överskridit de tillåtna nivåerna av testosteron och således blev han tilldelad en nio månaders lång avstängning.

Den kontroversiella behandlingen innebär kortfattat att de som har låga testosteronnivåer i kroppen hittills tillåtits att ersätta dessa genom att externt inta det annars förbjudna preparatet. Kritiker till behandlingen har främst syftat på det ojämna antal av MMA-utövare i behov av TRT, gentemot det relativt låga antal som hittas i den övriga allmänheten. Tillståndet kan uppkomma av flertalet anledningar, exempelvis efter tidigare användning, eller missbruk, av det prestationshöjande preparatet testosteron.

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
UFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
7 Kommentarer
 • Headown
  12 March 2014 at 05:18

  Oväntat att dom som behöver Trt börjar lipa över förbudet..

  • Johan Wittenström
   12 March 2014 at 05:53

   Är väl ganska förståeligt att dom som faktiskt behöver TRT som medicin på grund av sjukdom blir sura när det förbjuds på grund utav att massa fuskare utnyttjar det?

   • quilling
    12 March 2014 at 05:58

    Med tanke på hur extremt sällsynt det är i andra sporter jämfört med i UFC så finns det säkert också vissa som fått TRT utan egentligt behov, bara för att få en liten edge. Karma is a bitch nu när dom inte längre fungerar lika bra utan.

    • Johan Wittenström
     12 March 2014 at 06:58

     Klart det finns dom som får det utan att ha behov, det är anledningen till att det blivit förbjudet. Dock får dom som faktiskt har behov av det lida.

     • quilling
      13 March 2014 at 07:10

      Precis som alla andra miljarder människor som inte har de fysiska förutsättningarna för att nå toppen. Ingen skillnad I mina ögon.

   • Headown
    12 March 2014 at 10:35

    Känner en snubbe som inte är idrottare alls. Har för lågt testo, nu har behandlingen hjälpt honom extremt med sitt mående. Men Trt i högsta nivåerna i sporter? Nej tack!

 • fedorem
  13 March 2014 at 09:15

  Jag undrar varför bilden är så stor……

 • Svara

  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...