MMA-legendaren B.J. Penn. Foto via MManytt.se

BJ Penn och Bas Rutten invalda i UFC Hall of Fame

UFC meddelade nyligen att BJ “The Prodigy” Penn tillsammans med Bas “El Guapo” Rutten kommer att väljas in i UFC Hall of Fame. 

Medan underkortet för nattens UFC 187 pågick annonserades de senaste tillskotten till UFC Hall of Fame. Det är den 36-årige hawaiianen BJ Penn (16-10-2) som tillsammans med den 50-årige holländaren Bas Rutten (28-4-1) får äran. Bägge herrarna har extremt imponerande MMA-karriärer bakom sig och har på olika sätt varit stora namn inom MMA.

Nyligen ändrade UFC i sin Hall of Fame och skapade fyra olika kategorier. Penn kommer därmed bli invald under kategorin “Modern Era” medan Rutten hamnar under “Pioneer Era”, som innebär att man gjorde sin MMA-debut innan Unified Rules of Mixed Martial Arts utformades den 17:e november 2000. Herrarna kommer att officiellt tas in i respektive kategori i samband med International Fight Week som äger rum i juli i samband med UFC 189: Aldo vs. McGregor.

BJ Penn har en legendarisk UFC-karriär bakom sig. Beslutet att välja in honom kommer knappast som en överraskning för många – de flesta såg det nog snarare som en tidsfråga. Han debuterade i organisationen utan några tidigare proffsmatcher och lyckades därefter ta bältet i både lättvikt och weltervikt. Han har bland annat två segrar över Matt Hughes (45-9), tidigare welterviktsmästare och nuvarande Hall of Fame-medlem, och har även vunnit över namn som Matt Serra (11-7), Kenny Florian (14-6) och Diego Sanchez (25-7). Han var även väldigt nära att vinna en match mot Georges St-Pierre (25-2), men förlorade via ett kontroversiellt delat domslut.

Bas Rutten är för många känd mer som person en som fighter, då han idag är 50 år gammal och figurerar i roller som programledare och kommentator. Rutten är dock en gammal tungviktsmästare i UFC, och har en lång och imponerande MMA-karriär bakom sig. Med ett matchfacit på 25-4-2 efter att ha hållit till i den japanska organisationen Pancrase ända sedan deras första gala den 21:a september 1993, gjorde han år 1999 sin debut för UFC. Han lyckades då knocka japanen Tsuyoshi Kosaka (26-18-2) innan han fick chansen att möta Kevin Randleman (17-16) om den vakanta tungviktstiteln. Efter en domslutsvinst tog han hem bältet, men gick sedan i tillfällig pension innan han återvände till tävling för en sista match 2006. Karriärens sista match var ett möte med Ruben Villareal (22-28-3) i WFA, en match han vann via TKO i den första ronden till följd av bensparkar.

I videon nedan kan ni se UFC VD Dana White överraska Rutten med nyheten under ett inslag av AXS TV:s Inside MMA, där Rutten agerar programledare.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
NyheterSenaste NyttUFC

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
4 Kommentarer
  • SamiMMA
    24 May 2015 at 05:38

    HOF är ett skämt. Det borde startas ett MMA HOF utanför UFC så att de som verkligen förtjänar får det. Bas i all ära men han hade väl bara 2 matcher i UFC så hur tänker man där? Visst har han gjort mer än dom flesta för sporten men i UFC HOF hör han väl inte hemma? Däremot så är han självklart en MMA HOF. Nu är det ju enbart efter tycke, typ vad Dana och Lorenzo tycker personligen vilket är helt stört.

  • Svara