BJJ-Bloggen: Är det dags att sluta hacka på Conor McGregors grappling nu?

Många hoppade på chansen att kritisera Conor McGregors grappling efter förlusten mot Nate Diaz men såhär två veckor inför returmatchen är det nog dags att tänka om. 

UFC 200 Las Vegas Conor McGregor Nate Diaz 20160707 MMAnytt.se Media Day Vince Cachero 7

Mycket gjordes av Conor McGregors (19-3) första UFC-förlust efter att Nate Diaz (19-10) strypt ut irländaren i huvudmatchen på UFC 196. Inte minst kallades McGregor för amatörmässig när det kommer till grappling, lustigt nog av många som i ärlighetens namn inte vet mycket om varken Jiu Jitsu eller MMA, åtminstone vad gäller den tekniska biten.

Först och främst är det inte logiskt att hacka på någon som blir submittat av Nate Diaz som tveklöst är en av UFC:s bästa BJJ-utövare. Sen var ju McGregor även ytterst nära att knockas när han sköt in för den halvhjärtade nedtagningen som ledde till Diaz avslut vilket Joe Rogan hade en intressant poäng om – att kritisera irländarens grappling vid det skedet är som att kritisera någon som går vingligt efter ett antal slag mot huvudet. Det argumentet fungerar helt enkelt inte.

Hursomhelst är McGregor ett brunbälte i Brasiliansk Jiu Jitsu men ligger enligt Nate Diaz på en lilabältesnivå. Samtidigt som det inte finns anledning att misstro John Kavanaghs omdöme, mannen som gav Conor hans bälte, är det en onödig diskussion att ge sig in i. Visst är brunt ett steg högre men att uppnå ett lilabälte krävs en oerhörd teknisk kunskap och det är endast en bråkdel av de som vid någon punkt klär på sig en GI som når dit.

Av videon ovanför att döma är det inte bara uppenbart att Conor McGregor är väldigt kapabel på mattan, inte minst då han sparras mot Irlands första svartbälte någonsin, utan även att 28-åringen självklart jobbar hårt på sin grappling. Inte för att han blev utstrypt senast och inte för att han möter Nate Diaz om två veckor. Precis som sin spektakulära striking tränar McGregor dag efter dag för att förbättra sig på mattan. Det är liksom vad fighters gör, förbättrar sig inom alla aspekter av MMA, inte minst delen som enligt vissa är den absolut viktigaste.

Så ja, det är positivt att han reser runt och tränar med legendarer som Chris Haueter men förstå att Conor McGregor alltid jobbar på sin grappling. Sen mötte han någon som var bättre i Nate Diaz och förlorade men så är det för alla, det finns alltid någon som är bättre.

Med andra ord kanske det är dags att sluta hacka på McGregors grappling nu? Om inget annat få vi svar på alla våra frågor om två veckor då det äntligen är dags för UFC 202 och årets, kanske till och med tidernas mest efterlängtade returmatch!

Kategorier
BjjConor McGregorExklusivtGrapplingNate DiazNyheterSenaste NyttUFCVideoZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
8 Kommentarer
 • Val Venis
  4 August 2016 at 05:33

  Han får väl ta och bevisa det inne i buren att hans grappling är bättre än vad många säger att den är, det var ju inte hans första submissionförlust som kom mot Diaz.
  Sedan är det ju svårt att gå efter en träningsvideo hur hans grappling är när det är bara träning. Och vem vet hur hårt den där Irländska svartbältarn går i videon?

  CM Punk rullar ju med Ryron & Rener Gracie, vilket inte betyder att han är på samma nivå som dom. Som sagt, jag tycker att Conor får ta och bevisa hur hans grappling är inne i buren innan någon säger åt oss att sluta ifrågasätta den.

  • Jonathan
   4 August 2016 at 09:35

   Sagt ev någon som uppenbarligen aldrig tränat grappling.
   Tro mig om man rullar med en skillnad så spelar det inget roll hur hårt man kör. Lite det som är hela poängen att kunna “glida” genom övergångarna utan ansträngningen,
   Tränade för flera år sen på hilti bjj och har då påbuden tiden fått en anaconda av Reza och utan minsta ansträngning och jag som försöker ta mig loss i fullt ös (blått bälte) 95 kg kom ingen vart…
   Om du inte utövar, håll käften om teknik och vad du tror dig veta av en video.

   • Mike_Maniac
    4 August 2016 at 10:17

    Intressant läsning, men visst är det först i skarpt läge i match som man ser hur någon klarar sig i match, som förre talare sade…

  • Jonathan
   4 August 2016 at 09:38

   Känner för övrigt folk på SBG o Stockholm som tränar på Irland där conor kör, 5-6 år sen och redan då nämndes någon vid namn somn drog ut personer med högre bälten

  • Lallarn
   5 August 2016 at 12:54

   Håller med.

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
  4 August 2016 at 06:34

  När Joe Rogan sa det han sa då va Eddie Bravo bredvid honom och sa att just choke är något som man kan åka på och att även han har åkt på den i träning mot lilabältare. Då är Eddie Bravo den som gav Joe Rogan svartbälte och på en högre nivå än alla i ufc på bjj. Så om Choke är något som tom lilabältare fått in på någon som Eddie då är det inte konstigt att man åker på en Choke efter att man blivit slagen, trött och fortsätter bli slagen väl på marken. Tänk då att när Eddie Bravo åkt på en Choke på träning utav lilabältare då är det utan slag mot ansiktet vare sig på fötter eller på marken.

  I första ronden när Conor va pigg och inte fick slag mot ansiktet då hamnade han på rygg men lyckades vända på det så att Diaz hamnade på rygg, där visade han otroligt bra groundgame för att vara en som anses att det är hans svaga sida.

 • Morgall
  5 August 2016 at 06:33

  Säg som det är

  (Conor är o tränar ballett med Ido Portal igen^^)

 • John Sjöström
  5 August 2016 at 06:53

  Tror ingen säger att Conor är dålig. Bara att Nate är bättre. Conor var dessutom väldigt skakad innan de hamnade på marken i förra mötet.

 • Svara