BJJ-Bloggen: Är det dags att sluta hacka på Conor McGregors grappling nu?

Många hoppade på chansen att kritisera Conor McGregors grappling efter förlusten mot Nate Diaz men såhär två veckor inför returmatchen är det nog dags att tänka om. 

UFC 200 Las Vegas Conor McGregor Nate Diaz 20160707 MMAnytt.se Media Day Vince Cachero 7

Mycket gjordes av Conor McGregors (19-3) första UFC-förlust efter att Nate Diaz (19-10) strypt ut irländaren i huvudmatchen på UFC 196. Inte minst kallades McGregor för amatörmässig när det kommer till grappling, lustigt nog av många som i ärlighetens namn inte vet mycket om varken Jiu Jitsu eller MMA, åtminstone vad gäller den tekniska biten.

Först och främst är det inte logiskt att hacka på någon som blir submittat av Nate Diaz som tveklöst är en av UFC:s bästa BJJ-utövare. Sen var ju McGregor även ytterst nära att knockas när han sköt in för den halvhjärtade nedtagningen som ledde till Diaz avslut vilket Joe Rogan hade en intressant poäng om – att kritisera irländarens grappling vid det skedet är som att kritisera någon som går vingligt efter ett antal slag mot huvudet. Det argumentet fungerar helt enkelt inte.

Hursomhelst är McGregor ett brunbälte i Brasiliansk Jiu Jitsu men ligger enligt Nate Diaz på en lilabältesnivå. Samtidigt som det inte finns anledning att misstro John Kavanaghs omdöme, mannen som gav Conor hans bälte, är det en onödig diskussion att ge sig in i. Visst är brunt ett steg högre men att uppnå ett lilabälte krävs en oerhörd teknisk kunskap och det är endast en bråkdel av de som vid någon punkt klär på sig en GI som når dit.

Av videon ovanför att döma är det inte bara uppenbart att Conor McGregor är väldigt kapabel på mattan, inte minst då han sparras mot Irlands första svartbälte någonsin, utan även att 28-åringen självklart jobbar hårt på sin grappling. Inte för att han blev utstrypt senast och inte för att han möter Nate Diaz om två veckor. Precis som sin spektakulära striking tränar McGregor dag efter dag för att förbättra sig på mattan. Det är liksom vad fighters gör, förbättrar sig inom alla aspekter av MMA, inte minst delen som enligt vissa är den absolut viktigaste.

Så ja, det är positivt att han reser runt och tränar med legendarer som Chris Haueter men förstå att Conor McGregor alltid jobbar på sin grappling. Sen mötte han någon som var bättre i Nate Diaz och förlorade men så är det för alla, det finns alltid någon som är bättre.

Med andra ord kanske det är dags att sluta hacka på McGregors grappling nu? Om inget annat få vi svar på alla våra frågor om två veckor då det äntligen är dags för UFC 202 och årets, kanske till och med tidernas mest efterlängtade returmatch!

Kategorier
BjjConor McGregorExklusivtGrapplingNate DiazNyheterSenaste NyttUFCVideoZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
Omröstning

Justin Bieber har utmanat Tom Cruise till en UFC-fight! Vem hade vunnit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...