Demian Maia. Foto: Mazdak Cavian/ MMAnytt

BJJ-Bloggen: Demian Maia är vår tids Rickson Gracie

Jiu Jitsu i MMA har fått ett nytt ansikte efter att Demian Maia gång på gång dominerat några av världens bästa welterviktare på mattan – lyckas han bli bäst i världen?

20090615081138_IMG_3741

En modern Rickson Gracie

Det är svårt att jämföra någon med mannen som anses vara den främsta Jiu Jitsu-utövaren någonsin, Rickson Gracie, men frågan är om det Demian Maia (24-6) gjort på senare tid inte ger honom förmånen att nämnas i samma mening som legenden. I sex raka vinster i UFC har han submittat tre motståndare, senast Carlos Condit (30-10) och innan dess Matt Brown (20-15). Det är inte namn som går av för hackor med andra ord och att 38-åringen är den bästa grapplern inom MMA just nu är svårt att argumentera emot.

Joe Rogan jämförde Maia vid Rickson omedelbart efter helgens vinst och menade på att “det här är vad vi alltid ville se” från den kanske främsta någonsin. Maia går in i matcher med ett mål i sikte – han vill få ner sin motståndare, ta ryggen och strypa ut dem så snabbt som möjligt. I sina senaste fyra framträdanden har Maia endast mottagit 13 slag och lever onekligen upp till sitt mål om att varken skada sin motståndare eller sig själv när han kliver in i oktagonen, brasilianaren vill i så stor mån som möjligt vinna med sin överlägsna grappling.

Det är lite vad Jiu Jitsu handlar om, åtminstone inom MMA. Som en representant för sporten är målet alltid att bära fanan högt och visa att Jiu Jitsu kan besegra allt. Om han är en Rickson Gracie eller inte är jag inte man nog att avgöra, men en otrolig representant för Jiu Jitsu råder det ingen tvekan om att Demian Maia är.

Osss!

LAS VEGAS, NV - DECEMBER 12: Demian Maia of Brazil reacts to his victory over Gunnar Nelson of Iceland in their welterweight bout during the UFC 194 event inside MGM Grand Garden Arena on December 12, 2015 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images) *** Local Caption *** Demian Maia

Kategorier
Demian MaiaExklusivtNyheterSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
    1 September 2016 at 08:36

    Fighten mot Gunnar som är en erkänd grym grapler och svartbältare i bjj bevisade mest hur grym Maia är på marken. Som Joe Rogan sa Gunnar is a very good grapler but Damian Maia is great. Det finns very good och det finns one of a kind. Maia är det senare.

  • Svara