Nate Diaz och Conor McGregor inför UFC 196. Foto: Mazdak Cavian

BJJ-Bloggen: Hur mycket bättre kan man bli på fem månader?

Är det överhuvudtaget möjligt för Conor McGregor att hinna ikapp Nate Diaz egenskaper på mattan under de fem månader som skiljer UFC 196 från UFC 202? 

Matchen började bra för McGregor, som tog hem den första ronden och fick Diaz att blöda en hel del från ögat. I den andra ronden prickades han dock av ett par smällar som skakade honom, innan han sedan hamnade på marken och blev utstrypt.

What you gonna do

I veckan avslöjade Conor McGregor (19-3) att han tränar med Dillon Danis inför returmatchen mot Nate Diaz (19-10) på UFC 202 i slutet av sommaren. Frågan vi måste ställa oss själva är om det verkligen räcker?

Danis är en av världens bästa grapplers, det råder ingen tvekan om saken. Visst är han bara 22 år gammal och har en bit kvar innan han tillhör den absoluta världseliten men Danis skulle förmodligen knyta upp 99% av alla UFC-fighters. Som när han drog ut Joe Lauzon (25-11) på Metamoris 6, J-Lau som enligt många är en av de bästa grapplers inom MMA.

Mot Nate Diaz är frågan däremot om Danis skulle ha det lika lätt som mot Lauzon. Diaz är verkligen ett svartbälte i världsklass, något som endast kan sägas om en handfull av kollegorna i UFC. Det han gjorde mot McGregor på mattan senast var förvisso påverkat av allt som hänt innan dess inklusive en rad välriktade slag mot irländarens huvud, och många ser det som oundvikligt att samma sak händer igen.

De som tränat någon form av grappling vet hur svårt det är att bli bra. Fem månader må vara en lång tid men långt ifrån vad som krävs för att nå Nate Diaz nivå, det behövs närmre en livstid för att kunna hänga med Stocktons favorit. McGregor har varit ett brunbälte i Brasiliansk Jiu Jitsu i nästan två år nu och då han fick det av John Kavanagh, huvudtränare för Straight Blast Gym, finns ingen anledning att misstro graderingen. Enligt Diaz ligger irländaren däremot på en lilabältesnivå.

9591852_G

En annan viktig sak som inte bör glömmas är att McGregor utöver Danis hjälp även är en långvarig träningskamrat till UFC:s welterviktare Gunnar Nelson (15-2) som utöver framgångarna i oktagonen även tävlat på toppen av grappling, bland annat i ADCC.

Målet är inte att hinna ikapp, målet är att bli bättre

Hursomhelst känns fem månader, med eller utan Dillon Danis och “Gunni” Nelson, som långt ifrån tillräckligt för att McGregor skulle nå ikapp Nate Diaz vad gäller BJJ. Med det sagt är det förmodligen inte heller målet – irländaren gör helt enkelt vad han kan för att returmatchen ska gå bättre än det ursprungliga mötet. Som en sann kampsportare tittade han på sig själv, på sin förlust, identifierade en svaghet och jobbar nu på den.

Det återstår att se om “Notorious” är bättre på mattan än vad den första matchen mot Diaz gav sken av, vilket jag personligen tror är fallet, och om returmötet slutar annorlunda än det ursprungliga. Titta bara på svepet han lyckades med i första ronden. Oavsett vem McGregor tränar med inför UFC 202 är en sak säker och det är att han inte kommer försöka ta ner Nate Diaz den här gången, om inget annat har han nog lärt sig det…

Foto: Mazdak Cavian

Kategorier
BjjConor McGregorExklusivtGrapplingNate DiazNyheterSenaste NyttUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
2 Kommentarer
 • piloten
  16 June 2016 at 05:07

  Om mcgregor inte blir skakig så lär det väl inte bli nån fight på marken?

  • Peter Andersson
   16 June 2016 at 08:17

   Precis, nedtagningen var ju ett panic move, alternativet var förmodligen KO.

  Svara


  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem är det hetaste framtidsnamnet i MMA-Sveriges just nu?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...