BJJ-Bloggen: Har Mackenzie Dern en chans mot Joanna Jedrzejczyk?

Sportens hetaste kvinna just nu funderar på att byta GI:n mot MMA-handskarna och kliva in i buren.

Efter ett osannolikt 2015 med guld i VM, EM, Pan Ams, Abu Dhabi World Pro och ADCC funderar Mackenzie Dern på ett karriärbyte. Den 21-åriga superstjärnan har tagit grapplingvärlden med storm och vann alltså allt som egentligen går att vinna under det gångna året. Vad är den första frågan som ställs? Vill du byta karriär..

20150830060436_mackenziefinal5

Tänk om..

Låt oss vända upp och ner på situationen. Tänk om en bilförsäljare slår alla sorters rekord ett år, om man nu har rekord för bilförsäljare, och utmärker sig som världens bästa säljare. Han fortsätter sälja bilar ett tag, fortsätter bli bättre och men blir inte betalt det han anser sig förtjänt av. Han börjar blicka upp mot bilmekanikerna som tjänar storkovan och tänker “om jag kan sälja bilar kan jag väl bygga dem också, varför inte?” Visst är jobbet som mekaniker svårare, farligare och innefattar fler områden men hur svårt kan det vara? Det är ju där pengarna finns..

Det märkliga exemplet till trots är det precis vad som gång på gång händer inom professionell grappling. Det finns de som uppriktigt vill testa sig själva i buren och använder sin grapplingbas för att uppnå drömmarna inuti buren såväl som på mattan. Ta Ronaldo “Jacare” Souza (22-3) och Demian Maia (21-6) som exempel. Sen har vi de som är trötta på att inte få betalt en bråkdel av det som fighters i världsklass tjänar för det slit som professionell grappling innebär. Därav den stora “förlusten” av stjärnor till MMA.

Demian Maia by Cristina Sampaio 021

Om Ronda Rousey kan så kan väl alla?

Nja. Faktum är att Ronda Rousey (12-0) är en unik atlet och kan göra saker som andra inte kan. Med det sagt är det inte på något sätt omöjligt för Dern att lyckas inom MMA. Rousey var en av världens bästa judokas utan någon som helst erfarenhet av striking. Dern är en av världens främsta grapplers utan någon som helst erfarenhet av striking. Med tanke på vart kvinnlig MMA befinner sig i dagsläget är ingenting omöjligt och någon som nått en såpass hög nivå inom en aspekt av sporten skulle utan tvekan kunna uträtta stora saker.

Förhoppningsvis finns en lösning på horisonten. För att nå toppen av grappling krävs en livstid av nästan omänskligt hårt arbete och för det förtjänar man mer än lite sponsorintäkter och vinstsummor vid tävlingar. För att försörja sig måste man lära ut, antingen i ett eget gym som självfallet även det kräver stora summor pengar eller genom att resa runt världen till olika klubbar. Organisationer som EBI och Metamoris öppnar just nu upp dörrar för en riktig professionell grapplingscen och om ett par år kan de som vill stanna kvar på mattan förhoppningsvis göra så.

Vad tror ni?

 

Kategorier
ADCCBjjDemian MaiaExklusivtGrapplingJoanna JedrzejczykRonaldo "Jacare" SouzaRonda RouseyUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
3 Kommentarer
 • Cecils Folks
  10 September 2015 at 05:21

  Frågan är ju om man kan få ner den andra på mattan och använda sina världsklass-skills: Maia lyckades inte så ofta i MW men ofta i WW pga att motståndarna var mindre, ronda har ju judon och atlesismen och jacare har ju atlesismen med. Finns hur många superstjärnor inom bjj som helst som inte har en chans i mma eftersom de är alldeles för oexplosiva och inte kan ta ner motståndaren

 • Headown
  10 September 2015 at 08:05

  Jag säger godnatt till Rouseys motståndare för jag tycker faktiskt Rousey (som fighter menar jag nu enbart) en j***a maskin. Det har hon bevisat gång på få gång återigen som fighter tror jag fan inte någon rår på henne för nu senast blev jag så jävla imponerad att hon sprang fram och fick någon smäll och sen krossa hon henne på hennes starkaste sida I MMA. Rousey som person eller skådespelare låter jag vara osagt. Kanske ett grahgttis vore på sin plats. Goat varning!

 • Kenny Starfighter
  11 September 2015 at 11:02

  Nej hon skulle inte ha chans mot Jerkadick, inte som det är nu iaf.

 • Svara


  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...