BJJ-Bloggen: Nästan allt du behöver veta inför ADCC 2015

Varför nästan? Vi sparar detaljerna tills det verkligen börjar närma sig. I dagarna blev det plötsligt verkligt – årets ADCC-mästerskap är här! Åtminstone snart då världens främsta grapplers samlas i Sao Paulo i slutet av augusti för att komma fram till vilka som är bäst bland de bästa. Många av UFC:s största stjärnor tar vara på möjligheten att kliva på mattan där de möter BJJ:ns storheter. Galenskap väntar mina vänner och det är bara att dyka in i försnacket! 

Det var i veckan som man släppte fullständiga deltagarlistor inför mästerskapen (hittas här) och de ser minst sagt intressanta ut. Hector Lombard (34-4) gör sitt bästa för att röja upp i minus 99 kilosklassen, Cristiane “Cyborg” Justino (13-1) testar lyckan i plus 60 och Benson Henderson (22-5) får det tufft i minus 77 kilosklassen. På det bjuds det på fyra supermatcher, bland annat ett riktigt legendmöte mellan Renzo Gracie (13-7) och Matt Hughes (45-9). För grapplingfantaster finns även en nästan osannolikt häftig match att se fram emot då mästare möter mästare i och med Andre Galvaos match mot Roberto “Cyborg” Abreu. 

Självfallet är det inte bara MMA-stjärnor utan BJJ:ns bästa ställer även de upp i mästerskapen. I minus 66 kilosklassen hittas två välkända namn då Rafa Mendes och Rubens “Cobrinha” Charles mycket väl kan komma att möta varandra för en 1000:de gång. Det blir för övrigt en tuff viktklass med underbarnet Joao Miyao lurandes i vassen. Någon annan som saknar tvillingbrodern Paulo?

Lyckas Kron Gracie upprepa bedriften från 2013 års mästerskap? Många som var med då är med nu och Kron imponerade ju stort med att dra ut monster efter monster på mattan. UFC:s före detta lättviktsmästare Benson Henderson ställer även han upp i sportens kanske mest talangfulla pool och väntar tillsammans med Otavio Sousa, Garry Tonon samt J.T Torres ivrigt på att få Gracie på fall.

Nu börjar vi röra oss mot de riktigt stora pojkarna. Medan minus 88 ger oss en rad potentiella drömmatcher med grapplers som Keenan Cornelius, Romulo Barral, Braulio Estima och Rafael Lovato Jr gör den unge världsmästaren Felipe Pena och veteranen Dean Lister upp med ingen mindre än UFC:s Hector Lombard om guld i den nästa tyngsta viktklassen.

Marcus Almeida har för vana att dominera i plus 99 kilos klassen och det finns väl ingen anledning att han inte skulle göra samma sak det här året? Skämt åsido blir det självklart tufft samtidigt som “Buchecha” måste ses som favorit till att ta hem guldet.

Kvinnorna har till skillnad från männen endast två viktklasser att ställa upp i vilket passar alldeles utmärkt för någon som Gabi Garcia. Tur för jätten att Mackenzie Dern tävlar i minus 60 och inte plus 60..

En mer utförlig guide inför ADCC 2015 kommer om ett par månader innan mästerskapen faktiskt sparkar igång. Tills dess är det bara att räkna ner dagarna till bland det bästa vi sett inom professionell grappling. Tills dess – Osss!

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ADCCBjjExklusivtUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • 21 May 2015 at 09:22

    Vilket card!

  • Svara