Brock Lesnar går i pension efter förlusten mot Alistair Overeem

Matchen på UFC 141 mot Alistair Overeem var Brock Lesnars sista MMA-match. Efter 8 MMA-matcher på fyra år så lägger Lesnar handskarna på hyllan för sista gången.

“I had a really difficult last couple of years with my desease and uh, I’m gonna officially say that tonight will be the last time you’ll se me in the octagon,” säger Lesnar i intervjun med Joe Rogan efter förlusten. “I wanna thank everybody. I wanna thank the Ferttitas, Dana White. Brock Lesnar is officially retired. I promised my wife and my kids…if I won this fight I would get a title shot and that would have been my last one but if I lost tonight…everyone you’ve been great. Alistair, it’s been a pleasure.”

Lesnar har haft en kort och spektakulär MMA-karriär med start 2007, då han gjorde sin MMA-debut på Dynamite!! USA den andra juni 2007, något han snabbt vann via en TKO efter bara 1 minut. Genom det lyckades han övertyga Dana White, och UFC att han var rätt material för deras organisation. Fans som endast sett honom i wrestling-världen innan var frågande om han skulle kunna klara av det här med MMA som ändå var på riktigt, och hans UFC-debut mot Frank Mir möttes med stor skeptis.

Han förlorade denna match via en kneebar från Mir, som först såg ut att ligga väldigt illa till under Lesnars hänsynslösa hammerfists. Men Lesnar lärde sig av misstaget, och det var på grund av avsaknaden av erfarenhet som han hamnade i detta låset.

Den andra matchen som Lesnar var med om var mot Heath Herring, en match där han fick möjligheten att bevisa mycket mer om vad han hade lärt sig på denna korta tiden. Han fick tidigt in ett slag som krossade Herrings ok-ben, och fick honom att göra en kullerbytta bakåt. Lesnar kommer sedan springandes som en tjur på de spanska gatorna, men lyckades aldrig avsluta Herring ändå. Matchen slutade som ett enhälligt domslut där Lesnar stod som vinnare efter tre ronder, något som också fick Herring att gå i pension.

Matchen efter det var på UFC 91, då det till slut var dags för en titelmatch. Randy Couture stod som motståndare, något som är ganska ironiskt på en och samma gång. Lesnar är endast de andra UFC-fightern i UFCs historia som vunnit en titel efter sin fjärde proffsmatch, det ironiska i det här är förstås att Randy Couture var den första. Matchen i sig slutade med en TKO-vinst för Lesnar i den andra ronden, efter att Lesnar träffad precis bakom örat på Couture med ett slag som sänkte honom. Bankat och klart, och så var Lesnar tungviktsmästare.

Nu när han satt och ruvade på ett UFC-bälte så innebär det också att man måste försvara det. Så varför inte möta den enda personen som än så länge besegrat honom? Frank Mir fick chansen och UFC 100 var galan. Tillsammans höll de den galan som fortfarande, efter 2,5 år, är den bäst sålda galan någonsin, med 1,6 miljoner sålda PPV-exemplar. Lesnar såg här till att inte göra samma nybörjarmisstag som första gången Mir och han möttes, vilket innebar att vägen var slut här för Mir som förlorade efter hur många hammerfists som helst i den andra ronden.

Det var här hälsoproblemen började. Från början var tanken att Shane Carwin skulle få chansen att utmana honom för titeln, men på grund av en onämnd sjukdom var Lesnar tvungen att dra sig ur matchen. Ett par dagar senare visade det sig att Lesnar led av körtelfeber, och en operation tvingades genomföras efter att det visade sig att hans tjocktarm läckte avföring direkt in i kroppen, och när de väl opererade honom så uppskattade läkarna att detta hade pågått i över ett år.

Men han repade sig ändå, och i väntan på att Lesnar skulle göra sin glorifierade återkomst så lät de Frank Mir och Shane Carwin gå en match för interim-bältet i tungvikt. Det visade sig att Carwin var den bättre mannen den kvällen, och knockade Mir i den första ronden för att plocka interim-bältet. Men det här krävde en unifiering för att det skulle vara på riktigt. Så Lesnar vs Carwin bokades in på UFC 116 i juli 2010. Nästan exakt ett år sedan Lesnars senaste match.

Matchen var något som Lesnar fått mycket kritik för i efterhand, där många kallat honom slagrädd. Men att ha någon som Shane Carwin rusandes mot en, hinkandes slag för glatta livet skulle säkerligen göra vem som helst lite orolig att bli träffad. Det var just det här hinkandet som blev Carwins förlust också, då han totalt tog slut på sin kropp i den första ronden då han hade Lesnar i en väldigt otäck situation. Väl i den andra ronden så hade inte Carwin längre någon styrka att stå emot Lesnars anfall, och det slutade med att Lesnar tog hem vinsten via en armtriangel strax över 2 minuter in i rond 2.

Lesnar gick glatt vidare, och bokade in en ny match rätt snart. På UFC 121 mötte Lesnar Cain Velasquez för att försvara sin titel för den tredje gången. Matchen gick inte riktigt som Lesnar hade räknat, mest på grund av att Velasquez slår som en skenande långtradare på E4an, något som fick Lesnar att inta fosterställning relativt tidigt och därför förlora matchen via TKO fyra minuter in i den första ronden. Titeln var borta, och vad gör man då?

Svaret kom i The Ultimate Fighter 13, där Junior dos Santos och Brock Lesnar var coacherna för varsitt lag. Tanken var att de två skulle mötas när inspelningarna var över på första bästa galan, men mitt i säsongen så återvände körtelfebern och Lesnar tvingades hoppa av inspelningarna. Han opererades kort därpå igen, och denna gång så ska de ha varit för gott.

Lite mer än ett år senare hade han till slut möjligheten att återvända till UFC igen, för en sista match. Alistair Overeem stod för utmaningen, och vinnaren av denna matchen skulle få chansen på bältet mot Junior dos Santos. Men turen var inte med, och av någon anledning så valde Lesnar att ställa sig upp mot den dekorerade kickboxaren, istället för att göra sitt yttersta för att ta ner honom. Det här slutade med att Overeem väldigt smart attackerade hans mage, gång på gång. Detta fick efter en kort stund resultat och efter en spark så åkte Lesnar i backen. Något som ledde till en den tredje förlusten i Lesnars karriär, och den sista. Det var nu dags att gå i pension.

Tack Lesnar för din karriär, det har varit ett nöje att följa dig under din utveckling, och tråkigt nog under ditt fall. Trots enorma motgångar, och få personer som trodde på honom så är det väldigt starkt att kunna kämpa sig framåt mot alla odds. Även om de där dollarna han fått under åren som varit säkert fungerat ganska bra som motivation.

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
UFC
40 Kommentarer

Svara

UFC ODDS
UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
Rob Font vs José Aldo1.652.30
Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...