Chris Weidman: “I don’t agree with TRT”

Turerna kring Vitor Belfort och dennes användning av testosteron-behandling fortsätter. Den senaste i raden av kritiker är ´The Phenoms´ kommande motståndare, Chris Weidman, som bland annat menar på att behandlingen inte är rättvis gentemot honom som motståndare och att han inte håller med om att den bör vara tillåten överhuvudtaget.

Chris Weidman (11-0) är orolig inför sin nästa utmaning i form av Vitor Belfort (24-10). Inte på grund av dennes kapacitet eller egenskaper, inte direkt i alla fall. Det som främst stör Weidman inför mötet är Belforts, vid det här laget, mycket kontroversiella testosteron-behandling (testosterone replacement therapy, förkortat TRT). Mellanviktsmästaren hade detta att säga till FOX Sports angående vad han anser vara en fördel för Belfort:

“He’s failed a drug test before. He’s on TRT now. I don’t agree with TRT to begin with, so him failing a drug test and being on TRT, I don’t really like it. So I appreciate there will be a commission making sure he’s doing things right. I don’t have high testosterone at all. I’m completely fine. I guarantee his testosterone on TRT is two or three times higher than mine. I wake up and I work hard two or three times a day. I don’t feel that there’s a need for it, and if it comes to point where you need it, then you retire, you don’t fight. Fighting is a sport where strength is important, and if you’re going to have extra testosterone, especially after you’ve been caught cheating, it’s unfair.”

Weidmans kritik, om man kan kalla det så, är inte helt obefogad, då Belforts TRT har varit ett av årets hetaste ämnen inom MMA; både Michael Bisping (24-5) och Luke Rockhold (10-2), som förlorade mot ´The Phenom´ under 2013, uttryckte en liknande oro inför de respektive mötena. Den enda av Belforts motståndare under det gångna året som inte klagat på behandlingen är Dan Henderson (29-11), dock är detta till liten tröst då även ´Hendo´ vid tidpunkten för de bådas möte, vilket slutade i vinst för brasilianaren, undergick samma behandling.

Att Belfort gått samtliga dessa matcher i Brasilien ger belackarna mer ved på elden, då man menar på att risken för missbruk av behandlingen i allra högsta grad existerar, eftersom landets atletiska nämnd av vissa anses vara generösa med reglerna berörande situationen. Detta är något som UFC:s vd Dana White har förnekat, med orden “In a million fucking years I would never let that happen … ever.” Vid samma tillfälle, innan återmötet mellan Weidman och Anderson Silva (33-6), menade White även på att det inte ska vara något problem för Belfort att få tillstånd för att tävla i Nevada, trots antydningar åt det motsatta hållet från Nevadas atletiska nämnd (NSAC) och dess förvaltningsordförande Keith Kizer. Detta var vid tillfället relevant då man, från UFC:s sida, hoppades på att boka vinnaren de båda emellan mot Belfort, som redan då var utnämnd som nästa titelutmanare i mellanviktsklassen, i Las Vegas, Nevada, något som tillslut blev verklighet i och med offentliggörandet av att Weidman-Belfort kommer att äga rum i staten. Tilläggas bör är att uppgifter om någon sorts ansökan om tillstånd från Belforts sida ännu inte är kända, dock kommer en sådan att krävas, då detta är en standardprocedur för MMA-utövare med en historia av avstängningar efter tillämpande av otillåtna preparat såsom testosteron. Kizer har även tidigare bekräftat att detta är något som skulle krävas i Belforts specifika fall.

Med tanke på brasilianarens historia med NSAC, för att inte nämna Whites förhållande med densamme, så kanske viss reservation inför ämnet bör tillämpas från UFC:s sida. Belfort har tidigare blivit avstängd av nämnden efter att ha tävlat med otillåtna prestationshöjande preparat i kroppen, en avstängning som han ignorerade för att tävla utom landets gränser kort därefter. White, å sin sida, har vid flertalet tillfällen kritiserat nämnden och Kizer, främst på grund av domarrelaterade orsaker. Den infekterade relationen samtliga parter emellan kan alltså spekuleras påverka Belforts chanser att få tillstånd för tävling i staten.

TRT är en laglig behandling som, kortfattat, används av patienter med ovanligt låga naturliga testosteronnivåer i kroppen. Detta tillstånd kan uppkomma av flertalet anledningar, exempelvis tidigare användning av testosteron. Utan behandling kan tillståndet vara farligt. TRT har, som sagt, varit ett hett ämne inom just MMA den senaste tiden då antalet användare av densamme har ökat dramatiskt under en relativt kort tid. De främsta orsakerna för kritik har oftast sin grund i antingen misstankar om missbruk av behandlingen, vilket skulle resultera i att man helt lagligt och öppet tävlar med förhöjda testosteron-värden gentemot motståndare, samt de bakomliggande anledningarna till behovet av TRT, då dessa ofta beror på just tidigare användning, eller missbruk, av testosteron-preparat.

Kategorier
UFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
79 Kommentarer
 • Mauler Fan
  6 January 2014 at 05:49

  Jag håller med om att det är orättvist att Belfort har fått använda TRT. Jag hoppas verkligen att han inte får använda det inför den här matchen.

 • PappaKeno
  6 January 2014 at 05:57

  Antingen ska ingen hålla på med TRT eller så ska alla få använda sig av TRT.

  • Mr.V
   6 January 2014 at 06:27

   Vart är logiken i det där? Dom andra fighters är ju inte i behov av TRT och om dom skulle ta testosteron utan att vara i behov av det så skulle det vara att dopa sig och det är olagligt, det är inget UFC kan bestämma.

   Då måste du gå högre upp om du vill tillåta dopning.

   TRT kommer från en doktor, inte ifrån UFC själva. UFC kan inte bestämma om det ska tillåtas eller ej.

   • SamiMMA
    6 January 2014 at 06:31

    UFC kan visst bestämma att fighters som går på trt inte får fightas i UFC. Precis som de kan bestämma att tråkiga brottare inte får fightas i UFC.
    Men eftersom ansiktena för UFC också gått på trt behandlingar så är det kanske inte det enklaste ställningstagandet för dem.

    Oavsett så borde det tas fram regler som INTE tillåter fuskare i sporten! Finns ingen annan sport som man vill ha in fuskare i HOF men det är också därför UFC(MMA) aldrig kommer att bli en riktig “sport”.

    • Eric
     7 January 2014 at 12:17

     Om det är något som står i vägen för att det skulle bli en “riktig sport”, vilket det redan är, så är det inte doping.

     Säg någon sport som kräver mycket av din fysik, där folk INTE dopar sig i de högsta divisionerna? Lovar dig, de flesta utövare gör det. I kampsport, inom cykling, inom friidrott, inom baseball, you name it. Även om de är rena inför matcher, oavsett sport, så är det väldigt vanligt under träning. Speciellt i andra länder där det inte ses som en stor sak. Här är det olagligt med AAS t ex för alla, i USA får väl vem som helst ta det men du får inte tävla på det.

     Jag gillar det dock inte. Tycker inte man ska få dopa sig alls. Men snart som nämnts tidigare kommer man inte kunna testa ordentligt när det handlar om genmanipulation, så var ska gränsen dras?

   • freddie
    7 January 2014 at 09:19

    En 160 mc kort basketspelare tar något som får honom att bli lika lång som alla andra. Är det fusk? Klart som fan att det är. För det är precis vad TRT handlar om. Fusk och inget annat.

    • Mr.V
     7 January 2014 at 02:43

     Aha, Jaha?! okej?! Vad är din poäng? Jag har varken försvarat TRT eller motsatsen. Jag säger bara helt enkelt som det är. Jag förstår inte riktigt vad det är du vill framföra till mig.

     Du anser det som fusk, jaha okej men vad bra för dig då. Din åsikt har inget med mitt inlägg att göra.

     • freddie
      8 January 2014 at 07:46

      “Dom andra fighters är ju inte i behov av TRT och om dom skulle ta testosteron utan att vara i behov av det så skulle det vara att dopa sig och det är olagligt” Hur kan du tycka att ditt resonemang är vettigt? För det var det jag svarade på, bara för att du skulle inse hur dummt det lät.

     • Mr.V
      8 January 2014 at 01:00

      Nu går vi efter fakta, för det är såhär det är enligt regelboken. Det spelar ingen roll vad du har för spekulationer, enligt reglerna så är det såhär.

 • johnnysolin
  6 January 2014 at 06:13

  Det skulle vara så enkelt att bara förbjuda skiten! Helt sjukt att det ens förekommer på allra högsta nivå som UFC ändå är.
  Skulle alla få hålla på med TRT, Vad blir då nästa steg?

  • Patrik Andersson
   6 January 2014 at 08:36

   AAS är olagligt, och det hindrar inte folk från att ta de. Hur vet vi att folk inte börjat gendopa sig? Det är på väg. Hur ska man testa för det?

 • Patrik Andersson
  6 January 2014 at 06:32

  Som jag redan skrivit hundra gånger innan. Gener är inte rättvist. Jag tycker inte att diskussionen logiskt behöver gå längre. Släpp allt fritt, så vi får oss en rejäl show istället för en massa gnäll. Inte hört något be JBJ att hacka en bit av armen bara för att den är en fördel. Sen är det som alla andra fördelar beroende av hur man använder X fördel. Finns ju oräkneliga mediokra fighters som åkt dit på steroider. Även efter en förlust. Så att säga att det är något super duper mega fördel är minst lika ignorant. “Prohibition never works”. War on drugs osv..

 • Oskar
  6 January 2014 at 06:35

  Det är väl skit samma. I princip alla dopar ju sig mer eller mindre. Kolla på hela tungviktsdivisonen, det är inte rena grabbar direkt. Blir ju ännu mer komiskt när en av UFCs ägare Lorenzo Fertitta definitivt kör någon form steroider.

  • TheVobb
   6 January 2014 at 06:47

   Jasså? Har du själv sett honom ta några steroider? Bara för att någon har muskler betyder det inte att den personen tar steroider… Man kan bli stor av att bara träna och käka mat.

   • Oskar
    6 January 2014 at 07:38

    Självklart kan man bli stor av att träna men att bli så stor på några år när du är 45 år är fan inte möjligt. Kolla på killen för några år sen och se skillnaden. Tror ni även att Overeem har tränat upp sig rent? Inom de mesta sporterna förekommer det doping och mma är definitivt ingen undantag. Som Jeff Sherwood sa på Sherdog så kör 80% av alla i UFC på någon form av doping. Det förekommer på alla gym och är inget konstigt alls.

    • TheVobb
     6 January 2014 at 07:43

     Klart det går att bli så “stor” på några år i hans ålder. Du får det att låta som han är 80bast? Med rätt träning samt bra käk så är det fullt möjligt. Feta armar kan vem som helst få om man lägger ner lite tid vid curlstången. Och så jädrans stor är han inte, en tajt skjorta kan få många att se större ut än vad dom egentligen är :)

     • Oskar
      6 January 2014 at 07:50

      Ge mig ett exempel på en annan person som har byggt upp liknande armar i 45 års åldern rent så ger jag mig. Armarna ser fan stora ut med både skjorta och kavaj på honom :)

     • TheVobb
      6 January 2014 at 07:51

      Brukar se ut som om man har “slim fit” på kläderna sina.

     • Oskar
      6 January 2014 at 07:59
     • Venom
      7 January 2014 at 07:28

      Varje gång jag ser Lorenzo Fertitta känns det som att hans armar blivit större :D

   • Eric
    7 January 2014 at 12:23

    Vad många verkar glömma är att steroider är en stor sak i Sverige, men inte där borta. Skådisar tar det hela tiden inför filmer t ex, det är inget konstigt eller olagligt. Ja, det kanske behövs läkarintyg, men det får man i flingpaketen.

   • fernando
    7 January 2014 at 07:49

    Det stämmer att de flesta dopar sig, utan doping kommer man inte långt i elitnivåer. Detta gäller de flesta fysiskt krävande sporten.
    En mycket bra Doc film : Bigger Stronger Faster.

  • Rocky balls
   6 January 2014 at 07:14

   Man kan bli mycket större än Lorenzo utan steorider, Man ska ej ha såna fördomar, Sen finns det dom som man vet helt säkert som dom bästa i bodybuilding osv.

   • Oskar
    6 January 2014 at 07:56

    Ja du kan självklart bli stor utan steroider men glöm inte att han är 45 år och såg inte alls så stor ut för några år sen. För att bli riktigt stor rent krävs det år av träning och rätt kost. Många unga killar på “byggar gym” i min hemstad har fan inte så stora armar och de kör friskt på steroider och annat.

    • Godless
     7 January 2014 at 05:56

     Visst kan man bli stor och vältränad utan steroider, helt klart men med den erfarenhet och kunskap jag har så skulle jag vilja säga att jag är beredd att hålla med dig ang. Lorenzo.
     Tror absolut han unnar sig en liten plusmeny då och då.
     Dock som många verka tro är inte AAS nån gräddfil till muskler och en grym fysik. Hell, de flesta som använder sig av det är så pass seriös att de lägger ner ännu större energi på kost och träning än vad gemene “rena” gym-personer gör.

 • Rakell
  6 January 2014 at 07:20

  Fast om han inte får använda det så kommer ju Wiedman ha en fördel och då blir det orättvist för Belfort, han använder ju TRT för att hamna på samma nivå som dom fighters som inte behöver TRT. Tycker Wiedman bara skämmer ut säg när han klagar på detta, låter mer som han är rädd och gör allt för att få en fördel i denna fight.

  • TheVobb
   6 January 2014 at 07:22

   Keep on trollin in the free world….

  • Lallarn
   6 January 2014 at 08:03

   Poängen med Vitor är ju att han åkt dit för dopning tidigare. Och är det då rättvist att han ska få pumpa in en massa preparat bara för att han förstört sin kropp?

   • Rakell
    6 January 2014 at 08:17

    Så fall man åker ditt för att kört motorcykel utan hjälm och blir av med körkortet, då borde man aldrig mer få ta körkort igen? Folk gör misstag och fall man gör misstag som bara skadar dig själv, ska man inte kunna få en andra chans? Eller ska man bli bestraffad resten av sitt liv?

    • TheVobb
     6 January 2014 at 08:24

     När det gäller doping, JA!
     Personen vet vad den ger sig in på när den gör det och att det finns chans att åka dit. Det är inte så att sprutan åker fast i röven av ett misstag…

     • Rakell
      6 January 2014 at 08:33

      Folk verkar tro att dopping är en enorm fördel när det gäller MMA.. det är ju inte så att dopping gör att du plötsligt blir super smart och lär dig slåss och tänka på ett annat vis. Men visst när det kommer till löpning, sprint och cykling då är det en enorm fördel.

     • TheVobb
      6 January 2014 at 08:39

      Klart som fan det är en fördel, det är inte bara muskler man kan fixa med doping utan även kondition, uthållighet som är en viktig del när man tävlar inom MMA. Sedan att han är en skicklig fighter tar jag inte ifrån honom, utan påpekar att TRT gör honom ännu bättre, vilket iaf i mina ögon är att fuska sig till bättre resultat.

     • Rakell
      6 January 2014 at 08:49

      Jo visst är det en fördel men inte så enorm som i många andra sporter, Fast han fuskar ju inte när han använder sig av TRT. Som DW har sagt tidigare, bara för att du använder dig av TRT kommer du inte börja knocka folk som belfort har gjort senaste fighterna. Jag ser absolut inte nån fördel med att ta TRT fall du behöver det, så länge han håller sig på dom nivåerna som är tillåtet så är det lugnt för mig. Och det har han ju gjort sen han började med TRT.

     • tur_i_ful
      6 January 2014 at 09:47

      Rampage fick ju en TRT behandling fast han inte behövde det, han skyllde bara på att han hade skadat sig och behövde det för sin återhämtning. Är det då rättvist att han kan höja sitt testosteron värde markant?

      Och hålla sig inom det lillåtna är ju bara ett skämt. Om man får en TUE utfärdad då är det ju riskfritt att hålla sig inom en 6:1 kvot. Han har det på papper han han får ta TRT

      Och klart som faan det ger en stor fördel för personer som Rampage (Vitor,Henderson,Marquardt mf) som har tränat MMA länge. Rampage sa ju själv han gick upp typ 30 lbs pga TRT behandlingen.

     • Lallarn
      6 January 2014 at 10:58

      Att det inte ger lika stor fördel att dopa sig inom MMA som i andra sporter är en jäkligt korkad inställning. Spelar absolut ingen roll hur mycket ens prestation ökar p.g.a. dopning. Dopade MMA-fighters får fördelar jämfört rena fighters. Fusk är fusk.

   • nitohu
    6 January 2014 at 10:11

    Det blir då ett moraliskt dilemma. Inte en fråga om han har någon fördel eller ej.

    • Lallarn
     6 January 2014 at 10:50

     Finns vissa typer av dopning som man kan ha användning för även efter man slutat att ta den.

     • nitohu
      6 January 2014 at 10:59

      Är väl inte dopingen i sig som ger någon långtidsefekt. Däremot så har ju kroppen ett visst muskelminne. Här kan jag komma ihåg fel. Men har för mig att det ligger på 3-4 år nånting. Så under den tiden så bör man alltså ha en fördel av ett tidigare dopande.

     • Lallarn
      6 January 2014 at 11:06

      Jag kan inte ge mig in på någon debatt om just detta eftersom att jag inte sitter på någon större mängd information.

  • tur_i_ful
   6 January 2014 at 11:21

   Det är väl ingen som vet vilka nivåer Belfort har? För vad vi vet kan han redan ha högre nivåer en Wiederman och endå få TRT

 • Mathias
  6 January 2014 at 08:29

  Dana White uppvisar dubbelmoral när han gnäller på TRT, men sedan tillåter det i sitt förbund. Det skapar en otydlig blid om vad som gäller.
  Det verkliga skälet till detta är att de “gamla” legender säljer biljetter. Om de kan kräma ur fem år till av karriären och fylla börsarna för sig själva (och för UFC), så är det svårt att se hur de gör fel på det personliga planet.
  Enkelt att säga ‘förbjud, förbjud, förbjud’, men som utvecklingen går nu så tror jag det kommer vara en “naturlig” del av sporten inom fem år. Men som sagt, det är en moralfråga som får konsekvenser för något mycket starkare, the mighty dollar.

 • Hunt4prez
  6 January 2014 at 08:51

  Finns ett stort problem här. Vi vill se legendarerna som Rampage, Vitor, Dan Henderson, Randy etc. Utan TRT skulle andelen legendarer mkt snabbare bytas ut mot yngre förmågor som ingen vet vem det är, vilket är mkt tråkigare.

  • KarlH
   6 January 2014 at 09:16

   Tala för dig själv. Kan vara utan 40åringarna. Ser hellre t ex Thatch alla dagar före ovan nämnda.

   • Hunt4prez
    7 January 2014 at 03:44

    Jo jag talar för mig och alla som köper PPV bara för att se den typen av snubbar, och det är en hel del.

 • Mattias Ylander
  6 January 2014 at 08:52

  “Utan behandling kan tillståndet vara farligt.”
  Nej. Brist på testosteron är inte farligt i kroppslig mening. Kan leda till depression eventuellt, men är annars inte farligt. Däremot blir man fysiskt svagare och tröttare.

  • Denniz Löfgren Hasyilmaz
   6 January 2014 at 09:08

   I de flesta fall orsakar tillståndet endast depression, som du säger, samt andra ‘mindre’ allvarliga tillstånd såsom övervikt & minskad sexlust. Det finns dock forskning som pekar på att låga testosteronvärden kan vara en bidragande faktor till hjärtsjukdomar, vissa läkare har gått så långt som att påstå att tillståndet, i värsta fall, kan vara dödligt, även fast det inte finns några bevis som styrker detta. Med denna bakgrund anser jag det passande att tillägga att låga värden KAN vara farligt, då det, som sagt, finns ett antal studier som pekar på att detta är fallet.

   • Mattias Ylander
    6 January 2014 at 09:24

    Med reservation för att jag inte läst de studierna, men det känns väl rimligt att man kan gå upp i vikt och få ökad risk för hjärtkärlsjukdom om man har mindre energi till träning. Skulle nog inte säga att det räcker för att det ska räknas som farligt i sig med lågt testosteron med tanke på hur många män som har lågt testosteron och lever, förutom lägre muskelmassa och lägre sexlust, helt normala liv. Exempelvis Kleinfelters syndrom.

    Inte att förglömma kvinnor heller. Eller män som av någon anledning blivit kastrerade (kemiskt eller fysiskt).

    En läkare som säger att lågt testosteron kan vara dödligt försöker antagligen sälja TRT. Det låter ju bara löjligt.

    • Denniz Löfgren Hasyilmaz
     7 January 2014 at 08:49

     Då seriösa källor, i form av diverse läkarstudier, listar låga testosteronvärden som en bidragande orsak till hjärtproblem i vissa fall, finner jag detta trovärdigt nog att utgå ifrån. Sen medför det självfallet inte sådana problem för en majoritet av patienter som lider av tillståndet i fråga, dock anser jag det rimligt att påpeka detta i artikeln.

     Som jag skrev tidigare finns det inga bevis på dödsfall som följd av tillståndet, det är en ifrågasatt teori även bland läkare. Jag nämnde det främst för att använda som ett kontrast.

 • Fred
  6 January 2014 at 08:52

  ok. har sökt runt på nätet och de enda andra sporter som trt förekommer som jag kan hitta är boxning, fitness och bodybuilding. om det nu är så att väldigt många mma utövare har lågt testosteron värde, vad beror det i så fall på? varför har tex inte sprinters, styrkelyftare, simmare, gymnaster eller fotbollspelare detta underskott?

  vidare kan man läsa att trt ges i medicinskt syfte till äldre män, inte 35-40 åringar utan patienter från 75-85 år!!! Vitor mfl har alltså ett testosteron behov som dessa +-80 åringar. hur kommer deras behov se ut vid 80? Tycker det är helt galet att det kan få fortsätta. utövarnas säkerhet skall alltid vara i fokus men just vid trt kan man göra undantag. flera frågor dykef upp.
  -ska man verkligen fortsätta fughtas om man inte kan träna utan trt?
  -hur påverkar det användarna i långa loppet?
  -vad sänder det för signaler till ungdomarna? se vad Arnolds steroid användande gjorde för mans idealet på 80-90 talet. det var många som själv medicinerade med steroider mer eller mindre framgångsrikt.
  -ska man behöva ha rätt kontakter i läkarvården för att nå toppen. väldigt tveksam till att samma antal utövare hade fått tillstånd i sverige.

  • Yabbadahut
   6 January 2014 at 09:25

   Jag går på TRT och är 31 år gammal, och du får gärna posta länken där det står att det ar är patienter på 75 + innan du sprider massa falskheter.
   TRT om det görs rätt ger absolut inget övertag eller någon boost utöver det vanliga. Du hamnar alltså bara på normala värden varken mer eller mindre.
   En normal person har värde på mellan 10-30nnmol eller vad det heter exakt, en “onormal” har som jag mellan 5-9 kan vi säga, och allt våra injektioner gör är att sätta oss i normalläge. Dom som torskar för doping med trt ligger säkert på 4-5ggr så mycket och säkert ännu högre.

   http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2469459
   http://www.testosteronbrist.se/scripts/pages/se/behandling/index.php

   • Fred
    7 January 2014 at 03:08

    ok det var felformulerat, skulle skrivit att det OFTA ges till äldre män och hiv sjuka patienter(men även till yngre män i som kan behöva det) finns hur många artiklar som helst om trt till äldre män. du är själklart mer insatt än mig efter som du själv får behandlingen. men är det inte jävligt konstigt att mma utövare har flera trt patienter än någon annan sport?

    av ren nyfikenhet, hur upptäcker man att man har lågt testosteron värde? efter som du är den förste och ende som jag någonsin stött på som får behandlingen i sverige blir jag nyfiken. (jo då läste symptomen men ändå nyfiken på hur man just kommer fram till testosteron brist)

    självklart ska man få använda en behandling som inte ger en fördel men när så många ligger på gränsen eller trillar över den är något väldigt fel.

    • Yabbadahut
     8 January 2014 at 08:40

     Hej Fred,

     Jag var trött, deppig fick mage, orkade inte så mycket och fick dåligt minne. Men det som fick mig att börja undra var när morgonståndet försvann med sexlusten :)
     Finns massa trådar om TRT på olika forum, men för mig var det lika overkligt som det var för dig, men börjar man nysta i det så inser man att det är väldigt vanligt. Tycker som sagt det är tråkigt med idioter som Vitor, Overeem och resten som kör skyhöga doser under träningen för att sen gå ner till TRT-nivå inför match. Hade dom bara fått TRT hade det ju som sagt inte varit ett problem, för jag lovar att jag blir varken starkare, större eller bättre av mina sprutor….. bara gladare, kåtare och allmänt bättre sinnesstämmning.

     • Fred
      8 January 2014 at 09:03

      Låter väldigt klokt! Jag har läst på mera och min första kommentar var nog något förhastad. Egentligen borde det inte göra större skillnad med trt än vad astma medicin gör för astmapatienter(lider själv av detta, och får så klart medicin). Se Armstrong och epo, (klassisk cancer medicin) som han fortsatte använda. men problemet är så klart när det missbrukas. När något går till.missbruk skapas ryckten och debatt. kolla senaste avsnitter av inside mma(mmashare.com) där de listar de som går på trt och hir deras är sett ut. många fler förluster än vinster. men Bas har en bra poäng, att det gör dig psykiskt bättre för att du trordu gjort dig bättre efter som du från början inte trodde du räckte till och började leta sätt att bli bättre. de tvivlade på sin förmåga från början men nu när de fått en nytänning tror de att de är bättre.

   • Logiskt
    7 January 2014 at 12:07

    Ingen boost utöver det vanliga? Menar du att det är någon typ av mänsklig rättinghet att alla ska få ha “normala” värden om man tävlar i elitidrott.

    Det är klart att det är en boost. En boost för dig. Du kan ju inte säga att det inte ger någonting och sedan jämför du med andra personer.

    Jag har haft lunginflamation, men om jag tar amfetamin så att jag kommer upp på “normal” nivå ändå så då är det helt okej.

    Eftersom jag haft hjärthinneinflamation behöver jag EPO för att få samma syresättning som en normal 19åring

    Visst är medicin viktigt om man är sjuk. Men det är ingen mänsklig rättighet att få tävla på elitnivå mot andra samtidigt som man går på behandling.

    • Yabbadahut
     8 January 2014 at 08:37

     Men det är ingen skillnad om du och jag möts i en match för att jag får TRT, det är dessa babianer som kör superhöga värden och fuskar som får det. Dom drar ner hela TRT debatten i havet. Jag bad inte om att bli sjuk? nu kan jag träna som alla andra och må bra… Ok om jag verkligen kunde prestera utöver normala ja då är det fusk, men det du mummlar om nu är bara tragiskt

     • Logiskt
      9 January 2014 at 08:15

      Så du menar att du kan träna precis lika mycket om du ej tar TRT?

      Så du menar att orsaken till att nedan personer tar TRT, INTE är för att de får en fördel i sin sport?
      Det bara råkar vara så att de lider av hypogonadism vilket är väldigt ovanligt i deras ålder

      Rampage, Griffin, Hendersson, Sonnen, Vitor, Mir, Duffee, Marquardt, Roller mm mm

  • nitohu
   6 January 2014 at 10:06

   För ett par år sen så sa Kieth Keizer att det inte var vanligare med TRT inom kampsportsvärlden än i samhället i övrigt. Det var då dock vanligare inom MMA än inom övriga kampsporter. Om det skett nån ökning sen dess låter jag dock vara osagt.

   • Fred
    7 January 2014 at 03:11

    intressant. försök nämna 5 idrottare utanför mma som går på trt. inte lätt…

    • nitohu
     7 January 2014 at 10:01

     Svårt. Jag är tyvärr inte lika insnöad på lerduveskytte som MMA.

    • nitohu
     8 January 2014 at 08:42

     Hittade faktiskt siffrorna som han angav vid det tillfället. Enligt Kiezer så var det då 1% inom fight världen som ansökt om TRT.Medans det för vanligt folk i trettio års åldern låg på 2-3 % . Det var dock vanligare inom MMA än inom boxning. Och något högre i UFC ( ca 1,7 %. ) än hos övriga organisationer.

 • nitohu
  6 January 2014 at 10:37

  TRT är enligt gällande regelverk inte att klassa som doping så länge du inte överdoserar. Ligger man bara inom inom referensramen för vad som är normalt så har man faktiskt inte heller någon extra fördel av behandlingen. Finns absolut ingen skillnad mellan att ha 20 nmol/L som TRT användare och som normalperson. Tror man det så kan man alltså lika gärna tro på potentierande effekter av homeopatiska läkemedel. Problemet här ligger väl mest på att kontrollera att ingen överdoserar sin behandling under träning. Men här har man ju förbättrat kontrollverksamheten på sistone. Så man kan ju hoppas att det är tillräckligt för att ingen ska våga ta lite extra.

  • Johnny-Adam Nilsson
   8 January 2014 at 04:59

   Fast det gör väl skillnad om man från början har låga värden på grund av antingen sjukdom eller tidigare missbruk ? För om man får högre värden än de som du naturligt ska ha så är det väl att se som skillnad ?

   • nitohu
    8 January 2014 at 08:47

    Vid en korrekt utförd behandling så strävar man alltid efter att ligga i mitten av referensområdet. Om behandlingen utförs på ett korrekt sätt så ska du ha ett testosteronvärde på 10-20 nmol/L .Där upp till 30 nmol/L anses som ett normalvärde.
    Syftet med behandlingen är att normalisera kroppsliga funktioner.Inte att skapa en MMA-Hulk.Som vissa tycks tro.
    Och för att få behandlingen så ligger du normalt sett lägre än 8 nmol/L.Även om 8-12 nmol/L också kan vara grund för en behandling.Plus att du måste uppvisa symptom.Som beror på testosteronbrist, för att få behandling. Enda gången man möjligen kan få lite för höga värden är direkt efter ett injektionstillfälle.

    • Johnny-Adam Nilsson
     8 January 2014 at 03:09

     Ja fast när jag skrev högre än naturliga, så menar jag högre än den personens naturliga eller nuvarande. Så vad jag menar är om du har lågt under 8 och skaffar dig 10-20 så får du ju en skillnad, ingen hulk utan jämnt med dem som har normalt värde men då du egentligen inte ska ha det så är det ju inte sjyst. Sen vet inte jag om det går ner när man blir äldre alltså helt naturligt och då är det väl också osjyst att skaffa högre värden än man ska ha, som Wiedman sa, en 17 årings nivå.

     • nitohu
      8 January 2014 at 03:36

      Blir det bara jämnt med dem som har normalt värde men inte mer.Så ser jag inget problem med det hela. Ett problem är väl att behandlingen hitills kunnat skrivas ut till personer som bara uppvisat lite låga värden.
      Men nya regler är på gång vad gäller beviljandet av licenser för dom som går på TRT. Vad som kommer att gälla sen för nya tillstånd. Är att det inte räcker med att bara visa upp låga värden för att få ett godkännande för behandlingen. Du måste också uppvisa en skada eller sjukdom som är knuten till detta. Lite låga nivåer p.ga ålder eller överträning kommer alltså inte att fungera.

      Det som dock gäller enligt CSAC:s Andy Foster är att undantag kan ges för idrottare som för närvarande går på terapin, däremot kommer inga nya ansökande att få tillstånd tills dom nya reglerna vunnit laga kraft

      http://mmajunkie.com/2013/06/california-commission-halts-trt-exemptions-though-existing-users-still-eligible/

     • Johnny-Adam Nilsson
      8 January 2014 at 03:42

      Bra att dem gör nåt åt det iaf. Jag menar ålder etc ska ju inte vara OK, men om man är 20år och låga för sin ålder är det väl mer OK iaf men som sagt så länge det inte missbrukas.

     • tur_i_ful
      9 January 2014 at 08:30

      Det är ju just det, det blir så lätt att juica upp sig (belfort) för att det är upp till vilken läkare/vilket land man använder sig av. Alla länder har ju olika regler för utvärderingar.
      Och inom AC är det ingen som höjer ögonbrynen allt för mycket även om man kör med värden som är 30 eller över.

      Tror inte att NSAC har dessa nya regler å Wiederman-Belfort ska väl gå i Nevada?

     • nitohu
      9 January 2014 at 10:53

      Risken finns ju alltid att nån lyckas få tag på nån läkare som är mindre nogräknad och vill tjäna en hacka vid sidan om. Annars så skiljer det i vanliga fall inte nånting mellan olika länder om hurvida en korrekt behandling skall genomföras. Och då strävar man alltid att ligga i mitten av referensområdet. Man försöker helt enkelt minimera intaget av syntetiskt hormon eftersom för stora doser under lång tid medför risker för patienten.

    • tur_i_ful
     9 January 2014 at 08:59

     Ramage hade enligt honom själv strax under 25 innan han fick TRT behandlingen…..

     • nitohu
      9 January 2014 at 11:05

      Har du nån länk på det. I USA Så anger man värdena enligt nåt annat måttsystem. Där räknas värden under 300 ng/dL som låga. Så om Rampage hade 25 ng/dL . Så var han säkert kvalificerad för en behandling.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2701485/

     • tur_i_ful
      9 January 2014 at 11:41

      han hade nånstans dryga 400 när hans läkare sa han behövde trt (om vi räknar om det då ;)

     • nitohu
      9 January 2014 at 11:52

      Länk ?

     • tur_i_ful
      9 January 2014 at 12:01
     • nitohu
      9 January 2014 at 12:44

      Han säger bara att han känner sig som en 25 åring ( i början nånstans ) efter behandlingen och att han nivåerna var “Realy low” innan behandlingen. Samt att han bara höjt nivåerna till vad som är normalt. Faktiskt lägre än vad läckarna tyckte. Exakt vilka värden han hade innan sägs det inget om. ( TRT snacket börjar 16,30 )

     • tur_i_ful
      10 January 2014 at 04:24
     • nitohu
      10 January 2014 at 08:29

      Bra detektivarbete. 420 ng,Han skulle antagligen inte fått licens om dom nya reglerna trätt i kraft.

      Vet inte om du läste siffrorna i min kommentar längre ner om hur pass vanligt det var med behandlingen i USA. Men enligt Kiezer så var det i vart fall för några år sen 1% inom fight världen som ansökt om TRT.Medans det för vanligt folk i trettio års åldern låg på 2-3 % . Det var dock vanligare inom MMA än inom boxning. Och något högre i UFC ( ca 1,7 %. ) än hos övriga organisationer.

      Att 2-3% av befolkningen i trettioårsåldern ansökt om TRT tycker jag låter mycket. Vore intressant med en motsvarande siffra för Sverige. Gissar att den ligger lägre då man inte skriver ut TRT utan direkta sjukdomssympton här. Vet inte heller exakt vad 420 ng motsvarar med Svenska mått. Men här så ligger du normalt sett lägre än 8 nmol/L. Även om 8-12 nmol/L kan räcka för att få behandlingen.

 • fernando
  7 January 2014 at 08:13

  Weedman har valt fel sport om han bangar eller försöker undvika motståndare som går på Doping.
  MMA är dopingens Meca.

 • BKaRussel
  7 January 2014 at 07:22

  Vitor Belfort framstår mer och mer som MMA:ns svar på Christiano Ronaldo…på både gott och ont.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...