Dana White om varför Bellator aldrig kommer att vinna

UFC:s frispråkige boss Dana White tog sig tid att förklara för MMAjunkie varför Bellator knappt kan betraktas som en utmanare. Trots att USA:s näst största gala backas av mäktiga bolaget Viacom, menade White att det ändå är en fight som UFC inte kan förlora. White som är en känd arbetsnarkoman utan mycket som hade kunnat kallats fritid, betonade just arbetsdisciplinen som en avgörande faktor:

“This is what we do 24 hours a day, seven days a week. Let Christmas time come. Viacom shuts down from Dec. 3 to after the new year and then all the big holidays in between. Christmas? I’m on the fucking phone on Christmas. Easter? I’m on the phone. Thanksgiving? I’m on the phone. Bad shit happens in our business every day, and if something real bad happens, I’m on a fucking plane on Christmas Day flying to fix it. That’s the difference between us and everybody else.
Nobody’s ever going to outwork us or outhustle us. That’s just never going to happen. It’s impossible.”

UFC:s gamla allians med Spike TV har vänts till konkurrens efter att kanalen storsatsade på Bellator efter att UFC försvann. Det har även uppstått lite olika historiebeskrivningar om vem som egentligen låg bakom det stora genombrottet för MMA som skedde 2005 med premiären för The ultimate fighter på Spike TV. I en intervju för New York Times berättade Philippe Dauman på Viacom, bolaget bakom Spike TV och Bellator, en version som inte överensstämmer med hur White ser på saken. Enligt Viacomchefen var det helt och hållet deras förtjänst att UFC byggdes upp från ingenting, till vad det är idag.

White har flera gånger uppgivit att det snarare var UFC som helt ur egen ficka bekostade dokusåpan, eftersom ingen annan trodde på den:

“We’re the original. We invested in this thing and believed in it when nobody else did. (Viacom MMA) didn’t believe in this thing when we pitched them ‘The Ultimate Fighter.’ They didn’t believe in it so much that we had to invest $10 million into that show, and then they liked it a lot better after that happened. But they never got it, and they never will.”

Striden mellan MMA-organisationerna och mediagiganterna väntas eskalera ytterligare nu när UFC har en mäktigare partner i FOX som snart ska lansera kanalen FOX Sports 1. Med galor på den nya kanalen kommer UFC att visas vid sidan av de främsta publiksporterna i USA. Samtidigt kontrar Bellator med sin egen dokusåpa “Fight master” och planer på att utöka sin verksamhet med en storsatsning på Spike TV.

White menade dock att Bellator inte är och aldrig kommer att bli en seriös konkurrent. För att poängtera detta, gav UFC-bossen en utläggning om sina egna framtidsambitioner:

“I’m not just trying to beat Viacom MMA or any of these other guys. I want to beat the fucking Rolling Stones. I want to beat Major League Baseball on Wednesday night if they’re going head-to-head with us in the timeslot. I want to beat the NFL someday. I want to beat everybody. I want to win.”

Sin vana trogen lät White varken ödmjuk eller blygsam, men å andra sidan har UFC ännu inte förlorat en strid heller, trots alla försök att peta ner dem från tronen.

Kan Bellator någonsin bli en seriös utmanare?

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
UFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
23 Kommentarer
 • Joel M Lindmark
  25 June 2013 at 08:14

  Ok.

 • CocaColaLight
  25 June 2013 at 08:56

  Om Bellator får bättre finansiella muskler och skriver långa kontrakt med lovande fighters så kan de konkurrera. Men de kan inte släppa de få stjärnor de har som de gjorde med Lombard. Det är så de ska hajpas upp. Han ansågs vara topp 5 i världen när han var i Bellator och då ska det byggas runt honom.

  • Helgon3t
   25 June 2013 at 11:50

   “Om Bellator får bättre finansiella muskler”
   Är du full nu igen? Viacom backar upp Bellator och dom har BETYDLIGT mer pengar än Zuffa och Ufc. så det brister knappast i slantarna

   • SkinnyfatSthlm
    25 June 2013 at 12:54

    Dock är det ju endast det Viacom är beredda att satsa som är relavant, de skulle aldrig gå in med en stor del av sitt kapital på samma sätt som Zuffa är beredda att göra. Säg att Viacom har lagt 0,05% av sin totala budget på MMA/Bellator, då är resterande 99,95% irrelevant. Självklart kan de skjuta till mer om det känns som en bra investering, men de skulle aldrig gå back massor för sakens skull. Tycker att t.ex. Lombard är ett bra exempel på att Viacom inte är beredda att lägga så mycket kapital på det hela?

    • Helgon3t
     25 June 2013 at 01:03

     Det handlar om en fighter, inte om företaget som sådant. Och Lombard historien visar väl (om något gör det) att Viacom endast satsar VETTIGT och inte bränner kapital hur som helst. Vidare tycker jag att bara det faktumet att DW går ut och säger som han gör visar på att han är skitnödig(med all rätt)

     • CocaColaLight
      25 June 2013 at 03:20

      Jag är aldrig full. Det är precis som skinnyfat skriver att det spelar väl ingen roll vem som står bakom organisationen om inga pengar satsas? Hur menar du att det var vettigt att släppa Lombard? Han var topp 5(skulle spöa Silva enligt vissa) och hade han stannat i organisationen kunde de promotat honom att vara bäst i världen. En fighter gör ingen organisation nej men sedan försvinner Sanchez och sedan Chandler osv. De får inte släppa en enda stjärna, speciellt inte sådana de byggt upp själva.
      Formatet med turneringar och värdiga titelutmanare är perfekt som motpol mot “WWE-UFC” enligt mig. Bygg upp fighters och BEHÅLL dem. Scouta bättre. Glover Texiera t ex? Han var väl 17-2 när UFC plockade upp honom. Sådana guldtackor måste de leta upp.

     • tobias Mbonne
      25 June 2013 at 04:26

      Det är för övrigt ganska talande att de gör allt i sin makt att sabba Alvarez övergång till UFC på juridisk väg.

     • Helgon3t
      25 June 2013 at 04:39

      Det var vettigt för att dom ansåg väl att han(Lombard) inte var värda pengarna eller tiden det skulle kosta för att behålla honom. Åter igen, vad tyder på att Viacom inte pumpar in pengar i Bellator? förstår inte så förklara gärna. Jag personligen tycker bara att dom växer och växer(hela tiden) och på ett sunt sätt, och det gör man inte om det inte finns pengar bakom(pengar är ju bara en faktor dock, såklart)

      Och det verkar ju onekligen gå väldigt bra för Bellator, skulle säga riktigt bra. Och skaran Fans av det dom gör, verka ju också växa lavinartat.

     • getherde
      25 June 2013 at 07:42

      Bellator växer, för att MMA växer. Men det är fortfarande 100 procent tack vare UFC som de gör det. tror du det finns många som faktiskt följer Bellator och inte UFC? Det tror inte jag. UFC är originalet och kommer att fortsätta vara helt överlägsna och ohotade fram till den dagen man faktiskt får över sin första UFC-mästare, eller åtminstone en superstjärna som är på toppen av sin karriär. Först då kan man kalla sig utmanare på riktigt. Men jag tror inte att dagen då Bones, Cain GSP eller Hendo byter organisation är särskilt nära förestående.

 • SWEMMA
  25 June 2013 at 08:56

  UFC har byggt sitt varumärke under en lång period nu, tror inte att nån kommer att peta ner de på länge.

 • Robin
  25 June 2013 at 09:09

  Dem kan ju börja med att ta bort turneringssystemet

  • Lallarn
   25 June 2013 at 09:21

   Visst kan de det, men det skulle kunna vara förödande då Bellator har byggt upp hela sin identitet kring turneringsformatet. “Bellator, where titleshots are earned”

   • getherde
    25 June 2013 at 07:37

    Har de inte gjort en miss där? Alltså, turneringarna är ju jävligt bra i teorin men det blir lite väl få fighter för mästarna.

 • Anders Eriksson
  25 June 2013 at 09:34

  “å andra sidan har UFC ännu inte förlorat en strid heller, trots alla försök att peta ner dem från tronen.”

  Har vi redan glömt bort Pride som totalt dominerade under första halvan av 2000-talet? Innan UFC köpte och lade ned konkurrenten det vill säga.

  “Kan Bellator någonsin bli en seriös utmanare?”

  De är redan en utmanare och väldigt seriösa.

  • Lallarn
   25 June 2013 at 02:40

   Du får det att låta som att det gick hur bra som helst för PRIDE när UFC köpte dem, men från vad jag har förstått stod de på ruinens brant.

  • getherde
   25 June 2013 at 07:36

   Man kan ju inte vara vid sina sinnes fulla bruk och påstå att Pride vann någon strid mot UFC så länge Dana varit där.

   White och Fertitta-bröderna tog över UFC 2002 när det var kört i botten, efter det har det faktiskt bara gått spikrakt uppåt medan Pride försvann.

   Bellator? Fan vet i framtiden. Men just nu är det som att jämföra ett fyllo som gör kullerbyttor på en gågata för att tjäna en näve mynt med Cirque de Soleil.

 • Headown
  25 June 2013 at 10:01

  Ja missar aldrig en gala med Bellator, tycker de e väldigt underhållande faktiskt!

  Som ja sagt många ggr tidigare, det e bra med konkurrens

 • MegaMuffin85
  25 June 2013 at 11:02

  Jag gillar verkligen Bellator och turneringsformatet. Väljer de att behålla sina stjärnor istället för att sälja dem till UFC så tror jag att de kommer lyckas och bli en farlig konkurrent till UFC. Tänk er ett framtidsscenario där mästaren i varje viktklass i UFC och bellator möts i en supergala! :D

 • John Jompa Dottemar
  25 June 2013 at 11:02

  Det är på många sätt bra med konkurrens MEN.. För MMA-fans finns ett stort dilemma i att olika organisationer håller fighters i sin organisation. Jag tar Fedor som exempel, som inte fightades en enda gång i UFC. Det hypade och byggde Strikeforce men det gjorde också att vi aldrig fick se honom mot dom allra bästa.

 • Amir silva
  25 June 2013 at 02:37

  UFC är mäktiga , Bellator är ingen match ! Men MMA kommer aldrig bli större än NBA eller NFL ! + Puls att Boxing är på väg uppåt igen ! Men de sagt Boxing är större än MMA .

 • Amir silva
  25 June 2013 at 02:51

  Bellator är ingen match för UFC , och UFC kommer aldrig bli större än NFL eller NBA eller Boxing , Jag UPPREPAR IGEN , Aldrig större NFL elle NBA ! boxing är på väg upåt och har alltid funnits med . iallafall sålänge Mayweather är här ! PPV KING ! sånt MMA och Dana kan bara drömma om ! det är sanningen .

  • tobias Mbonne
   25 June 2013 at 04:33

   Nej det är det inte. Boxning är faktiskt på väg neråt, det är därför de måste visa skiten på “Showtime” som kan stoltsera om viss exklusivitet på grund av att de stora TV-bolagen inte lägger tid på det.

   MMA däremot visas på FOX (största TV-bolaget i världen) och MSNBC (bland de 5 största i USA), och produceras även för PPV av Viacom, som är en av de största och äldsta amerikanska media-koncerner som finns.
   Visst, NFL och NBA kommer alltid vara större just i Amerika, men vi lever i en global mediavärld. Det finns utrymme att växa.

 • Eric
  1 July 2013 at 01:51

  Det är ju helt olika typer av organisationer. Det ena är en liga och det andra är en turnering. Så länge de inte börjar nosa på varandras inriktningar ser jag inte hur det ena bolaget ska utesluta det andra. Jag tror absolut det finns tittare och fighters nog till båda.

  Jag gillar Bellator, och som de säger; title shots are earned, not given. Till skillnad från UFC.

 • Svara