Debatt: Brock Lesnar borde följa samma dopingregler som alla andra

Brock Lesnar är tillbaka och vi är många som är taggade. Men varför i hela friden tillåts han kringgå rådande dopingregler?

Något som gör att jag älskar MMA så pass mycket som jag gör, är den ärligheten som det innebär att stänga in sig i en bur för att göra upp med en annan människa – och endast ha sin egen kropp som vapen. Det kräver ett ofantligt mod, oavsett nivå, och förtjänar all respekt från oss som observerar det hela från utsidan för rent nöje.

Därför får jag alltid en sur smak i munnen när det visar sig att någon dopat sig. Men samtidigt är det som gör mig mest irriterad när någon uppenbarligen inte har rent mjöl i påsen, men UFC eller andra organisationer gör allt i sin makt för att skydda atleten i fråga just på grund av dennes stora namn och alla pengar som kommer tjänas.

Detta anser jag på flera sätt ha skett beträffande Vitor Belfort (25-12), exempelvis – men även till viss mån sker just nu i WWE-stjärnan Brock Lesnars (5-3) fall.

Brock Lesnar

Brock Lesnar undantas från gällande regelverk nu när han gör comeback i UFC.

Fyra månaders dopingtester för att undvika fusk

Efter flera dopingskandaler inledde UFC förra året ett samarbete med US Anti-Doping Agency (USADA). Sedan dess har straffen höjts och testerna ökat lavinartat.

Numera måste man hela tiden ange till USADA var man kommer befinna sig, så att de kan komma och utföra slumpmässiga tester precis när de själva behagar. Detta har förstås medfört att väldigt många testat positivt på senare tid – och flera fortsätter att åka dit.

För att inte kunna undvika den konstanta möjligheten att bli testad genom att gå i “pension”, för att sedan dopa sig ett tag och göra “comeback” lite senare, har man satt upp regler som gäller i de fallen. Vill man återvända efter att ha lagt handskarna på hyllan väntar fyra månaders slumpmässiga dopingkontroller innan man tillåts gå match.

Lesnar blir ett undantagsfall

Lesnar slipper dock undan från detta inför matchen mot Mark Hunt (12-10-1) på UFC 200. UFC gör ett undantag och betraktar honom som en nykomling i organisationen istället. Det innebär rent praktiskt att han endast kommer testas i en månad inför matchen, vilket jag bestämt menar är helt fel.

Lesnar

Den tidigare tungviktsmästaren kommer endast behöva testas i en månads tid inför matchen, istället för fyra.

Han skrev visserligen på kontraktet för matchen en månad innan galan, vilket givetvis innebär att han inte kunde börja testas dessförinnan. Men hur tråkigt det än låter och hur mycket jag än framstår som en paragrafryttare i vissas ögon, så borde han då inte ha fått gå match på galan överhuvudtaget.

Lesnar har haft gott om tid att bestämma sig för att göra comeback. Att planera den utefter de nya dopingreglerna, vilket alltså innebär att skriva på kontraktet fyra månader innan galan man vill tävla på, är inga konstigheter. Hann inte ett avtal träffas? Okej, då får man ta det på nästa gala istället. Inte svårare än så.

UFC 200 behövde en ny superstjärna på kortet

Men det är ju rätt uppenbart varför man gjorde som man gjorde, från bägge parters synvinklar. UFC tog bort stjärnan Conor McGregor (19-3) från galan och behövde därför någon som kunde mäta sig hans status. Lesnar var villig att ställa upp men drog sedan ut på “förhandlingarna” för att under tiden kunna bli ren – och UFC kunde inte bry sig mindre eftersom det viktiga var att få till matchen just på UFC 200.

CM Punk och Brock lesnar i WWE.

CM Punk och Brock lesnar i WWE. Organisationen påstår sig utföra slumpmässiga dopingtester, men har knappast någon storsatsning på området.

Jag dömer inte Lesnar, för min del kan han få göra vad han vill så länge det är fejk. Men vill man tävla i MMA, där precis vad som helst kan hända, måste det kunna säkerställas att det sker på lika vilkor. Sedan är det välkänt att effekterna av doping kan ligga kvar i flera år och om UFC:s dopingreform ska kunna tas på allvar måste man våga stå bakom den på riktigt.

Då finns det inte rum för några undantag, inte ens för ett namn som Lesnar.

Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

Kategorier
Brock LesnarExklusivtNyheterRekommenderatSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
13 Kommentarer
 • Sgt.242
  15 June 2016 at 01:53

  Som jag förstår det gäller detta inte bara Brock utan alla som på grund av tidsbrist inte hinner med 4 månader.
  Alla ny signade fighters som hoppar in på kort varsel får detta uppskov.

  Sen går det väl att diskutera om UFC valde att vänta med att skriva på kontraktet så att Brock om han behövde hann rena systemet.
  Men det är helt omöjligt att veta säkert och vi kan inte bli upprörda över att Brock får exakt samma behandling som alla andra sena nya bokningar.

  • Ashah Tafari
   16 June 2016 at 11:09

   Ja det är ett litet dilemma här och artikeln ovan beskriver ju bara min personliga ståndpunkt. Men det är ändå lite som skiljer mellan detta fall och andra.

   Det finns inget lagligt sätt att testa någon som inte har skrivit på kontraktet än. Men vad gäller sena inhoppare skrivs kontrakt med en gång. Även om det kan verka liknande med Lesnars fall så kan man inte riktigt jämföra det med debutanter, för han har vetat om detta ett bra tag. Han blev inte uppringd en månad inför galan för att ersätta någon, utan han har suttit i längre förhandlingar med UFC och skrev sedan på kontraktet först en månad inför match. Han hade alltså en helt annan möjlighet att styra när dopingtesterna kunde inledas.

   Man kan istället jämföra det med BJ Penn, som var tillgänglig för tester enligt reglerna när han ville göra comeback på UFC 199. Visserligen blev det ju inte av på grund av droppgrejen, men du hajar vad jag menar.

 • Spader
  15 June 2016 at 02:02

  Jag tycker att det är ett märkligt beslut av UFC med samma argument som nämns i artikeln men även de faktum att man absolut inte kunde göra undantag från reglerna när det kom till Connors frånvaro vilket gjorde att matchen mot Diaz ströks.

  Men nu helt plötsligt gör man en helomvändning och anser att det är okay att göra undantag.

  UFC sänder dubbla budskap.

 • Marcus
  15 June 2016 at 09:03

  Tro det eller ej, men WWE har lika strikta regler gällande PED’s som UFC har, alla aktiva “entertainers” måste ta drog prover. Hur ofta har jag inge koll på men googla deras wellness policy så får man fram infon.

  • Ola
   15 June 2016 at 09:53

   Dessvärre är det inte olika policys som styr utan hur man tillämpar dessa. Se bara vilken otrolig skillnad det blivit sen UFC började med oannonserade tester!

   • Marcus
    16 June 2016 at 12:00

    Så länge ingen säger att dom inte gör det, så tror jag att dom gör det eftersom annonserade tester är bara dumt.

 • Ola
  15 June 2016 at 09:52

  Man brukar säga att när det hettar till så visar man vad man verkligen bryr sig om

  Man kan tänka sig att paniken spred sig i UFCs ledning efter Conor McGregors avhopp och det diskussionen snabbt handlade om mycket mindre milstolpen UFC200 nu skulle sälja.

  Men vilka signaler sänder UFCs beslut att göra undantag för Lesnar? Tyvärr känns det som att UFC riskerar sportens legitimitet genom att sätta showen framför deltagarnas säkerhet – både Lesnar och hans motståndares!

  UFC200 kommer säkert att sälja guld, men till vilket pris? Finns det en risk att hårt slitande lovande fighters ger upp på vägen, då det är showen och inte prestationen som värderas högst? Vill man leverera ett spektakel eller en tävling i världsklass?

  Svåra frågor som jag hoppas att UFC funderar rejält på, även när PPV-pengarna lockar. Man riskerar att hamna i ett problematiskt läge, där man får försvara sig från media gällande inkonsekventa dopingregler istället för att promota sporten vi alla älskar och dess ledande atleter.

  • Sgt.242
   15 June 2016 at 10:28

   Vilket beslut har UFC tagit som gör att Lesnar slipper testerna?

   Jag kanske har förstått detta helt fel men jag har för mig att det står i det avtal UFC har med USADA att nytäcknade fighters inte måste testas 4 månader innan. Alltså följs reglerna.

   Se det så här, Latifi hade kanske inte haft ett UFC kontrakt idag om inte han fick hoppa in på kort varsel. Det är en stor väg in i organisationen för många fighters och det vill vi inte ska försvinna.

   • Ola
    15 June 2016 at 10:45

    Han slipper inte, men han får ett undantag för att man måste kunna testas 4 månader slumpmässigt innan fight, som mmanytts artikel ovan nämner.

    Jag ser din poäng men Ilir hoppade in för en skadad lagkamrat, Lesnar för att rädda showen. Dopingreglerna har ju dessutom blivit tuffare sen Ilir gjorde sin UFC-debut

    • Sgt.242
     15 June 2016 at 10:50

     Absolut att dom har blivit tuffare men vad jag vet(tror) är fighters som skriver på nya kontrakt undantagna från regeln om 4 månader.

     Folk beter sig som om UFC gör ett undantag för bara Lesnar och så är inte fallet alls. Alla nya faller under samma undantag.

     Nu kanske Lesnar i samråd med UFC drog ut på förhandlingarna för att hinna bli ren och det går att diskutera men något speciellt undantag för Brock har inte hänt vad jag vet i alla fall.

     • Marcus
      16 June 2016 at 12:03

      Före detta UFC fighters som vill fightas igen måste kunna testas upp till 4 månader i förväg innan deras retur match.

      För fighters som aldrig har haft ett UFC kontrakt förut gäller 1 månad grejen.

     • Sgt.242
      16 June 2016 at 04:59

      Ja det ändrar på mycket, då är det verkligen ett undantag för Lesnar med andra ord.

 • Johanvbg
  15 June 2016 at 10:00

  Detta är ju ingen titelmatch och så länge hans motståndare aceppterar att Lessnar ges ett undantag så vad är problemet? Visst är Hunt irriterad över att Lessnar ges ett undantag men han kunde sagt att han vill möta nån annan eller att han vill möta Lessnar efter det att Lessnar blivit testad i 4 mån som man egentligen ska. Lessnar har dessutom aldrig blivit tagen för doping och när han var aktiv inom UFC tidigare så blev han ju testad regelbundet så kunde han se ut som ett monster då så lär det inte spela nån roll för hans prestation om han blivit testad i 4 mån innan fighten nu heller.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...