Debatt: Ny trafikförseelse av Jon Jones – vad kan det få för långsiktiga konsekvenser för hans UFC karriär?

Enligt den nytagna videon av Jones, postad på Youtube verkar han ha brutit mot hastighetsreglerna än en gång genom att ha kört dragracing i sin sportbil (Om detta stämmer eller inte då det inte framgår av videon, låter vi vara osagt tills vidare).

Att Jon ”Bones” Jones, haft flera incidenter och problem med lagens lång arm vet vi sedan tidigare. Detta är den tredje kända konfrontationen med överträdelser för trafikförseelser. I videon, som framgår häcklar Jones konstapeln som utför sitt arbete med diverse svordomar och tillmälen.

Enligt UFC:s uppförandekod, ska alla deras kontrakterade fighters uppföra sig i enlighet med deras principer om värdighet, respekt och tolerans mot sig själva och andra:

Fighters shall conduct themselves in accordance with commonly accepted standards of decency, social convention, and morals, and fighters will not commit any act or become involved in any situation or occurrence or make any statement which will reflect negatively upon or bring disrepute, contempt, scandal, ridicule or disdain to the fighter or the UFC.”

Jon Jones UFC 165 MMANytt Foto - Micha Forssberg

Att Jones har en förkärlek för snabba bilar är känt sedan tidigare, men att gång på gång hamna i klorna på polisen och samtidigt försöka lyda under UFC:s parasoll om att vara en sportsman och idrottslig förebild verkar inte gå stick i stäv för tillfället. Istället verkar det precis vara som Jones antagonist Daniel Cormier, påstår, att Jones största fiende är han själv och att han kommer att besegra sig själv. Enligt Jones, har Cormier inte förtjänat det lätta tungviktsbältet utan har fått det oförtjänt medan DC i sin tur hävdar att Jon Jones, diskvalificerade sig själv från bältet i och med hans förra klammeri med rättvisan.

Summa summarum, verkar Jones inte klara av att hålla sig på både lagens matta och UFC-mattan i oktagonen samtidigt, utan de två världarna ”krockar” obönhörligen ihop gång på gång. Jones som har sin returmatch inbokad mot DC på UFC 197, verkar inte ta böter eller trafikincidenter på allvar, utan väljer att slå ifrån sig anklagelser om omoget uppträdande. Dock under presskonferensen inför Connor vs Diaz, svarade Jones på frågorna från publiken och menade att han, ”I had some earlier isues that I need to focus on and solve”.

MMAnytt Jon Bones Jones UFC 152 01

Det återstår att se om Jones kan klara av att leverera både som elitidrottsman i oktagonen och fungera som samhällsmedborgare vd sidan av, med allt ansvar som det innebär att ha mycket pengar, bilar och allt det som kommer automatiskt med kändisskap i USA. Det är inte första gången som kända elitidrottare fått problem att brottas med både i ringen och utanför. Det är svårt att se hur länge UFC, som försöker etablera sig som ett seriöst företag, byggd på idrott, utan doping och numera efter lång process äntligen ser ut att kunna öppna dörrarna i New York för deras jättelika fighting-organisation. Om Jones ska vinna ligger det nog mycket i det som hans största nemesis, Daniel Cormier menar: hans största hinder är han själv.

Zuffa-koncernen med Fertitta-bröderna ser nog inte längre med fingrarna emellan på Jones om beteendet fortsätter. UFC har tidigare visat att man är beredda att sparka förbrukade fighters eller individer som inte är tillräkneliga. Mot bakgrund av detta är min analys att om Jones inte vinner denna match och inte heller lyckas med att hålla sig inom lagens råmärken, kan det faktiskt bli en snabb sorti för den en gång så storslagna mästaren. Det räcker med en till två förluster och en och annan bot, för att UFC ska få nog och sparka Jon “Bones” Jones. Även om han drar och dragit in stora pay-per-views finns det alltid andra större inkomstkällor. Något som UFC alltid visat, att man är större än sina fighters på både gott och ont. Vad tror ni? Är detta sista chansen för Jon Jones i oktagonen?

//Magnus Stenius

Gör som de svenska UFC-stjärnorna: Testa 💊 vitaminshots. Klicka här och läs mer!
Kategorier
Jon JonesSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
10 Kommentarer
 • Justified
  29 March 2016 at 08:13

  De som har haft nöjet att diskutera med polisen tidigare förstår ganska omgående att polisen i videon är en komplett fitta. Blir äcklad när jag ser videon och polisens vidriga attityd.

  • tommy
   29 March 2016 at 08:29

   Beror inte det på vad som faktiskt hände? Körde Jones som en idiot så tycker jag det är Jones man blir äcklad av.

  • Johan
   29 March 2016 at 08:59

   Man bemöts som man själv bemöter andra va?

 • nitohu
  29 March 2016 at 08:18
 • kalle
  29 March 2016 at 08:28

  Ingen alls

 • Justified
  29 March 2016 at 09:36
 • Svara

  UFC ODDS
  UFC Fight Night: Costa vs. Vettori: söndag 04:0012
  Paulo Costa vs Marvin Vettori2.201.70
  Grant Dawson vs Rick Glenn1.393.65
  J. Rose Clark vs Joselyne Edwards1.772.10
  Alex Caceres vs Seung Woo Choi3.331.35
  Dwight Grant vs Francisco Trinaldo2.061.80
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...