Diskussion: Är MMA-fighters världens bästa idrottsmän/kvinnor?

Vem är egentligen bäst, störst och vackrast? Fotboll, basket, amerikansk fotboll eller rentav MMA?

Först och främst måste man ju ta itu med vad en bra atlet egentligen är – vad innebär det egentligen att vara atletisk? Handlar det blott om att vara snabb och explosiv, hur mycket vikt man kan lyfta eller hur länge man kan springa? Har det med förmågan att röra kroppen på utmanade sätt, hur bred repertoar man har i sitt atletiska verktygsbälte eller rentav hur snygga magmuskler man har?

Som ni ser är det en väldigt komplicerad fråga. Något förenklat kan däremot argumenteras för att det står mellan två inte helt olika poler – ren fysisk förmåga som exempelvis styrka, explosivitet och snabbhet eller en förmåga att använda sin atletiska förmåga inom en rad olika fält.

Många är av åsikten att amerikanska fotbollspelare är världens bästa idrottsmän. Stora som mytologiska jättar imponerar de stort med sin explosiva förmåga i form av att springa snabbare än vissa heltidslöpare och hoppa nästan osannolikt högt. Bollkänsla, kontroll och liknande är även de något som talar för att detta faktiskt stämmer, att fotbollsspelare är världens främsta idrottsmän.

Å andra sidan har vi MMA-fighters som måste förlita sig på teknik minst lika mycket som på fysiska förmågor. Visst finns alltid undantag men regeln är ofta att teknik är nummer ett. Att lära sig en rad olika kampsporter, sätta ihop allt räcker däremot inte – atletisk talang är nästintill ett krav. Titta bara på UFC:s mästare, alla är på ett eller annat sätt osannolika fysiska exemplar. Inom MMA är uthållighet därpå minst lika viktigt som explosivitet då fem femminuters-ronder är nästintill otänkbart för oss vanliga dödliga.

Så vad säger ni, är MMA-fighters världens bästa idrottsmän och kvinnor? Jag utmanar vem som helst att hitta en bättre atlet än Jon Jones (21-1) eller Ronda Rousey (12-0)..

Foto: Micha Forssberg

Kategorier
DiskussionExklusivtJon JonesRonda RouseyUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
74 Kommentarer
 • Emil
  15 August 2015 at 12:27

  Zlatan är mer atletisk än de båda

  • Erik Svanborg
   16 August 2015 at 11:25

   Hur menar du nu? Smidighet? Uthållighet?

   • Emil
    16 August 2015 at 01:28

    Smidighet, kordination, uthållighet(nu snackar vi om en 100+ kg snubbe som springer i 90mim konstant) explosivitet, kan du tänka dig hur explosiv man måste va för att få en 100kilos kropp att göra den bicykletan(eller hur fan de stavas) som han gjorde mot England.

    • Erik Svanborg
     16 August 2015 at 01:35

     Han springer INTE konstant i 90 minuter :-) går, småjogggar och explosiva ruscher. Han skulle aldrig orka springa som en mittfältare gör hela matcherna. Han är absolut stark och explosiv, men håller inte med om smidighet och uthållighet.
     Edit: 100+ kg..? Väger han inte mer typ 90?

     • jakob
      19 August 2015 at 12:36

      Skulle också säga ZLATAN!!!
      Erik du säger att han inte har smidigheten eller uthålligheten för att vara en av världens bästa idrottsman?
      Alla vet ju att Zlatan är en akrobat, krävs ju lite smidighet för att klara vara akrobatiskt. Göra dom finterna som han gör och väga mellan 95-100 kg = smidighet. blablabla…
      Glöm inte att han kan kampsport hahah

 • Christoffer Hilmersson
  15 August 2015 at 12:27

  Sätt upp någon av dessa mot Petter Northug så kommer det stå rätt klart vilken skillnad det är. Ta en titt på Johan Olssons träningschema t.ex. ändå har dom inte en chans efter 2 timmars extrem påfrestning när han tempoväxlar. Handlar väl egentligen om vo2 värde och förmågan att generera effekt. På andra ändan av detta har du Usain Bolt alternativt Naim Suleymanoglu med 190 kg i stöt och 160 kg i ryck @ 58 kg. I övrigt så blir det ju väldigt svårt att bedöma med eror och motstånd osv.

  • Christoffer Hilmersson
   15 August 2015 at 12:36

   Och när det kommer till Rousey är hon inte i närheten av Marit Björgen.

   • MikeeN
    15 August 2015 at 01:04

    Jag håller med dig till viss del. Skidåkare är helt off the chain när det kommer till syreupptagning och pannben. Men frågan är ju ändå om de är mest atletiska? Skulle Petter Northug skulle vara lika dominant i friidrott, brottning etc? Tveksamt. Själv håller jag brottare, gymnaster samt am.forbollsspelare högst. Känns mest allround, uthållighet kombinerat med styrka. Helt baserat på egna preferenser dock :D. Atletisk är inte samma sak som vältränad/bolltalang i mina ögon

    • Christoffer Hilmersson
     15 August 2015 at 01:08

     Yesbox, ser vad du menar men som sagt där hamnar vi ju i dessa bedömningar. Payton Manning anses väl vara en av de största någonsin i NFL men är han mest atletisk iom sin blick och kastarm?

     • Richard Casimir Strage
      16 August 2015 at 12:14

      ja läste någonstans att om man sätter en sport utövare i en annan och ser hur bra den skulle göra så vann gymnaster överlägset.
      eftersom deras kroppskontrol/teknik och styrka är så pass hög.
      så ja skulle nog säga gymnaster.
      grejen med skidåkare är att dem nästan endast har typ 1 muskel fiber, den uthålliga.
      men knappt några typ 2 (den explosiva)
      en person med uthålliga typ 2 muskler vilket de flesta gymnaster har borde gå ganska långt

     • freddie
      17 August 2015 at 07:08

      Grejen med långsamma och snabba muskler är att en explosiv som Usain Bolt tex inte skulle ha problem med att bli bäst i långdistans för snabbheten finns redan där. Han behöver bara träna massa kondis.

      Däremot en sån som per elofsson hade dedär typiska malandet och kunde hålla hög hastighet jämt över hela loppet. Men explosiv kunde han aldrig bli.

      Men kanske allt bara är dravel och han hade kunnat bli bäst i sprint om han verkligen tyckt det var kul och lagt ner tid på det.

 • cigo
  15 August 2015 at 01:12

  Fotbollsspelare tror jag eftersom det är störst konkurrens. Mycket teknik, läsning av spelet plus alla atletiska förmågor och talang. Att bara kötta o gröta rakt fram på ett hjälpmedel som skidor eller cykel i timtal kräver “bara” hård träning och ett starkt psyke. Tiokampare kanske? Fast där har dom inget motstånd. Ingen aning faktiskt :)

  • Christoffer Hilmersson
   15 August 2015 at 01:15

   Jo men du har ju klara exempel på att atletiska förmågor är långt ifrån allt inom fotbollen. Iniesta och Xavi är några av dom främsta som någonsin spelat, skulle du klassa dem atletiska. Atletisk är ju just själv kroppens förmågor och effekt.

   • cigo
    15 August 2015 at 01:17

    Kom på det, redigerade lite

    • Christoffer Hilmersson
     15 August 2015 at 01:17

     :)

     • Christoffer Hilmersson
      15 August 2015 at 01:21

      Är verkligen inte emot kampsport, ser Ali som en av de största idrottsmännen i historien. Vill bara tillägga det. :)

   • Coyote
    16 August 2015 at 01:42

    Roy Nelson, Mark Hunt, Tim Sylvia? =)

 • tommy
  15 August 2015 at 03:05

  Gymnaster helt klart.
  Skidåkning, löpning och de flesta sporter känns iaf för mig som något jag Skulle kunna klara av med nog träning.
  Men ett program i romerska ringar… inte en chans!

  • Erik Svanborg
   16 August 2015 at 11:26

   De behöver väl inte vara speciellt uthålliga..?

   • tommy
    16 August 2015 at 06:49

    Jag tänkte i spåren, vilka är mest imponerande fysiskt?
    Men du har helt rätt, gymnaster är nog inte så bra på maraton.

 • Hiho
  15 August 2015 at 03:45

  Att det ens är en diskussion. En MMA fighter måste vara bra på alla discipliner, teknik, strategi/taktik, kondition, styrka, explositivtet etc etc. Precis allt vad din kropp kan tänkas utsättas för måste en mma fighter vara tränad för, lägg på att man dessutom skadar varandras kroppar under match och utsätter den psykiska delen för enorm press.

  Löjliga jämförelser med andra sporter folk drar till med. Nej MMA fighters är definitivt bäst rent generellt. Går absolut inte ens att jämföra, lite skrattretande att läsa vissa inlägg.

  • AliTheGreatest
   15 August 2015 at 05:30

   Precis! Att slåss är den enda rena sporten som testar en mans gränser. Allt annat är mindre imponerande! Att slåss mot en annan man är det ultimata testet för att se hur atletisk du verkligen är.
   Att kasta boll, påle, springa och allt sånt fjanteri är inte på samma nivå som att slå in huvudet på någon.

   Sen är det alltid någon luffare här som ska dra upp Petter Northug, luffaren har dragit upp honom tidigare i en liknande diskussion här för nått år sen.

   • Christoffer Hilmersson
    15 August 2015 at 07:09

    Du syftar ju självklart på mig. Förstår inte varför du ska ta till med sånt språk. Frågan var ju vem som var mest atletisk och inte den mest imponerande idrottsman/kvinnan.

  • Coyote
   16 August 2015 at 12:48

   Ja, fast antalet människor som utövar MMA är ju bara en liiten liiten bråkdel av antalet fotbollsutövare.. MMA har generellt sett ganska dåliga atleter, då bra atleter tenderar att välja större, populärare och mer inkomstbringande sporter.

   Jon Jones är UFCs bästa atlet IMO, kunde nog ha lyckats bra inom många sporter( hans bröder är ju i NFL).

   Men Frank Mir? Har ju varit i toppen av tungvikten i flera år, känns som den bästa atleten.

   Roy Nelson är ett annat exempel…

   “Teknik, strategi/taktik, kondition, styrka, explositivtet” Låter som om det beskriver rätt många sporter IMO

 • np85
  15 August 2015 at 05:02

  Om MMA hade lika många utövare som fotboll så hade Jon Jones och Ronda Rousey knappt kommit med i TUF… Så fotbollsspelare är världens bästa idrottsmän!

 • AliTheGreatest
  15 August 2015 at 05:26

  Nick Diaz är mer atletisk än alla svenska idrottare tillsammans. Ironman Challange på under 12 timmar som hobby och röker brass som alla svenskar säger är dåligt för en, skadar ens lungor eller till och med tror dödar en.

  Petter Northug…. vilken fjant! Svennebanan!

  • Christoffer Hilmersson
   15 August 2015 at 09:04

   Du väljer att framhäva Diaz, precis som jag väljer att framhäva Northug och deras gestalt är väldigt lika. Egentligen är ingen av dom atletisk enligt ursprunglig betydelse. I grund och botten är en atlet inget annat än bred. Så ska man vara petnoga är grabbarna på podiet vid mr Olympia dom ända riktiga atleterna. Men det känns som begreppet har utvecklats sen förra sekelskiftet. Annars är det ju ingen mening att ens ha den här diskussionen eftersom dom har en tävling varje år som avgör just den saken. Så då är det väl Phil Heath atm och diskussionen är slut.

   • Christoffer Hilmersson
    15 August 2015 at 09:40

    Vad du snackar om är balls och det är en helt annan diskussion, nått macholarv. Ska vi ta den diskussionen så vill jag se en person på hela ufc roastern som tar rygg på Alex Honnold. Inte en chans i helvete att du hittar en man på den roastern som är villig att göra vad han gör.

   • Richard Casimir Strage
    16 August 2015 at 12:22

    vad är de som gör bodybuilders till dem enda atleterna?
    dem designar sina muskler för att se bra ut, inte för att vara snabba, starka eller uthålliga.

    • Christoffer Hilmersson
     17 August 2015 at 12:16

     Själva definitionen av ordet med sitt ursprung inom psykologin, egentligen…

  • Karl
   15 August 2015 at 11:14

   Ha ha ha, ja han är ett par tre timmar efter eliten..ungefär som när jag är en timma efter eliten i marathon…så lägg ned.. Diaz skulle aldrig ALDRIG aldrig kunna bli en elitutövare i triathlon, med eller utan cannabis..

  • Koooooo
   16 August 2015 at 03:29

   Han är från Norge

 • ivey2
  15 August 2015 at 09:55

  Nej.

 • Karl
  15 August 2015 at 11:09

  Finns många idrottare som tränar hårdare än mmautövare. Tex skidåkare, cyklister, gymnaster, långdistanslöpare, triatleter…listan kan göras lång.

  • Erik Svanborg
   16 August 2015 at 11:30

   Nu pratar du bara om kondition, inte atletism..?

   • Karl
    16 August 2015 at 11:53

    Om det rena atleter vi diskuterar är en bodybuilder vinnaren, men ska vi prata en allround vältränad elitidrottare är inte en mma utövare någon vinnare. Elitgymnaster är generellt snabbare, starkare och uthålligare än någon mma-utövare jag träffat. Vilket är resultatet av många års hård träning med en intensitet och mängd som ingen mma-utövare kommer i närheten av.

    • Karl
     16 August 2015 at 11:56

     När mma blir en sport som man börjar med som femåring och börjar elitsatsa på i tioårsåldern, då jävlar kan vi prata om elitism och atletism. Vi kanske är där om tio år?

     • Richard Casimir Strage
      16 August 2015 at 12:20

      ren atlet, body builder? nej absolut inte. dem kan ju knappt röra sig. ingen kroppskontrol, ingen riktig styrka ingen uthållighet. kan du se en bodybuilder gå in i någon annan sport och göra bra ifrån sig? njaa inte riktigt.

     • Karl
      16 August 2015 at 06:41

      Nej, men ordet atlet betyder ju “kraftkarl…”

    • Erik Svanborg
     16 August 2015 at 12:07

     Behöver de verkligen vara så uthålliga..? 5*5 min ronder där du inte kan koppla av en millisekund….

     • Karl
      16 August 2015 at 06:39

      Hur många fighters tycker du har toppkondition förutom LW och nedåt? Jag tycker många börjar flåsa genom munnen efter tre minuter. Cain, Weidman, Bisping är några som jag sällan sett ta slut i de högre viktklasserna som fler borde ta lärdom av.

    • Coyote
     16 August 2015 at 03:51

     Atlet är inte att vara vältranad. En bra atlet är någon som har anlag för att vara bra på sport.

     • Karl
      16 August 2015 at 05:24

      Hmm du får nog läsa på vad som menas med atlet. Läs i en ordbok eller gå in på Wikipedia.

     • Coyote
      16 August 2015 at 07:07

      Det vedertagna användandet av ordet är väl ändå som beskriver en idrottare, inte en bodybuilder? Jag känner många som gymmar mycket men är sämst på all sport, är kassa idrottare, saknar” athlethisism”.

      Det är semantik, men den gamla svenska betydelsen tror jag inte syftas på här, utan den vedertagnna engelskainfulerade. Annars är ju strongmen de bästa “atleterna”. När man pratar “Athlete” inom MMA och UFC är det ju ofast idrottare man syftar på.

 • KallesPappa
  15 August 2015 at 11:29

  Finns inte många fotbollsspelare eller hockeyspelare som ser ut som kimbo slice eller Roy Nelson…

 • Erik Svanborg
  16 August 2015 at 01:07

  Äntligen en vettig diskussion! :) detta är en av huvudanledningarna till att jag tittar på MMA – jag anser att de är världens mest atletiska idrottsmän. De måste ha ALLT – styrka, smidighet, snabbhet, uthållighet, explosivitet. Då har jag ändå spelat basket i 25 år. Någon nämnde skidåkare, de behöver vara starka i vissa specifika muskler, och uthålliga. De behöver inte vara speciellt explosiva och inte speciellt smidiga. Fotbollsspelare behöver vara explosiva, snabba och uthålliga, men inte speciellt starka. Inom alla sporter finns exceptionella atleter, som Michael Jordan elller LeBron James inom basket, men jag menar att den genomsnittlige MMA -utövaren är mycket mer atletisk än motsvarande inom någon annan idrott. Slutdiskuterat. :)

 • Mårten Thurén
  16 August 2015 at 08:18

  Ja, Peter Northug har bättre kondis än mma-fighters, men ska man ge en allmän bedömning av idrottare räcker det inte att kolla på en faktor. Jag tänker mig en teoretisk tävling där alla får tävla i alla sporter, och då tror jag mma-fighters har bra förutsättningar eftersom de har både styrka, kondition, explosivitet, rörlighet osv. En powerlifter skulle dominera styrkegrenarna men förlora stort i allt annat.

 • Danne
  16 August 2015 at 09:08

  Friidrottare tex tiokampare eller gymnasist t ex romerska ringar där har ni kompletta atleter i mina ögon.

  • Erik Svanborg
   16 August 2015 at 11:29

   Tiokampare behöver väl inte någon speciellt bra kondition /uthållighet..?

   • Danne
    16 August 2015 at 03:21

    Jasså du? De är typ i värlsklass på tio grenar. Top 10 i respektive gren. Inte alls tränade. .?

    • Erik Svanborg
     16 August 2015 at 03:56

     Jag pratade om kondition. Av alla grenar är det väl bara 1500m som kräver lite kondition? För övriga grenar behövs styrka, snabbhet, spänst osv. Men behöver de kondition..?

     • Danne
      16 August 2015 at 04:58

      Konditionen får man även att träna i den uträckningen de lär göra. Förutom nämnda distansen har de även 100 m med och utan häck så att säga. Kondis får man på köpet.

     • Erik Svanborg
      16 August 2015 at 05:34

      Ok. Men nog måste MMA -fighters ha bättre kondis? Och de måste vara smidiga, explosiva och uthålliga.

     • Danne
      16 August 2015 at 06:39

      Det återstår att se om de har bättre, även om man har sett många exempel på hur dålig kondis en del fighters har. När det gäller explosivitet och smidighet titta bara på hur killar med mkt muskelmassa kan hoppa höjd och hantera teknikgrenar med sådan smidighet. Jag är ingen expert men känner några friidrottare som är så bra tränade att de är enastående atleter när det gäller explosivitet och kondition. Smidigheten ger jag till kampsportaren. Men detta grundar sig på mina självupplevda erfarenheter. Men spekulera kan man göra.

     • Erik Svanborg
      16 August 2015 at 07:02

      Du har bra argument. Jag är beredd att hålla med, kanske mer allroundtränade friidrottare är bättre atleter.

     • Erik Svanborg
      16 August 2015 at 07:07

      Du har bra argument. Jag är beredd att hålla med, kanske mer allroundtränade friidrottare är bättre atleter. Och av de är kanske stavhoppare de allra bäst tränade! Snabbhet, grym styrka, smidighet, koordination. Kolla hur de ser ut, kolla Angelica Bengtssons ben, mage och armar. Eller Bubka, vilken atlet! Gjorde väl 100m på 10.20 har jag för mig. Det enda de inte behöver är uthållighet, men det kanske de får “på köpet” av all träning.

     • Danne
      16 August 2015 at 09:42

      Bubka var som du nämnde duktig på flera grenar. Stavhopp är en sådan gren som ställer stora krav på teknik och styrka. Men det finns såklart andra sporter mer lämpade för uthållighet, som tex längdskidor.

      Sedan är det skillnad på fighters oxå. En lättviktare lämpar sig bättre än tungviktare för uthållighet. Därför är Diaz perfekt för triathlon. Skulle vara roligt att se en svensk mmafighter i tv-program som Mästarnas mästare eller liknande:)

     • Bjorn
      17 August 2015 at 11:39

      Nils Widlund var ju med förra året i Atleterna på SVT (kanske finns kvar på play?), iofs inte MMA utan Sanshou, men där får du en fingervisning om hur en MMA-utövare skulle stå sig.

     • Bjorn
      17 August 2015 at 11:37

      Måste hoppa in här. Skulle gissa på att en stavhoppare snittar på 7-9 hopp på en tävling. Om man jämför med t.ex en tiokampare eller en 400 m / 400 m häckspecialist så är de inte på samma planet ens :)

     • Erik Svanborg
      17 August 2015 at 11:51

      …fast för att genomföra de där 7-9 hoppen så måste de ha snabbhet, enorm styrka, koordination, smidighet..? Det enda de inte behöver är uthållighet. Eller? En 400m -löpare behöver väl inte samma överkroppsstyrka och koordination t.ex.?

     • Bjorn
      17 August 2015 at 11:33

      Nu måste jag som har erfarenhet av tiokampsträning på junior-elitnivå hoppa in i diskussionen.

      Mellan varje gren skall du återhämta dig för att sedan göra en ny “tävling” 4 ggr till per dag för att sedan göra samma sak dag 2. Om du är grenspecialist är det inte speciellt självklart att du ens tar dig igenom en hel tiokamp, det kräver en jävulsk grundkondition.
      Man tränar både explosivitet och kortdistans-uthållighet (typ 400/600 meter). Oftast är en tiokampare minst top 10 i sitt land i flera grenar. Eftersom man måste vara bra i både kast / sprint / hopp så kommer man att lägga på sig muskelmassa som man sedan måste “dras med” i t.ex hopp & längre sprint (400) samt medeldistans (1500m).

      Varje träningspass är c.a 2-3 timmar, på en dag försöker man täcka in 2 grenar så att man kan få en vilodag per vecka. Fokus ligger på explosivitet och intervaller samt teknikträning.

      Jag har också tränat SW (dock ej stående) och min erfarenhet är att det krävs mer uthållighet & kondis i SW samt att man tillämpar mkt mer kroppsövningar med sin egen vikt som motstånd (men det kan också bero på att jag inte har bländande teknik utan försöker bryta & mosa, hehehe).

      När det kommer till MMA-träning så kan jag öht inte begripa varför man t.ex inte kollar mer på friidrotten när det kommer till träningsmetod. Friidrotten är sjukt långt framme när detgäller explosivitet och det är ngt som MMA-tränare bör kunna använda för att skapa ett försprång gentemot konkurrensen. Sporten är ju relativt ung!

      Anyways, när det gäller bästa atlet, så måste jag nog ge det till Tiokamparna i nuläget då de t.ex inte behöver klippa vikt och sedan anpassa sin prestation efter hur de känner sig, alla har samma förutsättningar. Därmed inte sagt att MMA-utövare är dåliga atleter, tvärtom, de kommer bara att bli bättre ju mer sporten utvecklas.

     • Erik Svanborg
      17 August 2015 at 11:48

      Intressant inlägg, tack för det! Det är mycket möjligt att du har rätt, att tiokamparna är bäst atleter. Jag håller med om att friidrotten ligger långt framme vad gäller träningsmetodik o.s.v. och framför allt att sporter skulle låna mer från varandra! Jag har som sagt spelat basket länge och där är förmågan att hoppa högt mycket viktig. Vi hade en gång en gästtränare som var höjdhoppstränare och han lärde oss en hel del om hoppteknik, något som oftast helt saknas hos baskettränare. Man förutsätter bara att man lär sig hoppteknik med tiden “automatiskt”. Sånt borde det finnas mycket mer av inom idrotten!

 • Rami Aziz
  16 August 2015 at 11:20

  Håller helt o hållet med Christoffer H i den här diskutionen. Jag har spelat fotboll i 9 år från barndom och lika många år tävl

 • Rami Aziz
  16 August 2015 at 11:30

  Jag håller helt och hållet med Christoffer H.
  Jag har spelat fotboll i 8 år. Lika många år tävlat i MMA och tränar triathlon med duktiga triatleter. Jag har sett så många duktiga svenska triatleter och cyklister som lätt kan ha bättre VO värden än många ufc fighters. Att leva som en atlet och vara atlet gör/är många idrottare. Hur mycket anstängning dessa atleter klarar av går att mäta via Vo2Max. Jon Jones hade nog fått halva värden än va Chris Froome har.

  Angående nick diaz så är hans iron man tid som en vanliga svensk motionär. 8 timmar fick patrik nilsson igår i kalmar. Nick diaz fick över 12 timmar.

  • Erik Svanborg
   16 August 2015 at 11:35

   Fast nu pratar ni bara om kondition och uthållighet! Att vara atletisk måste väl också innefatta styrka, smidighet , explosivitet..? Fotbollsspelare ser ofta ut som små pinnar…. Triatleter behöver knappt några muskler alls i överkroppen. Nej MMA -utövare är mest atletiska, punkt ;)

   • Rami Aziz
    16 August 2015 at 11:43

    Förstår hur du tänker.
    Men ska bara nämna några saker.
    Fotboll: Så messi, ronaldo, zlatan… Är inte explosiva när de fintar bort spelare som inte ens hinner reagera.
    Cykling: När peter sagan attackerar helt plötsligit 500 meter o får 1 minut försprång efter att ha cyklat 5 timmar i tour de france före cyklister som cyklar i sjuka tempon. Och så blir det attacker fram och tillbaka av andra cyklister som tar tillbaka tiden.
    Där e det inte explosivitet det där?

    Jag menar sjävklart inte bara kondition.

    • Erik Svanborg
     16 August 2015 at 11:47

     Klart att det finns explosiva fotbollsspelare och cyklister. Men man MÅSTE inte vara explosiv, som jag menar att man måste i MMA. Cyklister behöver dessutom ingen överkropp, tvärtom det är bara en nackdel. Så de tycker jag inte ens är med i diskussionen.

  • Diaz4prez
   17 August 2015 at 02:53

   under 12 timmar, inte över. dessutom hade båda Diaz brödrarna spöat dig ;)

 • Yoakim
  16 August 2015 at 04:05

  Det handlar väl huvudsakligen om vad definitionen av en atlet är? Är man ute efter hur långt man kan pressa kroppen så är det ju självklart de atleterna med bäst VO2max värden som kan pressa sin kropp i “onaturliga” höga temperaturer för generera mer kraft/effekt under en relevant period. Jämför man inte det så är detta väl lika givande som att argumentera bästa musikgenre eller maträtt. Det är individuellt och relevant till den genren.

  Vad det gäller alla som tar upp skidåkare/gymnaster/triatleter så har jag sett simmare som kan klå dem med en rätt god marginal vad det gäller VO2max värden.

 • Dario
  16 August 2015 at 05:50

  Rich Froning ligger nog ganska bra till för att vara den ultimata atleten!

  • Erik Svanborg
   17 August 2015 at 11:52

   Är det han crossfitsnubben? Ja, det är en bra poäng, även om det väl inom crossfit är mer styrka än uthållighet..? Undrar hur han skulle klara ett marathon t.ex…

   • Dario
    18 August 2015 at 08:09

    Ja det är han! han kanske inte klarar ett marathon men han är väldigt allround tränad!

 • Fredrik Larsson
  18 August 2015 at 02:33

  Löjlig tes, inga argument backas upp, allt är hypoteser som byggs upp av ännu smalare hypoteser. Jag har nu – i protest – övergivit MMAnytt som primär nyhetskälla för MMA och helt övergått till http://www.mmaportalen.se – hejdå!

 • Svara