Diskussion: Bör marijuana klassas som doping inom MMA?

I dagsläget tillåts en viss mängd cannabinoider i blodet för professionella fighters och drogen klassas inte som doping, snarare som potentiellt skadligt för en själv. Bör detta ändras – kan marijuana jämföras med exempelvis testosteron? 

Missförstå mig rätt – marijuana har väldigt olika effekter jämfört med testosteron och andra prestationshöjande preparat, det är självklart. Men faktum är att det används av flertalet idrottare på elitnivå, bland andra Usain Bolt, Michael Phelps och Kobe Bryant. 

Inom just MMA har ämnet länge varit ett kontroversiellt sådant. Medan fallen där fighters varit påverkade under faktiska matcher är få dyker positiva test kort inpå tävling upp med jämna mellanrum. Om man lyssnar på någon som Nick Diaz (26-9) hjälper drogen med fokus, disciplin och motivation, inte helt olikt koffein. Hur man än vrider och vänder på saken så är just de effekterna långt ifrån de man får av doping. Så varför är det förbjudet?
Nick-Diaz

Man kan i teorin dricka en kopp kaffe på vägen ut till oktagonen och ändå klara diverse dopingtester utan några som helst problem medan en joint innan match kan resultera i årslånga avstängningar. Däremot är straffen för cannabis långt ifrån lika hårda som för dopingklassade preparat och som sagt tillåts en viss mängd cannabinoider i omlopp under USADA:s regler. Förbudet är för att skydda burkaren snarare än motståndare, det anses som potentiellt skadligt för en själv att bruka cannabis kort inpå en MMA-match.

Varför detta mellanting? Visst har det med samhällets syn på drogen att göra samtidigt som faktumet att marijuana fortfarande är olagligt i stora delar av världen inte hjälper. Skulle det inte bli så mycket enklare att följa reglerna om det fanns en hårddragen linje, om man antingen helt och hållet tillät cannabis eller klassade det som doping?

Men det är ju inte doping? Eller? Om vi lägger upp det såhär: alla medicinska termer åsidosatta hjälper testosteron idrottare att träna mer, hårdare och längre. Kroppen återhämtar sig snabbare och bidrar i viss mån till muskeltillväxt.

Bland de som öppet diskuterat sitt cannabisbruk nämns just återhämtning och i vissa fall utökat uthållighet som några av effekterna. Självfallet är det i mindre skala än “riktig doping” men ändå, kan detta vara anledning nog att klassa marijuana som doping? Återigen kan samma sak sägas om exempelvis koffein men stigman runt marijuana är ju så att diskussioner som dessa faktiskt kan hållas.

maxresdefault

Så vad säger ni, bör marijuana klassas som doping?

Kategorier
DiskussionExklusivtNate DiazNick DiazNyheterSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
12 Kommentarer
 • Driiiveru
  20 February 2016 at 12:11

  Neej !

 • John Sjöström
  20 February 2016 at 12:35

  MMA-nytt vill ha en diskussion om detta? Alla, var beredda nu på en hel del kommentarer av hipster-pundare, helyllefolk och människor som doktorerat på wikipedia i detta ämnet.

  Själv så ser jag problemet i att fighters som skriver kontrakt med en organisation inte har karaktären låta bli att röka på trotts de vet att de inte får det.

  • NyaSverige
   20 February 2016 at 01:26

   Står det i kontrakt så ska det gälla , Men att folk roidar sig och UFC kollar genom fingrarna är ok? Medans Diaz får 5år? Då känns det bara löjligt

   • John Sjöström
    20 February 2016 at 06:14

    När någon som roidar åker fast för det för andra gången och straffet är kortare än Diaz kanske man börja reagera.

 • KoMaCarpe
  20 February 2016 at 12:35

  Ska vi förbjuda marijuana känns det som du säger hycklande att inte förbjuda tex koffein. Sen vad det gäller stigman runt marijuana och varför vår kultur, som förmodligen är den enda genom mänsklighetens historia, förbjuder att bruka cannabis bygger på girighet, lögn och rädsla snarare än fakta. Jag uppmanar alla som för tillfället är orubbliga i sin fördömande syn på cannabis att ta sig tid att läsa på vad de studier säger som har gjorts verkligen visar. Ta inte någon annans ord för givet oavsett vems; se dokumentärer, läs böcker och artiklar, testa och försök döm själva.

  • Andy Truth
   20 February 2016 at 04:54

   Är benägen att hålla med. Och allt pekar på liberalare hållning gällande cannabis ju längre tiden går, och ju fler som trotsar förbudet. Ju fler länder som dekriminaliserar cannabis. I Sverige kommer det dock dröja ett bra tag, men även här kommer det att luckras upp som med kaffet som ju var förbjudet i Sverige och såldes på svartklubbar. Det kallas utveckling.

   “Annat var det när kaffekulturen först slog igenom i Sverige, i mitten av 1700-talet. Då var det inte kokain som såldes på svartklubbarna – utan kaffe.

   1756 bestämde nämligen riksdagen att kaffe skulle totalförbjudas. Men förbudet fick förstås inte svenskarna att sluta dricka kaffe. I stället började smugglat kaffe säljas på hemliga klubbar, trots att alla inblandade riskerade dryga böter.”

   Påminner om dagen cannabiskultur?

   http://www.svt.se/intresseklubben/nar-kaffe-var-olagligt/

 • NyaSverige
  20 February 2016 at 12:59

  Absolut inte, det är inget som förbättrar din prestation.. Snarare tvärtom, så om folk vill röka låt dom röka

 • Georgij Russian WarMachine Dav
  20 February 2016 at 01:52

  Hur länge ska folk behöva dölja det när alla vet att majoritet röker för hålla sig i check..

 • Johannes
  20 February 2016 at 02:43

  Självklart. Kan det få dig att slappna av på ett sett som normalt inte går så att du kan återhämta dig bättre och träna mera är det doping.

 • Hiho
  20 February 2016 at 07:44

  Varför har vissa människor sån ilska mot cannabis? Det känns nästan desperat när det råder sån okunskap bland samma individer.

  Verkligheten är att cannabis likt musik hjälper dig psykologiskt under träning, jag ser inte direkt att den rent fysiskt skulle hjälpa dig. Och just jämförelsen med kaffe/koffein/socker visar på hyckleri, i fallet där CB skall vara dopingklassat, bör det mesta inom kosttillskott även vara dopingklassade.

 • Headown
  20 February 2016 at 09:04

  Som svar till rubriken: Nope!

 • ivey2
  20 February 2016 at 11:35

  Du har redan startat ett dussin diskussionstrådar om samma sak, lägg ner nu.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...