Diskussion: Borde Alexander Gustafsson hållit tyst om Reebok-avtalet?

Kan veckans uttalande om att UFC bör betala sina fighters “mycket mer pengar” visa sig bli skadligt för svenskens karriär och var det i såna fall värt det?

Alexander Gustafsson (16-3) står inför sitt livs största match mot Daniel Cormier (16-1) på UFC 192 nästa månad. Därmed är svensken i media nästan dagligen och nya intervjuer med “The Mauler” verkar komma ut varje dag.

I veckan tacklade han det känsliga ämnet om UFC:s omsusade sponsoravtal med Reebok. Avtalet är milt sagt o-populärt bland fighters och Gustafsson är långt ifrån ensam om att kritisera de rejäla sänkningarna i löner samarbetet innebär. Frågan är om det inte vore bättre för utmanaren att hålla tyst istället?

Bit inte den hand som föder dig

leben-stitch

Med tanke på att Gustafsson fick sin chans på titeln efter den förödande förlusten mot Anthony Johnson (20-5) hemma i Stockholm i början av året kan argument göras för att han bör vara mer “tacksam” mot UFC. Titta bara på vad som hände med den populära oktagonläkaren Jacob “Stitch” Duran som sparkades omedelbart efter betydligt lindrigare kritik mot Reebok än den svensken stod för. Eller tungviktaren Brendan Schaub (10-5) som utöver att vara en “persona non grata” även fick sitt kit borttaget från Reeboks hemsida efter kontinuerlig skitkastning mot både sportjätten och UFC.

Kan liknande “bestraffningar” vänta Gustafsson? Kan ytterligare chanser på titeln förhindras om han skulle förlora mot Cormier den tredje oktober?

Yttrandefrihet!

Å andra sidan bör människor aldrig hindras från att säga vad man tycker och stå upp för sina åsikter såvida det inte direkt orsakar andra skada. UFC och Reebok klarar sig nog trots kritik och att sparka, stänga av och bojkotta de som tar ställning emot de uppenbara orättvisorna de nya lönerna innebär känns bara fel. Desto större namn som “går med i kampen” desto bättre chans har man att faktiskt påbörja en riktigt förändring.

Dana White Alexander Gustafsson-Foto-Per-Häljestam-1500

Så, gjorde Alexander Gustafsson rätt i att yttra sina åsikter, stå upp för sina kollegor och ta ställning emot de orättvisor sponsoravtalet innebär? Eller borde han ha hållit tyst och fokusera på sig själv och sin egen framgång istället? Finns överhuvudtaget en risk för att detta kan påverka svenskens karriär negativt?

Foto: Per Häljestam

Kategorier
Alexander GustafssonBrendan SchaubDiskussionExklusivtLönerUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
10 Kommentarer
 • Frantic
  26 September 2015 at 12:27

  Nä, tycker många försöker göra en höna av en fjäder här.

  Frågan var bra ställd och Alex sa ju själv att det inte berörde honom utan “nya fajters”, som behövde få det bättre ekonomiskt.

  Hans uttalande är ju inte ens nära av vad andra större namn spottat ur sig som tex Tim “All American” Kenedy.

  • Fuzz
   27 September 2015 at 06:45

   Så fattade jag det också. Tycker det är helt ok att lyfta frågan om hur man skapar bra förutsättningar för “nytt blod” i UFC

 • Fred
  26 September 2015 at 02:27

  Det absolut bästa om man har ett problem är ju att vara tyst och inte göra något åt det, eller? Klart han ska uttala sig!

 • Hiho
  26 September 2015 at 03:21

  Vad har han att förlora på det, kontrakt med bellator innebär förmodligen allt från 2x till 7x mer i inkomst. Och jag tror UFC helst slipper förlora contenders till rivaler.

  • Wally Johnson
   2 October 2015 at 12:24

   Plus eventuell re-match mot Davis.

 • Metallica
  26 September 2015 at 03:40

  1: Bra att ha en åsikt.
  2: UFC kan bli arga.
  3: Han kanske vill bli kickad.
  4: Min åsikt :Tror att Gus har ett gott hjärta och är solidarisk.

 • rl
  26 September 2015 at 03:58

  Gustafsson har ju alltid verkat vart en company man. Dana tog tidigare upp Gustafsson som ett exempel som någon som stod bakom reebok dealen. Bra att han vågar stå upp, men det lär ju inte gynna honom..

 • BenRangel
  26 September 2015 at 07:15

  Det är bra om fler vågar kritisera, då är det färre som sticker ut och UFC kommer sluta våga sparka folk över kritiken.

 • Peter Andersson
  27 September 2015 at 12:01

  Time will tell.

 • Interim
  28 September 2015 at 02:36

  För mig är det ganska klart att han vid en eventuell förlust förbereder ett hopp över till Bellator. Förlorar han är han ända slut i UFC, blir inga mer title shots där inte. Detta uttalande gör han för att få poäng hos andra organisationer.

 • Svara