Diskussion: Borde Alexander Gustafsson hållit tyst om Reebok-avtalet?

Kan veckans uttalande om att UFC bör betala sina fighters “mycket mer pengar” visa sig bli skadligt för svenskens karriär och var det i såna fall värt det?

Alexander Gustafsson (16-3) står inför sitt livs största match mot Daniel Cormier (16-1) på UFC 192 nästa månad. Därmed är svensken i media nästan dagligen och nya intervjuer med “The Mauler” verkar komma ut varje dag.

I veckan tacklade han det känsliga ämnet om UFC:s omsusade sponsoravtal med Reebok. Avtalet är milt sagt o-populärt bland fighters och Gustafsson är långt ifrån ensam om att kritisera de rejäla sänkningarna i löner samarbetet innebär. Frågan är om det inte vore bättre för utmanaren att hålla tyst istället?

Bit inte den hand som föder dig

leben-stitch

Med tanke på att Gustafsson fick sin chans på titeln efter den förödande förlusten mot Anthony Johnson (20-5) hemma i Stockholm i början av året kan argument göras för att han bör vara mer “tacksam” mot UFC. Titta bara på vad som hände med den populära oktagonläkaren Jacob “Stitch” Duran som sparkades omedelbart efter betydligt lindrigare kritik mot Reebok än den svensken stod för. Eller tungviktaren Brendan Schaub (10-5) som utöver att vara en “persona non grata” även fick sitt kit borttaget från Reeboks hemsida efter kontinuerlig skitkastning mot både sportjätten och UFC.

Kan liknande “bestraffningar” vänta Gustafsson? Kan ytterligare chanser på titeln förhindras om han skulle förlora mot Cormier den tredje oktober?

Yttrandefrihet!

Å andra sidan bör människor aldrig hindras från att säga vad man tycker och stå upp för sina åsikter såvida det inte direkt orsakar andra skada. UFC och Reebok klarar sig nog trots kritik och att sparka, stänga av och bojkotta de som tar ställning emot de uppenbara orättvisorna de nya lönerna innebär känns bara fel. Desto större namn som “går med i kampen” desto bättre chans har man att faktiskt påbörja en riktigt förändring.

Dana White Alexander Gustafsson-Foto-Per-Häljestam-1500

Så, gjorde Alexander Gustafsson rätt i att yttra sina åsikter, stå upp för sina kollegor och ta ställning emot de orättvisor sponsoravtalet innebär? Eller borde han ha hållit tyst och fokusera på sig själv och sin egen framgång istället? Finns överhuvudtaget en risk för att detta kan påverka svenskens karriär negativt?

Foto: Per Häljestam

Upplev MMA av toppklass - köp biljetter till Superior Challenge 20 den 7 december!
Kategorier
Alexander GustafssonBrendan SchaubDiskussionExklusivtLönerUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Senaste kommentarerna
Omröstning

Kommer Alexander Gustafsson göra MMA-comeback?

Loading ... Loading ...