Diskussion: Gav Sage Northcutt upp eller var det ett riktigt stryp?

Han har bländat oss med flashiga tekniker och fått världen att häpna över den osannolika fysiken. Men utan en fighters hjärta spelar inget av det någon roll – gav Sage Northcutt upp mot Bryan Barberena eller var det ett riktigt stryp?

Vid en första anblick såg det hela väldigt märkligt ut – Sage Northcutt (7-1) låg förvisso i en väldigt obekväm position mot Bryan Barberena (11-3) under helgens UFC on FOX 18, det vet alla som själva har tränat. Att vara obekväm gör det däremot inte “OK” att klappa, åtminstone inte om man höjs upp som UFC:s guldgosse och sportens nästa superstjärna.

Eller var det ett riktigt stryp Barberena hade? För att inte bli alltför teknisk kräver armtriangeln, som tekniken kallas, i de flesta fall att man kliver över till samma sida som motståndarens arm för att avsluta detsamma. Att strypa ut någon från halvguard är svårt men inte omöjligt, i synnerhet inte om man är stark och har bra tryck. Northcutts egna kroppsbyggnad och muskulösa överkropp kan även det ha hjälpt Barberena i den långt ifrån optimala positionen. Andra har påpekat att det var ett så kallat “von flue-choke”, ett effektivt och ovanligt stryp från halvguard, vilket även det är en möjlighet.

NEWARK, NJ - JANUARY 30: Bryan Barberena (top) punches Sage Northcutt in their welterweight bout during the UFC Fight Night event at the Prudential Center on January 30, 2016 in Newark, New Jersey. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Men låt oss vara ärliga – visst såg det ut som om han gav upp? Armtriangeln såg inte ut att sitta, Northcutt hade utrymme att röra på huvudet och att avsluta ett stryp från den positionen är som sagt väldigt svårt. Till och med klappen såg konstig ut, typ som om Northcutt själv inte var övertygad.

Många är glada över 19-åringens förlust, vilket på sätt och vis är förståeligt. All hype och sen ger han bara upp? Kan man förvänta sig annat än en storm av hat?

I slutändan är det bara Northcutt själv och till viss mån Barberena som vet om han gav upp för tidigt eller inte. Men man kan ju alltid gissa – var detta bevis på att Northcutt kanske inte har vad som krävs för att vara en fighter i världsklass? Gav ynglingen upp? Vad händer med hans karriär nu?

Kategorier
Bryan BarbarenaDiskussionExklusivtGrapplingNyheterSage NorthcuttSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
8 Kommentarer
 • Eric
  1 February 2016 at 07:20

  “… en riktig strypning” måste det väl ändå heta? Men nej, det tycker jag inte det var. Inte ännu.

 • kalle
  1 February 2016 at 07:43

  Alla som säger att han gav upp för tidigt lär aldrig varit i den situationen och känt hur det är att bli strypt ….

  • Eric
   1 February 2016 at 08:05

   Jo. Det är just därför jag anser att han gjorde det. Menar du att alla UFC-fighters som reagerade på Twitter inte heller suttit i en strypning? Om du precis börjat träna så fine, då kanske du tycker det är obehagligt och klappar. Men har du börjat tävla, och tagit dig till UFC dessutom, då kan inte obehag räcka. Att ge upp tidigt är något han fått kritik för från sin tidigare förlust med. Betyder inte att han inte kan ta sig långt däremot, AJ har fått samma kritik.

  • Wally Johnson
   1 February 2016 at 08:42

   Huh hehe? Man ser även att utrymmet finns.

   Jag tror det hela kändes obehagligt för Sage, men inte nödvändigtvis att han höll på att strypas. Men jo, han klappade för tidigt…

   • Headown
    2 February 2016 at 08:58

    Absolut. J- a halsfluss haha!.

  • Kenny Starfighter
   2 February 2016 at 06:46
 • Darkly Dreaming D
  2 February 2016 at 08:24

  Den satt ganska thight, plus Sage hade inget naturligt försvar, han drabbas av panik och tappar. Killen är inte van vid att hamna i knipa och fick helt enkelt panik när han väl hamnade där.

 • Headown
  2 February 2016 at 08:57

  Det är nu konstaterat att det var pga av halsfluss. (:

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...