Diskussion: Hur ändrar doping sättet vi ser på våra idoler?

Med allt vi lärt oss om doping på senare tid undrar åtminstone jag hur många av våra idoler inom MMA som “fuskat” under deras tid på topp. Om Anderson Silva och Lyoto Machida dopat sig kan väl alla dopa sig? Frågan vi däremot bör ställa oss själv är om vi verkligen borde bry oss? 

mmanytt lyoto machida vs mark munoz 4

När Anderson Silva (33-7) testade positivt för doping i samband med vinsten över Nick Diaz (26-9) brast hjärtan MMA-världen över. Hur kan den bästa någonsin, han som varit sportens ansikte i så många år och som åtminstone gett sken av att vara en sann kampsportare fuska på det sättet? För det är väl precis vad doping är, fusk?

Sedan USADA kom in i bilden har dominobrickorna fallit en efter en – fighter efter fighter har testat positivt och till viss del förändrat synen på vad doping faktiskt är och hur stor del det spelar i professionell idrott. Det är som exemplet när man tog Tour de France-gulden från Lance Armstrong och var tvungna att gå ner till 13:e plats för att utse en ny vinnare, då hela toppskiktet testade positivt. Det höjer frågan om hur orättvist det egentligen är om alla andra gör det, så länge det är ett jämnt spelfält är det väl bara bättre om nivån överlag höjs med hjälp av doping?

När man tänker på professionell idrott och tävling på elitnivå finns ett par aspekter att ta i åtanke. Inte minst underhållningsvärdet som i modern tid är oerhört viktigt för en sport att överleva på hög nivå. Ett av argumenten för att doping bör tillåtas i viss mån är att prestationerna blir mer spektakulära, mer sanslösa och därmed mer underhållande. Som sagt, om alla gör det är det väl rättvist?

machida

Så till frågeställningen – hur bör doping ändra sättet vi ser våra idoler på? Lyoto Machida (22-7) har alltid höjts upp som en förebild och förespråkare för den sanna andan kampsport representerar. Vad säger det om sporten och framförallt Machida själv när till och med han testar positivt för doping?

Med tanke på alla som testat positivt på senare tid, inklusive brasilianarens senaste motståndare Yoel Romero (11-1), är frågan däremot om synen på Machida bör påverkas överhuvudtaget. Konsensus verkar vara att doping är en så pass stor del av sporten och professionell idrott i allmänhet att det är oerhört tufft att ta sig till toppen utan lite extra hjälp. Återigen, hur kan det vara fusk om alla gör samma sak?

Något annat att tänka på är vart man bör sätta gränsen, vad är egentligen doping? Om man dricker en sportdryck i form av powerade eller en kopp kaffe innan match och därigenom presterar bättre är ju det också prestationshöjande om än i mindre skala än exempelvis en testosteronspruta. Men kaffe kommer inte ge dig en avstängning på två år och kommer inte få hela världen att vända sig emot dig som ett positivt dopingtest.

Så hur bör doping ändra vår syn på fighters, idoler och hjältar? Om det verkligen är så att man nästintill måste använda någonting för att hänga med i svängarna är det ju svårt att klandra någon som Lyoto Machida eller Anderson Silva, i synnerhet när åldern börjar komma ikapp en. Bör alltsammans tillåtas så att det är upp till var och en att göra som de vill inom vissa gränser? Är det rentav så det ser ut idag bakom kulisserna utan att vi vet om det?

Kategorier
Anderson SilvaDiskussionExklusivtLyoto MachidaNyheterSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
10 Kommentarer
 • Andreas Jonsson
  18 April 2016 at 05:32

  “så länge det är ett jämnt spelfält är det väl bara bättre om nivån överlag höjs med hjälp av doping?” skiter man i om folk dopar sig och inte är naturliga så visst men ganska jävla dumt att skriva så.

  Tänk alla kids som ser dagens sjärnor och sen i sena tonåren inser att man inte räcker till. Tror det är många som fallit offer för detta även fast man är en gigantisk talang och hade varit i toppen om alla andra varit ren.

  Egentligen är det väl inget som förändras när man får reda på att dom är dopade(fuskare är väl tveksamt då alla andra verkar göra det). Alla spektakulära avslut som dessa gjort tycker jag ändå är underbara att se men det förändrar inte att dom borde bli avstängd i flera år,även om andra gör det så ska det sända signaler att doping är fel. /andreas

 • Metallica
  18 April 2016 at 05:38

  Alla dopar sig.
  Förutom Tomas Brolin, Zlatan, Gus, Stenmark, Foppa, GSP, Elofsson, Gunde, Wassberg och Jonny Ekström!!

  • Andreas Jonsson
   18 April 2016 at 05:43

   vi vill gärna tro det ja men när man tänker efter, varför skulle dessa vara supermänniskor och vinna över folk som rådopar sig? För dom är svensk, ja, det är faktiskt ett starkt argument då vi har bland den bästa moralen i världen kring doping och fusk. fan, kan nog bara komma på nån enstaka genom alla tider. ludmilla enkvist, thomas brottaren, linda haglund.

  • Stefan
   18 April 2016 at 10:07

   GSP var garanterat superdopad!

   • Metallica
    18 April 2016 at 10:24

    Nä vafan man får samma känsla i magen när du skriver sådär som när man kom på föräldrarna att göka med varann…GSP måste vara ren, helt ren finns inget smutsigt med honom:)

   • Andreas Jonsson
    19 April 2016 at 05:48

    han fick även den typiska svulstermagen som tex bodybuilders har. kollar man på hur gsp såg ut i lättvikt så är det rätt sjukt. okej det är i weltervikt han tävlade i sen men ändå. såg ju inte klipjt ut.

 • Hiho
  18 April 2016 at 08:54

  Låt alla göra vad de vill med sina kroppar. Vad är problemet med att låta människan utvecklas hand i hand med vetenskap så att vi utvecklas till bättre versioner av vår ras.

 • Stefan
  18 April 2016 at 10:05

  De är väl klart det påverkar och att du försöker få som att de börjat dopa sig bara för att de har blivit gamla är fullkomlig BS. De är fuskare och har troligtvis alltid varit det.

  Om vi säger såhär hade du tyckt det varit okej om två odopade fighters går en mma-match. Fighter A går och häller i nåt sorts gift i fighters B vatten före match så att fighter B blir 20% svagare/får sämre kondition/sämre haka. Hade det vart okej bara för att de flesta försöker förgifta sina motståndare? Nej för det är fusk och emot reglerna som är uppsatta.

  Helst i en sport då den andra personen faktiskt kan dö så är det helt sjukt att fuska så i mina ögon. Jag kan va helt med på att vi släpper doping fritt och att vi får se övermänniskor prestera, men då är det ju på lika villkor och det är inte idag då det finns en skara riktiga fighters som inte dopar sig.

  “Återigen, hur kan det vara fusk om alla gör samma sak?” <– såhär argumenterar ungefär min 7-åriga son. Det är fusk för att det är ett regelbrott…

 • ivey2
  19 April 2016 at 12:19

  Okej så om “alla” håller i en submission för länge eller med avsikt petar varandra i ögonen så är det inte fusk? Vilka otroligt efterblivet argument att komma med…

 • ivey2
  19 April 2016 at 12:20

  Vad vill du ens ha sagt med ditt stycke om kaffe och powerade? Tillförde den mycket till artikeln tycker du?

 • Svara