Diskussion: Hur lång tid tar det för UFC att välkomna tillbaka Jon Jones?

Nu när domen är satt och Jon Jones inte har något fängelsestraff att se fram emot ställer många samma fråga – hur länge innan stjärnan återvänder till UFC?

Vid det här laget vet ni nog hur saker och ting ligger till så det finns ingen anledning att lägga någon större del i att beskriva det faktiska fallet. Efter den omsusade bilolyckan i hemstaden Albuquerque som bland annat lämnade en gravid kvinna med en bruten arm lämnades UFC med få valmöjligheter. Man bestämde sig för att ta bältet ifrån honom stänga av lätt tungviktsmästaren på obestämd tid.

I veckan var det dags för Jones att få sitt “riktiga” straff av Albuquerques domstol. Trots att många förväntat sig ett fängelsestraff var det inte precis vad som hände. 18 månaders tillsyn och ett antal välgörenhetsmöten med ungdomar är priset 28-åringen tvingas betala för sitt vårdslösa beteende.

Om, när, var och hur – tar UFC tillbaka Jon Jones?

Jon Jones 02 MMAnytt UFC 165 Foto - Micha Forssberg

Just denna artikel är inte till för att diskutera huruvida straffet är tillräckligt eller inte, det är upp till domstolen i fråga att avgöra. Vad vi däremot kan dyka in i är om och kanske mer realistiskt när UFC väljer att välkomna tillbaka sin superstjärna.

Organisationen släppte som följd av domen ett uttalande där man mer eller mindre klargjorde att man kommer återinföra Jones i UFC. Hur kan man inte göra det? Jämför bara upprinnelsen till helgens titelmatch mellan Daniel Cormier (16-1) och Alexander Gustafsson (16-3) med hype inför valfri Jon Jones-match. Det är inte ens nära. Lätt tungviktsklassen i sig lider oerhört av 28-åringens frånvaro, inte minst på grund av faktumet att Cormier vann titeln efter en mer eller mindre dominant förlust mot Jones medan Gustafsson kommer in i UFC 192 med karriärens tuffaste förlust i ryggen. Har man överhuvudtaget råd att inte ta tillbaka den före detta mästaren?

Jon Jones makes the world go around

Trots allt som finns att vinna i att ta tillbaka Jones återstår faktum att bilolyckan var långt ifrån stjärnans första snedsteg och att han inte precis är den bästa tänkbara förebilden. Med det sagt är frågan om han har ett ansvar att vara en förebild – 28-åringen försörjer sig på att kliva in i en bur och besegra andra män genom att bruka våld och folk blir förvånande över att han drar kokain, festar, är vårdslös i trafiken och har en tillsynes bristande empati gentemot medmänniskor.

Jon Jones Bones MMANytt UFC 165 Foto - Micha Forssberg

Att ställa frågan om UFC tar tillbaka Jon Jones känns överflödig, det är mer eller mindre givet. Hur länge tror ni man väntar innan man öppnar armarna och välkomnar tillbaka den före detta mästaren? Blir han rentav nästa man att utmana om titeln efter helgens UFC 192 eller får han gå en “uppvärmningsmatch” innan dess? Var ärliga, har UFC något annat val än att ta tillbaka Jones och riskera en flytt till Bellator? Förtjänar 28-åringen att återvända eller bör han leva resten av livet i skuggan av sina snedsteg?

Foto: Micha Forssberg

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
Alexander GustafssonBellatorDaniel CormierDiskussionExklusivtJon JonesUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
4 Kommentarer
 • Tommy Nilsson
  3 October 2015 at 12:24

  Jon Jones kommer att möta Alex i Madison Square Garden, NYC, i april 2016. Någon “uppvärmningsmatch” finns inte på kartan och är inte värdig Jon Jones. Han ska ha titelmatch direkt oavsett vad, för han är den bästa fightern på denna planeten. Någon flytt till Bellator kommer ske då helvetet fryser till is..

 • TheVobb
  3 October 2015 at 12:50

  Tror dom(UFC) kommer mjölka hans comeback till UFC 200

 • Lars Kalas
  3 October 2015 at 04:16

  Kommer dröja ett par veckor efter kvällens gala innan hans comeback och rematch annonseras till UFC 200. Sen börjar en episk hype som förhoppnings Alexander Gustafsson kommer vara en del av!

 • Metallica
  3 October 2015 at 08:00

  Lika lång tid det tar för Dana att säga
  pip …pip …pip -Jones, UFC 200?

 • Svara

  UFC ODDS
  UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
  Rob Font vs José Aldo1.652.30
  Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
  Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
  Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
  Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...