Varför är det så svårt för fighters att hålla ihop?

Hur kan man förvänta sig ett gemensamt fackförbund när många fighters tar det första tillfället i akt att vända sig emot varandra? Är det konstigt att UFC:s arbetsvillkor inte är de bästa när inte ens de anställda vill se det gå bra för sina kollegor?

Det är med Sage Northcutts (7-1) förlust mot Bryan Barberena (11-3) och framförallt reaktionerna på 19-åringens fall i åtanke som jag skriver den här artikeln. Hur kommer det sig att så många fighters tog tillfället i akt att sparka på “Super” när han redan låg ner? Det var samma visa när Ronda Rousey (12-1) förlorade och även fast omständigheterna inte kunde vara mer annorlunda känns det som om samma skäl ligger som grund för beteendet – avundsjuka.

UFC FIGHT NIGHT 80 FIGHTDAY POST PRESSCONFERENS Sage Northcutt MMAnytt Photo Mazdak Cavian-4

Sage Northcutt verkar ha allt – han är som tagen ur en superhjältefilm, har en stark familjeenhet bakom sig, är intelligent, nästan osannolikt positivt, bemöter alla med ett leende och kallar folk för “Mr” och “Sir.” UFC har fattat tycke för 19-åringen som med tre UFC-matcher i ryggen drar in mer pengar än många veteraner.

Det måste vara därför fighters som Tony Ferguson (20-3), T.J Grant (21-5) och Mike Brown (26-9) hoppade på möjligheten att äntligen få kasta skit på Northcutt. Visst är det förståeligt att man tar illa vid sig när någon kommer in från ingenstans, möter betydligt sämre motstånd och ändå tjänar mer pengar än en själv. Samtidigt är det väldigt tveksamt att rentav fira någon annans förlust, för att inte nämna en 19-årings.

maxresdefault

Under veckans MMA Hour tog Ariel Helwani upp en intressant poäng rörande Northcutts situation. Det är inte fightern som förtjänar kritik för möjligheterna han ges, om någon nu måste få skit bör det ju vara UFC och Dana White. Vem skulle inte säga ja till att gå i Sages skor, åtminstone innan helgens förlust? Skulle en 19-årig fighter med en livslång dröm om att tävla i UFC tacka nej till ett erbjudande från chefen själv för att han inte ser det som rättvist att han tjänar och marknadsförs mer än andra som varit i företaget längre? Är detta ett logiskt tankesätt?

Så i slutändan känns hatet som riktas mot individer som Sage Northcutt, Paige VanZant (6-2), Ronda Rousey (12-1) och Conor McGregor (19-2) missriktat. Fighters drar sig för att öppet kritisera UFC, vilket är förståeligt. Men varför inte fokusera på sig själv, hur man kan sticka ut och på så sätt dra till sig mer uppmärksamhet istället för att försöka dra ner de som av en eller annan anledning befinner sig i blickfånget? Hur mycket folk än önskar att så var fallet blir man inte en stjärna av en slump, det finns en anledning till att alla vet vem Sage Northcutt är medan Tony Ferguson, en överlägsen fighter, inte slagit igenom på samma sätt.

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
Dana WhiteExklusivtNyheterSage NorthcuttSenaste NyttUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
2 Kommentarer
 • Morgall
  6 February 2016 at 12:21

  ” Stjärnorna”kritiseras för att de får mer pengar för deras påstådda talang, Charisma etc. Och när det går åt skogen så blir de exponerade utav andra. Fighters som hånar fighters, vill inte kritisera UFC för att de står fortfarande är under kontrakt med de, då är det lättast att gå på just de som får pengarna.

  Finns det ett fack för utövare, blir det i många fall mer likvärdigt bland de individuella utövarna och inte så okonsekventa kontrakt med hemska klausuler. Med untantag förstås över titelmatcher och mästarlöner.

  Nyckeln i detta är att bilda ett centrum för fighters så att det blir mer rättvist, för det är exakt det det bottnar i, vilket annars blir en grogrund i avundsjuka, hån, och känslan av orättvishet.

 • erki
  7 February 2016 at 02:34

  det är bara i sverige man hjälper varandra och allt

 • Svara

  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...