Exklusivt: UFC planerar en gala i Sverige 2016

Efter hittills fyra besök i Sverige, verkar ett femte vara på väg. Enligt källor till MMAnytt planerar UFC att hålla en gala i Sverige i början på nästa år.

UFC är den världsledande MMA-organisationen och håller flertalet galor varje år i olika delar av världen. På senare tid har de expanderat mer och mer, börjat hålla flera galor i veckan vid vissa tillfällen och besökt alltfler länder i världen.

Enligt källor till MMAnytt kommer UFC att återvända till Sverige nästa år. Det rör sig om en gala i början av året, förmodligen det första kvartalet men åtminstone inom den första halvan av 2016.

ufc-sweden-anpassad

Besökte Sverige för första gången 2012 – har kommit hit årligen sedan dess

Organisationen gjorde sitt första Sverige-besök i april 2012, något som var vida efterlängtat och sålde ut Globen på nolltid. Därefter har UFC besökt arenan ytterligare två gånger, 2013 och 2014, innan de detta år slog på stort. I början av året besökte de nämligen Tele2 Arena och levererade det bästa svenska matchkortet någonsin, en gala som var den första FOX-sända att gå utanför USA och som leddes av Alexander “The Mauler” Gustafsson (16-4) mot Anthony “Rumble” Johnson (20-5) som slogs om en titelchans i huvudmatchen.

Alexander Gustafsson Tele2 Arena 02

Det är inte klart var galan kommer att äga rum, varken stad eller arena. Innan har de alltid kommit till Stockholm och det är nog en inte alltför vågad gissning att de gör så igen. Dock planerade de ju att besöka Malmö förra året, något som aldrig blir av och som definitivt skulle kunna vara ett rimligt alternativ denna gång istället.

Blir det ännu en Fight Night-gala eller en till storgala?

Ingenting är klart ännu. Frågan är om de fortsätter att expandera även i Sverige och bokar in en stor arena igen. Jag tror att det hänger på huruvida det blir en Fight Night-gala som tidigare, FOX-gala som senast eller om de kanske till och med skulle våga sig på sin första Pay Per View-gala i vårt avlånga land. Om något av de två sistnämnda alternativen blir verklighet blir det förmodligen en arena med större publikkapacitet att se fram emot.

Vilka svenskar kan vi tänkas se på matchkortet?

Efter att det tidigare knappt fanns svenskar i UFC, har Sverige flera verksamma och framgångsrika fighters i organisationen i dagsläget. Det finns därför flera namn att spekulera bland, rörande vilka som kommer att återses på matchkortet.

Vi har ovannämnda Gustafsson, som senast sågs förlora en match om bältet med minsta marginal efter en hyllad insats. Som nummer 2-rankad lätt tungviktare i världen vore det logiskt att ha med honom i en huvudmatch i Sverige för tredje gången. Kanske mot Rashad Evans (19-4-1), eftersom herrarna har uttryckt en öppenhet för att möta varandra och dessutom varit i planeringsfasen tidigare.

Beroende på hur det går för Ilir Latifi (10-4, 1 NC) i matchen mot Sean O’Connell (17-6), som äger rum i Boston i början på nästa år, skulle även han mycket väl kunna vara en del av matchkortet om tiden blir rätt. Sedan har vi fighters som Reza “Mad Dog” Madadi (13-4), Magnus “Jycken” Cedenblad (13-4), Nico Musoke (13-4), Andreas Ståhl (9-1) och Sirwan Kakai (12-3) – förutsatt att ryktet om den sistnämndas rivna kontrakt inte stämmer.

UFC_Fight_Night_53_Magnus_Cedenblad_Micha_Forssberg.jpg

Det återstår att se vilka som bokas för galan – och vilka motståndare de som bokas får möta. Vad tror ni?

Får vi kanske någon ny svensk UFC-debutant?

När galor hålls i olika länder är det också vanligt att lokalt nyförvärv för debutera för organisationen. Vi kanske får se Jack Hermansson (10-2) i UFC, alternativt någon eller några av svenskarna som just nu ses i TV-rutan under The Ultimate Fighter 22: USA vs. Europe – David Teymur (3-1), Martin Svensson (14-5) och/eller Frantz Slioa (4-0)

Jack Hermansson VS Norman Paraisy Cage Warriors 69_mmanytt_300dpi_ (85 of 137)

Vad hoppas ni läsare på? Var skulle ni vilja att galan äger rum, vilken vore er drömhuvudmatch och vilka svenskar hoppas ni få se på matchkortet?

UFC Stockholm live streaming på Viaplay.se - Missa inte UFC Fight Night: Gustafsson vs. Smith
Kategorier
Alexander GustafssonAndreas StåhlDavid TeymurExklusivtFrantz SlioaIlir LatifiJack HermanssonMagnus "Jycken" CedenbladMartin SvenssonNyheterRashad EvansRekommenderatReza MadadiSenaste NyttSirwan KakaiSvenska NyheterUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mmanytt_ashah
Omröstning

Vem vinner huvudfighten på UFC Stockholm?

Visa resultat

Loading ... Loading ...