Foto: Per Häljestam / MMAnytt.se

Förslag om nya viktklasser har godkänts av MMA-kommitté – kan ta bort weltervikt

Fighters säkerhet har hamnat på tapeten och reglerna i dagsläget har blivit starkt ifrågasatta. Nu har California State Athletic Commission tagit fram ett förslag för att ytterligare säkra sina fighters hälsa och välmående med nya och fler viktklasser.

En av de första ärendena som kan godkännas och genomföras av den nya MMA-kommittén, Unified Rules of MMA kan bli ett riktigt stort beslut. Ordföranden Sean Wheelock sade i torsdags på California State Athletic Commissions, CSAC:s, toppmöte att de tagit fram en plan i ett försök att säkra fighters viktnedgångar genom att lägga till fler viktklasser.

De nya divisionerna som föreslås är 115, 125, 135, 145, 155, 165, 175, 185, 195, 205, 225 och 265. Weltervikt som idag är känt som 170 skulle således försvinna helt.

Kommittén som tagit fram planen består av tio personer som godkände förslaget via röstning, 9-0 där en röst blev nedlagd. Förslaget kommer nu att lämnas till läkarkommittén som leds av CSAC:S chef Andy Foster. Godkänner de förslaget kommer det skickas vidare till Association of Boxing Commissions ordförande Mike Mazzulli som tillsammans med styrelsen kommer att rösta om förslaget på årsmötet i augusti.

Om förändringarna sker kommer reglerna inte att vara obligatoriska för organisationer att implementera. Varje stat och organisation kommer att få besluta själva om de vill införa de nya viktklasserna eller inte. UFC eller Bellator kommer alltså inte vara tvungna att använda sig av de nya viktklasserna men UFC:s vice president av Athlete Health and Performance, Jeff Novitzky har tidigare uttalat sig positivt om nya viktklasser,

It’s been very preliminary with them, but I’ve had no opposition from them on those proposals as long as it was done in a gradual manner, It’s something I think they’re constantly evaluating even before this weight-management issue came along.

Även UFC:s matchmakers Joe Silva och Sean Shelby har sagt att de vill välkomna de nya viktklassförändringarna om de godkänns.

Domaren ‘Big’ John McCarthy som är medlem i regelkommittén har även han uttalat sig positivt till att se förändringar av MMA:s viktklasser men anser att förändringarna bara är ett litet steg i rätt riktning. McCarthy menar att MMA är i stort behov av striktare regler som uppmuntrar fighters att hålla sig i en vikt nära sin normala men att det är bra att fighters får fler val av divisioner,

The weight classes are just one small element, If it’s just the weight classes, then it’s doing nothing. It’s not gonna change anything. It all has to be in conjunction.

The UFC doesn’t have to use a weight class. They don’t have to use the 170-pound weight class right now. They don’t use the 145-pound women. There’s weight classes they don’t utilize. They can do the same thing with any weight class they want. They’re a promotion and they have a right to say, ‘We don’t want to use this weight class.’ This is not about the UFC. This is about MMA. And there is MMA going on all over the world where we’ve got weight-cutting problems.

Fighters har i många år gått ner ett stort antal kilon för att nå en viss viktgräns och på så sätt få ett större övertag över sina motståndare när de väl kliver in i buren. UFC:s förbud av dropp var ett steg i riktningen mot hälsosammare fighters även om många anser att det istället är direkt skadligt mot de som vill gå ner till en viss viktklass.

Vad tycker du om de eventuella viktklasserna? Är de bra eller dåliga? Hur tror du de kommer att förändra sporten?

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
BellatorSenaste NyttUFCWSoF

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
33 Kommentarer
 • Wally Johnson
  20 December 2015 at 02:19

  Våt dröm för UFC ju. Fler viktklasser = fler champions. Fler urvattnade galor kan de ge oss och fler TUF etc.

  Dock har ju de senaste 4 galorna varit fenomenala. I synnerhet UFC FoX 17!

 • Stefan
  20 December 2015 at 03:11

  Känns väl bara som kan bli motsatt effekt att då pressar sig welterviktarna ner sig till 165 osv?

  • Morgall
   20 December 2015 at 03:58

   De flesta welterviktarna går omkring normalt 175-185

   • Qrille Qrokodil
    20 December 2015 at 07:55

    GSP väger nog knappast under 90 pannor när han inte tävlat. Eller? Han är ju stor som ett hus.

    • Probot
     20 December 2015 at 08:37

     En kille som är 178 cm lång kan väl knappast anses vara “stor som ett hus”? Snarare en rippad dvärg.

     • Qrille Qrokodil
      20 December 2015 at 08:54

      “Rippad dvärg”, jaså du. Du måste vara som en fornnordisk jätte eller kanske rentav gud? Är du jättelång och asbiffig? Mike Tyson är på sin höjd 180 cm och är STOR SOM ETT JÄVLA HUS. Här är en video med GSP när han knallar runt med vanliga människor. Kolla skillnaden får du se min vän:

      https://www.youtube.com/watch?v=0x2HzpIHo-w

     • Probot
      20 December 2015 at 09:00

      Förmodligen någon form av trädfolk. För att anses vara stor som ett hus får man nog se till att vara en bra bit över medellängd. Annars får man nöja sig med att vara krallig.

      GSP kan omöjligt anses vara stor som ett hus. Brock Lesnar är stor som ett hus. Akebono är stor som ett hus.

     • Qrille Qrokodil
      20 December 2015 at 09:25

      Mike Tyson då Probot?

     • Probot
      20 December 2015 at 09:28

      Han är givetvis inte heller “stor som ett hus”. Kom igen nu kamrat, du använde en dålig liknelse. Ibland blir det så men det är bara att glömma och gå vidare.

     • Qrille Qrokodil
      20 December 2015 at 11:13

      Men lägg av. Vad har du för proportioner? Ställ dig bredvid Tyson (även dagens Tyson). Längd, ja. Ben, mannen, benstomme och muskulatur är något annat. Du ser antagligen ut som ett sillryggben i jämförelse med Tyson eller säg, Hector Lombard. Oavsett om du är 190 cm.

     • Probot
      20 December 2015 at 11:19

      Du blandar ihop hus med tält. Förståeligt då du säkert spenderat din barndoms somrar på Tierps camping. Kupoltält och flintastek kan ställa till det för en.

    • Barbafet
     20 December 2015 at 09:51

     Stötte på GSP i globen på första UFC Sverige. Tänkte “Är han inte större?”

     • Qrille Qrokodil
      20 December 2015 at 11:15

      Allvarligt? Aldrig sett honom i verkligheten, men säger inte emot dig. Dock. Nog är han väl ändå groteskt mycket större än medelsvennen på 180 cm?

     • Barbafet
      21 December 2015 at 01:04

      Det var nog längden som gjorde att jag tänkte så, men jag tänkte inte på att han kändes grymt biffig eller så. Året efter hamnade jag och en kompis precis bakom Siyar Bahadurzada och han kändes bred som fan. Han är ju också welterviktare så jag antar att GSP borde uppfattas på liknande sätt.

    • Morgall
     20 December 2015 at 11:57

     Jag skrev de “flesta”. Sen finns det ju givetvis undantag förstås.

    • Daniel Hunter
     21 December 2015 at 11:47

     Lägg a nu. Stor som ett hus, för en liten man kanske.

     • Qrille Qrokodil
      21 December 2015 at 07:01

      Du med kanske tycker Mike Tyson är liten också? Ställ dig bredvid honom, be någon plåta er och lägg upp ett foto online. Stor jävel du alltså, rejäl benstomme och genetik vad gäller muskler :)

 • Hiho
  20 December 2015 at 03:20

  Fler viktklasser är det sista vi behöver, seriöst 10lbs mellan klasserna är bara löjligt. Vad sägs om att ändra invägningen till samma dag, eller en dagen innan och en på matchdagen.

  Och som ovanstående kommentar, detta kommer bara resultera i att fighters försöker ta en ännu lägre viktklass.

  • Wally Johnson
   20 December 2015 at 03:56

   Problemet med invägningar samma dag är att fighters inte hinner återställa sina vätskebalanser. Bland annat den vätska som finns runt ens hjärna. Den är vital för att kunna absorbera smällar utan att ta alldeles för mycket skada.

   • Viktor Drevenlid
    20 December 2015 at 05:09

    Men det är ju det som är hela meningen för fan, att man inte ska tjäna på att tokbanta utan straffas för det. Om de bastar o drar bort massa vätska och mår skit under matchen kommer de prestera skit och därav skippa bantningen eller må dåligt prestera dålig och i värsta fall dö.

    • Morgall
     21 December 2015 at 10:21

     Slarvar de nu. Så slarvar de om det är invägning samma dag. Så är det bara

     • Viktor Drevenlid
      22 December 2015 at 02:21

      Då torskar de pengar och respekt wller går utan match, inte svårare än så.

   • Hiho
    20 December 2015 at 06:44

    exakt det är perfekt, låt de som är överdrivna med bantningen ta en mycket större straff genom skador.

    Men en invägning dagen innan och en fightdagen skulle vara bra. Eller varför inte flera gånger veckan innan fight. Det är så otroligt enkla grejer, låt testinvägningarna vara oannonserade. Då har man längre tid på sig att hitta ersättare som inte klarar vikten under fightweek.

   • Joachim
    20 December 2015 at 09:04

    Vilket tvingar dom till att inte banta ihjäl sig och istället köra i sina naturliga viktklasser. Problemet löst.

   • Tomas
    20 December 2015 at 09:18

    det är ju meningen, då måste man fightas i den viktklass man tillhör naturligt.

   • Holythe83
    21 December 2015 at 10:10

    det ena atlernativet harj u tagits upp och det är invägning närmare match…. det andra kan vara att man har nån vägning under träningen och införa en viktgräns som innebär att man inte får väga mycket utanför vad man gjorde säg 2 lr 4 lr 6 veckor innan match. Det kommer kosta skjortan men är det enda sättet att få bort bantning.

  • Morgall
   20 December 2015 at 03:57

   Du kommer inte ha bättre kvalité på matcherna om invägningen är samma dag som fightdagen

 • Bongo
  20 December 2015 at 04:14

  Bra för Kelvin Gastelum och Hendricks, då har de en chans att pricka vikten äntligen.

  • Bäckis
   20 December 2015 at 06:01

   Hendricks har väl bara missat vikten en gång

 • Viktor Drevenlid
  20 December 2015 at 05:10

  Man kommer aldrig kunna få folk att sluta banta så länge de tjänar på att banta, det är inte svårare än så. Man måste införa ordentliga straff eller följder för folk som cuttar väldigt mycket.

  • Qrille Qrokodil
   20 December 2015 at 07:53

   Det har du rätt i, men det är ju en marig fråga det där. Något måste ju göras – vad?

   • Viktor Drevenlid
    20 December 2015 at 11:26

    Invägning samma dag innebär att om de cuttar vikt kommer de må skit under matchen och prestera sämre. En av de bättre lösningarna enligt mig.

 • juelz
  20 December 2015 at 08:37

  Helt fel lösning i min mening. Vi får ju bara tunnare divisioner likt Boxningen.
  Att höja vikten på weltervikt och mellanvikten med 5Ibs och klämma in en division mellan lättvikten och welter hade jag dock kunnat tänka mig.

  Annars tycker jag helt enkelt att det är upp till atleten själv. Vissa kan ju klara viktnedgången utan några större problem.

 • Svara