Genomgång av The Ultimate Fighter säsong 16 – avsnitt 5

Det femte avsnittet av The Ultimate Fighter: Team Carwin vs Team Nelson har landat och det är då dags för MMAnytts genomgång. I förra veckans avsnitt ställdes Team Nelsons sistvalda deltagare Julian Lane mot Team Carwins andra val; Bristol Marunde. Marunde visade sig vara för rutinerad och stark för Lane, och tog hem ett enhälligt domslut, men inte utan att ha behövt kämpa för det. Team Nelson-fightern tog förlusten väldigt hårt, men med tanke på hur färgstark hans karaktär (och frisyr) är, finns det anledning till att tro att han får ytterligare en chans att visa vad han går för, då Dana White betonat hur mycket han vill se underhållande fighters.

Skillnaden i Shane Carwin och Roy Nelsons coachande blir mer och mer tydlig. Nelsons lag drar strån för att bestämma vem som ska gå nästa match, medan Team Carwin ser på styrkor och egenskaper när de väljer fighter. Nelson lag tränar dessutom en gång om dagen, trots att flera av deltagarna är vana vid två eller tre pass om dagen.

Underhållning får man från Lane på ett eller annat sätt. Efter att Matt Secor retat upp honom fick han ett utbrott, skrek, slog sönder en ölflaska och hotade att knocka antagonisten Secor direkt på plats och bli hemskickad. Dramanivån i denna säsongen är märkvärdigt högre än förra säsongen och TUF: The Smashes än så länge.

Säsongens femte match blev mellan Team Carwins Igor Araujo och Team Nelsons Nic Herron-Webb. Det var en matchning mellan två fighters som är som starkast på marken, Araujo med ett svart bälte i brasiliansk ju-jutsu, och Herron-Webb med en bakgrund i brottning.

Dramat fortsatte i huset då Herron-Webb bestämde sig för att lägga Mike Riccis madrass på utsiktsplatsens tak, och vägrade sedan hämta den. Trots att flera av deltagarna har barn och familjer är det många av just de familjemännen som står för onödigt och omoget bråk.

Matchen var dessvärre långt ifrån en av säsongens bästa. Brassen Araujo inledde den första ronden med några höga sparkar, och dök på nedtagning vid precis rätt tillfälle när amerikanen öppnade upp offensivt med slag. Väl på marken var Araujo överlägsen, pepprade Heron-Webb med slag konstant, och höll dominanta positioner fram till de sista sekunderna. Han lyckades däremot inte orsaka mycket skada med sina slag, och var aldrig nära på att avsluta sin motståndare. Skribenten ger Araujo ronden tydligt med 10-9 i poäng.

Den andra ronden började precis som den första fast med en mindre lyckad nedtagning från brassen. Det var betydligt jämnare, Heron-Webb lyckades vända och hamna i dominanta positioner, men även han hade svårt att få till ordentlig ground and pound när det fanns tillfälle för det. Båda fighters hade bra positioner, men amerikanen borde ha vunnit ronden 10-9, och därmed gått till en tredje rond. Det var dock något som poängdomarna inte höll med om, och Araujo vann ett omdiskuterat majoritetsdomslut.

White höll med om att matchen borde fortsatt in i den tredje och avgörande ronden. “It should have went to a third round. Nic was robbed out of a third round. That one was as bad as it gets”, Sa UFCs vd om domslutet.

“It feels so great”, sa Araujo efter matchen. “But I still have two fights to make. I’ll make this way through to the final.”

Hans motståndare var trots allt positiv efter matchen, och berättade att han planerar att använda erfarenheten för att se till att nästa match inte går till domslut.

Team Carwin leder nu med 3-1 i matcher och ser ut att vara självsäkra och stabila. Vad tyckte ni om avsnittet och tror ni att Team Carwin fortsätter vinna?

Kategorier
The Ultimate FighterUFC

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
En kommentar
  • Dreven
    14 October 2012 at 05:53

    Det skulle inte alls varit en tredje rond Dana har ju fan inte en aning om vad han snackar om. De har fucking ändrat kriterierna för hur man dömer matcherna, det var en klar 10-8 rond den första och det har inte ens med “Damage” att göra som Dana håller på o snackar om hela jävla tiden. Ena personen hade en dominant position i 4 av 5 minuter och den andra personen hade inget att komma med. Skulle fan nästan varit 10-7 om han hade fått inte lite effektivare slag.

    Känns som att ingen vet hur domarna egentligen dömer matcherna, ofta inte ens de själva. 10-9 ska ges om ronden anses vara rätt jämn. 10-8 om den ena fightern har klart övertag och 10-7 om fighten är så ensidig att den på gränsen att brytas. Det är vad som stod i nya bedömingskriterierna.

  • Svara