Akira Corassani fick UFC-kontrakt efter sin medverkan i TUF 14. Foto: Micha Forssberg

Hamid “Akira” Corassani om känslorna efter pensionen: “En idrottsman dör två gånger”

Den tidigare UFC-fightern Hamid “Akira” Corassani har varit pensionerad från professionell MMA i drygt ett år. Nu talar han ut om känslorna och tomrummet, blickar tillbaka på karriären och kritiserar även UFC:s avtal med Reebok bland mycket annat.

“Jag hade tappat allt vad glöd och gnista hette,” säger han i en längre intervju med MMAnytt.

 

I januari förra året valde den svenska fjäderviktaren Hamid Corassani (12-6, 1 NC) att avsluta sin karriär som professionell fighter. Detta efter att ha varit den första svensken i realityserien The Ultimate Fighter, där han nådde hela vägen till semifinal, samt avslutat med sex matcher i UFC.

Att som elitidrottare avsluta karriären är ett mycket svårt beslut att ta och något som kan vara väldigt konstigt att vänja sig med. Nu vädrar “Akira” sina tankar kring beslutet och berättar hur processen att anpassa sig till ett mer “normalt” liv har gått för honom, i en exklusiv intervju med MMAnytt.

“Det är en mycket speciell känsla”

Han förklarar att känslan inte går att jämföra med något annat i livet. Att det är som att en del av en själv dör.

“Det är en mycket speciell känsla när man lägger av. Det går inte att beskriva med så mycket annat i livet, det är en konstig känsla. Man har ju läst om det, om man säger så, vad som händer idrottsmän och andra som har karriärsbyten. Som man brukar säga, en idrottsman dör två gånger – en gång när man pensionerar sig och en gång när man dör på riktigt. Och sedan så tänker jag att när man dör på riktigt så känner man ju inte av det, men det här känner man av,” säger han och fortsätter prata om hur det blir som ett stort tomrum att fylla när man levt i en “bubbla” i så många år, och haft en viss identitet som sedan släcks.

Beslutet att gå i pension kom emellertid inte drastiskt, utan det var ett välgrundat beslut som han tänkt över under en längre tid då han kände att han hade tappat motivationen. Därav har det trots allt gått ganska smidigt.

“Det har varit en process, det ska jag säga. Men det här ändå varit otroligt smidigt. Jag började disidentifiera mig med den rollen ganska tidigt innan jag slutade, så att säga. Jag visste att jag var på väg ut. Jag hade tappat allt vad glöd och gnista hette, liksom. Det var inte som att jag avslutade där jag var i en känsla att jag verkligen ville vara kvar, om man säger så,” förklarar han och berättar att han kände att han var på väg ut under två års tid på grund av att gnistan saknades.

Övervägde pension redan efter vinsten mot Robbie Peralta i Globen

För snart tre år sedan gick Corassani sin andra UFC-match, som dessutom var framför den svenska publiken då organisationen gästade Globen i Stockholm för andra gången. Han ställdes då mot Robbie Peralta (18-7, 1 NC) i en match på huvudkortet, och tog hem ett enhälligt domslut efter en stark insats.

“Jag kände ingenting, det händer ingenting inom mig. Jag tittar runt och jag ser en arena full med folk – och inom mig är det helt dött. Helt plötsligt tittar jag mot buren, minns jag. Där står han och hoppar och så tänker jag, fan, jag ska ju slåss nu.”

Redan efter den vinsten började han överväga att pensionera sig, då han kände att det vore ett bra avslut på karriären.

“Om man ska relatera till någonting; innan ett förhållande tar slut med respektive partner så har det kanske varit slut i ett-två år innan det verkligen tar slut, om du förstår vad jag menar. Det är ju en process som börjar tidigt. Jag kände själv att den vinsten jag hade där i Globen mot han Robbie Peralta, när jag fightades i UFC i Stockholm för första gången, var ett bra slut. Jag kände att här ville jag avsluta,” säger han, men påpekar att det är svårt att gå i pension efter en vinst eftersom man då lätt känner att man har mer kvar att ge.

"Akira" i rondpausen under matchen mot Robbie Peralta i Globen. Foto: Micha Forssberg

“Akira” i rondpausen under matchen mot Robbie Peralta i Globen. Foto: Micha Forssberg

Vad som följde var först en vinst via diskvalificering, då han i matchen därpå blev olagligt knäad av Maximo Blanco (12-7-1, 1 NC) redan efter 25 sekunder av den första ronden, och blev så pass skadad att han inte kunde fortsätta matchen. Sedan tog karriären en vändning. Han matchades mot toppmotstånd i form av Dustin Poirier (19-4) och förlorade via teknisk knockout efter en match som belönades med Fight of the Night-bonusen, för att sedan bli knockad av ännu en topprankad motståndare i form av Max Holloway (15-3), ännu en match som ägde rum i Globen.

“Min kropp var där men min själ var kvar på hotellrummet”

Han erkänner att han egentligen inte borde ha fortsatt gå matcher när han redan börjat tänka på att gå i pension, men konstaterar att gjort är gjort. Beslutet var dock enkelt att ta direkt efter en tredje förlust på raken, även den via knockout, då han mötte Sam Sicilia (15-6) framför en fullproppad svensk publik på Tele2 Arena.

Trots att 29 000 personer hejade kunde han inte tända till överhuvudtaget, och beskriver att han kände sig “som ett spöke.”

“Beslutet kom definitivt när jag står i den fetaste UFC-galan framför 29 000 personer,” berättar han. “När jag går in, i Tele2 Arena, det är 29 000 personer i publiken och man bara hör hur det dånar. Vem som helst hade väl kanske varit riktigt taggad, nervös eller hypad kring det, liksom. Men jag kände mig som ett spöke när jag går in. Jag kände ingenting, det händer ingenting inom mig. Jag tittar runt och jag ser en arena full med folk – och inom mig är det helt dött.

Helt plötsligt tittar jag mot buren, minns jag. Där står han och hoppar och så tänker jag, fan, jag ska ju slåss nu. Det kändes så konstigt, så bisarrt. Jag var inte där,  jag var inte närvarande. Och den här nervositeten, det är den som får en att bli så fruktansvärt närvarande i sådana situationer. Men jag var inte där. Min kropp var där men min själ var kvar på hotellrummet. Då kände jag direkt att, nu räcker det, för fan.”

"Akira" under karriärens sista match mot Sam Sicilia. Foto: Martin McNeil

“Akira” under karriärens sista match mot Sam Sicilia. Foto: Martin McNeil

“Druckit folköl och rökt cigaretter”

När han blickar tillbaka på karriären känner han sig stolt. Framförallt eftersom han började så pass sent utan någon som helst erfarenhet, men ändå lyckades åstadkomma väldigt mycket.

“Jag är stolt över att jag började så sent,” säger han. “Jag började när jag var 22 år gammal, ingen bakgrund, ingenting. Druckit folköl och rökt cigaretter med musikpolarna, liksom.”

Vidare menar han att hela resan har varit fantastisk. Det är inte de enskilda resultaten i matcherna som betyder speciellt mycket för honom, utan snarare hur hans dröm tog honom så pass långt, till flera olika länder och till stora scenar där hela världen kollade på honom.

“Jag bryr mig inte så mycket om vinsterna, förlusterna, titlarna, vad som hänt och att jag varit i UFC,” förklarar han. “Utan snarare vilken cirkus det blev av en glöd och passion, som på 12 år tog mig tre varv runt jordklotet. Träffat människor, kulturer och bara levt ett sådant extraordinärt liv. Det är jag stolt över. Minnena, erfarenheten och självklart att ha varit med om att stå på en scen inför så många tusen människor på en arena. På stora arenor runt om i världen.”

Debuterade mot en betydligt mer erfaren Dion Staring – som vägde 25 kilo mer

“Akiras” karriär började inte riktigt som de flesta andras proffskarriärer. Han matchades nämligen mot en erfaren tungviktare i form av Dion Staring (34-11), som vägde över 100 kilo och vid tillfället var mästare i Shooto.

“Just det här med att fokusera på helt fel grejer, liksom. Att banta 10 kilo inför matcher och sådant, det skulle jag avråda alla fighters därute från. Det är bara ren skit.”

Han drog nämligen med sin vän Assan Nije (13-2) till Holland, som skulle gå match på UG 3 – Upside Down, och hoppades på att själv kunna gå match. Han hade dock ingen motståndare, visade det sig vid invägningen, varpå Alistair Overeem (40-14, 1 NC) på ett skämtsamt vis förklarade att Starings motståndare dragit sig ur. Corassani sa då att han kunde ta matchen, och arrangören såg möjligheten att tillfredsställa publiken med en “freakshow.”

“Alltså, vi var ju bara galna,” säger han. “Vi var ett gäng dårar som inte hade koll på teknik, gick in och slog på varandra på träningar, inget tandskydd ibland. Det var bara galenskap på den tiden. Jag åkte till Holland, min polare Assan som också fightades förut hade match och han sa till mig att ‘du kanske också får match.’ Och så åkte jag med till Holland i hopp om att gå min första proffsmatch efter ett och ett halvt-två års träning. Och då kom jag dit, så var det invägning och sådant. Jag var helt hypad, tyckte allting var så häftigt, liksom. Sedan säger de ‘du har ingen motståndare, du ska inte gå match.’

Jag kommer ihåg att jag träffade Alistair Overeem för första gången, han kände Assan lite sedan innan. Så kom han fram och sa skämtandes att ‘den här snubben här bak, hans motståndare har dragit sig ur.’ Jag tänkte inte på någonting, jag tittade på honom och sa ‘jag kan slåss mot honom, vi kör, det blir skitbra.’ Så krattade han och sa ‘är du dum i huvudet? Det här är en tungviktare, vad väger du?’ ‘Jag väger 76 kilo,’ svarade jag och han sa ‘han har svinmycket erfarenhet, det här är min sparringpartner.’ Sedan gick han till arrangören och sa ‘han vill möta honom, han är dum i huvudet.'”

Holländaren Dion Staring - som tog sig an "Akira" i svenskens proffsdebut.

Holländaren Dion Staring – som tog sig an “Akira” i svenskens proffsdebut.

Efter en stark insats till en början, hamnade han dock tillslut på marken i den andra ronden. När Staring regnade ner slag över en utmattad Corssani slängde hörnan in handduken.

Ångrar att han följde trenden att banta inför matcher – positiv till droppförbud

Det “Akira” är mindre nöjd över med karriären, såhär i efterhand, är att han gjorde som alla andra och bantade inför sina matcher. Han menar att det på något sätt tog bort en hel del av det roliga, när man behövde gå på diet inför matcherna och tappa 10 kilo varje gång.

“Det jag ångrar är att jag köpte in på det här att banta så mycket. Just det här med att fokusera på helt fel grejer, liksom. Att banta 10 kilo inför matcher och sådant, det skulle jag avråda alla fighters därute från. Det är bara ren skit. Försök att hålla dig i en vikt där du mår bra, och slipper gå och räkna kalorier. Äta sallad och luft, liksom, när du behöver den energin i träningen,” säger han och fortsätter:

“Bara när man är hungrig så håller man ju på att välta saker nästan och går loss. Så går man runt i en hel månad, liksom, och ska träna på det. Man blir ju en jävla zombie tillslut, vilket dödar en stor del av glädjen. Så det ångrar jag.”

Vidare förklarar han att han är positiv till att det nu blivit förbjudet att använda dropp efter invägningarna, eftersom det sätter en press på fighters att inte gå ner lika mycket i vikt. Han reflekterar även kring hur hjärnan lättare tar stryk när man tömmer kroppen på vätska, och tänker att det även kan ha spelat in i hur lätt han själv blev knockad i sina senaste matcher.

Reebok-avtalet en “katastrof”

Bortsett från droppförbudet kom även en annan kontroversiell förändring i UFC efter att “Akira” klev iväg från tävlandet – nämligen organisationens avtal med sportjätten Reebok. Avtalet har kritiserats starkt av fans, fighters och andra inblandade i MMA-världen.

“Vi har fått massor av tillströmning med roligt folk och klubben bara växer varje dag. Vi har sju-åtta proffs på mattan. Det har gått väldigt fort och det är fullt på passen varje dag.”

Han själv håller med kritiken och menar att avtalet är en enda stor röra.

“En stor katastrof, ärligt talat. Vi satt ju på ett fightermöte med Reebok-ansvariga innan det ens var aktuellt, innan världen ens fick reda på det. Det blev ju kaos på det mötet. Jag lutade mig tillbaka och tänkte, jag tror inte det här kommer bli så jäkla bra. Det är många som förlorar massor av pengar på detta, så är det ju,” säger han och fortsätter med att ifrågasätta hur snygga kläderna är.

Vad gäller alla tryckfel, stavfel och övriga pinsamma fel från Reeboks sida, tycker han det hela är väldigt oprofessionellt även om det också är en smula humoristiskt.

“‘Anderson Aldo,’ eller vad var det? Det känns som att de har anlitat några praktikanter, liksom.”

reebok

Reebok presenterar sin nya “Anderson Aldo”-T-shirt

Driver i dagsläget Redline Training Center framgångsrikt

Sedan pensionen har Corassani startat upp Redline Training Center i Malmö, tillsammans med Arben Latifi och Trym Dahl. Klubben har nu blivit väldigt populärt, vilket han känner sig stolt över, och satsningen är ett stort ljus i “Akiras” övergång från tävlandet.

“Vi tre driver gymmet och startade i maj, ungefär,” förklarar han. “April-maj där någonstans och det har gått jäkligt schysst, faktiskt. Vi har fått massor av tillströmning med roligt folk och klubben bara växer varje dag. Vi har sju-åtta proffs på mattan. Det har gått väldigt fort och det är fullt på passen varje dag.”

"Akira" tackar deltagarna efter ett avklarat pass på klubben.

“Akira” tackar deltagarna efter ett avklarat pass på klubben.

Till de svenska fördomarna om kampsport har han följande att säga:

“Jag har sett liv förändras,” och förklarar att träningslokalen är en plats för alla vare sig om man vill bli proffs, gå ner i vikt eller få en bättre självkänsla.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtIntervjuNyheterRekommenderatSenaste NyttUFCVideoZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara